Madagaskars lemurer

Madagaskars lemurer er endemiske. Det betyder, at de kun findes vildt ét eneste sted i verden – nemlig på Madagaskar. Faktisk er en meget stor del af Madagaskars rige fauna og flora endemisk for øen. Det skyldes, at øen ligger isoleret langt ude i Det Indiske Ocean, og derfor udgør den sit eget selvstændige økosystem. Det er lige præcis derfor, den malende benævnelse ‘paradisø’ er så dækkende. Madagaskar er virkelig paradisisk – både i betydningen ‘fantastisk’ og betydningen ‘uberørt’.

Verdensberømte Kong Julian

Lemurerne er spændende dyr med en ganske særlig status for turismen på Madagaskar. De er nemlig kendte og berømte verden over. Det har de været siden Dreamworks i 2005 udgav animationsfilmen Madagascar og Kong Julian og hans familie indtog verden.

Filmplakat Madagaskar

Madagaskars store lemurfamilie

Skal du rejse til Madagaskar hører det med til rækken af oplevelser, at du møder nogle af øens charmerende, langhalede beboere. Lemurfamilien er stor og rummer mange forskellige medlemmer – mange arter. De forskellige lemurarter har i sagens natur en række karakteristiske træk til fælles og en række interessante træk, der adskiller dem fra hinanden. Der findes lemurer, der er vågne om dagen og lemurer, der er vågne om natten. Der er almindelige lemurer, knap så almindelige lemurer og så findes der også særdeles sjældne lemurer. Der findes lemurer i forskellige størrelser og forskellige farver. Læs med her og bliv klogere på Madagaskars mange lemurarter.

Lemurer er halvaber med kattehoveder

Lemurerne er en usædvanlig stor og varieret gruppe af halvaber. Den typiske lemur har en lang hale. Den minder om en abe med et kattelignende ansigt med fremtrædende ører. Og så har den poter med fingre og tæer, der er bevægelige og velegnede til at holde på og gribe omkring ting. Mange lemurer har en uanselig musebrun eller musegrå pels, som gør, at de falder i et med omgivelserne i de skyggefulde skove, hvor de har deres levesteder. Lemurer har ikke brug for stærke farvemarkører, fordi de sætter duftspor for at markere deres territorier og signalere overfor hinanden, når de er klar til at parre sig.

Madagaskar er hjemsted for 9 underarter af de almindelige lemurer, 5 sifakalemurer og 6 natlemurer.

Almindelige lemurer

1. Den ringhalede lemur

ring-tailed lemur

Disse sociale lemurer finder deres føde nede på jorden i samlet flok. I grupper på 13-15 lemurer søger de efter frugter, blomster, blade og andre former for vegetation i de tørre, løvfældende skove. De er mellem 95-110 cm høje og ring-tailed-lemur vejer 2,3-3,5 kilo. Du møder fx. denne lemur i d’Anja reservatet.

2. Den sorte og hvide pibekravede lemur

Lemur ruffed black & white

Denne lemur har en lidt speciel og kompleks social opførsel. Du finder hanner og hunner, der lever i separate territorier, og du finder dem også, hvor de lever i blandede grupper. De er 110-120 cm høje og vejer 3,1-3,6 kg. De er særligt udbredte i parkerne i Andasibe området.

3. Den rødkravede lemur

Red Ruffed lemur

Ligesom de øvrige lemurer med kraver, lever den rødkravede lemur primært af frugt. Den er udpræget højlydt og nogle gange hænger den i bagbenene, mens den guffer lystigt på et stykke frugt. De er 100-120 cm høje og vejer 3,3-3,6 kg. Du møder kun disse lemurer i de lavtliggende regnskove på Masoala halvøen.

4. Desmerdyr lemur

Mongoose Lemur

Denne lemur kender du let på de gennemborende orange øjne og den stærkt markerede “hagesmæk”. Desmerdyr lemuren lever sammen i par med deres afkom. De har tendens til at være lidt mere generte end de øvrige af de typiske lemurarter. Du spotter dem dog uden de stor problemer i Nationalparken d’Ankarafantsika. De er 75-80 cm høje og vejer 1,1-1,6 kg.

5. Den kronede lemur

Crowned lemur

Den kronede han og hun lemur har forskellige farvetegninger og nuancer. De holder til i de tørre løvskove og regnskove på det nordlige Madagaskar. De er 75-85 cm høje og vejer 1,1-1,3 kg. Faste grupper holder til i naturreservatet Spéciale Ankarana.

6. Den almindelige brune lemur

Brown lemur

Den almindelige brune lemur lever i grupper på 3-12. De er aktive i løbet af dagen, men er også delvist aktive om natten i tørkeperioden. De er 100 cm høje og vejer 2-3 kg. Du møder dem hyppigt i parkerne i Andasibe området.

7. Den sorte lemur

Black lemur

Hannerne er mørkebrune eller sorte, mens hunnerne varierer fra gyldenbrune til kastaniefarvede med flamboyante hvide ører og kindtufter. De er 90-110 cm høje og vejer 2-2,9 kg. De er nemme at spotte i naturreservatet Intégrale de Lokobe.

8. Den rødmalede lemur

Red bellied lemur

Disse lemurer kendetegnes på deres rødelige maveskind. Du kan skelne hannerne fra hunnerne på hannernes hvide “tårer” af bar hud lige under øjnene. de er 78-93 cm høje og vejer 1,6-2,4 kg. De er udbredte i nationalparken Ranomafana – især fra maj til juni.

