Madagaskar: Syv traditioner der giver indblik i øens kultur

Madagaskar er et af Afrikas mest eksotiske lande. Ligeledes findes der også masser af interessant kultur på Madagaskar. Vi har her samlet syv madagaskiske overbevisninger for at give dig et indblik i deres kultur og traditionelle overbevisninger.

1. På Madagaskar begraves navlestrengen

Efter et barns fødsel præsenterer jordemoderen faren for navlestrengen og vedhæftet moderkagen. Traditionen siger, at det er hans ansvar at begrave disse under en flad sten ved indgangen til forfædrenes hjem. I disse moderne tider vil de i byområder blive begravet et eller andet sted omkring huset i et område, der sandsynligvis ikke vil blive påvirket af forurening. Når navlestrengen begraves, vender faderen ikke hovedet væk. Denne begravelse repræsenterer fortsættelsen af ​​familiens slægt. I madagaskisk overbevisning vil en nyfødt, hvis navlestreng mistes eller ikke begraves korrekt, vokse op til at være en glemsom voksen.

2. Klipning af babyens hår efter 3 måneder

Når en madagaskisk baby er tre måneder gammel, gennemgår den ‘ala-volo’ – en hårklippeceremoni. En person i familien, der har smukt hår (en ‘tso-bolo’), opfordres til at klippe babyens hår og placere det i en stor skål eller tallerken. Håret blandes derefter med knolde af rødder, såsom sød kartoffel samt honning. Familiemedlemmerne spiser derefter denne blanding. Denne ceremoni gennemføres for fuldt ud at indlede babyen i samfundet.

3. Alle huse skal vende mod vest

Når en madagaskisk person bygger et hus i overensstemmelse med ritualer og kulturelle skikke, skal huset vende mod vest. Den traditionelt tro siger, at det bedste solskin er om eftermiddagen, så huse skal åbne mod vest. I den traditionelle byggeproces har den østlige side af huset ligeledes ingen vinduer eller døre. Døre og vinduer vender mod nord på grund af de velsignelser, der er forbundet med denne retning.

4. Sengegavlen skal vende mod nord

For at starte strømmen af ​​positive energier gennem huset, skal alt være placeret det rigtige sted. Nord er det punkt, hvor magt møder hellighed. Ifølge madagaskisk tro sender ‘nord’ lykke og rigdom. Derfor skal forældrenes seng være placeret med hovedet mod nord.

5. Traditionel forlovelse på Madagaskar

Hvert par skal, inden de bliver gift, have en traditionel forlovelse. Det første trin i denne ceremoni er kendt som ‘vodiondry’ eller ‘lamb’s rump’. Dette er en madagaskisk pars formelle forlovelse. Brudgommen opfordres til at præsentere sig for brudens familie og formelt bede om hendes hånd i ægteskabet. Han præsenterer også gaver til brudens forældre og søskende.

6. Begynd først at spise efter de ældste

At respektere ens ældste er en madagaskisk skik, der stadig overholdes strengt. Især i landdistrikterne. Under måltiderne kan ingen tage deres bestik, før den ældst gør det. Først når de er begyndt at spise, kan resten af familien også begynde at spise.

7. Ingen begravelser på en torsdag

I madagaskisk tro er hver ugedag gunstig til et bestemt formål. Torsdag er den første dag i den madagaskiske kalender, og betragtes som den bedste dag til at starte noget livsvarigt. Eksempelvis husbygning. På samme måde betragtes torsdag ikke som en god dag at have en begravelse, da det kan blive udgangspunktet for fortsatte dødsfald i familien.