Namibias vidunderlige natur

I dette indlæg kan du få et indblik i Namibias natur. Namibia er et sandt naturvidunder. Landet er et sammensurium af naturskatte, der venter på at blive udforsket. Hvad end du er interesseret i dyreliv, planter, landskaber, astrologi eller geologi, så har Namibia lidt af det hele at byde på.

Namibias natur er et paradis for enhver naturelsker. Den byder på et råt og dramatisk miljø ved landets ørken-, kyst- og kløftområder med høje sandbakker, udtørrede saltsletter og bragende bølger.

Ørkenlandskaber

Ørken i Namibia

I Namibia finder du både Kalahari og Namibørkenen. Begge steder er enorme sanddækkede områder kendetegnet ved de smukkeste, mest billedskønne landskaber.

Namibørkenen

dune-45-namibia, klatring

Namibørkenen ligger ud mod den afrikansk vestkyst og strækker sig over 1.200 kilometer. I Namibørkenen finder du nogle af verdens største sandklitter. Ørkenen menes at være den ældste i verden med mere med 55 mill. år på bagen. Ørkenen er et af de mest barske og ugæstfrie miljøer. Temperaturerne kan nå op over 60 grader om dagen og ned under 0 grader om natten. Ørkenen er et ekstremt tørt og stormfuldt sted. Det gør det svært for både planter og dyr at leve her.

I Namibørkenen ligger Sossusvlei, og her finder du den store sandbanke Dune 45. Den kan bestiges af eventyrlystne sjæle. Oplevelsen vil med garanti få pulsen i vejret og udsigten fra toppen er intet mindre end enestående. I Sossusvlei finder du også Deadvlei, der er en stor hvid saltslette omgivet af de karakteristiske 600 år gamle skelettræer, der kaster skygger henover det tørre og krakkelerende landskab.

deadvlei-namibia

Kalahari ørkenen

Kalahari san folket

Den anden af Namibias store ørkener er Kalahari ørkenen, der både dækker Botswana, Namibia og Sydafrika. Området dækker intet mindre end 900.000 km².

Egentlig er Kalahari ørkenen ikke en ørken ifølge den officielle definition. Her falder for meget nedbør, men det skaber til gengæld leveforhold for både mennesker og dyr. Det kan ses ved, at her vokser græs, buske og træer samt findes vandhuller i flere dele af området. I ”ørkenen” findes blandt andet nationalparken Central Kalahari Game Reserve, hvor man kan tage på en sublim safaritur.

I Kalahari ørkenen lever San-folket, de autentiske buskmænd, som siges at være Afrikas ældste stammefolk. De har levet i små familier, som et jæger- og samlerfolk. Mændene jager antiloper og kvinderne samler rødder.

Skeletkysten

Skeleton Coast, Skeletkysten, Namibia

Med Atlanterhavet på den ene side og Namibørkenen på den anden, finder du Skeletkysten, der ligger i en tåget region med stenrige og sandede kyststrækninger, rustne skibsvrag og skyhøje klitter. Sanfolket kaldte stedet for ”landet, Gud skabte i vrede”. Det fortæller vel en del om det barske miljø, du møder i dette område af Namibia.

Død ved kysten

Stedet har længe været en kirkegård for uønskede skibe og deres besætninger. Det ses den dag i dag. En lang række af skibsvrag ligger halvt begravet i vand og sand og ligeså finder du hvalskeletter, der stammer fra den tidligere hvalfangstindustri i området. Deraf stammer navnet ”Skeletkysten”.

skeleton-coast-namibia

Det beskyttede område strækker sig fra Sandwich Harbour syd for Swakopmund til Kunene floden. 20.000 kvadratkilometer klitter og grusbaner udgør et af verdens mest ugæstfrie kyststrækninger beliggende ved verdens ældste ørkenområde. Den kolde Benguala-havstrøm flyder nordpå langs det meste af Afrikas vestkyst. Ved Skeletkysten kommer den tæt på overfladen. Det er skyld i tæt tåge langs kysten det meste af året.

Liv ved kysten

På trods af de barske betingelser findes her masser af liv, blandt andet store sæl-kolonier, overraskende store flokke af gazeller og zebraer, elefanter, leoparder, de meget sjældne namibiske ørkenløver og mange andre større og mindre dyr. Lidt inde i landet findes der dale med fersk vand og stedsegrønne træer – små oaser i den hemmelighedsfulde og ubarmhjertige ørkenverden.

 

Sæler på Skeleton Coast, Namibia

Ved Skeletkysten er der rig mulighed for at nyde det barske, men eventyrlige landskab eller besøge en af de mange sælkolonier i området. Når du besøger kysten, er det oplagt at tage forbi den nærliggende by Swakopmund og nyde den tyske arkitektur og charme.

