Går rejsedrømmene mod østafrikanske Kenya, så anbefaler vi dig at bruge en dag eller to på en byrundtur og nogle af de mange spændende oplevelser i Nairobi i Kenya, der bare ligger og byder sig til. Vi præsenterer her nogle af Nairobis bedste attraktioner.
The David Sheldrick Wildlife Trust blev åbnet i 1977 af Dr. Dame Daphne Sheldrick som et minde om hendes afdøde mand David Sheldrick. Han var grundlæggeren af Kenyas berømte Tsavo East Nationalpark. Elefantbørnehjemmet ligger i Nairobi Nationalpark. Det er kun en kort køretur på ca. 40 min. fra Nairobi centrum.
Formålet er at tage sig af efterladte elefantunger, der har mistet deres forældre. Det er ofte grundet krybskytteri, der er et stort problem i Kenya. Her passes og plejes elefanterne, inden de er blevet stærke og store nok til at komme tilbage i den frie natur. David Sheldrick Wildlife Trust siges at være verdens mest succesfulde elefantbørnehjem og rehabiliteringsprogram. Dyrepasserne gør et fantastisk stykke arbejde og har efterhånden reddet mange elefantliv.
Hver dag, den 25. December undtaget, er elefantbørnehjemmet åbent for offentligheden mellem kl. 11.00 og 12.00, hvor gæster kan besøge de søde elefantunger og lærer mere om Sheldrick Wildlife Trusts arbejde med at rede og pleje elefantungerne. Entréprisen, der fungerer som et donationsbeløb til stedet, lyder på 500 shillings/7 dollars, hvilket svarer til ca. 45 danske kroner. Har man lyst, er der mulighed for at donere et større beløb til stedet. Har man forelsket sig i en af elefanterne, er det også muligt at adoptere en elefant på stedet, som bliver navngivet efter adoptivforælderen.
Et besøg til det populære elefantbørnehjem er en hyggelig oplevelse, som passer til alle aldre i familien. Ved ankomst stiller publikum sig rundt om den lerbrune plads, der fungerer som elefantungernes kravlegård. Efter lidt ventetid kan man høre de første råbe ”Se! Dér!”, og henne mod skoven kan man se en flok klodsede elefantunger komme løbende sammen med dyrepasserne. Her krydser de publikum og går ind på pladsen, hvor de tager mudderbad på varmere dage og kan spise løs af blade og grene. Dog er den helt store livret, når dyrepasserne finder sutteflaskerne frem. Én efter én løber elefantungerne over og får deres 5 liters flaske mælk, som bliver slugt på få sekunder.
Alt imens publikum står og nyder synet af de mange elefantunger, fortæller en af dyrepasserne om projektet og om de forskellige elefanter og deres historie, samt farerne og årsagerne til der er efterladte elefantunger. Elefanterne leger og slås med hinanden, og det hænder også at de kommer tæt på publikum. Er elefanten tæt nok på, må man have lov at stikke hånden ud og røre dem. Det er fascinerende at iagttage elefanternes sociale adfærd, og hvordan de interagerer med hinanden. Stedet er en fantastisk introduktion til Kenyas dyreliv, og det giver en god fornemmelse af, hvor meget der gøres for at beskytte de unikke dyr.
Et besøg til elefantbørnehjemmet er bestemt et must, hvis du har en dag eller to i Nairobi.
Girafcentret, der er oprettet af AFEW – The African Fund for Endagered Wildlife – blev startet i 1979 af Jock og Betty Leslie-Melville. Centret er desuden verdenskendt for at fungere som et naturuddannelsescenter, der siden 1983 har undervist tusindvis af kenyanske skolebørn.
Formålet med stedet var at oprette et avlscenter for den truede Rothchild’s giraf, der kun findes på de østafrikanske græssletter. På daværende tidspunkt, da centret blev åbnet, havde girafferne mistet deres levested i det vestlige Kenya, og der var kun 130 tilbageværende Rothschild’s giraffer i hele Kenya. I dag er bestanden steget til mere end 300 Rothschild’s giraffer, der lever trygt og sikkert i Kenyas mange nationalparker.
