Klimaet i Uganda

Klimaet i Uganda i Østafrika overrasker mange . Læs med og bliv klogere på, hvorfor Victoriasøen og beliggenheden skaber et lidt andet klima, end mange ellers forbinder med det østlige Afrika.

Klimaet i Uganda

Uganda ligger på grænsen til Kenya, Sydsudan, Den Demokratiske Republik Congo, Rwanda og Tanzania. Klimaet i Uganda er tropisk med normale dagstemperaturer på omkring 25-30 grader, om natten 15-20 grader afhængig af højden, man befinder sig i. Uganda ligger på ækvator og solen går derfor op og ned samme tid hver dag, hele året rundt. Solen står hele året op omkring klokken 7 og går ned igen cirka klokken 7.

I Uganda falder der generelt en del regn. Modsat hvad man måske kunne forestille sig i et afrikansk land, er her i de største dele af landet bestemt ikke tørt. I den sydlige del af landet er der masser af grønne marker, regnskov og bananpalmer.

I det nordlige og nordøstlige Uganda er der mere varmt og store tørre områder. Der er to tørketider i Uganda fra december til februar og igen fra juni til august. Men disse tørkeperioder er i de senere år i stigende grad blevet uforudsigelige på grund af klimaforandringer, hvilket kan gøre det svært for de lokale at dyrke deres afgrøder.

Selvom Uganda ligger ved ækvator, betyder højden over havet, at det er relativt køligt. Temperaturen er i det meste af landet i gnsn. 26 °C om dagen og 16 °C om natten. Den varmeste tid er fra december til februar, hvor dagtemperaturerne svinger mellem 27 og 29 °C. De mange søer, især Victoriasøen, påvirker lokalt nedbøren. Denne er på årsbasis relativt stabil og varierer fra ca. 760 mm i den nordøstlige del af landet til over 1.500 mm ved Victoriasøen.

Mod syd er der to regntider: fra april til maj og fra oktober til november; mest regn falder i april. Mod nord er der kun én regntid, fra april til september-oktober. Forskellen i nedbør betyder, at vegetationen varierer fra halvørken i nordøst over savanne i den centrale del af landet til frodigt grønne områder omkring søerne og i bjergene, hvor regnskov dominerer.

Læs mere og se vores rejser til Uganda.