Værd at vide om Murchison Falls i Uganda

Hvis du skal besøge Uganda, vil du uden tvivl gerne opleve nogle af landets mest storslåede attraktioner, og på toppen af listen finder du Murchison Falls. Og det er ikke hvilket som helst vandfald. Faktisk er Murchison Falls blandt de smukkeste og kraftigste vandfald i verden. Udover det fantastiske naturvidunder, som vandfaldet er i sig selv, er der den omkringliggende nationalpark, der byder på et overvældende dyreliv og spændende aktiviteter, der strækker sig fra flodcruises på Nilen, ballonsafarier og kulturelle møder med lokalbefolkningen.

 

Vi kommer her ind på 15 punkter, som er både praktiske og interessante at vide om det spektakulære vandfald og nationalparken. Skal du besøge det store vandfald Murchison Falls i Uganda, så læs her om de ting, du bør vide.

 

 

Murchison Falls i Uganda

 

 

1. Hvad er så særligt ved Murchison Falls?

 

murchison-falls-uganda

 

Hvorfor er det lige præcis, at du bør besøge Murchison Falls i Uganda? Svaret er simpelt. Fordi du vil blive blæst bagover af vandfaldets kæmpe styrke og utrolige skønhed. Murchison Falls er stjerneattraktionen i Ugandas største nationalpark, Murchison Falls Nationalpark, der er navngivet efter vandfaldet. Faktisk regnes Murchison Falls for at være verdens mest kraftfulde vandfald. Her brager Nilen igennem en smal sprække på mindre end 10 meter og falder 43 meter, inden de brusende vandmasser fortsætter videre mod Lake Albert.

 

Vandfaldet er ofte pyntet med en smuk regnbue og en bred vifte af forskellige fuglearter, så det er altid en god idé at have kameraet klar!

 

 

2. Hvor kraftigt er vandfaldet?

 

murchison-falls-uganda

 

Udløbet af Lake Victoria sender omkring 300 kubikmeter vand per sekund over vandfaldet gennem en sprække på mindre end 10 meter i bredden. Det gør Murchison Falls til verdens kraftigste vandfald.

 

 

3. Hvor ligger Murchison Falls?

 

Flodhest, Nilen, Uganda

 

Du finder det storslåede vandfald i Murchison Falls Nationalpark, der ligger 46 km. fra byen Masindi i det nordvestlige Uganda. Et besøg til nationalparken er meget mere end blot synet af det betagende vandfald. Parken er hjemsted for en masse arter indenfor det afrikanske dyreliv, og du kan tage på spændende udflugter og kaste dig ud i eventyrfyldte aktiviteter i området.

 

 

4. Hvordan kommer man til Murchison Falls?

 

landskab-uganda-nilen

 

Fra hovedstaden Kampala kan du tage bussen til Murchison Falls Nationalpark. Turen tager ca. 5 timer, dog skal der indberegnes den klassiske, afrikanske forsinkelse. Vi anbefaler, at du betaler for en tur med egen bil og egen guide, som kan køre dig til nationalparken på en langt mere nøjagtig og sikker måde. Den tætteste by er Masindi, der ligger ca. 75 km fra parken.

 

 

5. En lille fortælling om Murchison Falls’ navn

 

landskab-uganda-murchisons falls, nilen

 

Murchison Falls er opkaldt efter den tidligere præsident Roderick Murchison. Navnet blev bestemt af de to første europæere, der udforskede området, som var Sir Samuel og Florence Baker. Igennem 1970’erne blev navnet uofficielt ændret til Kabalega Falls, opkaldt efter kongen af Bunyoro under Idi Amin regimet. Efter regeringen kollapsede, vendte det gamle navn Murchison Falls tilbage. Dog kan man stadig møde folk, der kalder vandfaldet for ‘Kabalega Falls’.

 

 

6. Murchison Falls blandt kendisser

 

landskab-sejltur-uganda-nilen-murchison falls

 

I 1951 var Murchison Falls kulissen i John Hustons film The African Queen med skuespilleren Humphrey Bogart. Murchison Falls er besøgt af flere kendte personer. En af de største er Winston Churchill og flere medlemmer af det britiske kongehus. Den berømte forfatter, Ernest Hemingway, fløj til Murchison Falls Nationalpark i 1954. Dog forulykkede flyet og Hemingway blev behandlet på et af de lokale hospitaler i området.

 

 

7. Det bedste tidspunkt at besøge Murchison Falls

 

landskab-uganda-nilen-murchison falls national park

 

Det bedste tidspunkt at besøge Murchison Falls afhænger af, hvad du ønsker at se og opleve i området. Nationalparken kan besøges året rundt, men nogle måneder er bedre end andre. Det bedste generelle tidspunkt er mellem december og februar, hvor der er tørsæson. Det gør det lettere at spotte dyrelivet og risikoen for regn er lille. Dog kan temperaturerne være ubehageligt høje i denne periode.

 

Lavsæsonen er fra april til maj og igen fra oktober til november. I disse måneder falder der store mængder af regn, hvilket gør, at vejene kan være svære at tilgå. På den positive side er, at regnsæsonen er det bedste tidspunkt at spotte fugle, og at priserne generelt er lavere. Højsæsonen er fra juni til slut september, hvor de fleste turister besøger nationalparken. Det er det tidspunkt, hvor du både undgår store regnskyl og høje temperaturer. Dog er priserne som regel højere end resten af året.

