Maritim kost redder Namibias ørkenløver

Læs her om Namibias ørkenløver og deres alternative kost.

Løveflokkene, der lever langs skeletkysten i Namibia, har udviklet en særlig præference for havets dyr. Eller nærmere sagt er de blevet nødsaget til at kigge efter andre energikilder end de gængse zebraer, antiloper, gnuer og bøfler. Disse typiske byttedyr lever nemlig ikke ved kysten, og derfor må løverne være kreative for at få fyldt fedtdepoterne op.

Namibia-ørkenløver-etosha

Namibias barske landskaber

Etosha national park, Namibia

Området ved det nordvestlige Namibia byder ikke ligefrem rig på de mest venlige leveforhold for de store katte, blandt andet på grund af det ekstremt tørre klima ved kysten.

Fra savannekød til havdyrguf

Et nyt studie viser, hvordan to forskellige flokke af ørkenløver har tilpasset sig kystforholdene ved at leve af havdyr, blandt andet sæler, flamingoer og havfugle.

Flamingoer_Lake_Nakuro_1024x685

Studiet viste, at dyr fra havet udgjorde 86% af diæten for de to løveflokke. Der blev over en periode på 18 måneder i 2017 og 2018 spist to flamingoer, 60 skarver og 18 sæler. De strandboende løver er set bevæge sig rundt i tidevandsområdet, hvilket bekræfter teorien om, at de også spiser skaldyr, krabber og havskildpadder.

1980’ernes store kampe mellem lokale landmænd og løver, resulterede i noget, der var nær en udryddelse af ørkenløven. Heldigvis findes de stadig den dag idag, men skal, ligesom resten af Afrikas løvepopulation, kæmpe imod den stigende menneskelige aktivitet i området, klimaforandringer og tab af leveområder.

kolmanskop-ressourcer-namibia-02

Voksende løvebestand

Men i 2002 begyndte løvepopulationen for alvor at stige igen. Løverne blev første gang set spise sæler tilbage i 2006. Forskere mente, at det var løvernes sidste desperate chance for overlevelse, eftersom strudser og oryx antiloper var taget af menukortet. Dog virker den maritime diæt til at være en næringsrig og sund energikilde for løverne.

Sæl på Skelton Coast

De eneste andre store landlevende kødædere, der spiser sæler, er isbjørne. Det, de to historie har til fælles, er at sælerne er blevet føde i et land, hvor der er en meget lille mængde af mennesker og en generel lille mængde af byttedyr. Dyrene har derfor set sig nødsaget til at kigge mod andre fødekilder.

Dog er fænomenet ikke helt uhørt rundt omkring i verden. For eksempel er der prærieulve i de øde dele af Californien, der spiser havlevende dyr, havfugle og skildpadder.

Ta’ med til Namibia og oplev ørkenløverne og en masse andre unikke dyrearter. Læs mere om vores rejser til Namibia.