Marineoplevelser i Sydafrika

Nyd de fantastiske marineoplevelser i Sydafrika. Landet er ikke blot kendt for sit fantastiske dyreliv og ’Big 5 safari’. Landet er ligeledes kendt verden over for dets fantastiske muligheder for at opleve oceanernes egne Big 5: Hajer, hvaler, delfiner, sæler og pingviner.

Hajbursdykning

Man kan ikke benægte, at Sydafrika er det perfekte sted at opleve den store hvide haj i dens naturlige omgivelser – enten over eller under vandet.

Når du planlægger et dyk med hvidhajer i det sydlige Afrika, er der adskillige muligheder og områder at tage i betragtning. Gansbaai, der er beliggende blot få timers kørsel fra Cape Town, er kendt verden over som hvidhajens hovedstad. Turen dertil bringer dig ad nogle af Sydafrikas mest sceniske kyststrækninger. De erfarne mandskaber på turbådene deler deres store viden om verdenen under havets overflade og bringer dig helt tæt på den store hvidhaj. Du kan se den både på havets overflade og under vandet i specialkonstruerede hajbure. Dette undervandsunivers er det tætteste du, i sikre omgivelser, kan komme på de adrætte rovdyr i deres naturlige miljø.

Simon´s Town, som ligger en times kørsel fra Cape Town, er en anden fantastisk destination for dykning med hvidhajer. En bådtur på blot tyve minutter bringer dig til Seal Island. Dette er det eneste sted, som tilbyder regulær dykning, men du har også mulighed for at snorkle i overfladen, hvis dette falder mere i din smag.

Mossel Bay, som ligger langs Sydafrikas berømte Garden Route, har måske den mest tilgængelige bestand af hvidhajer i hele verden. Mossel Bay har et rigt marineliv, der omfatter adskillige fiskearter, sæler, hvaler, pingviner, den lejlighedsvise spækhugger og en stor bestand af hvidhajer. Bugten ligger godt beskyttet mod oceanets luner. Den byder normalt på rolige og behagelige sejlforhold. Blot to kilometer fra Mossel Bay finder du den lokale havn og badestrand.

Hvalsafari

Hvert år migrerer de sydlige rethvaler fra deres iskolde ”spisekammer” i Antarktis til varmere farvande. De ankommer til Sydafrika i juni måned. Landets kystnære farvande tiltrækker de gigantiske skabninger. Her parrer de sig, føder unger og opfostrer deres kalve. Det giver tilskuere mulighed for at opleve deres elegante opvisning i råstyrke og vandakrobatik. Du kan blandt andet opleve:

  • Blæselyden, som hvalen laver, når den udånder vand igennem dens åndehul.
  • Gennembrydning – hvalen springer op af vandet og rammer vandoverfladen med et kæmpe plask.
  • Halebask – hvalen basker med sin finne eller haler på vandoverfladen og skaber en rungende lyd
  • ”Spionhop” – hvalen løfter hovedet og kroppen lodret op over vandoverfladen

Hvalerne, som ofte kan ses blot få meter fra kysten, giver uforlignelige muligheder for hvalsafari i månederne juni – november. Pukkelhvalerne migrerer igennem farvandene ud for Mossel Bay mellem maj og december, mens brydehvalerne kan opleves lidt længere væk fra kysten hele året.

Hvalruten starter syd for Cape Town. Den strækker sig til Durbans knapt 2000 kilometer kystlinje, der er ideel til hvalsafari og byder på fantastiske naturoplevelser. Ruten går gennem flere berømte beskyttede områder heriblandt The Garden Route, Tsitsikamma Nationalpark og Transkei. I Cape Town kan du være heldig at spotte hvaler fra vejen langs kystlinjen ved False Bay. Selvom det ikke kan garanteres, så er der stadig rige muligheder for at spotte hvaler her. Søg højt op, eksempelvis til den sceniske Boyes Drive, hvor vejene hæver sig over Kalk Bay og St. James, eller bjergsiderne over Simon´s Town, for at få det bedste udsyn over havet.

Længere sydpå ligger byen Hermanus i Walker Bugt, som formentlig tilbyder de absolut bedste muligheder for at se hvaler fra land. De store kæmper kan ses fra en flot natursti langs klippetoppene nær byen. Hvert år i september afholdes der en ”hvalspotningsfestival”. Under denne festival underretter ”hvalråberen” de lokale og turisterne om, hvor i den gamle havn, de store kæmper er kommet ind for at kælve. Er man interesseret i hvaler så er dette en oplevelse, man bør unde sig selv.

For at sikre sig, at de besøgende mastodonter, som gør deres årlige besøg i dette område, ikke bliver forstyrret under deres parringsritualer, er området ud for stranden ved Overberg lavet om til hvalreservat. Al sejlads med uautoriserede både er forbudt mellem juli og november. De Hoop Naturreservat omfatter 55 kilometer uberørt kystlinje. Det er en af verdens vigtigste ynglepladser for den sydlige rethval. Af denne grund er De Hoop Naturreservat at finde på UNESCOs Verdensarvsliste.

Hvalsæsonen ved Mossel Bay strækker sig fra juni til november, og i denne periode kan fire arter opleves her. Den sydlige rethval er den mest observerede art, når den kommer ind i bugten for at kælve, men hold også øje efter pukkelhvaler, brydehvaler og spækhuggere. Kør enten langs kysten og besøg de afmærkede udkigspunkter eller hop på en turbåd.

Delfinspotning

Store flokke af op til 500 delfiner er et fantastisk syn. De kan ofte ses, når de leger i Mossel Bay eller langs St. Blaize vandrerute. De mest almindelige delfinarter, som kan opleves hele året, er en sydafrikansk delfin, almindelig delfin, øresvin og mørk hvidskæving. Der findes delfinsafari og chartrede både i de fleste af Sydafrikas kystregioner. Selv udenfor hvalsæsonen er der god grund til at tage på en bådtur. Man kan opleve sunde bestande af delfiner ved de fleste af Sydafrikas kyster, og der er fantastiske oplevelser at få på en hver bådtur. De delfinarter man oftest støder på er øresvin, pukkeldelfin og almindelig delfin.

Garden route tilbyder de bedste muligheder for at opleve delfiner. Her afgår der bådture fra Plettenburg Bay, Knysna og Port Elisabeth.

Farvandene omkring Cape Town er levested for den største diversitet af delfinarter, selvom man knapt så ofte ser delfiner her sammenlignet med andre områder

Sæler og Pingviner

Der bor også repræsentanter fra ”oceanernes Big 5” i farvandene omkring Western Cape i Sydafrika. Blandt andet bor den afrikanske pingvin, med sin karakteristiske sorte og hvide ”påklædning” i kolonier på øerne St. Croix Island, Robben Island, Bird Island, Dyer Island og på Boulders Beach lige udenfor Cape Town.

Boulders Beach er, med næsten 3000 pingviner, en af de største attraktioner. Besøgende er garanteret at opleve pingviner året rundt og du kan faktisk komme tæt nok på til at svømme med dem.

Cape Pelssælen er også blevet en populær attraktion i Hout Bay og Calk Bay nær Cape Town. De får sågar en hel del opmærksomhed fra besøgende og handlende ved Cape Towns V&A Waterfront.

Det at se dem ligge og dovne og sole sig er en oplevelse i sig selv, men man kan også vælge at komme ud at snorkle med sælerne. Dykning med pelssælerne kan blandt andet opleves på Duiker Island i Cape Town, hvor gæster kan nyde sælernes legesyge og venlige natur på nærmeste hold.

Se rejseforslag til Sydafrika.