Kenya rejseguide og vores anbefalinger

Kenya har været en velbesøgt turistdestination længere end stort set ethvert andet afrikansk land – og det kan ses. Andre nationer kan prale af højere bjerge, større vildtreservater, flere eksklusive lodges og mere eksotisk kultur. Men den erfaring Kenya i årtier har skabt, betyder at landet, i sit forsøg på at skabe den perfekte østafrikanske ferie,  stadig topper mange rejselister med fremragende service, gennemtestede rejseplaner og forståelsen af, at dets folk er nøjagtigt lige så vigtigt som de mange vilde dyr. Kenyas store savanner er safariklassiske med dyreliv så langt øjet kan se; de eneste afbrydelser er spredningen af akacietræer og livgivende vandhuller.

På Swahili betyder ‘safari’ ‘at rejse’, og det er lige netop det, en kenyansk safari er: Ikke blot et par dage, hvor man spotter efter vildliv, men i vores optik en helt særlig rejse. Det handler om valg her – uanset om du vil have afsondret luksus eller opleve ‘De store fem’ på budget, leverer Kenya, og afkræfter dermed ideen om, at safarier kun er for eliten. Dit rejsebureau vil hjælpe familier med at arrangere rejsen og finde guider, der ved hvordan man inspirerer måske kommende og spirende små biologer, samt sørge for indkvartering på lodges designet med børn i tankerne. Udsprunget fra turismens rødder, kan man nu se masai-drevne samfund dukke op på samfundsejet jord, og afslører således denne turismeveterans progressive holdning til stammer. En velfortjent anerkendelse af en fascinerende historie, der strækker sig længere tilbage end nogen anden region i verden.

Vi håber, at du vi læse videre i vores Kenya rejseguide for mere inspiration.

Kenya er …
landet med de karakteristiske savannelandskaber fyldt med dyreliv.

Kenya er ikke …
kun egnet til safari. Landet har en rig kultur, fantastisk kystlinje og Afrikas næsthøjeste bjerg.

Anbefalinger til Kenya i følge os

Undervurderede oplevelser i Kenya

Great Rift Valley

Den 9.600 km lange Rift Valley har sat sit præg på det østlige Afrika. Den har efterladt et fascinerende spor af søer, øer og frodige oaser. Otte søer er således med tiden opstået i Kenya; heriblandt Lake Naivasha, som kan prale af at være hjem til over 400 fuglearter, der flirter blandt flodheste. Elementaita, som er en dybblå sodasø, der tiltrækker hvide pelikaner, og Baringo, som har en flydende restaurant. Geologisk aktivitet fortsætter i Rift Valley med varme kilder og damp, der bobler fra dybden.

Bevarelsesområder 

Vi elsker Kenyas bevarelsesområder. De ejes og administreres af lokale samfund, ofte masaier, de er fyldt med vilde dyr samt ægte  og autentiske kulturelle møder. Du kan tage på bush-vandring og natsafari (ikke tilladt i nationalparker eller reservater), og her er der langt færre besøgende. Derudover går dine betalte gebyrer tilbage til samfundet og bevarelsen.

Afsted på to hjul

Afrika betragtes sjældent som en destination for cykel entusiaster; endnu mindre på de dyrefyldte vildtreservater i Kenya. Men ikke destomindre bliver det mere og mere populært. På cykel safari i Kenya kan man dække et større areal end ved vandresafarier. Alt imens man kommer tæt på dyrelivet og virkelig oplever at være ude i dette fænomenale landskab. Plus, du får lov til at efterlade safaribilen, og i stedet opleve en følelse af frihed.

Det centrale- og nordlige Kenya 

Mens masserne skynder sig, at tage til Mara for at opleve migrationen (hvilket bestemt også kan anbefales), er det centrale og nordlige Kenya blevet efterladt i fred. Udforsk Samburu, som er hjem til løvinden Elsa; de smukke afrikanske vilde hunde i Laikipia og Aberdares i de fascinerende højdeområder, krydset af kløfter og kaskader. Selv Mount Kenyas skråninger forbliver relativt uudforskede på trods af sin udsøgte flora og sjældne dyreliv.