9. Den østlige lille grå bambuslemur

Eastern Lesser Bamboo lemur

Den mest almindelige af de såkaldte bambuslemurer kaldes også for den grå lemur og Mahajanga lemuren. Den er en lille fyr, som er spredt bredt udover den østlige regnskov i nationalparken Ranomafana og i parkerne i Andasibe området. De er 56-70 cm høje og vejer 0,7-1 kg.

Sifaka og indri lemurer

10. Verreauxs Sifaka

Lemur verreaux sifaka

En smuk lemurart, der er kendt for sine yndefulde bevægelser tværs gennem åbne pladser i skovene. Den springer sidelæns på dens stærke bagben. Arten holder udelukkende til i de tørre skove i den sydlige del af Madagaskar. Den kan fx opleves i nationalparken I’Isalo. De er 90-110 cm høje og vejer 3-3,5 kg.

11. Coquerels Sifaka

Coquerel Sifaka Lemur

Disse attraktive sifaka lemurer rejser gerne sammen i grupper. De holder til i de tørre skove i den nordvestlige del af Madagaskar, fx i nationalparken d’Ankarafantsika. De er 93-110 cm. høje og vejer 3,7-4,3 kg.

12. Diademed Sifaka

Diademed Sifaka Lemur

Uden tvivl den smukkeste af alle lemurarterne. Den holder til i de østlige kystområder, men opleves nemmest og bedst i parkerne i Andasibe området. Den er 94-105 cm. høj og vejer 6-8,5 kg.

13. Deckens Sifaka

Deckens Sifaka

Deckens Sifaka er en lille ukendt lemur. Den er til dels hemmelig, siges der, fordi den er beskyttet af en stærk lokal såkaldt ‘fady’, hvilket betyder tabu. Den holder nogle gange til i landsbyer i det vestlige Madagaskar, men den opleves bedst i nationalparken Tsingy de Bemaraha. De er 92-110 cm. høje og vejer 3-4,5 kg.

14. Indri lemuren

Indri lemuren er også kendt under navnet Babakoto. Indrien er den største af alle lemurerne og den med den højeste røst. Den kan rejse 3 km. gennem skoven. Den kan springe helt op til 10 meter mellem træstammer. De bevæger sig rundt i skovene i familiegrupper på to til seks lemurer, mens de søger efter mad, primært blade. De opleves bedst i parkerne i Andasibe området. Indrien er 69-77 cm. høj og vejer 6-9,5 kg. Se de springende indrier i videoen.

Nattelemurerne – de almindelige og sjældne

15. Den grå muselemur

Gray Mouse Lemur

Muselemuren spiser frugt, blomster, insekter og andre små dyr. Den bliver selv spist af skovugler. Den holder normalt til i træernes nederste grene, hvor den er meget aktiv. Den bevæger sig lynhurtigt væk fra lommelygtens lys, hvis den bliver opdaget. Den er dog almindelig og kan derfor alligevel nemt spottes i en række forskellige skove. Den er en lille fyr, 25-28 cm. høj, og den vejer kun 58-67 gram.

16. Aye-Aye lemur

Lemur Aye & Aye

Med sin bjørneagtige pels, klare orange øjne og læderagtige flagermuseører og lange, krogede fingre ser Aye-Aye lemuren lidt underlig ud, og derfor er den også forbundet med en del overtro på Madagaskar. Den mellemste finger på hver pote er længere end de øvrige. Den bruges til at skrabe og kratte insektlarver og lignende ud af bark mv. Denne lemur er svær at få øje på, men den er spredt ud over regnskovene og de tørre skove på størstedelen af øen. Den er 74-90 cm. høj og vejer 2,5-2,6 kg.

17. Den sportslige væsellemur

Sportive Lemur

Disse lemurer har en tæt, ulden pels og om natten hænger de ofte ud i timevis i det samme træ gumlende på bladene. Hannerne er eneboer og stærkt territoriale, mens hunnerne bliver sammen med deres afkom.  De holder til i regnskovene i det østlige og centrale område af Madagaskar. Den er 30-35 cm. høj og vejer 0,5-1 kg.

18. Milne-Edwards sportlemur

Milne Edwards Lemur

Denne lemur har lange, stærke ben, der gør den i stand til at springe fra træ til træ. Den lange hale sørger for balancen og retningen. De sover om dagen i huller i træerne og kommer frem efter mørkets frembrud for at finde føde. Arten lever i de tørre skove mod vest og nordvest på Madagaskar. De ses hyppigt i nationalparken d’Ankarafantsika. De er 54-58 cm. høje og vejer 1 kg.

19. Vestlige Avahi

Western Avahi Lemur

Avahi lemurerne har tæt, ulden pels og kaldes også for ‘den uldne lemur’. De lever af blade og knopper af forskellig slags, og familierne finder ly om dagen, hvor de klumper sig sammen i det tætte løv i skoven. Disse lemurer holder kun til i de tørre skove i det vestlige og nordvestlige Madagaskar. De ses ofte om natten i nationalparken d’Ankarafantsika. De er 59-68 cm. høje og vejer 0,9-1,3 kg.

20. Pygmæ muselemuren

Pygmy mouse lemur

På grund af den uanselige størrelse og dens vane med kun at være aktiv om natten forsvandt denne lemur ud af syne i over 100 år. I 1993 blev den genopdaget. Den er spottet i skoven i nationalparken Tsingy de Bemaraha, men man ved så godt som intet om dens historie eller status, om den er truet eller om der er nye kolonier på vej. Den er lillebitte og måler kun 12-13 cm. og vejer 43-55 gram.

Er du blevet inspireret til at opleve nogle af de mange forskellige særegne, charmerende lemurer på helt tæt hold, så se nærmere på vores rejseforslag til Madagaskar.