Vores Afrika anbefaler: Ting at være opmærksom på som kvindelig solorejsende i Afrika

Jeg er stærk tilhænger af, at kvinder rejser alene og på veninderejser. At rejse alene eller med andre kvinder kan være bemyndigende og virkelig sjovt. Der findes ikke noget mere fantastisk, end at skabe sammenhold med andre kvindelige rejsende og dele oplevelser rundt om i verden. Gennem min mange års erfaring som kvindelig solorejsende i Afrika, vil det være min største fornøjelse at dele mine oplevelser og gode råd med dig. Lige fra lokale holdninger til emballage, der hjælper dig med at få mest muligt ud af dit eventyr.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det at rejse i Afrika kan være en udfordring – og det kan virke endnu mere omstændigt, hvis du er kvinde, solorejsende eller begge dele. Men lad ikke fratage dig den store oplevelse, der venter. Afrika er også et af de mest givende kontinenter for både backpackere og solo rejsende – langt væk fra den gængse turist-sti er det et kontinent med fascinerende kompleksiteter, store landskaber, forskellige kulturer og indbydende samfund.

Holdninger til kvindelige rejsende

I de fleste afrikanske kulturer har lokale kvinder ikke tendens til at rejse alene, så det er uundgåeligt, at kvindelige solo-rejsende får en del uønsket opmærksomhed. Meget af dette vil dog være af nysgerrighed snarere end et ønske om at chikanere eller forårsage forlegenhed.

Hovedproblemet for kvindelige rejsende vil være forskellige definitioner af, hvad der ses som ‘acceptabel adfærd’ – både med hensyn til, hvordan du skal opføre dig og hvordan andre behandler dig. Afrikanske mænd vil se deres tilnærmelser som smigrende, ikke skærpende, og de kan have forskellige begreber om distance og passende fysisk kontakt. Kønsulighed kan også skabe problemer for uafhængige kvindelige rejsende; Du kan finde lokale mænd i nogle lande, hvor de ikke retter spørgsmål til kvinder eller besvarer dem direkte, hvilket kan være frustrerende, især når man rejser alene. På plussiden producerer denne chauvinistiske holdning dog ofte mænd, der er høflige og ivrige efter at bære tunge tasker eller åbne døre for udenlandske besøgende.

Men mens holdning til kvinder, der rejser i Afrika, i mange tilfælde er harmløs, men irriterende (især efter en lang periode med rejser), tilrådes det at undgå visse situationer. Eksempelvis et lokalt diskotek i byen eller en lokal fest, hvor denne opmærksomhed kan blive farlig, eller du måske vil være i en sårbar position uden andre rejsende.

Det kan være svært at blive venner med lokale kvinder, da det er almindeligt, at de tager en indenrigsrolle i samfundet og har mindre kendskab til engelsk end mændene. En af de sværeste forestillinger, der skal overvindes, når man prøver at få venner i Afrika, er imidlertid den gennemgribende forestilling om, at vestlige kvinder er ‘løse på tråden’, især i konservative lande. Mange mænd i fattige områder tror helt oprigtigt, at hvide kvinder er utroligt rige. Så hvis de gifter sig med dem kan det løse alle deres problemer. Det kan være, at du bliver nødt til stå model til en række oprigtige bejlertilbud, især i zuluområder, hvor polygami stadig praktiseres. Det er ligeledes vigtigt at huske, at nogle lande, herunder Egypten, stadig praktiserer separate rum på busser og tog til mænd og kvinder. Derfor er det en god ide at undersøge transport i dit område, inden du rejser. På samme måde er der stadig caféer og restauranter kun for mænd på landet i Marokko – kontakt eventuelt personalet på dit hotel for at finde et sted, der passer til kvinder.

Selvom du måske ønsker at omgås lokalsamfundet, er det bedst at undgå at tage på en bar uden andre rejsende. I nogle lande, som Etiopien, er de eneste kvinder, der besøger barer, prostituerede, og det er ikke rigtig normalt at se piger drikke alkohol på offentlige steder.

Gode råd til en sikker rejse i Afrika

Læs op på specifikke skikke for de regioner eller destinationer, som du planlægger at inkludere på din rejse. Grundig undersøgelse kan hjælpe dig med at føle dig mere hjemme og derfor mere sikker og selvsikker over dig selv og dine omgivelser. Det er bedst at undgå opmærksomhed snarere end at konfrontere en fremmed i Afrika; det er typisk bare en nysgerrig eller grundet kedsomhed. Men hvis en situation bliver vanskelig eller farlig, skal du oprette en scene og udskamme din angriber offentligt i sit lokale samfund. Prøv såvidt muligt at undgå øjenkontakt på markedspladser eller barer, da dette kan fortolkes som en opfordring.

