Masaiernes legender: Betydningen af torden

Læs med og få et indblik i masaiernes legender. De afrikanske stammefolk har en rig og fascinerende kultur. De østafrikanske masaier, der holder til i Tanzania, Zanzibar og Kenya, er fabelagtige historiefortællere. Fortællingerne giver et interessant indblik i deres kultur og verdenssyn. Deres levevis foregår i vid udstrækning i pagt med naturen. Deres legender handler derfor også ofte om naturens fænomener. Nu skal du bare høre masaiernes legende om, hvorfor der findes tordenvejr.

Masaiernes fortælling om, hvorfor det tordner

I følge de østafrikanske masaier var der oprindeligt to guder. Den sorte gud og den røde gud. Den sorte gud var ydmyg, kærlig og venlig overfor folket. Den røde gud var ondsindet og hadede folket. Begge guder havde hjemme i himlen, men den sorte gud boede tættere på jorden end den røde gud.

En dag faldt der tørke over landet og kvæget begyndte at dø af udsultning. Lad folket få regn, sagde den venlige sorte gud. Nej, lad folket sulte, svarede den røde gud. De to guder skændtes bravt. Efter inderlige bønner fra den sorte gud gav den røde gud endelig efter. Og så regnede det ellers i dagevis i træk.

Efter regnen havde silet ned i mange dage, kunne den røde gud ikke klare det længere. De har fået tilstrækkeligt med vand nu, sagde guden. Stop regnen! Giv dem bare lidt mere, bønfaldt den sorte gud. Èn mere dag, svarede den røde gud tvært. Regnen fortsatte.

Den følgende dag var den røde gud ubøjelig. Du forkæler disse folk, sagde han. Hvis du ikke stopper regnen, så vil jeg udslette dem hver og en. Så skal du først forbi mig, svarede den sorte gud. Og de to guder startede da et voldsomt slagsmål, der fortsætter til den dag i dag.

Næste gang du hører torden, så ved du nu, at det er lyden af den onde røde gud, der forsøger at komme forbi den venlige sorte gud, fordi han vil tilintetgøre alle mennesker på jorden.

masai-stammefolk-afrika

Drømmer du om at besøge en ægte masailandsby og opleve masaiernes fantastiske levevis og traditioner, så kik nærmere på vores rejser til Kenya og Tanzania.