En Kilimanjaro porters fortælling

Læs her en Kilimanjaro porters fortælling og få et indblik i Kilimanjaro som arbejdsplads for de lokale portere. Hos Vores Afrika lægger den sociale bæredygtighed os på sinde og vi er derfor medlem af Kilimanjaro Porters Assistance Project. KPAP har til formål at øge arbejdsmiljøet for de bærere, der arbejder på bjerget. Vi støtter udover vores medlemskab og årlige donation organisationen med 10 dollars pr. gæst, vi sender op på Afrikas højeste bjerg – Mount Kilimanjaro.

Vi har oversat et interview afholdt af KPAP, der blev udsendt af organisationen som nytårshilsen i december 2019.

En Kilimanjaro porters fortælling – oversat KPAP interview

Dette år inviterede KPAP porteren John ind til et interview omkring de erfaringer og oplevelser, han har fået i arbejdet som porter på Kilimanjaro. John arbejder både for virksomheder på Mount Kilimanjaro der er KPAP partner og ikke-KPAP partner.  Vi takker John for at dele sin historie, fordi det er historier som Johns, der holder os motiveret i vores arbejde. Vi håber også at denne historie vil inspirere dig!

kilimanjaro-tanzania-regnsko-portere.1024x685

Hvordan startede du med at arbejde som porter?

JOHN: Jeg er født og lever stadig i dag, i Arusha Tanzania, og jeg har arbejdet som porter i fem år. Efter jeg færdiggjorde gymnasiet (Secondary school), fik jeg en mulighed for at arbejde i Arusha National Park ved bunden af Mount Meru, hvor jeg lavede afslappet arbejde som rengøring, reparation af gangstier og trimme og pleje grønt i parken. Jeg fik jobbet i parken gennem en af min onkels forbindelser, ellers kan det være svært at finde et job. I min tid i parken startede jeg med bjergbestigning på Mount Meru. Herigennem mødte jeg nogle Kilimanjaro guider og porters hvorfra jeg hørte om bestigning af Mount Kilimanjaro. Mine venner, som jeg besteg Mount Meru sammen med, troede at Kilimanjaro var det hårdeste og koldeste bjerg at bestige, men det var lige den type udfordring jeg søgte og jeg følte mig klar til at bestige Kilimanjaro.

Hvordan føltes det, da du startede med at bestige Kilimanjaro?

JOHN: Jeg startede med at bestige Kilimanjaro med virksomheder som ikke er KPAP partnere og tingene var ikke helt nemme. Det var meget nedslående, mange af porterne var respektløse overfor hinanden, og nogen dage fik porterne kun et enkelt måltid mad om aftenen efter en lang dags bjergbestigning med tunge tasker. Jeg følte ikke at det jeg blev betalt var tilstrækkeligt, og at taskerne var meget tunge, omkring 24 kilogram. Det var svært at vide præcist hvad taskens vægt lå på, fordi virksomhederne ikke havde nogle vægte på bjerget og nogle gange bestak virksomhederne parkbetjentene til at give lov til at de tungt vægtende tasker kunne passere gennem porten. I forhold til udstyret, så var der ikke noget tjek af udstyr til at forsikre at porterne havde det nødvendige udstyr for at bestige i den højde de kom op i med de kolde temperaturer.

Hvornår lærte du første gang om KPAP?

JOHN: I starten kendte jeg slet ikke noget til KPAP. En dag fik jeg muligheden for at bestige som porter for en virksomhed der er KPAP partner hvilket var meget anderledes. Udstyret, lønnen, maden, vægten af taskerne og proceduren ved at give (drikkepenge) var helt klare, og jeg kunne se at porternes rettigheder blev taget meget seriøst. Jeg kan også fortælle at der var en stor ændring i porternes opførsel da de blev behandlet bedre. KPAP hjælper desuden også de virksomheder de er partnere med, hvis der skulle opstå problemer der måtte komme ud af at bestige bjerget. Eksempelvis, var der en bestigning hvor porterne ikke fik deres betaling. Da det skete, så var KPAP i stand til at lave en opfølgning for at hjælpe til med at finde en løsning på problemet. KPAP opfordrer også de  virksomheder de er partnere med til at lave turlister, hvor porternes navnene er listet alfabetisk, sådan at antallet af dage porterne er på bjerget er ligeligt fordelt mellem dem.

kpap_logo

Hvilke fordele har du af KPAPs arbejde?

JOHN: Personligt, må jeg indrømme at jeg er blevet mere opmærksom på nødvendigheden af at have ordentligt klatre udstyr, god personlig hygiejne og endda min opførsel er blevet mere professionel af at arbejde med virksomheder der er KPAP partnere. Jeg er blevet i stand til at flytte i et bedre hus som kan huse min familie og gæster der besøger os. Før jeg arbejdede med KPAP partnere, drømte jeg om at leve i et bedre nabolag og nu har jeg opnået dette. Jeg har fået muligheden for at købe en grund og jeg har taget et stort skridt i mit liv.

KPAP2-kilimanjaro-porters

Læs mere om KPAP på vores rejseblog og lad dig inspirere til din egen bestigning af Kilimanjaro under vores rejsedestination Kilimanjaro.