Anbefalinger til oplevelser i Kenya med et twist

Safari i Kenya 

Uanset om du oplever millioner af gnuer i deres forsøg på at krydse Mara-floden uden at ende som et måltid hos de sultne krokodiller, eller du er på opdagelse efter de enorme bestande af elefanter i Amboseli Nationalpark, hvor baggrundskulissen er prydet af Kilimanjaro. Eller måske på besøge hos det stærkt truede sort-hvide næsehorn, er Kenya kongen af ​​safari. For en oplevelse ud over det sædvanlige, anbefaler vi at du også tager på vandersafari eller cykelsafari, og måske natsafari.

Masai Mara Nationalpark  

Dette nationale reservat er synonymt med både vilde dyr og masai-stammer. Og som scene for gnuernes store vandring, byder Mara velkommen til omtrent to millioner gnuer og zebraer, der kommer her til fra ca. juni-oktober. Hvis de altså overlever den førnævnte usikre Mara-River overgang. De omkringliggende Masai-bevaringsområder tilbyder muligheden for at tilbringe tid sammen med dette fascinerende folk med både bushwalks, landsbybesøg og krigeruddannelsestimer. Virkelig anbefalelsesværdigt.

Kenyas Masai-kultur

Af Kenyas mange stammer er masai-stammen let den mest genkendelige af slagsen takket være deres høje statur, skarlagenrøde tæpper og deres lange forhold til turister. Har du lyst til at opleve denne stamme helt tæt på, kan bo i masai-ejede lejre og hytter, tage på bushwalks med en lokal guide på masai-ejet jord samt se håndværk og kriger demonstrationer, dans og musik forestillinger.

Kenyas kyst
Kenyas kystlinje kan konkurrere med enhver tropisk ø. Lige fra luksuriøse resorts til afsondrede gemmesteder, ligger disse steder drysset ned i det varme Indiske Ocean. Diani Beach’ 10 km hvide sandstrand er et klassisk, palmefyldt tilflugtssted med både koralrev og colobusaber. Lamu tilbyder arkæologiske steder såvel som strande. Og Malindi, den italienske favorit, har en klynge af overkommelige hoteller, restauranter og barer.

Overvurderede oplevelser i Kenya

Kødfyldt restaurant

Med over 1.000 besøgende om dagen er Kenyas mest berømte restaurant med en besøgendes ord “stedet hvor alle tager hen for at spise de vilde dyr, de lige har set i Masai Mara.” Men uanset hvor lækker din gnubøf er, så finder vi ærlig talt “The beast of a Feast” overfyldt, overhypet og med sine masai-sværdspyd og zebraprint-indretning lidt usmageligt.

Frivilligt arbejde med sårbare børn

Kenyas høje fattigdomsrater, kombineret med antallet af familier ødelagt af HIV, betyder, at der desværre er rigeligt med børnehjem. Kort og godt arrangerer vi ikke kortvarigt og frivilligt arbejde hos sårbare børn, især ikke med ukvalificerede frivillige.

Haller Park

Haller Park i nærheden af ​​Mombasa er et sted, hvor du har mulighed for at lave alle de ting, du ikke må på vores safarier i følgeskab med vores nøje udvalgte guide:  Skildpadder som kæledyr, fodre giraffer, lege med aber. Hos Rickshaw forretninger eller ture, der besøger dyr i fangeskab.

Feriesteder med all inclusive 

I et så fattigt land som Kenya har turismen beføjelse til at skabe kvalificerede job, øge lønninger og lokale investeringer. Imidlertid er resorts med ‘all inclusive’ den klare undtagelse fra denne regel. Spredt langs Kenyas smukke kyst suger disse resorts turistpenge fra den lokale økonomi og tilbyder sjældent nogen form for autentisk kenyansk oplevelse. Vi anbefaler, at du følger vores råd og guidelines til hoteller og resorts.

Mad, shopping og mennesker

Spise og drikke i Kenya

Den allestedsnærværende ugali er sjældent en rejsendes favorit. Den lokale hæfteklammer er en smagløs pasta af majsmel og vand

Majskolber ristes ved vejboder, og er en velsmagende snack, når man er på farten. Det er ekstra godt med lime og chili.

Indisk indflydelse inkluderer krydret biryani, chapatis og sød, mælkeagtig chai. Virkelig lækkert.

Alkoholfri Stoney Tangawizi er en super forfriskende og tunge-kildrende ingefær sodavand. Ligeledes er det svært at komme uden om Tusker øllen, som også smager dejligt under den bagende sol.

Kenyas stammer og sprog

Kenya er hjemsted for mere end 40 etniske grupper såvel som arabiske, indiske og pakistanske samfund, der migrerede her til for århundreder siden. Stammer som masai og Samburu fører stadig rimeligt traditionelle, pastorale liv, hvor af nogle stadig er semi-nomadiske. De nationale sprog er engelsk og KiSwahili – hvilket er overraskende let at lære.

