Madagaskars planter afspejler øens generelle særegne og endemiske liv. De mange forskellige plantearter har udviklet sig gennem en lang årrække, og det har resulteret i et alsidigt planteliv, som er sjovt at udforske for både trænede og novice planteelskere.
Læs med her og snus til de forskellige plantearter, du kan opleve på en rejse til Madagaskar.
Hvad angår floraen er mere end 80% af Madagaskars 15.000 plantearter endemiske, hvor det mest kendte nok er baobabtræet. Grunden til de enorme rødder på toppen af baobabtræet er, at de fungerer som en slags svamp, der holder på vandet, så træerne kan overleve i det varme og tørre miljø. Ringene i et baobabtræ er meget svage, og det er derfor svært at bestemme alderen på træerne på samme måde, som det er ved andre træsorter. Dog ved man, at det ældste baobabtræ på Madagaskar er over 500 år gammelt.
Læs mere om det karakteristiske afrikanske baobabtræ på vores rejseblog.
Madagaskar er kendt for dens mange yndefulde orkidéer, der er afhængige af bestøvning fra sommerfugle og natsværmere. Mange af Madagaskar orkidéer er epifytiske, hvilket betyder, at de vokser på andre planter. En af de mest kendte er Darwins orkidé, som blev opdaget tilbage i 1800-tallet. Om natten udsendte blomsten en sød duft, der tiltrak natsværmere, så de kunne bestøve planten. Dog målte blomstens honningspore hele 45 cm., og Darwin mente derfor, at der måtte leve en natsværmer med samme længde snabel, siden bestøvningen kunne finde sted. I 1903 fandt man netop denne natsværmer med den usandsynligt lange snabel i samme egn, hvor orkidéen voksede.
Der er ét helt særligt krydderi, som mange forbinder med Madagaskar. Nemlig vanilje, som egentlig stammer fra vaniljeordkidéen. Madagaskar har i mange år eksporteret store mængder af den dyre vanilje, og meget af vaniljen, vi finder i danske supermarkeder, stammer fra Madagaskar. Dog findes der også et væld af andre eksotiske krydderier på øen, såsom nelliker, gurkemeje, kanel og grønt peber.
De rejsendes træ er en træsort, der oprindeligt stammer fra Madagaskar. Den er nært beslægtet med bananplanten, og har en identisk palmelignende stamme og bananlignende blade. Navnet kommer sig af, at rejsende kan drikke vandet fra træets lange bladstilke, som kan opbevare op til 1,5 liter vand.
På Madagaskar finder du en masse kaktusser og sukkulenter, som er saftige og vandholdige planter. De vokser især i de tørre områder mod syd. Kaktus- og sukkulentplanterne er tilpasset et liv med minimalt nedbør, og mange af planterne har udviklet skarpe torne, så de kan beskytte sig mod sultne og tørstige dyr.
Madagaskar er i sandhed et naturmæssigt vidunder, som du ikke finder andre steder i verden. Er du blevet inspireret til at besøge landet og komme helt tæt på det madagaskiske dyreliv og natur, kan du læse om vores rejser til Madagaskar.
Østre Kanalgade 16
9000 Aalborg
60 75 60 75
info@voresafrika.dk
Rejsegarantifonden 2530
CVR 35832017
Medlem af Dansk Rejsebureau Forening