Det siger sig selv, at førstegangsbesøgende, der er på safari i Afrika tager til det store dyrerige på jagt efter The Big Five, som er en fælles betegnelse for løve, bøffel, elefant, næsehorn, og leopard. Disse store 5 er nok den mest vel-markedsførte gruppe af dyr i Afrika, og der er virkelig ikke noget bedre end at støde på disse giganter, mens de krydser uhindrede savannelandskaber. De store katte, kvæg og pachydermer, der udgør de berømte store 5, har også fem små “fætre” af samme navn. Vi omtaler dem som De Små 5 på grund af fysiske egenskaber, der ligner de fem store. Så når du ikke lige har De Store Fem i sigte, opfordrer vi dig til at prøve at få øje på De Små 5 på safari. Din første opgav er dog, at finde ud af, om hver af disse arter er endemisk for din valgte safariregion.
Leopardskildpadden er en almindeligt plettet art af skildpadder og er temmelig attraktivt markeret. Leoparder har udsøgte rosetmønstrede markeringer på deres brune pels, og ligeledes har leopardskildpadden lignende aftegninger på skjoldet. Dette krybdyr er hjemmehørende i det sydlige og østlige Afrika, og har en række levesteder, der omfatter sandstrande og kystområder til græsarealer og tørre kratområder. De nyder typisk et bush-agtigt miljø med let adgang til næringsrigt græs og en række planter og sukkulenter. Ligesom de fleste hårdføre krybdyr er leopardskildpadden et ensomt dyr, der er i stand til at klare robuste forhold. Den største enkelt trussel mod leopardskildpadder er mennesket, og derfor har disse skildpadder nået “sårbar” status i visse dele af sit naturlige område. I modsætning til sine Big 5 fætre har leopardskildpadden en temmelig lang levetid svarende til et menneskes levetid – op til 100 år.
Næsehornbillens navn stammer ikke overraskende fra det noget større pattedyr, næsehornet. Denne bille har et massivt hornlignende fremspring i ansigtet, der ligner et miniature næsehorns horn. Eneste forskel er, at næsehornbillen ikke er kritisk truet. Næsehornbillen tilhører familien skarabebiller og er en lille pansret bille, der altid er klar til kamp. Billen har to horn, et på toppen af hovedet og det andet, der sidder lidt bagud, men som vender fremad. Hornene bruges til at grave ind i jorden for at undgå rovdyr, og hanner bruger deres horn i kamp for at kæmpe for hunnerne. Næsehornsbiller anses for at besidde et af de stærkeste hovedvåben – nøjagtig ligesom næsehornet.
Myreløven er i sandheden en af naturens mest flittige små skabninger, og er desuden ret vanskelig at få øje på. Du skal bruge masser af tid på jorden i sandede områder. Myreløven sætter fælder i løse sandpartikler og graver massive tragte, der fungerer som en fælde, hvor de så ligger og venter i bunden.
Så hvorfor er myreløven egentlig opkaldt efter løven? De spiser størstedelen af myrer og betragtes som løver som i deres hensynsløse jagtteknikker. Interessant nok kaldes myreløven doodlebugs på grund af doodles (kruseduller), som de laver i sandet – en slags dybe riller i sandet, der snor sig mod et indlysende fældeområde.
Den absolut yndige elefantspidsmus er et insektædende pattedyr, der er endemisk i Afrika. Disse små, camouflerede mus er ret sky, og du er heldig, hvis du får øje på en. Spidsmusen spreder humle og hopper fra sten til sten ved at bruge sine tynde og smidige ben til at springe rundt. Den har en meget lang og fleksibel næse, der minder lidt om en elefants snabel. Dens næse har en lignende fingerfærdighed som elefantens snabel og bruger den til at snuse sig frem til sit bytte. Spidsmusen kan også lide at spise frugt, frø og vegetation; og gemme mad i deres elastiske kindposer.
Den mest udbredte art er den fire-tåede elefantspidsmus. Det er sandsynligvis den art, du vil finde i det sydlige og østlige Afrika.
Det primære habitat for den rødnæbede bøffelvæver er den afrikanske savanne. Denne fugl lever af frø, frugt og insekter; altså en typisk diæt af enhver spurvefugl. Det er en ret stor sort fugl med en rød næb og er en almindeligt plettet fugl. Disse fugle er ikke opkaldt efter bøfflen på grund af deres mørke farve, men snarere fordi de har en tendens til at følge flokke af bøfler i håb om at finde insekter, der er faldet af bøflens hud.
Østre Kanalgade 16
9000 Aalborg
60 75 60 75
info@voresafrika.dk
Rejsegarantifonden 2530
CVR 35832017
Medlem af Dansk Rejsebureau Forening