Oplevelser i Zambia: De 15 bedste seværdigheder

Én ting er sikkert. Der mangler på ingen måde oplevelser i Zambia. Landet huser en bred diversitet og store skel mellem udvikling og de traditionelle levemåder. Det er et sted, hvor store ingeniørmæssige bedrifter – såsom Kariba dammen – ligger side-om-side med naturvidundere som Zambezi floden og det gysende Victoria Falls.

Landet har igennem tiden været præget af fattigdom og er afhængig af priserne på kobber. Det ses blandt andet i udviklingen af byer som Lusaka Buzz, mens der stadig er gamle minebyer, der udvinder kobber. Alt imens den vilde natur bevæger sig rundt omkring. Det gælder hoppende antiloper i Miombo skoven og elefanter ved Lake Tanganyika.

Lyder det interessant, så kan du her læse vores bud på de 15 bedste steder at besøge, når du rejser til Zambia.

Læs om de 15 bedste steder at besøge i Zambia

1. Siavonga

Langs bankerne ved Lake Kariba vokser akacietræer, palmer og rosentræer. Bag den naturskønne facade ligger skovbyen Siavonga, der er en af de førerende feriedestinationer i Zambia.
Byens beliggenhed op til Lake Kariba gør, at der er endeløse muligheder for forskellige vandsportsaktiviteter.

På søen boltrer bådene sig, og i byen kan du gå på opdagelse mellem skønne hoteller med solterrasser og caféer.  Langt de fleste steder har udsigt over vandet. I det fjerne kan man ane bakkerne ved Zambezi Valley, der ligger omgivet af flotte strande og smukke vandreruter. Siavonga er bestemt et besøg værd i Zambia!

2. Mosi-oa-Tunya Nationalpark

Zambia er nok utvivlsomt mest kendt for det kuldegys-fremkaldende Victoria Falls. Vandfaldet er også kendt som Mosi-oa-Tunya, der på det lokale sprog betyder ‘røgen der tordener’. Vandfaldet har udsigt til nogle af de mest uforglemmelige sektioner af vandfaldet, der også er at finde på UNESCOs verdensarvsliste.

Når man så tilføjer bestande af hvide næsehorn, angolanske giraffer, zebraer og elefanter, der lejlighedsvis trasker den vej forbi, så er det nemt at forstå, hvorfor der er så mange rejsende, der besøger dette hjørne af Zambia. Men vær klar på at skulle finde de gode vandrestøvler frem, så du er klar til at gelejde dig rundt på de smalle platforme af den såkaldte Knife-Edge Bridge, som hænger over selve vandfaldet.

3. Kasanka Nationalpark

For dyre- og naturelskere er Kasanaka Nationalpark helt sikkert et besøg værd. Det er godt nok kun få, hvis der overhovedet er nogen, af de såkaldte Big Five, der er at finde i dette område. Men der er andre mere unikke muligheder for at stå ansigt til ansigt med landets dyr og fauna.

Her finder du nemlig både skæl- og desmerdyr, der sniger sig afsted, mens sabelantiloper og koantiloper løber rundt på de grønne vidder. Du kan også tage på enten bådrejse eller fisketur på Luwombwa River, der løber gennem parken.

4. Kitwe

Kitwe er en mineby, der er placeret nær det store ‘kobberbælte’. Som navnet antyder, findes her verdens største forekomster af kobber. Byen Kitwe har igennem det sidste årti udviklet sig stødt og rejst sig til at være en af Zambias mest befolkede byer.

I dag er der mere end en halv million mennesker, der kalder Kitwe for deres hjem. De fleste af dem slider og slæber på deres daglige arbejde nede i kobberminerne. Kobberminerne var det første til at bringe penge ind i dette hjørne af Centralafrika. Når du kommer til Zambia, vil du tydeligt kunne mærke kobberets betydning for landet. Du kan blandt andet finde flotte kobbernipsgenstande, der kan købes direkte ved diverse stande på byens Obote Ave marked.

5. Livingstone

Byen Livingstone er hovedstaden i den sydlige provins af landet. Byen er opkaldt efter David Livingstone, der var en skotsk opdagelsesrejsende og forkæmper for anti-slaveri.

Livingstone er et passende sted til minde for den opdagelsesrejsende, fordi byen blandt andet fungerer som indgangsport til de brølende Victoria Falls, som Livingstone siges at være den første, der har set. Men det er også et elskværdigt sted for safarielskere og eventyrere, der tager til Centralafrika. Her er samtidig nem adgang til safari i Zambezi Nationalpark i Zimbabwe eller riverrafting på Zambezi floden i Zambia.

6. Nsumbu Nationalpark

Nsumbu Nationalpark, der går helt fra de sandede kyster af Lake Tanganyika til de ukrudtsbeklædte bakker af landets nordlige provins, giver mulighed for en fængende oplevelse med stor diversitet.

 

Det er også lidt af et pioner safarivalg, da nationalparken først er blevet åbnet op for gæster i løbet af de sidste par årtier. I den forbindelse blev der tilføjet en grusvej, der forbinder parken til Kawambwa. Af nævneværdige steder i parken er det smukke Kasaba Bay, hvor elefanter vandrer rundt i sumpen. Også Lufubu River er et besøg værd. Her er alt fra snappende krokodiller til kæmpemæssige vandbøfler.

7. Lusaka

Zambias hovedstad Lusaka er et bankende handelshjerte for Zambias iværksættere og nytænkende mennesker, der er på jagt efter nye leveveje. På byens markeder finder du masser af liv, når de lokale kaster sig over prisforhandlinger af varerne. Det er en sand oplevelse i sig selv at betragte de livlige forhandlinger.