Når du besøger girafcentret, kan du, hvis du har lyst, få lov at fodre giraffen med foderpiller, der er lavet af korn, hvede, gras og melasse. Foderpillerne uddeles af personalet, og er du den modige type, kan du holde foderet med munden og afvente et tungekys fra giraffen. Stedet har et fodringstårn, hvor du har mulighed for at komme op på giraffernes højde og stå ansigt til ansigt med de langhalsede fætre.
Det er et hyggeligt sted at besøge, især for børnefamilier, da interaktionen med girafferne især er sjove for børn. Og selvfølgelig også for andre dyreglade sjæle. På centret findes også vortesvin, som nyder godt at det grønne område.
Centret er åbent fra 9.00 til 17.00 alle ugens dage og ligger en halv times kørsel fra Nairobi centrum. Indgangsprisen er 1000 shillings/10 dollars for voksne og 500 shillings/5 dollars for børn/studerende, svarende til ca. 64 og 32 kr. Har man lyst, er det muligt at donere penge på stedet.
Besøg Karen Blixen Museum og få et indblik i den verdensberømte danske forfatterindes eventyrlige liv i Afrika. Karen Blixen Museum var engang hovedbygningen til den farm, som Karen Blixen og hendes svenske mand, Baron Bror von Blixen Fincke, ejede. Museet ligger i Karen regionen i Nairobi, ca. 10 km fra centrum og tilhøre en anden tidsperiode end historien om kenya. Området er kendt som et mere velhavende kvarter af byen. Museet har en smuk beliggenhed for foden af Ngong Hills. Området består af en række bakketoppe, der pynter flot mod horisonten. Bygningen ligger desuden i en smuk have fyldt med fine blomster og store træer.
Ved ankomst til stedet får gæster tilbudt en rundvisning af en lokal guide, der forklarer og fortæller om Blixens liv. Farmen blev især kendt efter indspilningen af den Oscarvindende film ”Out of Africa” med Meryl Streep i hovedrollen som den unge Karen Blixen.
Farmen blev bygget i 1912, og Karen og hendes mand købte grunden i 1917. Det blev hovedhuset til deres 4.500 hektarer store gård. 600 hektarer blev brugt til kaffedyrkning. Desværre endte ægteskabet i en skilsmisse. I 1921 flyttede Baron og efterlod farmen til Karen. Det skulle vise sig at blive en hård tid for Blixen med både brand og konkurs. Hun endte med at flytte tilbage til Danmark i 1931.
I 1964 købte den danske stat grunden, men valgte at give den til den kenyanske regering som en uafhængighedsgave. Efterfølgende blev ”Out of Africa” filmet her i 1985. Bygningen blev herefter i 1986 officielt lavet til et museum.
Et besøg til Karen Blixen Museet er en spændende oplevelse, hvor du får et kig ind i Karen Blixens liv i Kenya. Besøget er et billede på det historiske mønster af europæiske bosættere og kultiveringen af den østafrikanske jord. Desuden er arkitekturen karakteristisk for det sene 19. århundrede med de store rum, horisontale verandaer, flisetag og stenkonstruktioner. Mange af møblerne og redskaberne er de originale fra dengang, hvor Karen boede i huset. Det giver en autentisk oplevelse, som bare gør det endnu sjovere.
Indgangsprisen er 1200 shillings for voksne og 600 shillings for børn under 16 år, svarende til ca. 76 og 38 kr. Museet er åbent fra 9.30 til 18.00 i alle ugens dage samt helligdage. Der gives rundvisninger indtil kl. 17.30. Stedet tilbyder forskelligt håndværk, plakater og postkort, filmen ”Out of Africa”, bøger og andre kenyanske souvenirs. I sjældne tilfælde kan stedet være udlejet til bryllup, reception eller lignende, og kan derfor ikke besøges.
En af de største oplevelser for safari entusiaster i Kenya er et besøg til Maasai markedet. Skal du besøge markedet kan det være du skal ud på en mindre by-safari. Markedet er godt nok åbent hver dag, men ændre lokation for hver uge dag, til forskellige steder i Nairobi.
