Kilimanjaro: 12 interessante facts om det smukke bjerg

Måske er du landet på denne side, fordi du ønsker at bestige Kilimanjaro. Måske har du allerede besteget det smukke bjerg eller måske finder blot bjerget interessant og ønsker at vide mere. Her hos Rickshaw elsker vi Kilimanjaro, og det er vores største fornøjelse at sende adskillige rejsegæster afsted hvert år, for at prøve kræfter med sådan en bestigning. Her får du vores 12 interessante facts om Kilimanjaro.

Kilimanjaro er et af ‘the seven summits’

Mount Kilimanjaro er det højeste bjerg i Afrika, hvilket gør det til et af de syv toppe. Vi har her samlet de syv toppe i rækkefølge fra højeste til laveste.

Asien: Everest (8.8850 meter)
Sydamerika: Aconcagua (6.960 meter)
Nordamerika: Denali (6.190 meter)
Afrika: Kilimanjaro (5.895 meter)
Europa: Elbrus (5.642 meter)
Oceanien: Carstensz-pyramiden (4.884 meter)

Kilimanjaro er meget populær blandt både erfarne vandrere og førstegangs eventyrere, fordi bjerget anses for at være det nemmeste af ‘the seven summits’. Skalering af bjerget kræver ingen tekniske færdigheder eller udstyr, såsom reb, sele eller isøkse. Derfor er det en vandretur og ikke en decideret bestigning. Men tag endelig ikke fejl. Det er bestemt ikke som at gå en tur i bakkerne her hjemme, og en god form er essentiel for at nå toppen. 

Kilimanjaro er det højeste fritstående bjerg i verden

Kilimanjaro er ikke kun Afrikas højeste bjerg, men også verdens højeste fritstående bjerg. Kilimanjaros højeste punk, Uhuru Point, er 5.895 meter over havets overflade. De fleste høje bjerge er en del af områder, såsom Mount Everests Himalaya-bjergkæde. Disse er dannet i en proces kaldet pladetektonik. Under jorden består jordskorpen af ​​flere tektoniske plader. Disse plader har bevæget sig siden jordens begyndelse på grund af geologisk aktivitet. Når plader skubber mod hinanden, smuldrer kanterne og tvinger stenplader op i luften. Disse er kendt som foldbjerge og er den mest almindelige bjergtype. En fejlblok bjergkæde er forårsaget, når en fejl (revne) i jordskorpen skubber klodser op mellem to tektoniske plader. De opløftede blokke bliver blokbjerge. Fritstående bjerge som Kilimanjaro er normalt et resultat af vulkansk aktivitet. Vulkanske bjerge dannes, når smeltet klippe bryder ud og bunker på overfladen.

Kilimanjaro ligger et stenkast fra Ækvator

Ækvator er en imaginær linje, der deler den nordlige halvkugle og den sydlige halvkugle. Det passerer gennem det nøjagtige centrum af jorden og deler den således halvt over. Ækvator adskiller sig fra resten af kloden på grund af den høje mængde solstråling, og Ækvatorialklimaet forbliver næsten det samme året rundt. De dominerende mønstre her er enten varme og våde eller varme og tørre. Kilimanjaro-bjerget ligger blot omtrent 330 km. fra Ækvator i landet Tanzania. Da tidlige opdagelsesrejsende rapporterede om at se gletsjere på toppen af Kilimanjaro, troede folk ikke på dem, da de mente, at det måtte være umuligt for is at danne sig så tæt på den varme ækvatoriale sol. Forskere mener nu, at gletsjerne krymper og derefter vokser igen under planetens istid.

Tre vulkanmassiver skabte Kilimanjaro

Som nævnt ovenfor blev Kilimanjaro dannet af vulkansk aktivitet. Imidlertid havde bjerget engang tre vulkanske kegler – Kibo, Shira og Mawenzi. Kibo (5.895 meter) Mawenzi (5.149 meter) Shira (3.962 meter). Kibo er den højeste kegle og også den centrale kegle. Det er her, Kilimanjaros top ligger. Det blev dannet for 460.000 år siden. Mawenzi er en klodset top, der rangerer som den tredje højeste top i Afrika efter Kibo og Mount Kenya (3.825m). Du får god udsigt over Mawenzi på Rongai og Northern Circuit-ruterne. Shira er ikke længere en top. Den anslås at have været omkring 4.876,8 meter, før det kollapsede, hvilket skabte Shira Plateau på den vestlige side af bjerget. Machame-, Lemosho- og Shira-ruterne går gennem denne del.

