Lalibela i Etiopien

Mærk historiens vingesus, når du besøger Lalibela i Etiopien. Lalibela og de 11 klippekirker er historie og mystik udhugget i sten, der tager dig flere hundrede år tilbage i tiden til et univers fra den tidlige kristendom.

Uanset hvad du har hørt om Lalibela, uanset hvor mange billeder du har set, kan intet forberede dig på den virkelige oplevelse. For at sige det simpelt – Lalibela er fuldstændig betagende!

Kirkernes oprindelse

Etiopien_Lalibela_

De middelalderlige kirker ligger i den bjergrige Amhara region i hjertet af Etiopien, 645 km. fra hovedstaden Addis Ababa. Stedet er opkaldt efter Kong Lalibela. I det 12. århundrede befalede han, at kirkerne skulle opføres for at skabe et nyt Jerusalem, efter muslimerne uddrev de kristne fra Jerusalem.

Resultatet af hans vision mundede ud i 11 sammenhængende kirker udhugget i rosenguld klippesten og gravet ned i jorden med håndkraft. Kirkerne står perfekt bevarede den dag i dag. De er umulige at spotte på afstand, men helt vildt fascinerende at udforske på nært hold.

Og i modsætning til mange af verdens andre imponerende områder som Angkor Wat eller Notre Dame, er Lalibela især kendt for de livlige, religiøse ceremonier.

Pilgrimmenes paradis

I dag fungerer stedet som en vigtig destination for pilgrimme fra den etiopisk-orthodokse kirke. Lalibela er uden tvivl Etiopiens helligste sted. Byen er derfor også omdrejningspunkt for de religiøse traditioner og ceremonier i den forbindelse.

De fleste etiopisk-orthodokse tilbedere tager på rejsen én gang i deres liv. Turen består af flere dages vandring gennem det barske og bjergrige landskab, ofte barfodet, for til sidst at ende ved de 11 kirker. De hvidklædte pilgrimme ankommer i tusindvis til kirkerne, og det er en hårrejsende oplevelse at se munke, nonner og andre tilbedere, der ankommer til området.

Især den etiopiske jul, kaldet gena, tiltrækker pilgrimme i massevis. Julen falder ifølge den etiopiske kalender omkring d. 7. januar.

Kirkerne er stærkt symbol på etiopernes dedikation og spiritualitet. Hver dag kan man opleve talrige tilbedere, der læner sig mod bygningerne, kysser de antikke stenvægge, beder en stille bøn og læser op fra religiøse skrifter.

Arkitekturen

saint-george-etiopien-lalibela

Arkitektur er uden tvivl noget af det mest utrolige ved Lalibela. Bygningerne emmer af mystik med de klippeudskårede kirker, der forsvinder under jorden og er forbundet af smalle, underjordiske gange og tuneller.

Kirkerne blev udhugget direkte i klipperne i monolitiske blokke. Blokkene blev yderligere mejslet til døre, vinduer, etager, vægge og tage. De gigantiske værker blev senere fuldent med nedløbsgrave, skyttegrave og ceremonielle passager, nogle med åbninger til eremitgrotter og katakomber.

De majestætiske fascader minder om Oldtidens Grækenland eller Romerriget, men med hieroglyffer ingraverede i væggene. Små buede døre leder dig indenfor, hvor du kan beundre det dekorativt malede loft med kringlede detaljer, der må have taget flere måneder at lave. Du vil kunne genkende vægmalerier af Maria og Jesubarnet, der har fået et pudsigt, afrikansk twist med selskab af en løve eller et tørt akacietræ.

Hver af kirkerne er unikke og ekstraordinære på sin egen måde, men den bedst kendte er Biete Ghiogis eller St. George Kirken, der er formet som et græsk orthodox kors set fra oven.

Hvornår skal man besøge Lalibela?

Timkat_priests, Etiopien

Den bedste tid på året at besøge Lalibela og faktisk hele Etiopien, er i den tørre sæson fra oktober til marts. I disse måneder er det rigtig godt at besøge Lalibela i weekenden. Om lørdagen er der et stort, lokalt marked og om søndagen ankommer de hvidklædte, lokale munke i hundredvis til gudstjeneste i kirkerne. Det giver en helt ny forståelse for vigtigheden af de stenudhuggede kirker.

Hvis du gerne vil opleve kirkerne, når de er fyldt til bristepunktet, skal du besøge Lalibela under den etiopiske timkat, der ligger i januar. Det er her tusindvis af pilgrimme flokkes mod Lalibela for årets største religiøse ceremoni. Det gør dog også, at priserne er på sit højeste og byen er propfyldt. Det er dog et spektakel, der både er menneskemængden og pengene værd.

I den tørre sæson kan du forvente klart og flot vejr i Lalibela og temperaturer omkring 27 grader. Dog ligger byen i højderne, og aftenerne kan derfor være en smule kølige og nå ned omkring 10 grader. Derfor er det en god idé at medbringe en fleecetrøje og en varm hue.

En overset historisk perle

Etiopien_Lalibela_2

Lalibela fortjener langt mere international opmærksom, end hvad det får idag. Hvis man spørger os, hører byen til på toppen af bucketlisten og bør pryde langt flere forsider på diverse rejsemagasiner. Lalibela er uden tvivl ligeså majestætisk og kæbetabende som Peru’s Machu Picchu, der er en af verdens vidundere.

Dog ligger en del af charmen i den begrænsede mængde af turister. Det er med til at skabe en autentisk oplevelse, som de færreste kan prale med.

Hvis du vil fascineres af mennesket og dets religion, er Lalibela det helt rette sted at besøge. Uanset om du er religiøs eller ej, tvivler vi ikke på, at Lalibela vil gøre et stort indtryk. Lalibela er ikke kun på listen over UNESCO’s verdensarv, men er også et af verdens uofficielle vidundere.

Vi laver individuelt tilpassede rejser til Etiopien. Det er næsten kun din fantasi, der sætter grænser for dine oplevelser i det nordøstafrikanske land, hvor kristendommen efter sigende har sit udspring.