Fish River Canyon

fish-river-canyon-namibia

Fish River Canyon i Namibia er den 2. største canyon i verden efter Grand Canyon i USA. Det storslåede landskab er virkelig fantastisk. De tårnhøje stenflader og dybe kløfter blev dannet af vandet, der har eroderet sig igennem landskabet. Det resulterede senere i et sammenbrud af kløften som følge af bevægelser i jordskorpen for 500 millioner år siden.

Kløften måler 160 km i længden, op til 27 km i bredden og næsten 550 m i dybden.

I dag er kløften en del af Ais-Ais Richtersveld Transfrontier Park. Turister, vandrere, fotografer og naturelskere verden over tiltrækkes af denne lange flod. Den bugter sig igennem landskabet. Eller det vil sige, at det afhænger af årstiden. Kommer du i den tørre periode, så kan du nemlig kigge ud på en tør, men stadig fascinerende, flodseng. Besøger du stedet under regnsæsonen, vil du opleve floden, der brager og raser igennem landskabet.

Miljøet i dette spektakulære landskab omfatter en række levesteder, der samler flere dyrearter. Her finder du fx mange pattedyr samt en overflod af krybdyr, insekter og fisk, der lever i de naturlige pools og i  floden. For eksempel udgør de varme kilder, der forekommer på bunden af kløften, vandpuljer, der tiltrækker mange typer vandfugle.

Vandring i Fish River Canyon

Har man lyst til at vandre i området, er der lavet en – hold nu fast – 85 km lang vandresti langs bunden af kløften. Dog er stien kun mulig at benytte fra maj til midten af september grundet de varme ørkentemperaturer, der forekommer i området.

Vandreturen kræver tilladelse. Den skal søges på forhånd forud for din vandretur. Det er en hård tur med op til 8 timers daglig trekking. De fleste tager turen over en uge. Er du ikke så meget til de ekstreme vandreture, så kan Fish River Canyon også nydes fra de forskellige udsigtsposter, der er lavet i området.

Uanset hvad du vælger, vil stedet få dig til at tabe kæben og give dig en uforglemmelig oplevelse i et af Afrikas mest spændende, geologiske områder.

Oplev den funklende stjernehimmel

stjernehimmel-namibia

Namibia er et af de bedste lande i verden til at se stjerner i. Mange områder i landet er nemlig fri for luftforurening, og af den grund funkler stjernerne exceptionelt klart på himlen.

Gamsbergs 220 astronomiske nætter

Forestil dig at sove under den åbne himmel. Her kan du i løbet af en nat se helt op mod 10 forskellige planetkonstellationer. En af de bedste steder for stjernekiggere er Gamsberg. Her er et 2,5 km langt og 800 m bredt plateau. Gamsberg er på top 3 over listen af de bedste steder til stjernekiggeri på hele den sydlige halvkugle. Beliggende omkring 135 km væk fra hovedstaden Windhoek og lige ved siden af ​​Hakos-bjergene, siges stedet at tilbyde 220 astronomiske nætter pr. år med ekstremt lave luftforstyrrelser.

Mælkevejen og den mørke nattehimmel

Også Sossusvlei og Namibørkenen er kendt som nogle af de bedste steder at opleve den funklende stjernehimmel. Begge steder ligger i NamibRand Naturreservat, som i 2012 blev udnævnt af organisationen ”International Dark Sky Association” som Afrikas eneste ”Dark Sky Reservat”. Den fine titel skyldes den lave lysforurening, den skyfri nattehimmel og den stjerneklare nat. Her eksisterer lysforurening slet ikke. Det betyder, at nattehimlen er blandt de mørkeste på jorden.

Det, der nok forbløffer de fleste ved et besøg i området er, hvordan en himmel, der er så mørk, stadig kan være så lys. Mælkevejen strækker sig nemlig henover himlen og efterlader lysstråler fra de såkaldte magellanske skyer. Kendte stjernekonstellationer af den sydlige himmel har pludselig fået millioner af naboer. Disse grupperinger er normalt usynlige selv fra de små, mindre belyste byer.

Teleskoper, fotos og guidede rundvisninger

Mange lodges i Namibia udnytter den usædvanligt mørke himmel i landet. De har deres egne teleskoper. Alt du skal gøre er at spørge ved indtjekning, om det er noget, din lodge har stillet til rådighed.

Nattehimlen gør det desuden utrolig nemt og optimalt at fotografere. Området tiltrækker utallige fotografer, amatører såvel som professionelle, der rejser fra hele verden for at fange forbløffende billeder af vores utrolige stjerneunivers.

