Naturparadiset Madagaskar er en smuk ø, rig på kultur og sprængfyldt med utrolig flora og fauna. Fra fascinerende traditioner og tøjudsmykning til frodig skov fyldt med flere hundrede år gamle træer. Madagaskar er en ø, der er værd at udforske! Vi har samlet 10 forskellige finurlige fakta, som du sikkert ikke ved om den eksotiske ø.
En af de største årsager til, at folk vælger at besøge Madagaskar er de adskillige arter af lemurer, der stammer fra netop denne ø. Navnet kommer fra det romerske ord ”lemures”, der oversat betyder ”spøgelse”. Navnet hænger sammen med dyrets natlige aktiviteter. Der er næsten 100 forskellige arter af lemurer på Madagaskar, og en af de mest velkendte er Sifaka lemuren, der går under kaldenavnet ”den dansende lemur” – og det er med god grund! Denne lemur er kendetegnet ved en hvid krop, et sort ansigt, svømmehud mellem hænder og fødder og en utrolig lang hale. Fordi den tilbringer det meste af sin tid ved at springe rundt i træerne, bevæger den sig også springende rundt på jorden – hvilket giver den karakteristiske, dansende bevægelser, som er sand underholdning for både børn og voksne.
For 33 år siden sad dronning Ranavalona på tronen og var kendt som Madagaskars ”gale dronning”. Hun var oprindeligt en helt almindelig borger, men giftede sig med kongens søn. Senere stod hun bag drabet på kongen, altså hendes mand, for at få tronen for sig selv. Gennem sin regeringstid brugte hun sit eget folk som slaver, ryddede landet for kristne missionærer, brød aftaler med Frankrig og England og fængslede enhver, der anklagede hende for ikke at opføre sig ordentligt. I hovedstaden Antananarivo kan du finde resterne fra hendes palads kaldet ”Rova af Anatananarivo”.
Når man tænker på baobabtræer, tænker de fleste, at træerne vokser på hele det afrikanske kontinent, men Madagaskar er faktisk sted for 75 % af verdens baobabtræer. Australien er sted for en enkelt art, Afrika er sted for en anden og Madagaskar holder på de resterende 6 arter. For at nyde dem i fulde drag bør du besøge ”Baobab Avenue” i Menabe regionen. Her finder du massevis af de krogede, knoldede træer langs den støvede vej. Træerne var engang en del af en tropisk skov, som desværre gradvis er blevet udryddet til fordel for landbruget.
De fleste lande har en form for nationaldragt, og på Madagaskar bæres en kjolelignende dragt af både mænd og kvinder. Dragten kaldes en ”lamba”. Det er et stykke stof, der vikles rundt om kroppen. Designet, farven og materialet afhænger af begivenheden, den skal bruges til. Dragten findes i både rød-, hvid- og sortstribet stof på det meste af øen, og så fås den i et grønt og brunt mønster i Sakalava landsbyerne. Dragten bruges også som en slags babysele, hvor børnene fastspændes til forældrenes ryg med de farverige stykker af stof.
Den traditionelle kampsportsgren ”Moraingy” har vokset sig til en populær sport over hele Madagaskar. Den har endda spredt sig til naboøerne Reunion, Seychellerne og Mauritius. Det siges, at ”Moraingy” opstod under Maroseranana dynastiet fra 1675 – 1896. Sportsgrenen var oprindeligt dyrket blandt de unge mænd, for at de ældre kunne måle mændenes styrke og form. I dag er sportsgrenen ikke kun for mænd, og de kæmpende bruger ingen våben, men kæmper udelukkende med de bare næver og deres fødder. Traditionelt akkompagnieres kampene med musik, så begge krigere sendes i en trancelignende tilstand, som giver en spirituel oplevelse.
Udover lemurerne er Madagskar hjem for et stort antal af dyr, som du ikke finder andre steder i verden. Faktisk er 90 % af dyrelivet unikt for øen. Så tag ud og udforsk øen og du vil opdage de eksotiske væsner, såsom den kødædende fossa, 346 reptilarter og over 6000 endemiske typer af planter og træer. Dog er en af de største trusler den ødelæggelse, der finder sted mod dyrenes naturlige habitat, og det gør de mange skabninger ekstremt truede. Skovfældning, ildebrande, erosion og fremmede arter er blandt de største trusler for øens unikke fauna.
Madagaskar er en af de største øer i verden. Den indtager fjerdepladsen på verdensplan med sine 592.800 km². De 3 øer, der overgår Madagaskar, er Grønland, New Guinea og Borneo.
Øens unikke biodiversitet tilskrives i stor grad det faktum, at øen har været isoleret fra dens nabo kontinenter i millioner af år. Alt har på den måde fået lov at udvikle sig under en relativ stor isolation fra omverdenen. Grundet øens unikke flora og fauna samt dens størrelse, bliver Madagaskar kaldt for verdens 8. kontinent.
På Madagaskar finder du en rigdom af spiritualitet, især hvis du besøger de mere afsidesliggende landsbyer på øen. Nogle af de, for os, meste absurde traditioner findes blandt animister, der tror på, at alt i naturen har en sjæl. En af traditionerne, du kan opleve, er begravelsestraditionen ved Famadihana, også kendt som ”turning of the bones”. Tro det eller ej, men her graver de lokale afdøde forfædre op og tager deres kroppe ud af deres kister og danser med dem til afrikanske rytmer. De fleste vil være en smule skræmt af denne umiddelbart makabre ceremoni, men for de lokale er det en måde at hylde de afdøde på, og ceremonien fungerer samtidig som en slags genforening med deres familie.
Gennem det 17. og 18. århundrede under ”den gyldne pirattid” var Madagaskar et sandt paradis for pirater. Det skyldtes de mange afsondrede bugter og det faktum, at landet aldrig har været europæisk koloni.
Øen i det Indiske Ocean var det ideelle sted at stoppe for at reparere skibene uden at tiltrække sig opmærksomhed og samtidig et mekka for frisk frugt og andre fornødenheder. I 1690’erne var der en blomstrende piratkoloni på øen. Blandt de mest populære tilflugtssteder nær Madagaskar var Ile Saint-Marie og Ranter Bay. Du kan endda være så heldig at opdage en gammel piratkirkegård, mens du udforsker øen.
Hvis du er typen, der elsker alt som smager af vanilje, vil du elske Madagaskar, hvor en stor del af verdens vanilje gror. Bourbon og sort vanilje har oprindelse i det nordvestlige del af landet, mens vaniljeorkidéen kommer fra Mexico og bestøves af en sjælden slags bi. Historien lyder, at en ung, fransk slave i 1841 opdagede, hvordan orkideen kunne bestøves ved brug af de bare næver. Det varede ikke længe, inden vaniljeplantagerne begyndte at springe frem overalt på Madagaskar. I dag eksporterer øen omkring 1000 tons vanilje årligt.
Hos Vores Afrika er vi vilde med den tropiske paradisø. Lad dig inspirere af vores store udbud af rejser til Madagaskar.
Østre Kanalgade 16
9000 Aalborg
60 75 60 75
info@voresafrika.dk
Rejsegarantifonden 2530
CVR 35832017
Medlem af Dansk Rejsebureau Forening