Ved disse udendørs markeder kan du finde og købe en masse forskellige souvenirs og gaver på én gang. Du finder blandt andet, nips, malerier, tegninger, tøj med afrikansk print, smykker og træ-figurer, og det meste af det er håndlavet i Kenya af de lokale håndværkere. Når du bevæger dig rundt på markedet så vær klar på at indgå i nogen seriøse forhandlinger på rigtig kræmmermarkedsmanér. Er du den fødte til at ‘prutte om prisen’ kan du ikke undgå at komme derfra uden at gøre en god handel.
Vær dog opmærksom på at det er deres levebrød, så hvis de holder sig til et nej, så er du sikkert gået under en pris hvor de ikke tjener nogen penge på handlen. Når det er sagt så burde du undgå “gaver” som du senere vil opleve alligevel ikke er en gave, hvis ikke du køber noget fra den sælger. Hvis du yderligere vil undgå for meget opmærksomhed, så vent eventuelt til et tidspunkt hvor der er travlt eller har du valget så undgå markedet High Court parkerings plads om lørdagen og hold dig eventuelt til markederne på Village Market eller Yaya Centre, fredage og lørdage, hvis du har mulighed for det.
Markedet har typisk åbent fra 8.00 til 18.00 hver dag, undtagen mandag. Og kan findes på de forskellige lokationer:
Kazuri perlefabrikken ligger ved Mbagatha Ridge i Karen området ved siden af Karen Blixen Museum. Det tager ca. 25 minutter at køre dertil fra Nairobi centrum. Kazuri perlefabrikken producerer perler og keramik i farvestrålende, afrikansk stil. Alt sammen er håndlavet og bliver solgt til hele verden, også til smykkeforhandlere i Danmark. Dog til en helt anden pris end den, man kan få smykkerne til i Kenya.
Fabrikken er grundlagt af Lady Susan Wood tilbage i 1975. Den opstod med det formål at skabe arbejdspladser til Nairobis enlige mødre i lokalsamfundet. Idag arbejder der over 340 kvinder på fabrikken, og de fleste af de ansatte er også i dag enlige mødre. Desuden dækker fabrikken 80% af kvindernes medicinske udgifter, da dette er en del af fabrikkens mission.
Den ældste ansatte er Elizabeth, som du sikkert vil møde. Hun har arbejdet på fabrikken lige siden grundlæggelsen i 1975. Kazuri betyder ”lille og smuk” på det lokale Swahili sprog. Det beskriver perlerne rigtig godt. Hver keramisk perle er formet med hænderne af en af de kvinder, der arbejder på fabrikken.
Ved ankomst til perlefabrikken bliver du taget imod af en guide, der tilbyder en rundvisning. Her vil du se, hvordan lermassen laves. Blandt andet af jord fra Mount Kenya. Du ser, hvordan kvinderne former perlerne, maler, glaserer og brænder dem. Du følger processen helt frem til, at det færdige smykke bliver sammensat. Du ser også, hvordan den håndlavede keramik, der laves på fabrikken, bliver formet, glaseret og brændt.
Du vil slutte af med et besøg til fabrikkens smykkebutik. Her er det muligt at købe de smukke perler og keramik til en yderst attraktiv pris. Afhængig af størrelse og materiale koster et sæt øreringe mellem 25-30 kr. mens halskæder koster mellem 90-125 kr. og armbånd koster omkring. 45-55 kr. Besøget tager ca. 1 time inkl. perleshopping. Der betales ingen indgangspris, men i stedet opfordres du til at give drikkepenge til den guide, der giver en rundvisning på fabrikken. Drikkepengene svarer ca. til 500 shillings eller 5 dollars, svarende til ca. 32 kr.
Karen Blixen Museum, Kazuri, girafcentret og elefantbørnehjemmet ligger tæt på hinanden og er oplagte at kombinere på en bytur rundt i Nairobi.
‘Bomas’ betyder landsby, og betegner de mange traditionelle stammelandsbyer, der findes i Østafrika. Bomas of Kenya er et kulturelt center i Nairobi, der tilbyder et indblik i Kenyas mange forskellige kulturer. Stedet ligger 10 km fra Nairobi centrum og ca. 1 km fra Nairobi Nationalpark. Her kan du se de forskelligheder, som den kenyanske kultur byder på, og som er med til at forme landet.