Kilimanjaro er ikke en død vulkan; den er i dvale

Kilimanjaro-bjerget er en stratovulkan – et udtryk for en meget stor vulkan lavet af aske, lava og sten. Shira og Mawenzi er uddøde vulkaner, hvilket betyder at der ikke er nogen aktivitet under disse. Kort sagt er de afskåret fra deres forsyning med lava. Imidlertid betragtes Kibo som en sovende vulkan; så i princippet kan den bryde ud igen! Hvis en vulkan ikke er udbrudt de sidste 10.000 år, men forskere tror, at den vil bryde ud igen, betragtes den som hvilende. Det sidste store udbrud var for 360.000 år siden. Den seneste aktivitet var for 200.000 år siden. Askegraven er en to timers vandretur fra den højeste lejrplads, Crater Camp. De, der besøger askegropen, vil blive mødt af lugten af svovl fra vulkanens lava.

Ingen kender den egentlig betydning af navnet Kilimanjaro

Oprindelsen af navnet ‘Kilimanjaro’ er ikke sikker. Europæiske opdagelsesrejsende vedtog navnet i 1860 og rapporterede, at “Kilimanjaro” var bjergets Swahili-navn. Men ifølge 1907-udgaven af The Nuttall Encyclopedia var navnet på bjerget “Kilima-Njaro”. Det bestod af det swahili-ord “Kilima”, der betyder “bjerg” og Chagga-ordet “Njaro”, der betyder “hvidhed.” Den tyske missionær Johann Ludwig Krapf skrev i sin Missionary Labors (1860): ”Kystens swahili kalder snebjerget Kilimanjaro,”storhedens bjerg ”. Det kan også betyde “bjerg af caravaner” (kilima: bjerg; jaro: caravane), et vartegn for caravaner set overalt langt væk. Men de lokale fra charge stammen i kalder det Kibo, “sne”. En anden mulighed er, at Kilimanjaro er den europæiske udtale af en KiChagga-sætning, der betyder “vi kunne ikke bestige det.”

Den første opstigning på Kilimanjaro var for mere end et århundrede siden

Kilimanjaro-bjerget blev første gang besteget i 1889 af en tysk geolog Hans Meyer, en østrigsk klatrer Ludwig Purtscheller og en lokal guide Yohani Kinyala Lauwo. Ved Meyers første forsøg i 1887 kom han til basecamp i Kibo, men måtte vende om her fra. Han stødte på tyk sne og isvægge og havde ikke udstyr til kraftig sne og is. Han gjorde et andet forsøg i 1888, som heller ikke lykkedes. Dette skyldtes ikke selve bjerget, men fordi Meyer blev fanget og holdt som fange af lokalbefolkningen som en del af Abushiri-oprøret, da den arabiske- og swahili-befolkningen gjorde oprør mod tyske handlende. Han blev befriet, efter at en løsesum blev betalt. Meyer lykkedes endelig i 1889. Hans supportteam omfattede en guide, to lokale stammeledere, ni bærere og en kok. De nåede toppen på kraterens sydlige kant. Marangu-ruten følger Meyers banebrydende sti op og ned ad Kilimanjaro.

Halvdelen af Kilimanjaros bestigere må vende om halvvejs

Ca. 30.000 mennesker forsøger hvert år at bestige Kilimanjaro. Selvom det ikke er underbygget, rapporteres det ofte, at 50% af de forsøgende bjergbestigere mislykkes. Dette kommer som en overraskelse, da Kilimanjaro ikke betragtes som et særlig vanskeligt bjerg sammenlignet med andre bjerge. Når alt kommer til alt er det ikke et teknisk højdepunkt, og kræver ikke overmenneskelige evner for at skalere det. Hvorfor fejler så mange mennesker så? Mest på grund af højdesyge. Folk begår ofte den fejl at vælge den forkerte rute. Mange, der må vende om, har ofte valgt at vandre via Marangu-ruten, som er den korteste rute (fem dage normalt, seks med os, da vi altid har en obligatorisk ekstra akklimatiseringsdag indlagt i programmet). Den bedste måde at bestige Kilimanjaro på er imidlertid at bruge en lidt længere rute eller flere dage til bestigningen for at hjælpe med akklimatisering. Derudover er mange mennesker, der bestiger Kilimanjaro første gang, backpackere. De forbereder sig ikke tilstrækkeligt på deres turen med hensyn til at have det rigtige gear, træne nok og købe rejsen hos et velorganiseret rejsebureau med ordentlig guider.

