Madagaskar: Det her er godt at vide inden du rejser afsted

Madagaskar er et land, der egentlig ikke er særlig udviklet ift. turisme – og lige netop derfor elsker vi den store ø. Det er nemlig det, der gør det til et fantastisk land at besøge for mere erfarne og eventyrlystne rejsende. Vi har besøgt rigtig mange lande i- og uden for Afrika, og leder altid efter nye lande at udforske. For os føltes det ikke som noget problem at rejse til Madagaskar, men efterfølgende ville vi alligevel ikke have haft noget imod at være ekstra forberedte på denne rejse. Så for at hjælpe dig har vi lavet denne liste med ting, der er gode at vide, før din rejse til Madagaskar. Med disse tips bliver du godt forberedt, og vi er sikre på, at du får en oplevelsesrig tur til denne smukke afrikanske ø.

1. Visum på Madagaskar

Der kræves visum for alle rejsende, der besøger Madagaskar, selvom det kun er for en kort periode. Du kan købe dit visum ved ankomst i lufthavnen, hvilket er let. Du skal dog beregne at stå i kø et stykke tid. Til dette har du brug for en returbillet, et pas med to blanke sider samt der er gyldigt i minimum seks måneder efter hjemkomst, og et pasbillede.

2. Er der malaria på Madagaskar

Hele øen Madagaskar er et højrisikoområde for Malaria. På apotekerne i de større byer på Madagaskar kan du købe malariapiller kaldet Malaron. Desværre er bivirkningerne af Malaron mange og kan være ganske alvorlige. Det kan anbefales at tage dem om aftenen snarere end om morgenen, fordi solvarmen øger bivirkningerne. Men selvom du tager dem om natten, kan du stadig blive påvirket. Vi kan også kun anbefale at købe myggespray ved ankomst på øen. Det er oftere stærkere her, end hjemme i Danmark.  Sørg for, at du bruger dem med DEET.

3. Sundhedspleje

Det anbefales, at du har standardvaccinerne før din rejse til Madagaskar, men især hepatitis A. Som du måske har mistanke om, kan personlig hygiejne være et problem i Madagaskar. Det største helbredsproblem for både de lokale og turisterne er diarré. Det  vil højst sandsynligt stamme fra urent vand. Du kan bruge følgende forholdsregler:

  • Vask altid hænderne med sæbe, vand alene er ikke nok
  • Drik aldrig vand fra hanen, ikke engang på luksushotellerne
  • Tør dine hænder med papir, ikke med et håndklæde, der er blevet brugt af mange mennesker
  • Undgå isterninger
  • Spis kun frugt, der kan skrælles
  • Vær opmærksom på kød fra gadesælgere

Du kan købe Imodium på de fleste apoteker i de større byer på Madagaskar. Disse kan forhåbentligt hjælpe i eventuelle krisesituationer.

4. Valuta på Madagaskar

Den lokale valuta i Madagaskar er Ariary. Vigtigt at vide er, at du ikke kan betale med betalingskort ret mange steder på Madagaskar. Nogle større hoteller og restauranter accepterer kort, men der er ingen pengeautomater, hvor du kan hæve penge. De fleste banker accepterer kun Visa, men IBN-banken (hvid med grønt logo) accepterer også Mastercard. Du kan finde en IBN-bank i de større byer. Sørg altid for at have nok kontanter på dig, da man let kan blive overrasket over, hvor få steder der kan betales med kort. Nogle store hoteller eller udlejningsbilselskaber accepterer muligvis også euro. I lufthavnen er der 2 pengeautomater i ankomsthallen, en hvor du kan få penge med Visa og en til Mastercard.

5. Transport på Madagaskar

Det meste transport på Madagaskar foregår ad landeveje, og vejnetværket forbedres heldigvis støt, idet flere af de største ruter, der er nationaliserede (RN2, RN7 osv.), har asfalt- eller blacktop-overflade. Disse overflader er i rimelig stand, dog med et par enkelte obligatoriske huller hist og pist naturligvis. Den overordnede struktur er dog knap så meget del af et netværk og består mere af et knudepunkt omkring hovedstaden Antananarivo, hvorfra de nationale ruter udstråler mod nord, øst, syd og vest. Mellem disse akser er forbindelserne meget mindre sikre med smalle jord- eller sandveje, der forbinder små byer og landsbyer i landdistrikterne. Nogle gange klassificeres eller forbedres disse for at gøre det lettere at køre, men de er tilbøjelige til hyppige oversvømmelser i regntiden, og det kan tage timer at køre en kort afstand på kortet. Det kan ikke anbefales, at leje en bil og køre selv. Både grundet usikkerheden, men også ift. pris, da det ofte er mere dyrt at leje sin egen bil, fremfor at bestille en samlet pakkerejse hos dit rejsebureau, som inkluderer en guidechauffør.

