Kolmanskop: Spøgelsesbyen i Namibias ørken

I et af de mest øde hjørner af det gyldne land Namibia, finder man en by, hvor tiden står fuldstændig stille. Nemlig spøgelsesbyen Kolmanskop beliggende i den vestlige Namib-ørken kun 5 km. fra kystbyen Lüderitz.

Lad os tage dig med på en tur til den både ufremkommelige og fotoskønne spøgelsesby.

Historien om Kolmanskop i Namibia

Byen Kolmanskop i Namibia fungerede en gang som en levende oase fyldt med velhavende folk. Byen var et vigtigt omdrejningspunkt for diamantudvindingen tilbage i 1900-tallet. Størstedelen af beboerne i Kolmanskop var tyske mænd, der boede i byen sammen med deres familie. Alle på jagt efter funklende diamanter, som i sidste ende kunne føre dem til rigdom.

Og det gik også godt med at finde diamanterne. Tilbage i år 1912 producerede Kolmanskop en million karat diamanter svarende til 12% af verdensproduktionen.

På baggrund af den voksende økonomi fra diamantudvindingen, blomstrede byen. Den havde nu både eget hospital, teater, casino, bowlingbane, isfabrik, slagter, bager og kraftværk. På et tidspunkt boede der over 350 tyske bosættere og 800 andre arbejdere.

Velstanden fik dog sin ende, da man omkring 1950’erne havde så godt som udtømt området for diamanter. I stedet fandt man nye diamantforekomster ved Orange-floden på grænsen med Sydafrika og Namibia, og det fik folk til at flytte dertil i stedet.

Byen blev forladt af de sidste indbyggere i 1954 og ligger nu øde hen.

Hvis vægge kunne tale

At gå rundt i Kolmanskop er som en rejse tilbage i tiden. Det er følelsen af at gå rundt i en by, hvor der er blevet trykket på en pauseknap, og alt udvikling er standset. Det er både en lille smule uhyggeligt, men samtidig utrolig fascinerende.

Scenerne kunne på mange måder minde om noget fra en gyserfilm. Den rungende stilhed, de forladte bygninger og sandet, der har ædt sig ind i alle kroge af bygninger og inventar. Det er på mange måde lige til at få kuldegysninger af.

Dog bliver byen så godt som levende igen, når du bevæger dig rundt mellem de forladte bygninger. Man kan fornemme den prægtige livsstil, der har udspillet sig i husene. Badekar, lysekroner og smukke møbler bevidner om den rigdom og overflod, der udspillede sig i starten af 1900-tallet.

Du oplever den lokale gymnastiksal, skolen, sygehuset og selvfølgelig de private boliger, som tyskerne bosatte sig i. Enkelte boliger er blevet restaureret, så det giver et bedre indblik i, hvordan husene var indrettet.

Et besøg til Kolmanskop i Namibia

I 1980’erne blev det besluttet at gøre Kolmanskop til en turistattraktion, og du kan den dag i dag få en guidet rundvisning i byen. De guidede ture ligger først på dagen, så det er med at ankomme i god tid.

I byen er der også opført et museum, hvor datidens fortællinger vækkes til live. Her kan du læse om familierne, der boede i Kolmanskop og hvilken hverdag, der udspillede sig for dem. Der findes sjove historier om, hvordan der blev opført forestillinger med operasangere og skuespillere fløjet ind fra Tyskland. Også historien om, at de rigeste indbyggere fik serveret kaviar og delikate vine, når de blev indlagt på sygehuset, siger en del om den rigdom, diamanterne førte med sig.

Hos Vores Afrika arrangerer vi skræddersyede rejser til Afrika. Skulle du være interesseret i at læse mere om vores rejser til Namibia, kan du gøre det her.