Madagaskar – Unikt naturparadis i det Indiske Ocean

Madagaskars er et unikt naturparadis. Med sine eksotiske dyr og de farvestrålende omgivelser fascinerer øen de fleste. Beliggende ud for den sydøstlige kyst ved Afrika finder du Madagaskar, som er verdens 4. største ø, kun forbigået af Grønland, New Guinea og Borneo. Det unikke naturparadis kaldes verdens 8. kontinent, og det ligger i det Indiske Ocean ca. 400 km fra Mozambique. Øen har en størrelse på 590.000 km². Til sammenligning er det cirka en fjerdedel af Danmarks størrelse, når man medregner Grønland og Færøerne. Mod øst skal man rejse 7.000 km, før man når til Indonesien. Trods distancen føler mange madagaskere sig mere asiatiske end afrikanske.

Madagaskars landskab: Variation og frodighed

Landskabet er varieret med storslåede vulkaner, bjergkæder, regnskovsbælter, snoede floder og ørkenlignende sletter. Det gør tilsammen Madagaskar til et sandt paradis for enhver naturelsker!

Den østlige del af landet er fyldt med adskillige floder som Mananara, Faraony, Ivondro og Maningory, som flyder mod de kystliggende laguner eller direkte i havet. Den mere blide, vestlige side er præget af større bugter og floder som Onilahy, Mangoky, Tsiribihina og Betsiboka. Den centrale del af Madagaskar er beriget med bjerge og højsletter.

Der findes mange vulkanske søer på øen, hvor en af dem er den fredfyldte sø Lake Itasy, som med sine 45 km² er den 3. største på øen. Den største sø er Lake Alaotra, som ligger i den østlige del af landet. Lake Alaotra er kilde til noget af øens mest produktive landbrugsjord. I den sydvestlige del af landet ligger Lake Tsimanampetsotsa nær kysten ved Toliara. Lake Tsimanampetsotsa betyder ‘søen uden delfiner’ og består af alkalisk vand, der giver en spektakulær, mælkehvid farve med et turkis skær.

I den centrale del af landet og langs den østlige kyst består landskabet hovedsageligt af forskellige krystalsten som gnejs, granit og kvarts. Gnejsen lagrer sig i den røde lerjord, som et tegn på at jorden er frugtbar. Deraf kommer øens kaldenavn ”Den store røde ø”. Den spredte vulkanske jord er med til at give frugtbar jordbund, som bidrager til en intensiv dyrkning af forskellige afgrøder.

Dyre- og planteliv: Mange unikke arter

Madagaskar er kendt for dets enestående dyreliv, hvor intet mindre end 80% af dyrelivet er unikt for øen. Det skyldes, at landet har ligget som en isoleret ø i det Indiske Ocean de sidste 165 millioner år. Forskellige underarter har derfor haft rig mulighed for at udvikle sig. Kombineret med fraværet af rovdyr har dyr- og plantearter udviklet sig uafhængigt af resten af Afrika. Et godt eksempel er lemuren, der i dag findes 60 forskellige arter af. Også kamæleonen findes i vid udstrækning, og der lever op mod 75 forskellige arter af den farvestrålende øgleart på Madagaskar.

Udover lemurer og kamæleoner kan du opleve et rigt fugleliv med blandt andet vangaer fugle, hejrer, høge og papegøjer. Yderligere er paradisøen fyldt med kæmpe sommerfugle på op til 20 cm., farvestrående frøer, skildpadder og andre mærkværdige skabninger. Du kan også være heldig at møde en fossa, som er Madagaskars største rovdyr. Det kattelignende dyr kan blive op til 76 cm. lang og veje 14 kg.

Plantelivet på øen er ligeledes noget helt unikt. I alt 10.000 forskellige planterarter, findes der på øen. Det finurlige baobabtræ er et af landets kendetegn med dets omvendte udseende, hvor trækronen gror i jorden og rødderne strækker sig mod himlen. Madagaskar kan fremvise hele 6 arter, hvorimod fastlandet kun kan bryste sig med en enkelt art.

Foruden baobtræerne er Madagaskar kendt for dens mange forskellige orkidéer. Der findes op mod 1.000 forskellige slags af den elegante blomst. I den tropiske regnskov findes et træ som kaldes ”de rejsendes træ”. Træet kan oplagre en stor mængde af vand i de skålformede blade, som kan bruges til at drikke af.

Madagaskars naturressourcer: En presset natur og fattig lokalbefolkning

Magaskar er en ø, der er rig på naturens ressourcer. Det ses blandt andet ved landets utallige rismarker, vaniljeplantager og nelliketræer. Det forsøger den fattige befolkning så vidt muligt at udnytte og bogstavelig talt høste godt af. Landbruget beskæftiger over 80% af befolkningen, og størstedelen af afgrøderne består af ris, kaffe, majs, vanilje, ananas og nelliker. Madagaskars vigtigste eksportafgrøder er kaffe, nelliker og vanilje. Flere af disse fødevarer eksporteres især til Frankrig, Tyskland, Kina og De Forenede Arabiske Emirater.
En mindsket vaniljehøst i 2017 har givet anledning til en stor prisstigning på netop denne fødevare. En cyklon var skyld i en reduceret høst af Madagaskars vanilje, hvilket resulterede i en 5 dobling i prisen på vanilje.

Den store belastning fra landbruget gør naturen ekstremt truet. Blandt andet skovene er pressede, da størstedelen af træerne bruges til lokal brændeforsyning. Over halvddelen af Madagaskars skovområder er enten blevet ryddet eller afbrændt.

Selvom der er igangsat flere større genplantningsprogrammer igennem tiden, har dette ikke forhindret reduceringen af de smukke skovområder. De mindskede skovområder resulterer i erosionsproblemer og truer mange af de unikke dyre- og plantearter, som Madagaskar er verdenskendt for. Dette kombineret med en befolkning, der er blandt verdens fattigste, gør, at naturressourcerne presses til det yderste. Samtidig presser det arbejdsforholdene, hvilket resulterer i lave lønninger, brug af børnearbejde og generelt ringe arbejdsvilkår.

Også landets nationalparker lider under presset, og man forsøger at beskytte de mange parker mod de menneskeskabte trusler. Nogle af de helt store parkområder er Isalo Nationalpark, Andasibe Nationalpark og Ranomafana Nationalpark. Alle 3 parker er fredet, da de er hjemsted for en stor andel af øens unikke flora og fauna. Det understreger vigtigheden af at passe på nationalparkerne, der samtidig fungerer som attraktioner for turisterne og derved indtægtskilde for madagaskarene.

Madagaskar er virkelig en helt speciel plet på jorden og en unik rejsedestination. Se vores mange rejseforslag her.