Oplev Afrikas vilde flamingoer

Med den karakteristiske lyserrøde fjerdragt og de elegante dansebevægelser er Afrikas vilde flamingoer fugle, som folk gerne rejser langt for at opleve. For at se de spektakulære fugle i naturen er det først og fremmest vigtigt at besøge de helt rigtige steder, hvor du kan observere store flokke i deres naturlige habitat. Her får du nogle tips til, hvor i Afrika, du kan finde disse fantastiske, farvestrålende fugle.

Flamingo fakta: Den lille og den store flamingo

På verdensplan findes der seks forskellige flamingoarter, hvoraf fire af dem lever i Nord- og Sydamerika og to i Afrika, Asien og Europa. De to flamingoarter, der findes i Afrika, er den lille- og den store flamingo. To arter der, på trods af navnet, ikke er genetisk relateret til hinanden.

Den lille flamingo, på engelsk ‘lesser flamingo’, findes i det østlige Afrika og vestlige Indien. Den art, der findes flest af i Afrika. Den lille flamingo er, som navnet hentyder, den mindste af de to afrikanske flamingoarter. Udseendemæssigt har de kortere ben, mere intens pink farve og et mørkerødt næb med en sort spids.

Den anden afrikanske flamingo art er den store flamingo, på engelsk ‘greater flamingo’. Den store flamingo har en hvidlig, lysere rosa fjerdragt og så er dens næb pink med en mørk spids. De lever også frit i Indien, Mellemøsten og det sydlige Europa.

Hvorfor er flamingoerne lyserøde?

Flamingoens lyserøde farve er ikke genetisk bestemt, men skyldes deres kost. Faktisk bliver de født grå, men bliver lyserøde grundet Spirulina-algen. Spirulina indeholder et naturligt lyserødt farvestof kaldet canthaxanthin. Spirulina er deres favorit-spise og de flyver gerne langt for at få det. En flamingoflok på 300.000 suger omkring 180 ton Spirulina ud af søen om dagen. Deres kropsbygning gør, at de er eminente til at indtage Spirulinaen. Med lange ben og en lang hals kan de stå i op til en meter højt vand og nå vandet. De ’høster’ algen ved at indtage vandet i overfladen. Derefter filtrerer de det i munden og derigennem optages den lyserøde farve.

Vidste du, at Spirulina-algen også er ekstremt sund og næringsrig for mennesker. Algen er rig på protein, antioxidanter, B-vitaminer, jern og kalcium? Mennesker bliver dog ikke lyserøde af at spise algen.

Flamingoernes naturlige habitater i Afrika

I Afrika kan du finde flamingoer i store flokke, hvis bare du ved, hvor de holder til. Til trods for deres fine og sarte udtryk, har flamingoerne udviklet nogle hårdføre egenskaber, så de kan overleve i selv de mest barske miljøer. Det inkluderer blandt andet sodaholdige søer, øde saltsletter og saltholdige laguner. Flamingoerne foretrækker desuden lavt vand, hvor de nemt kan finde føde som alger, små insekter, krebs, små fisk og bløddyr.

De mest populære ynglesteder for flamingoer i Afrika

Lake Natron i Tanzania

Beliggende ved foden af Afrikas eneste aktive vulkan Oldonyo Lengai (Guds Bjerg) finder man Lake Natron, som er en af verdens mest alkaliske søer. Lake Natron er hjem for over 2,5 millioner Lesser Flamingoer, hvilket er 75% verdens bestanden (!).

Grundet den ekstremt høje saltkoncentration kan stort set intet leve i søen. Den har dog de perfekte forhold til, at cyanobakterier, kendt som spirulina (Arthrospira Fusiformis), kan vokse her. Spirulina er flamingoernes livret, og mange millioner flamingoer flyver derfor hertil i millionvis hvert år for at spise og yngle. Spirulinabakterien er også årsagen til flamingoernes flotte, lyserøde og orange farve.