De ord, du sandsynligvis vil høre mest, er “mzungu”, som på swahili er et begreb om en hvid og/eller fremmed person.

“Hujambo”, som på swahili betyder ‘hej, hvordan har du det?’ Hvortil du svarer ‘Sijambo’, der betyder ‘jeg har det fint’

‘Ashe Naleng’ fra masaiernes sprog betyder ‘tak’.

Gaver og shopping i Kenya

Måske er du vild med  ideen om at have din egen elefantbaby, så hvad med at adoptere en gennem Sheldrick Wildlife Trust? Det sparer dig for besværet med at finde ud af, hvordan du klemmer den ned i din kuffert …

Bombolulu i Mombasa arbejder sammen med over 100 håndværkere, hvoraf mange har et handicap. Deres smukke produkter inkluderer tasker, smykker og træudskæringer.

Køb en kanga: Et farverigt stort klæde med Swahili-udsagn trykt på dem. Det kan bl.a. være nyttigt som et håndklæde, sarong, tørklæde, dækning – og en dejlig, autentisk souvenir.

Vi fraråder på det kraftigste at købe genstande lavet af truede arter, herunder elfenben, koral eller skildpaddeskjold.

En Kenya Historie

Kenyas historie er blevet støbt af sin geografi, en afrikansk nation, kærtegnet af passatvindene i Det Indiske Ocean, dens bredder inden for rækkevidde af købmænd fra Arabien, Persien og Indien. De nationale sprog afspejler landets historiske indflydelse: KiSwahili, et bantusprog krydret med arabiske ord; og engelsk, en relikvie fra Kenyas koloniale fortid.

Nogle af de ældste hominide fossiler, der nogensinde er fundet, blev fundet i Kenya. Dette er virkelig menneskets fødested med beviser, der går hel seks millioner år. Selv det at beskrive en ”moderne” kenyaner kræver, at man rejser tilbage i tiden. Dengang stammer rejste fra nord og vest ind i Østafrika, og for omkring 2.000 år siden forenet af ​​arabere, persere, indianere, kinesere og indonesere, der sejlede her til for at handle varer med mørkeste fortid: Elfenben, næsehorn, guld, skildpaddeskjold – og slaver. Kommercielle forposter steg op langs kysten, og lokalsproget blev pludseligt swahili.

Bølger fra omanske, portugisiske, engelske, tyske og hollandske handlende og bosættere fulgte, og kysten og øerne er i dag stort set muslimske. Det til trods for at Kenya hovedsagelig er kristen; arven fra missionærerne, der grundlagde missioner i det 19. århundrede.

I 1895 slugte Storbritanniens østafrikanske protektorat det meste af Kenya og bragte med sig kaffeplantager og en kontroversiel jernbanelinje, der strakte sig fra Mombasa til Uganda – ‘Den ildspydende sorte slange’, som profeteret af en stammeleder. Mange af de indiske byggearbejdere, der migrerede her til for at arbejde på linjen, forblev i Afrika og formede yderligere det kulturelle ansigt på kontinentet og påvirkede således dets køkken og forretning, da jernbanen endelig åbnede Afrikas indre for udenforstående. Da hvide bosættere hævdede mere og mere af Kenyas frugtbare jord, ved at bruge tvangsarbejde fra indfødte arbejdere til at opdrætte det, blev masai og Kiyuku, de største etniske grupper, skubbet længere og længere ned mod de tørre sletter.

En række sporadiske kampagner og protester fra kenyanere kulminerede i Mau Mau-oprøret i 1950’erne. At gøre deres tilstedeværelse kendt gennem terrorisme og mord, som kulminerede i en fireårig krig, medførte at den militante uafhængighedsbevægelse led store tab, men deres stemme blev endelig hørt – og for første gang var afrikanere i stand til at danne politiske partier og spille en ledende rolle i deres land.

Kenya African National Union-parti ledet af Jomo Kenyatta, der var stærkt involveret i Mau Mau-oprøret, vandt valget i 1963, og Kenya fik uafhængighed senere samme år. På trods af undertrykkelse af oppositionen og tvivlsomme politikker for omfordeling af jord og den politiske stabilitet og økonomiske vækst, der fulgte, banede han vejen for Kenya til at blive førende inden for afrikansk turisme.