Lusaka er en by i udvikling, hvor minibusser farer op og ned ad de asfalterede veje, samtidig med at nye projekter med højhuse skyder op hele tiden. I hjertet af byen finder du den interessante Cathedral of the Holy Cross, der sammen med de interessante udstillinger på nationalmuseet helt sikkert er værd at give et besøg, hvis du er i Lusaka.

8. South Luangwa Nationalpark

I det østlige Zambia er South Luangwa Nationalpark en af hjemstederne for den famøse walking safari. Her rejser bjergene sig på begge sider af parken, og du vil få rig mulighed for at tage på spadseretur i dette afsides område. I selskab med en guide lærer du alt om at følge spor fra dyr, anti-krybskytteri og konservering.

I parken er der en biodiversitet med frodig skov og savanne, der huser flokke af elefanter og flodheste, utallige bøfler og giraffer. Ikke mindst er der også mulighed for at opleve løveflokke.

9. Kafue Nationalpark

En af Zambias ældste nationalparker er værd at have på sin bucket-liste, da det er en sand fornøjelse for dem, der ønsker at opleve en ægte afrikansk safari. Parken der dækker over 20.000 km2, forbliver en af de største beskyttede vildtlivsområder i Afrika.

Omgivelserne taler da også helt for sig selv. I parken har du mulighed for at opleve nogle af de mest sjældne antiloper på sletterne samt den sky gepard, der skjuler sig rundt i skovområdet. Der vil også være mulighed for at støde ind i den afrikanske vildhund, der lusker rundt i græsset.

10. Lower Zambezi Nationalpark

En af Zambias mere afsidesliggende vilde områder, der endnu er urørt af masseturisme, ligger mellem grænserne af den nedre Zambezi Nationalpark. Den 4.000 km2 store park, der er kendt for dens oversvømmede vider, er et kludetæppe af mudderhuller og tæt skov.

Parken kan ikke nås via anlagte veje, så skal du frem til dette område er en firehjulstrækker eller en chartret flyforbindelse en nødvendighed. De uberørte områder tiltrækker, alt efter sæson, grupper af løver, elefanter, bøfler og leoparder, der alle vandrer for at finde vand og føde.

11. Ndola

Byen Ndola, der grænser op til Den Demokratiske Republik Congo, er centrum for Zambias kobberbælte og en af hovedsæderne for industrien i landet. Byen er en velholdt by af små gader og grønne byområder, der giver en god afveksling fra den trængsel og energi, der er i landets hovedstad Lusaka.

På trods af hvor meget liv der er i byen, er der kun få steder, der er interessante seværdigheder. Der er Mukuyu slavetræet, hvor arabiske handelsfolk jagtede slaver i århundreder. Du kan også opleve jordfaldshullet i Chilengwa med dets mystiske mangel på vand.

12. Blue Lagoon Nationalpark

Blue Lagoon Nationalpark er et sted, hvor gæster vil føle, at de befinder sig i en anderledes verden. Parken ligger kun 100 km udenfor hovedstaden Lusaka. Blue Lagoon Nationalpark er placeret på toppen af Kafue Flats, som er et vandområde, der veksler mellem at være en krakkeleret og udtørret ørken i den tørre sæson og et frodigt vandhul, når regnen falder.

Det er især, når det perleklare, blå vand bruser frem, at de besøgende dukker op. De ankommer ivrige efter at spotte sjældne fugle i trætoppende af akacietræerne, der omgiver de små søer og laguner. Eller de forsøger at få øje på de forunderlige springende og hoppende lechwe antiloper, der danser rundt omkring i skoven.

13. Chingola

En af de såkaldte kobberbælte byer i det zambianske centrum af landet er den lille, smukke by Chingola. Byen er toppet med svajende lunde af akacietræer og prikkende kaktusser.

I dag er der en håndfuld af gode hoteller og restauranter, der tiltrækker en beskeden mængde af besøgende hvert år. De kommer for at beundre de store åbne mineskakter, der er at finde i byen. Besøgende kommer også for at tage en runde golf på den nærliggende bane, der er den mest anmelderroste i ikke bare kobberbæltsregionen, men i hele landet.

14. Sioma Ngwezi Nationalpark

Selvom Sioma Ngwezi Nationalpark har været plaget af krybskytteri, der har været ude af kontrol i de sidste årtier, så er området nu på vej tilbage. Der er etableret luksus safari lodges, som ligger i tæt ved det rindende vand fra Ngonye Falls.

Endnu engang tiltrækker Sioma Ngwezi besøgende, som kan nyde synet af tilstedeværelsen af de afrikanske elefanter. I løbet af de sidste år er elefanterne nemlig begyndt at vende tilbage og er estimeret til at have en bestand på omkring 3.000, hovedsageligt fundet ved parkens sydlige kant. Parken huser også de almindelige kuduer og impalaer. Der er desuden mulighed for at opelve det sjældne syn af leoparden.

15. Solwezi

Byen Solwezi er gået fra et sovende bagland til et frembrusende, industrielt centrum. I byen findes et minecenter, der er placeret højt på det nordvestlige opland af Zambia. Byens nyfundne selvsikkerhed har fundet stedfæste i livlige pubs og barer der strømmer med lokale efter mørket. Turister har desuden mulighed for at tage på autentiske hjemmebesøg i lokale, zambiske hjem.

I forhold til nogle af de andre minebyer, så er det ikke kobberminerne, der tiltrækker flest besøgende. Det er derimod stenarbejdet. Solwezi er nemlig hjem til nogen af landets ældste indgraveringer fra stenaldertiden, der findes i grotter og kløfte langs den nærliggende Kifuba flod.

Er du blevet inspireret til at oplevelse den zambiske kultur, kan du læse mere om vores rejser til Zambia her.