 

 

8. Det utrolige dyreliv, du kan opleve

 

flodheste-dyr-uganda

 

Når du besøger Murchison Falls i Uganda, vil du bevæge dig rundt i et landskab fyldt med et fantastisk dyreliv, som du måske aldrig oplever andre steder i verden. Den omkringliggende nationalpark består af vådområder, tropisk skov og savanneområder. Det giver optimale leveforhold for Afrikas berømte Big 5 dyr, som er løver, leoparder, næsehorn, elefanter og bøfler. Derudover kan du med god sandsynlighed opleve giraffer, chimpanser, antiloper, bukke, vortesvin, hyæner, koantiloper og mere end 450 forskellige fuglearter. Langs Nilen kan du spotte flodheste, krokodiller og massevis af fugle.

 

 

9. Storslåede safariture

 

giraf-dyr-uganda-murchison falls

 

En af de mest populære aktiviteter i Murchison Falls Nationalpark er safariture, hvor du kan opleve Afrikas klassiske dyreliv med elefanter, giraffer, aber, sjakaler, løver, bavianer og meget mere. Det bedste tidspunkt at tage på safari er i den tørre sæson. Safarien starter som regel tidligt om morgenen og igen senere på eftermiddagen. Du er afsted med erfarne og professionelle guider, der øger din chance for at spotte de mange vilde dyr.

 

 

10. Trekking i den smukke natur

 

bavian, uganda, Murchison falls

 

Du finder etablerede gangstier gennem hele nationalparken, hvor du kan nyde den smukke natur både fra toppen af vandfaldet, gennem skoven og langs deltaet. Her bevæger du dig gennem smukke træer, planter og blomster og bliver akkompagneret af smukke sommerfugle og eksotiske fugle. Du kan være heldig at få et glimt af den rødhalede abe, sorte- og hvide colobusaber, chimpanser og fuglearter såsom den lille smyrna isfugl, næsehornsfugle og måske den sjældne fugl ved navn træskonæb.

 

 

11. Magiske bådcruises

 

landskab-sejltur-uganda-nilen-murchison falls

 

En anden spændende måde at opleve Murchison Falls på er ved at tage på et bådcruise på Nilen. Bådturen tager dig med på et eventyr uden sammenligning, hvor du når til bunden af vandfaldet og den såkaldte ”Devil’s Cauldron”, der betyder djævlens kedel. Under sejlturen kan du beundre den smukke flora og fauna. Hold øje med flodheste, bøfler, krokodiller, vandbukke og massevis af fuglearter såsom skarve, biædere og flodørne.

 

 

12. Fuglespotting i paradis

 

dyr, uganda, Murchison Falls, nilen

 

Hvis du er vild med fugle, vil du synes, at Murchison Falls er et sandt fugleparadis. Her findes flere hundrede forskellige arter, hvoraf nogle af de mest almindelige er krontranen, den blånakkede musefugl, den spættede palmedrossel, akaciesanger og ædelsanger. En gåtur om natten vil afsløre nogle af de nataktive fugle såsom den standardvingede natravn og savannehornugler. Det er ikke uden grund at Murchison Falls har været kulisse til adskillige filmoptagelser fra større naturprogrammer, hvor anerkendte naturfotografer har lagt vejen forbi dette fugleparadis.

 

 

13. Kulturelle møder

 

nilen-uganda-folk

 

Mødet med nye kulturer munder ofte ud i nye, lærerige oplevelser og fantastiske minder. Ved Murchison Falls Nationalpark har du muligheden for at møde adskillige etniske grupper, der bor i forskellige dele af nationalparken. Nogle af de grupper omfatter acholi, banyoro, alur og boomu stammerne. Du vil ikke kun lære om de forskellige trosretninger og skikke blandt de etniske grupper. Du kan også blive oplært i forskellige teknikker indenfor madlavning, dans og håndarbejde. Der er mulighed for at købe forskelligt kunst og håndværk, der er med til at støtte lokalsamfundet og betale for børnenes skole.

 

 

14. Oplev vilde næsehorn

 

næsehorn

 

På vejen til Murchison Falls ligger Ziwa Rhino Sanctuary i Nakasongola distriktet. Her anbefaler vi, at du gør et stop og oplever de mange fugle og dyrearter, som er at finde i parken. Den helt store stjerne er selvfølgelig næsehornet, som grundet problemer med krybsskytteri kun er at finde her i reservatet. Planen er at avle på næsehornene, så de på sigt kan slippes fri i flere af Ugandas nationalparker.

 

De færreste er klar over, hvor meget eventyr der er at hente i området omkring Murchison Falls. Selvom Uganda er fyldt med fantastiske steder, kan du planlægge en hel rejse udelukkende omkring Murchison Falls uden at løbe tør for ting at se og opleve. Så når du planlægger din rejse til Uganda, er det vigtigt at sørge for rigeligt med tid til at udforske det eventyrfyldte og magiske område omkring Murchison Falls Nationalpark.

 

 

Har du lyst til at læse mere om Uganda og se rejseforslag til det fredelige og frodige østafrikanske land, så finder du masser af inspiration og information på vores hjemmeside.