Der er jævnligt forestillinger af forskellig slags. Forestillingerne går lige fra musik og akrobatik til dans og håndværk. Navnet Bomas of Kenya stammer fra Swahili, hvor ”Boma” betyder landsby eller hjemstavn. Hver af de mange hjemstavne huser en af Kenyas større etniske grupper.
Showene starter i hverdage fra 14.30-16.00 og 15.30-17.15 i weekenden og helligdage. Entreprisen er 1.000 shillings for voksne og 500 shillings for børn og studerende, svarende til ca. 64 og 32 kr.
Er du oste og vin elsker så ligger der kun en halv times kørsel fra Nairobi en fantastisk mulighed for at smage udsøgte oste, helt frisklavet, hvoraf nogen af dem er sæsonbestemt og kun tilgængelige på stedet. Besøget er tidsbestemt til at foregå mellem 12.00 og 16.00, og inkluderer otte forskellige oste, en tour, samt en 3-retters menu.
Gæsterne ankommer til Browns farm kl 12, hvor de får serveret hjemmelavet lemonade, urte iste eller øl, samt hors d’oeuvres. Herefter vil de blive vist hvordan ost er produceret og givet en rundtur på fabrikken. Efter touren bliver ostene serveret imens smagsoplevelsen bliver forklaret. Besøget inkluderer efterfølgende en 3-retters frokostmenu med 100% hjemmegroet ingredienser, der bliver serveret i grønne og beroligende omgivelser. Grupperne får til sidst frit spil til at bevæge sig rundt på farmen og børn kan hvis de har lyst, få lov at prøve kræfter med at malke køer.
Kenya siges at være verdens hovedstad for dyreliv, og det starter allerede i Nairobi. En kort køretur fra Nairobi centrum finder du nemlig Nairobi Nationalpark. Det er det eneste sted i verden, hvor du kan tage på safari så tæt på storbyen. Det spektakulære landskab med åbne græssletter og skyskrabere mod horisonten gør stedet til noget helt unikt.
Her finder du en bred vifte af dyr lige fra det truede sorte næsehorn, løver, leoparder, geparder, hyæner, bøfler, giraffer, zebraer og strudse. Hertil mere end 400 forskellige fuglearter. Lad os dog slå fast, at en tur til Nairobi Nationalpark på ingen måde kan måle sig med den ægte vare i Masai Mara eller en anden af Kenyas store nationalparker. Dog kan det være en god smagsprøve på det, som venter jer senere på jeres safarirejse. Samtidig er det en fin måde at komme hurtigt på safari efter ankomst, uden at man skal køre flere timer for at nå til safaridestinationen.
Nairobi Nationalpark består af forskellige picnic områder, camps og vandrestier, hvor man selvfølgelig følges med en parkranger. Entreprisen er 43 dollars for voksne og 22 dollars for børn, svarende til 280 og 143 kr. du kan vælge at leje en bil og selv køre i parken, eller man kan booke en chauffør, som kører dig rundt.
På en tur til slumkvarteret Kibera har du mulighed for at opleve den mere ukendte, men meget lokale og autentiske side, af Nairobi. Kibera er Østafrikas største slum. Den er kendt som værende den venligste slum i verden.
Om morgenen bliver du hentet på dit hotel, hvorefter du og resten af gruppen kører til Kibera. Her går du igennem markedspladser, besøger værksteder, en lokal børnehave, et biogas center, private hjem og meget mere. De fleste vil blive overrasket over at opleve, hvor meget der bliver genbrugt i slummen. De genbruger så godt som alt – lige fra flasker, der bruges til at konstruere huse til affaldsgenbrug, der bruges til at producere biogas.
Generelt er det en følelsesmæssig svær, men samtidig utrolig spændende, oplevelse at blive vist rundt i slumkvarteret. De fleste vil i løbet af turen prise sig lykkelige over de forhold, vi lever under herhjemme, når man ser de primitive og til tider umenneskelige leveforhold i Kibera.
Derfor gør det også desto større indtryk, at du alligevel møder smilende og glade folk. Her hilser de på dig og vil gerne vise dig deres ydmyge hjem.