Klæd dig passende til den lokale skik, og træk ikke unødvendig opmærksomhed med lyst tøj eller korte nederdele. Selvom dette for det meste er vigtigt at huske på i muslimske og konservative lande, hjælper det med at holde dig under radaren overalt i Afrika. Ophold dig et sted, du ved, er sikkert. Undgå billige hoteller, hvor døre muligvis ikke låses sikkert, og vælg vandrerhjem med et fællesskab af andre rejsende og gode faciliteter for kvindelige rejsende. Vær opmærksom på, at meget billige lokale guesthouses ofte anses som bordeller. Måske rejser du på et stramt budget, men det er altid umagen værd at betale lidt ekstra for indkvartering i et sikkert område af byen. Medbring navn og telefonnummer på dit hotel i tilfælde af en nødsituation. Nedskrivning af disse oplysninger kan også hjælpe med at undgå enhver forvirring med taxachauffører, hvis du ikke taler sproget. Det er ikke en god ide straks fortælle en ny bekendt navnet på dit hotel, især hvis du er alene. Du kan måske blive fulgt hjem senere.

nosy be-madagaskar-strand-nana-1024x685

Sørg for, at du bruger en licenseret taxa (spørg efter velrenommerede numre eller navne på dit hotel), og vær forsigtig med at praje en taxa på gaden og stige ind alene. Undgå at gå eller tage busser om natten, især når du er alene. Busser kan regelmæssigt tage en anden rute eller endda gå i stykker, i modsætning til i vestlige lande. Som på alle ukendte steder, skal du ikke drikke dig fuld til et niveau, der efterlader dig sårbar. Og pas på med at drikke i barer og natklubber. Vær forsigtig med at acceptere et lift, selv med en gruppe af andre rejsende. For det første er holdning til spirituskørsel væsentligt anderledes end i Europa.  Opbevar dine værdigenstande et sikkert sted på hotellet, i stedet for at have dem med dig. På denne måde er du et mindre attraktivt mål for en eventuel tyv. Spørg personalet på dit hotel om råd om området og destinationen som helhed; de fortæller dig gerne om steder, hvor du ikke skal bevæge dig hen. Da de bor i området, vil de have den bedste lokale viden (bedre end en rejseguide!). Hvis du har været i et land i lang tid, kan du investere i en lokal mobiltelefon, for på den måde at hjælpe dig med at holde venner derhjemme eller nye bekendte opdateret om dit opholdssted.

Steder, der skal undgås

Samlet set vil kvindelige rejsende synes, at landdistrikterne i Afrika er konservative, mens store byer har haft nok international indflydelse til at være mere vant til solorejsende piger, der udforsker verden. På den anden side er tyveri og personlig sikkerhed for det meste et problem i større hovedstæder som Nairobi og Johannesburg, så det er nødvendigt at udvise den samme forsigtighed med værdigenstande som i ethvert stort byområde. At klæde sig konservativt (dække skuldre og knæ) bør dog være med til at holde dig under radaren.

Selvom det er ret stort på backpacking-listen, er Sydafrika et af de farligere lande for hvide kvindelige rejsende. Seksuelt overgreb og bilstød er almindeligt såvel som røveri, men ved at undgå farlige situationer, især om natten, er der ingen grund til, at du ikke kan nyde Sydafrika. Undgå at gå ind i byer og visse områder af byen (spørg på dit hotel for flere detaljer).

Bedste steder i Afrika for kvindelige rejsende

Afrika syd for Sahara betragtes generelt som den sikrere del af kontinentet, og Malawi og Zambia anses for at være nogle af de hyggeligste og mest indbydende steder for kvindelige rejsende. Burkina Faso roses også for sikkerhed og respekt for kvinder, og flere østafrikanske lande som Uganda, Tanzania og Kenya er ligeledes meget accepterende for rejsende.

De mest besøgte lande Marokko, Egypten, Tunesien og Sydafrika har tendens til at være mere åbne for kvindelige rejsende, og backpackere på deres første solo-tur vil også finde faciliteterne mere vestlige og imødekommende her.

Det her skal du pakke til din Afrika rejse

Efterlad korte shorts og nederdele derhjemme, og gå i stedet efter tøj, der dækker knæ og skuldre for at respektere lokale kulturer. Du kan ligeledes sagtens bære jeans og t-shirts, da dette er, hvad lokalbefolkningen bærer i mange lande frem for det fulde traditionelle tøj, som kan gøre dig let genkendelig som besøgende. Undgå hvidt tøj. Afrika er meget støvet, og den røde jord vil straks gøre det lyse tøj beskidt.

Sørg for, at du har et let tørklæde. Det er en rigtig nem måde at dække skuldre eller hår på, hvor det er aktuelt, såsom ved et besøg ved en moske. Der er ingen grund til at købe et tørklæde, inden du tager afsted, da du nemt købe et meget billigt tørklæde eller en flot sarong i Afrika. Pak nogle varme lag; og antag ikke, at Afrika vil være konstant varmt. Aftener kan ind imellem blive temmelig kolde, især i regntiden.

Undgå smykker, da det gør dig til et let mål for lommetyve. Medbring masser af toiletartikler og kosmetiske forsyninger, hvis din rejse vil omfatte lange perioder uden for større byer. Det kan være både dyrt og vanskeligt svært at finde alt fra shampoo til mascara, når du først er væk fra den gængse vej. Sørg desuden for at medbringe nok hygiejneprodukter, da de kan være meget vanskelige at få fat i.