Det er desuden muligt at tage en rundvisning i nattehimlen. Det er den perfekte aktivitet for hele familien. De lokale guider er kyndige og passionerede omkring stjernerne. De er altid mere end klar til at dele deres historier med besøgende fra nær og fjern.

Saltsletter og safari ved Etosha

Etosha national park, Namibia

Etosha Pan er en stor saltslette, der ligger i Etosha Nationalpark, og som udgør en del af Kalahariområdet i det nordlige Namibia. Den 120 kilometer lange park og dens omgivelser er en af ​​Namibias største naturparker.

Den tørre saltslette

Saltsletten er for det meste tør, men efter en kraftig regn får den et tyndt lag vand, der er tungt saltet af mineralforekomsterne på overfladen af ​​sletten, som det meste af året består af tørt mudder belagt med salt. Lerslammet er opdelt i sekskantede former, da det tørrer og revner og sjældent ses med et tyndt vandlag. Etosha, der betyder ”det store, hvide sted”, udviser en karakteristisk hvid og grønlig overflade, der spredes over 4.800 km². Sletten har udviklet sig gennem tektonisk pladeaktivitet i løbet af ca. ti millioner år.

etosha-nationalpark-namibia

Safari i Etosha Nationalpark

Etosha Nationalpark er desuden en af Afrikas store safariområder. Med 114 arter af pattedyr og 340 fuglearter er du sikker på at se et stort udvalg af dyreliv på din safari. Til trods for at vegetationen er sparsommelig, udspiller sig her nogle fantastiske scenarier i solens bagende varme. Dyrene har nemlig lært at drikke i løbet af dagen, hvor rovdyrene er inaktive, og det er derfor den sikreste tid for byttedyrene at befinde sig på sletten.

Man kan derfor med stor sandsynlighed se op til syv forskellige dyrearter, der står og drikker ved et vandhul. Når den skinnende, hvide horisont fyldes med vand efter regntiden, tiltrækkes store koncentrationer af dyr, især i tørsæsonen fra april til september. I Etosha Nationalpark er vejene fremragende og vandhullerne er tydeligt markeret. Alt du skal gøre er at køre til et vandhul, slukke for din motor og nyde forestillingen. Fuglekiggeri i Etosha Nationalpark er også fremragende, især efter en god regn, hvor op til en million flamingoer samles ved sletten.

Namibias endemiske flora og fauna

quiver-tree-namibia

Mangfoldigheden af ​​floraen og faunaen i Namibia er overvældende, og landet af fyldt med et unikt dyreliv. Det er fascinerende at se, hvordan planter, dyr og endda mennesker har tilpasset og udviklet sig for at overleve i hvad der er en af verdens ældste ørkener. Der er mange endemiske dyre- og plantearter i landets parker og naturreservater, som ikke findes andre steder i verden. Fra biller og fugle til de berømte ørkenelefanter og de mærkelige ”welwitschia” ørkenbladsplanter.

Welwitschia, Namibia

De fleste dyr lever i nationalparkerne, men også i “det vilde landskab” – især i nord – er der masser af dyr. Du kan møde ørkenelefanter, næsehorn, løver, giraffer, zebraer, antiloper, hyæner, geparder og leoparder. Namibias anses også for at være et sandt planteparadis med over 4.334 registrerede arter, hvor af 683 af dem er endemiske. De mange forskellige slags planter og blomster er lige fra de specielle Quiver træer til store kaktusser og palmer.

Dyrelivet i Namibias 9 nationalparker

Namibia har ni nationalparker herunder Richersveld Transfontier, Bwabwata, Etosha, Khaudum, Mudumu, Namib Naukluft, Nkasa Rupara, Skeleton Coast og Waterberg Nationalpark. Der findes desuden de fire naturreservater Kaokoland, Khaudom, Mamili og Mudumugame reservat.

Ørkenløver i Namibia

Som tidligere nævnt er der gode safarimuligheder i Namibia, og landet er hjemsted for de verdensberømte Big 5. Namibia har desuden den største frie bestand af sorte næsehorn i Afrika og den største gepardbestand i verden. I parkerne kan du opleve en bred vifte af dyr lige fra næsehorn, springbok, elefanter, giraffer, løver, leoparder, geparder, hyæner, eland, kudu, gnuer, røde koantiloper, zebraer, jackaler og meget meget mere. Mere end 600 fuglearter findes i Namibia, i mange forskellige farver og former, men også mange mindre pattedyr, insekter og krybdyr er at finde. Ved kysten findes hvaler, delfiner, sæler og hajer.

Hvis du er blevet mere interesseret i Namibias natur, kan du læse mere om vores rejser til Namibia her.