Turen arrangeres alle ugens dage og starter typisk om formiddagen. Den varer en 3-4 timer. Prisen ligger omkring 2.500 shillings per person uden transport svarende til ca. 160 kr. Ved at booke en tur til Kibera er du med til at skabe lokale jobs. Overskydende beløb går direkte til forskellige projekter, der gavner de mennesker, der bor i Kibera slummen.
Leder du efter en lokal autentisk og uforglemmelig oplevelse, der garanterer gode fortællinger til dem herhjemme. Så tag på en guidede tour hvor du udforsker og oplever Nairobi fra et tidligere gadebarns synspunkt. Guiden er et tidligere gadebarn som er vokset op og er blevet en trænet city tour guide.
Til den guidet tour gennem downtown Nairobi får alle deres helt egen personlige guide, som deler uforglemmelige historier der muliggøre en unik oplevelse. Touren giver rig mulighed for intime samtaler, inspirerende interaktioner og personlige svar til alle de spørgsmål der skulle være og opstå.
KICC er en 105 meter og 28 etagers høj bygning beliggende i Nairobis handelscentrum. Det er landets 4. højeste bygning. KICC bruges til konferencer, udstillinger og topmøder. På toppen er der anlagt en helikopter landingsbane, der er mulig at besøge, og som giver en fantastisk udsigt over hele byen. Desuden er det et helt ideelt sted at se solen gå ned over Nairobi.
For at komme til toppen kan du tage en elevator, der tager dig 27 etager op. Den sidste etage skal klares via trapper. Den gule optegnede landingsbane ligger i midten af området. Den er omringet af et gangareal, hvorfra man kan nyde en 360 grader panoramaudsigt over byen. Fra toppen kan du se de mange kontraster, byen byder på. Herfra følger du med i livet imellem skyskraberne og den hæsblæsende trafik. Blandt de mere kuriøse syn, der møder dig fra din udsigtspost på toppen af KICC, er et arkitektonisk ‘safari-værk’ fra 70’erne. Du kan også se Nairobi Nationalpark. Dog er den for langt væk til at spotte dyrene, der lever i parken.
Helikopter landingsbanen er åben hver dag fra 9.00 til 20.00. Entreprisen er 500 shillings for voksne, svarende til ca 32 kr., 200 shillings for børn, svarende til ca. 13 kr., og 300 shillings for studerende, svarende til ca. 19 kr.
Kereita Forest der er lokaliseret i det sydlige Aberdares er et sted med nogen forskellige aktiviteter der omhandler at fornye energien i kroppen gennem aktive oplevelser i trygge omgivelser. I skoven er der forskellige oplevelser, blandt andet kan du flyve henover trætoppene via svævebaner i skoven, og lidt tættere på jorden er der et væld af aktiviteter fra mountain biking, ridning osv. til camping og fiskning.
I området Lukenya ved lukenya hills er der mulighed for at opleve de vilde dyr, alt imens du kører gennem mudder, støv, vandhuller, sten, krat og grasland på en quad-bike. På en tur i disse områder er du sikret at få afprøvet hvilke kræfter quad-biken har. Det hele kan opleves på indenfor 30 minutter og der står guider klar til at lære alle at køre dem, så du som begynder kan være klar til din første spændende køretur indenfor 10 minutter.
tæt på hjertet af Nairobi, ikke mere end en kort køretur derfra, kan man få et indblik i livet på en nybygger farm. På farmen kan men komme på en frokosttour med en kenyansk guide. Rundvisningen starter kl 11.00. Og over en kop te eller kaffe vil du blivet givet en tour på te-markerne og høre fortællinger fra farmens historie, og du kan høre om processen bag at lave te. Du får også muligheden for at gå en tur i den oprindelige skov med en guide og til sidst vil der blive serveret middagsmad i huset på farmen.
Er du blevet nysgerrig på de mange spændende oplevelser i Nairobi i Kenya, så se endelig nærmere på vores rejseforslag til det østafrikanske land her. Vi tør godt garantere dig, at du ikke vil fortryde, hvis du lader dit næste rejseeventyr finde sted i Kenya.
Østre Kanalgade 16
9000 Aalborg
60 75 60 75
info@voresafrika.dk
Rejsegarantifonden 2530
CVR 35832017
Medlem af Dansk Rejsebureau Forening