Elite atleter har besteget Kilimanjaro virkelig hurtigt

Kilimanjaro er blevet besteget i et tempo, der vil forbløffe de fleste. Den hurtigste opstigning og nedstigning af Kilimanjaro blev foretaget af schweiziske Karl Egloff på kun 6 timer og 42 minutter i 2014. Hvordan er det overhovedet muligt? Atleter, der udfører hastighedsstigninger i høje bjerge, har allerede godt akklimatiseret sig til højden forud for deres forsøg. De har brugt mange dage eller uger i høj højde for at forberede sig. Derfor elimineres risikoen for akut bjergsygdom. Nogle andre bemærkelsesværdige resultater inkluderer den spanske bjergløber Killian Jornets opstigning til Uhuru Peak på kun 5 timer 23 minutter og 50 sekunder i 2010. Tyske Anne-Marie Flammersfeld har rekorden for den hurtigste op- og nedstigning af en kvinde på Kilimanjaro. Hun når toppen på 8 timer og 32 minutter og når ned igen på en samlet tid på bjerget på 12 timer og 58 minutter i 2015. Rekorden for hurtigste stigning uden hjælp (hvilket betyder, at klatreren bar sit egen mad, vand og tøj) går til tanzanianske Simon Mtuy, der klatrede til Uhuru Peak og tilbage på 9 timer og 19 minutter i 2006.

Både unge og ældre har besteget Kilimanjaro

Enhver person som er i rimelig god form kan som udgangspunkt bestige Kilimanjaro. Her er beviset: Den ældste person, der med succes har nået Kilimanjaros top, er en 89 år gammel amerikansk kvinde Anne Lorimor. Hun tog verdensrekorden i 2019 fra Dr. Fred Distelhorst, som var 88 år, da han toppede. Selv har vi haft Jeppe med som fejrede sin 77 års fødselsdag på toppen. 

Den yngste person til at bestige Kilimanjaro er den amerikanske Coaltan Tanner, der nåede toppen i en alder af seks år i 2018. Den yngste pige til er Ashleen Mandrick, som også var seks år gammel, da hun udførte præstationen og kæmpede titlen væk fra Montannah Kenney, som var syv år. Minimumsalderen for at klatre i Kilimanjaro er 10 år gammel, men parkmyndigheden giver undtagelser til børn, der har betydelig erfaring med trekking. Hos Rickshaw ser vi det dog for mest ansvarligt med en minimumsalder på 12-13 år alt efter hvilken kondition, barnet er i. 

Turen til toppen er som at gå fra Ækvator til Antarktis

På Kilimanjaro vil ma opleve fem forskellige øko-zoner på vej til toppen. Disse inkluderer:

Bushland / kultiveret zone: 800 meter – 1.800 meter
Regnskovszone: 1.800m – 2.800 meter
Heath / Moorland Zone: 2.800 meter -4.000 meter
Alpine ørkenzone: 4.000 meter -5.000 meter
Arktisk zone: 5.000 meter.

Vejrforholdene nær bjergbunden har tendens til at være tropiske til halvtempererede og er relativt stabile hele året rundt. De nederste sletter er varme og tørre. Når man bevæger sig væk fra bushen mod regnskoven, bliver forholdene mere varme og fugtige. Hver zone bliver koldere og tørre, når højden øges. Plante- og dyreliv forsvinder også med stigningen i højden gennem heden og alpine ørkenzoner. Topmødet er i den arktiske zone, der er præget af is og sten. I denne højde, kategoriseret som “ekstrem”, kan der ikke være nogen permanent menneskelig beboelse, da kroppen er i en tilstand af forværring (korte eksponeringer er ok).

Kilimanjaros iskappe vil forsvinde

Kilimanjaros gletsjere er plakatbarnet til globale klimaforandringer. Bjergets iskappe er faldet med 82% siden 1912. Forskere vurderer, at gletscherne måske er helt væk om 50 år. Årsagen til dette menes at skyldes skovrydning og ikke-nødvendig global opvarmning. Smeltning og sublimering bidrager begge til istabet, siger studieforfatter Doug Hardy, en glaciolog fra University of Massachusetts i Amherst. Gletscherne har været i tilbagetog i mere end et århundrede, siger Hardy, med et tørrende klima i Østafrika. Næsten 5 millioner træer blev plantet omkring bunden af bjerget i 2008 for at bekæmpe problemet.

Hvis du overvejer at bestige Kilimanjaro, er tiden inde til at gøre det snart. Kontakt os gerne hvis du har spørgsmål eller ønsker et forpligtet rejseforslag. Husk også at vi jævnligt afholder online rejseforedrag om Kilimanjaro.