Mange af de mindre flamingoer er afhængige af Lake Natron under ynglesæsonen. Det gør søen til det vigtigste ynglested for den lille flamingo.

Fra september til slutning af december er det højsæson og dermed det bedste tidspunkt at opleve de mange flamingoer ved Lake Natron.

Lake Bogoria i Kenya

Lake Bogoria består af brusende, termiske bade og dampende gejsere. Søen er hjemsted for et stort antal af flamingoer. På bunden af søen vokser alger, som flamingoerne lever af. I højsæsonen samler der sig millioner af flamingoer her ved Lake Bogoria. Den siges endda at være hjemsted for verdens største flamingopopulation af den lille flamingo. Synet af de flagrende fugle, der vader igennem det pink-farvede vand, er et syn, du sent glemmer.

I Kenya finder du også Lake Nakuru, som tidligere har været kendt for at huse store flamingogrupper. Grundet intensiv dyrkning af jorden, foretrækker flamingoerne dog nu Lake Bogoria. Flamingoerne er ved Lake Bogoria året rundt, så man behøver ikke planlægge turen efter en bestemt sæson.

Makgadikgadi saltsletten i Botswana

Makgadikgadi saltsletten ligger ved Nata Sanctuary. Et område beliggende midt i det tørre savannelandskab i det nordøstlige Botswana. Området strækker sig over 3.900 km² og er et af verdens største saltsletteområder. Saltsletten stammer fra den tidligere sø ved navn Lake Makgadikgadi, som nu er et udtørret område.

Den prisbelønnede dokumentar ‘Year of the Flamebird’ blev filmet på Makgadikgadi Saltsletten. Dokumentaren fortæller om flamingoerne, der farver saltsletterne pink i løbet af sæsonen. Makgadikgadi er et af Afrikas vigtigste ynglesteder for både den store og lille flamingo, og de dramatiske optagelser viser, hvordan flamingoynglen finder sted på sletterne. På trods af en masse forskning ved man endnu ikke, hvordan flamingoerne bevæger sig rundt på det afrikanske kontinent, men det er sikkert, at Makgadikgadi sletten er et stop på ruten og et af de populære områder.

Det bedste tidspunkt, at besøge Makgadikgadi salsletten for at se flamingoer er fra december til maj. I den periode finder du den største koncentration af dyre- og fugleliv på sletten.

Lake Natron, Lake Bogoria og Makgadikgadi saltsletten er nogle af de største og mest populære områder, du kan besøge, hvis du vil opleve de vilde flamingoer i Afrika. Men der findes også andre steder i Afrika, hvor du kan opleve de smukke flamingoer.

Flamingoer i Senegal, Tanzania, Sydafrika og Namibia

I Nationalparken Langue de Barbarie i Senegal, 20 km. syd for Saint Louis, finder du tusindvis af fuglearter, heriblandt de store flamingoer. Her kan man opleve store flokke flamingoer sammen med pelikaner i lavvandsområdet både efterår, vinter og forår.

Lake Manyara nationalparken i Tanzania er også kendt for flamingoer i vådsæsonen. April og Maj er de vådeste måneder, hvor flamingoerne flokkes i hundredvis for at få søens gode næring.

I det sydlige Afrika findes der også områder, hvor flamingoen har gode livsbetingelser. Det gælder særligt Etosha Pan i Namibia og Kamfers Dam i Sydafrika.

I Etosha Pan i Namibia er det bedste tidspunkt, at se flamingoerne på januar og februar. Det afhænger dog også af, hvor meget vand der falde i nationalparken. Et godt udsigt spot er Fisher’s Pan, hvorfra du kan opleve de lyserøde fugle og hundredvis af andre arter.

I Sydafrika er der også god mulighed for fuglekiggeri i naturreservatet, Kamfers Dam. Et område på 400 hektar, hvor de små flamingoer lever og den s-formede, konstruerede ø er blevet et vigtigt avlsområde for dem.

Er du blevet inspireret til at rejse til Afrika og at se de smukke, vilde flamingoer i naturen?