Namibias tyske kolonitid

Kender du til Namibias tyske kolonitid. Det gør vist de færreste, men den sydafrikanske naturperle Namibia er en tidligere tysk koloni. Læs her i vores rejseguide om Namibias tyske kolonihistorie og om sporene herfra, som du kan opleve, hvis du besøger det sydafrikanske ørkenland.

Namibias tyske kolonihistorie

Tysk Sydvestafrika

I slutningen af 1800-tallet blev Namibia en tysk koloni og var kendt som Tysk Sydvestafrika indtil 1. verdenskrig. I 1883 købte den tyske handelsmand Adolf Lüderitz jorden ved den sydlige kyst i Namibia af Josef Frederiks II, en tidligere høvding af Oorlam folket. Her grundlagde han byen Lüderitz, hvorefter den tyske regering fandt det attraktivt at besætte landet og kalde det Tysk Sydvestafrika.

Tyske immigranter

Mindre grupper af tyskere immigrerede hertil, heriblandt mange soldater, handelsmænd, minearbejdere eller kolonistiske officerer. I 1915, under 2. verdenskrig, tabte Tyskland sin kolonistiske position og tabte dermed også Tysk Sydvestafrika. Herefter blev den tidligere tyske koloni til sydafrikansk eje, men de tyske bosættere fik lov at blive. Indtil år 1990 var tysk det officielle sprog sammen med afrikaans og engelsk.

Tysksprogede minoriteter

Med den tyske historie har landet idag en stor gruppe af tysksprogede minoriteter. På samme måde ses den tyske indflydelse stadig den dag idag i gadebilledet og tyske aner findes i maden, arkitekturen og kulturen.

Tyske stednavne

Også mange af stederne i Namibia bærer navne af tysk oprindelse. Nogle steder bærer stadig de tyske navne, såsom mange af byerne, mens andre er blevet ændret efter landet opnåede selvstændighed. Eksempelvis var hovedvejen i hovedstaden Windhoek kendt som ”Kaiserstrasse”, men er nu ændret til Independence Avenue.

Historien fra den tyske kolonisering af Namibia kan også ses i de lutheranske kirker. Den lutherske kristendom er den største religion i landet.

Windhoek og Swakopmund

Hovedstaden Windhoek

windhoek-namibia

Namibias hovedstad Windhoek ligger i det centrale højland, der er præget af bløde bakker, og beskyttes af Eros-bjergene mod øst, Khomas Hochland-bjergene mod vest og Auas-bjergene mod syd. Byen har omkring 250.000 indbyggere og atmosfæren er en skøn blanding af afrikansk og europæisk kultur.

Byen ligger i en smuk scene omgivet af bjerge og er en travl by med smukke kolonibygninger og generel tysk stemning.

Arkitektur og kunst

På arkitekturen kan man tydeligt se, at Namibia engang var en tysk koloni, ligesom flere gadenavne også klinger tysk, selvom mange af navnene er blevet ændret efter Namibia blev en selvstændig stat. Udover den historiske arkitektur, er Windhoek også kendt for sine mange gallerier og markeder med lokalt kunsthåndværk.

Havnebyen Swakopmund

Namibia_Swakopmund.

Også byen Swakopmund var betydelig under den tyske besættelse, og blev grundlagt i 1892 som værende den største havn i det tyske Sydvestafrika. Swakopmund ligger i Namibørkenen på den vestlige kyst, 352 km. fra Windhoek. Byen har over 44.000 indbyggere på en areal på 196 kvadratkilometer.

Fra restauranternes menukort til forskellige mærker af brændstof til de moderne europæiske biler, ses den tyske indflydelse tydeligt. Bilerne kører rundt på de tysk inspirerede gader, og Swakopmund tilbyder et unikt øjebliksbillede af den tidligere tyske koloni.

En portal til fortiden

Går man forbi Kaiser Wilhelm og Bismarck Strasse, der ligger ved siden af ​​byens største strand, føles det som at gå igennem en portal, ikke kun til en anden tid, men også til et andet sted, der er stærkt knyttet til Europa. De fleste bygninger er indskrevet med datoer fra begyndelsen af ​​det 20. århundrede. Butikkerne mærkes næsten altid med den tyske Serif Fraktur-skrifttype. I mellemtiden byder antikvitetsbutikker på tysk tøj, krigstidens artefakter og tysk litteratur såsom Mein Kampf.

Det tyske køkken

Tager man et nærmere kig på nogle af restauranternes menukort fornægter den tyske fortid sig ikke. Du vil opleve, at der kan bestilles tunge, tyske retter som bratwurst med sauerkraut, karrywurst, sylte med kogte kartofler, schnitzler og selvfølgelig en appfelstrudel til dessert. Tjeneren gentager ordren og på bedste, tyske manér udtaler han “Fritten, Salat und Brot”. Mange af hotellerne fra kolonitiden og de simple guesthouses serverer tyske lagerøl og rugbrødssandwiches.

Bag tremmer

Hvis man går forbi Altes Gefängnis fængslet er det tydeligt at fornemme de nfysiske og historiske tyske tilstedeværelse. Her blev rebelske lokale sendt hen for ikke at adlyde de tyske regler. Selvom man er ca. 12.000 km. fra Berlin, kan man hurtigt få følelsen af at være langt tættere på Tyskland end i det sydlige Afrika.

Det tysk-namibiske folk

“German Namibians”, eller tysk-namibere på dansk. Det er betegnelsen for den samling af de tilbageværende generationer fra de tyske kolonister, der slog sig ned i slutningen af 1800-tallet.

Afrikaans og sort-tysk

Idag er engelsk det officielle sprog. Ca. 30.000 af indbyggerne har tyske rødder. Det svarer til 2% af landets indbyggere. Omkring 15.000 sorte snakker stadig tysk eller namibisk sort-tysk, som det kaldes. Mange af indbyggerne, der har tyske rødder, foretrækker at blive kaldt tysk-namibiske frem for afrikanere.

Dette er til trods for, at der i de fleste områder i Windhoek tales afrikaans. Afrikaans er forståeligt for de tyske indbyggere. Engelsk bruges oftest som officielt sprog ved regeringen, til offentlig skiltning og på varer. Til forskel fra Sydafrika er det tysk-namibiske folk ikke blevet integreret i de større afrikaans og engelsk-talende samfund i Namibia. Dog kan stort set alle de tysk-namibiske indbyggere tale flydende afrikaans og er bekendt med engelsk eller kan tale det flydende.

Tysk dannelse og uddannelse

Det tysk-namibiske folk bibeholder den tyske kultur i Namibia både i form af tyske skoler, kirker og tv-udsendelser. Tv, musik og bøger fra Tyskland er utroligt populære. Det er desuden muligt at købe den tyske avis Die Allgemeine Zeitung. Oftest tager den unge generation til Tyskland for at uddanne sig. Her går de på universitetet eller teknisk skole.

Tysk arkitektur

De fleste tysktalende indbyggere bor i hovedstaden Windhoek, og i mindre byer som Swakopmund, Lüderitz og Otjiwarongo. Her er den tyske arkitektur synlig. Mange af dem arbejder indenfor handel, landbrug, turisme eller som regeringsansatte. For eksempel var den første af Windhoeks majorer, efter at landet blev selvstændigt, en tysk-namibiansk indbygger.

Se vores rejseforslag til Namibia og tag på en rejse, hvor du både oplever storslået flora og fauna og den interessante tyske kolonihistorie.