Kenyas kamp for at blive grønnere

Kenya er kendt for at være landet med de endeløse sletter og storslåede safarioplevelser. De seneste år er klimaet og de grønne aktiviteter noget, som vinder mere og mere fokus hos kenyanerne. Måden hvorpå man driver turisme sættes i et nyt lys, og den kenyanske regering har truffet en række grønne beslutninger, som du kan læse mere om her.

Kenya siger nej til plastik

I mange år har plastik udgjort en kæmpe trussel mod Kenyas dyreliv og vilde natur. Også Kenyas berømte nationalparker og reservater har lidt under plastikinvasionen, og de store mængder af plastik har været skyld i mange tabte dyreliv. Det er der nu blevet sat en stopper for.

Kenya indførte i 2017 en af verdens strengeste forbud mod brug af plastikposer. Landet er desuden en af grundlæggerne af FN’s Environment Clean Seas‘ kampagne. Målet for kampagnen er at få regeringer, den generelle offentlighed og den private sektor til at deltage i at bekæmpe plastikforurening af havet. Derudover forbyder Kenya alt engangsplastik som plastikbestik, -sugerør og -glas.

Overtrædelse af den strenge plastikforbud resulterer i en bøde på op til $38.000 svarende til små 250.000 kr. eller op til fire års fængsel. Det er da en konsekvens, som burde få de fleste til at respektere reglerne.

Soldrevne safaribiler

Et andet grønt initiativ, som den kenyanske regering fremlægger, er flere batteridrevne safaribiler. Og de eldrevne safaribiler er faktisk endnu mere oplagte til safarikørsel, end de motordrevne af slagsen. De er nemlig komplet lydløse, og man risikerer derfor ikke at skræmme dyrene med den brummende bilmotor.

Beplantning af koraller

På den smukke ø Wasini, der ligger ud for østkysten ved Diani Beach, har de lokale fiskere slået sig sammen for at plante koraller. Fiskerne er uddannet i, hvordan man dyrker korallerne i særlige koralhaver. Her flyttes de “unge” koraller ud på de store rev, hvor de følger korallernes udvikling nøje.

Og resultatet har indtil nu været fantastisk. De lokale fiskere har noteret, at der er fem gange så mange fisk nu, som før projektet startede. Beplantningen af korallerne har også haft en positiv indvirkning på turismen, da besøgende flokkes til Wasini for at opleve det blomstrende koralrev.

Nye mangroveskove

Ifølge FN er mangroveskove fem gange så truede som andre skovtyper. Og dette har betydning af flere grunde. For det første beskytter mangroveskovene kystlinjen. For det andet fungerer de som levested for fisk, insekter og pattedyr. For det tredje er mangroveskove et vigtigt levested for en lang række arter af kystfugle.

Og det er såmænd ikke det eneste. Lokale indbyggere er også afhængige af mangroveskovene for at få fat i mad og træ. Skovene spiller desuden en vigtig rolle som turistattraktion, hvor besøgende kan besøge naturområderne i båd. Derfor er kenyanerne i fuld gang med at plante nye mangroveskove langs kysten, så både naturen, lokale og turister kan få gavn af skovenes mange positive effekter.

Adopter et træ

Som led i et udviklingsprogram initieret af Kenyas regering, adopterer skoleelever fra hele Kenya træer. Programmet hedder The School Green Initiative og er udviklet til at opmuntre elever til ikke kun at plante nye træer, men også at varetage og passe på de allerede eksisterende træer i den kenyanske natur. På den måde lærer lokale børn helt fra start af, hvordan man skal passe på den sårbare natur.

Kunne du tænkte dig at læse om Vores Afrikas rejser til Kenya, kan du klikke her.