Er du mere eventyrlysten, kan det også arrangeres at du kan afprøve nogle af de lokale busser ‘bouse bouse’. Forvent dog ikke for meget af dem; det er små minivans med plads til ca. 10 personer, men ofte brugt af 20 på samme tid. Du kan ofte se dem på vejen, fyldt med mennesker indeni, som hænger ud af vinduerne. Den lille bus er fyldt med bagage, mad og endda levende dyr på taget. Busser går i stykker ofte, og som du måske kan forestille dig, er de ikke særlig behagelige. Husk, at Madagaskar er en meget stor ø (på størrelse med Frankrig og Belgien tilsammen), så beregn nok tid til at køre fra et sted til et andet. Føj også ca. 25% til den tid, som Google maps fortæller dig, og lad ikke din tidsplan for at være for stram. Der er altid ting, der kan ske som bilproblemer, dyr på vejen eller ikke er i stand til at omgå en langsom lastbil. Det er derfor, det er godt at have et rejsebureau med ind over, da vi kender til køretider og distancer. 

6. Madagaskars officielle sprog

Madagaskars officielle sprog er fransk, da landet engang var fransk koloni. Men flertallet af indbyggerne taler malagay. Dette sprog stammer fra Sydøstasien snarere end Afrika. Det belønner sig at lære nogle grundlæggende ord som ‘Salama’ der betyder hej. Kun de uddannede taler fransk. I turistbranchen og på hotellerne taler de fleste godt eller nogenlunde fransk, men befolkningen i landsbyerne har svært ved at tale og forstå det. Kun meget få mennesker taler engelsk. Kun dem, der har studeret enten engelsk eller turisme gebærder sig i det engelske sprog. De fleste guider i nationalparkerne taler godt engelsk, selvom du nogle gange bemærker, at de kun har studeret det, de taler om på de guidede ture, og ofte har svært ved at afvige fra lige netop det, der står i deres manuskript.

7. Fattigdom på Madagaskar

Madagaskar er et af de fattigste lande i verden. Faktisk er det opført som nummer 11 i verdens fattigdomsrangering. 92% af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen. I Antananarivo bemærker du det muligvis ikke, men du vil helt sikkert se det, når du rejser uden for hovedstaden. Det er virkelig nyttigt at se, om der er noget, du kan medbringe til dem hjemme fra. Måske noget tøj, du ikke mere bruger, eller sæbe, tandpasta og deslige. Børnene har ofte ikke engang en simpel bold at lege med, så dette kunne også være en mulighed.

8. Dyreliv på Madagaskar

Planterne og dyrene på Madagaskar er meget unikke. De fleste af dem findes ingen andre steder i verden. Det er bestemt værd at finde ud af lidt mere om det særlige dyreliv pågå Madagaskar, inden du rejser. De mest berømte dyr på Madagaskar er lemurer, der som bekendt også spillede en stor rolle i animationsfilmen Madagaskar. Der er rigtig mange slags lemurer, de er alle primater ( akts beslægtede med aber og mennesker), men har forskellige farver, størrelser og egenskaber. Du vil med garanti se lemurer, hvis du besøger to eller tre nationalparker under din rejse.

9. Elektricitet og internet på Madagaskar

Størstedelen af ​​befolkningen på Madagaskar, især dem der ikke bor i byer, har ikke adgang til elektricitet. Hotellerne har, men i begrænset omfang. Der vil på de fleste hoteller blive slukket for elektricitet i løbet af dagen og om natten, men der udover burde du  ikke have problemer med at oplade dine elektroniske enheder, på de tidspunkter hvor det er tændt. Så husk endelig at lade din telefon og kameraer, når du kan. Det er også klogt at medbringe en powerbank eller adapter, så du kan oplade din telefon fra cigarettænderen i bilen. De fleste hoteller tilbyder WIFI, men ofte kun i receptionen. Hvis WIFI fungerer, er det som regel en rimelig hurtig forbindelse, især i byerne. Vi har dog oplevet ganske mange gange, at WIFI ikke fungerede eller kun var tilgængeligt i et lille stykke tid. Det er alletiders mulighed for at gemme telefonen væk, og være til stede i nuet.

10. Er et sikkert at rejse på Madagaskar

Selvom Madagaskar er et relativt sikkert land at rejse rundt i, er der nogle sikkerhedsforanstaltninger, du bør tage – lige som det er i så mange andre lande. Kør aldrig efter mørkets frembrud. Chauffører nægter ofte at køre om aftenen, og hvis du alligevel har dristet dig til at køre selv, skal du sørge for at ankomme til din destination inden kl. 19. Der er undertiden voldelige angreb på biler om natten. Det er også bedst ikke at gå alene rundt efter mørkets frembrud. Brug en taxa eller pousse-pousse, der kan køre dig til din restaurant eller tilbage til dit hotel. Der har været nogle voldelige episoder på Madagaskar i politiske ustabile perioder. Men turister er aldrig målet for dette. Vi har aldrig følt os usikre på Madagaskar, og vil på det varmeste anbefale at rejse her til, hvis det er nogle tanker, du går med.