Omodalen i Etiopien

Omo-dalen i Etiopien er et af de mest isolerede og fjerntliggende områder i det store østafrikanske land. Med sin placering i det sydlige Etiopien føles denne region verdener væk fra det nordlige Etiopien.

Omo-dalen strækker sig cirka 600 km. og udspringer fra højlandet i Shewa, der ligger syd for hovedstaden. Herfra løber den over Kenya og ender i Turkanasøen. Undervejs løber den gennem både ørken, landlig og tropisk regnskov. På den måde minder den mere om landene syd for Sahara end om resten af Etiopien. Der er visse steder kun 30 km. fra dalen til grænsen til Kenya, så det er måske ikke så overraskende. Dalen er først og fremmest kendt for sine mange oprindelige stammefolk.

Omo-dalens oprindelige folk

Oprindeligt er mange af de indfødte stammefolk fra Kenya emigreret til Etiopien. Indtil for nyligt bevægede nomadiske stammer fra Etiopien sig hyppigt i mellem de to lande. Denne frie færd mellem Kenya og Etiopien finder ikke længere sted. Alligevel trives de gamle stammekulturer med deres særegne traditioner og skikke stadig i denne næsten glemte del af Afrika.

For de fleste rejsende i Omo-dalen er det netop muligheden for at opleve disse stammefolk og deres traditionelle levevis, der er motivationen bag besøget. Ikke mindre end 17 forskellige stammefolk lever i dalen på deres forfædres helt traditionelle vis. Tæt på og samtidig isoleret fra hinanden lever de side om side. Her står tiden – næsten – stille. Det er mængden af dalens oprindelige folk og deres stærke kulturelle egenart, der gør Omo-dalen til et aldeles unikt sted i verden.

Dalens folk er fascinerende fordi, de er eksotiske og et levende vidnesbyrd om forgangne tider. Men de er i høj grad også fascinerende, fordi de er ekstremt sofistikerede og veludviklede i deres færdigheder, ritualer og levevis. Det er de simpelthen nødt til at være, for at sikre deres overlevelse i Omo-dalens barske, tørre og glohede landskab. Et landskab, der er omgivet af ufremkommelige bjerge.

Stammefolk fra Etiopien

Autentiske møder med dalens stammefolk

Et besøg i Omo-dalen byder på levende, varieret folklore-kultur på tæt hold. Som turist er du naturligvis en fremmed ude i de små stammesamfund. Du ledsages derfor af din lokale guide under dit besøg ude hos de lokale stammer.

På trods af dette præmis, venter der dig autentiske oplevelser. Det gør der, fordi stammefolkene ikke sætter deres oprindelige levevis op for dig som et teaterstykke. Rent faktisk lever de på den traditionelle vis den dag i dag. En rundtur til nogle af stammefolkene i Omo-dalen er en særlig oplevelse. Den giver dig et godt og reelt indtryk af de livlige stammefolk og deres mange forskellige skikke. Du vil opleve folk i deres traditionelle klædedragter langs vejene og livlige og lokale markeder, hvor der handles kvæg, grøntsager og traditionel etiopisk øl. Det er vel at mærke spontant og ved siden af dine planlagte besøg og programsatte aktiviteter. På den måde er rejseoplevelsen naturlig, spontan og autentisk.

Stammefolk i Omo dalen

Denne hjertevarme og åbne modtagelse kan du forvente hos flere af stammefolkene, hvilket er et utroligt privilegium at opleve som turist. Der er få andre steder i verden, hvor det i dag, i den udstrækning, er muligt at opleve tilsvarende form for åbne, varme kulturmøder. Det skulle da lige være på vores folkloristiske rundrejser i Vestafrika. De har samme unikke, autentiske særpræg, hvor du kommer helt tæt på de lokale folk i deres traditionelle omgivelser.

Omo-dalens natur

Udover Omo-dalens fascinerende oprindelige folk er det specielle og rå landskab med til at give dalen tiltrækningskraft på eventyrlystne oplevelsesrejsende verden over.

Fra den kæmpestore Lake Chomo tæt på Arba Minch til de fantastiske bjergformationer, der strækker sig ud fra byen Konso, er landskabet vidtstrakt og tilsyneladende uberørt. Himlen ligger som et klart blåt tæppe over ens hoved, og kaster stort set ingen skygger ned over landskabet.

Populære aktiviteter i naturen i Omo-dalen tæller hiking, rafting på Omo-floden og fiskeri i en af de mange søer. Hertil kommer nationalparkerne Mago og Omo, hvor der er gode muligheder for at opleve det vilde dyreliv. Alle disse aktiviteter kan nås fra byen Jinka.

I området omkring Arba Minch kan du tage på cruise på Chamo-søen og se krokodiller og flodheste i deres naturlige habitat. Du kan også tage en tur til fods ind i nationalparken Nech Sur og opleve en utrolig mængde af eksotiske fugle. Her har du også muligheden for at tage en dukkert i den varme kilde Forty Springs.

Omo Valley

Omo floden

Tag på en uforglemmelig rejse til Etiopien. Vi garanterer, at du får rejseminder og fantastiske fotos med dig hjem til resten af livet. Se vores forslag til rejser til Etiopien, og husk, at vi tilpasser rejseprogrammet fuldstændigt efter dine ønsker og dit budget.