Oplevelser på Zanzibar

Læs med her om de mange eksotiske oplevelser på Zanzibar. Skal du til Afrika, så gør dig selv en tjeneste og besøg betagende Zanzibar. Ø-gruppen er nemlig uden tvivl en af de smukkeste ø-grupper i Det Indiske Ocean, hvis ikke i verden.

Zanzibar er en af de mest velbevarede rejsehemmeligheder. Ø-gruppen er stadig uspoleret på trods af den næsten allestedsnærværende masseturisme. Zanzibar er stadig en meget ’ægte’ destination i modsætning til mange andre feriedestinationer. Alle vores rejser bidrager til at støtte lokale projekter og dermed til at forbedre levevilkår for befolkningen på Zanzibar og i Tanzania.

Zanzibar er populær qua sin historie med artister, musikanter, og poeter. Denne stærke kulturelle tradition fascinerer stadig folk den dag i dag. Selve navnet fremtryller vidunderlige billeder for det indre øje. Zanzibar er den ultimative eksotiske destination og indbyder til både romance, familieafslapning og eventyr.

Ø-gruppen er overskyllet med intens atmosfære og idylliske strandoplevelser. Der er utallige indkvarteringsmuligheder på øen, meget at udforske og gå på opdagelse i. Zanzibar er fødestedet for Swahili-sproget, stedet for sultaners paladser og kendt for sine krydderiplantager. Den lille ø er et ’must see’ for enhver, der vil rejse til Tanzania, hvis du spørger os. Måske skal din ferie på Zanzibar bruges på at lade op langt væk fra den travle hverdag. Strandene er smukke og indbyder bestemt til daseferie. Men du har også mulighed for at arrangere flere forskellige ture, hvis øen skal udforskes. Vi har lavet en liste med Zanzibars seværdigheder og ture, som du kan blive inspireret af.

Oplevelser i Det Indiske Ocean

Zanzibar øgruppen har et sjældent mix af både koral- og granitøer, og det gør Zanzibar til et af de bedste snorkle- og dykkersteder i verden. Det varme, azurblå og klare vand er det perfekte sted at begynde dit undervandseventyr. Passatvindene medvirker til at Zanzibar er et ideelt sted til at dyrke vandsportsaktiviteter som kitesurfing.

Kite surfing på Zanzibar

Mnemba Island

Ved Mnemba Island kan du opleve de truede grønne havskildpadder. Øen er en atol beliggende ud for den nordøstlige kyst nær Matemwe. At dykke ved Mnemba er en betagende oplevelse, og næsten som at befinde sig i et kæmpe akvarie. Selve øen er udrugningssted for skildpadder, som ofte ses komme svømmende forbi sammen med delfiner, store fiskestimer, hvalhajer og pukkelhvaler, når der er sæson herfor.

Det der gør Mnema atol til så anderledes et dykkerområde er de store stimer fisk, lige fra stribet snapper, kirurg fisk og op til ti grønne skildpadder, der kan ses på ét dyk. Hvis du kigger godt efter vil du måske få øje på ’mestrene af forklædning’, frøfisken, som kamuflerer sig for ikke at blive set af kødæderne.

Mnemba Island ligger 60 minutters kørsel fra Stone Town, tværs over Zanzibar. Fra Matemwe Beach Village skal man på en 20 minutters bådtur. Øen og de omringende rev er desuden blevet udnævnt til Marine bevaringsområde.

  • Udrugningssted for truede grønne skildpadder (overvågnings- og beskyttelsesprojekter har været i gang siden 1996)
  • Juli – september er sæson for pukkelhvaler
  • Mulighed for at se tre forskellige slags delfiner
  • Fremragende muligheder for at spotte hvalhajer (verdens største fisk)
  • Migrerende og blivende strandfugle
  • 600 fiskearter af koralfisk

Koralrev på Zanzibar

Safari Blue

Den originale og absolut bedste ’Safari Blue oplevelse’ er en heldagsudflugt, hvor man sejler i traditionelle dhows – originale træbåde – på op til 8-10 meter. Der kan være 22 deltagere i en båd plus personale. Disse passager-venlige dhows er udstyret med udenbordsmotor, VHF radio, gasoppustelige redningsveste, mulighed for skygge, stige, vandtætte tasker og førstehjælpsgrej med ilt.

Fiskerbyen Fumba

Udflugten starter ved fiskerbyen Fumba, der ligger ca. 30 minutters kørsel fra Stone Town. Fumba er beliggende i det sydvestlige hjørne af øen, og er det ideelle startsted til at tage på opdagelse i Manai Bay, der er udpeget som bevaringsområde. Bugten har et antal smukke og ubeboede øer samt sandbanker, og bliver i øvrigt ofte besøgt af pukkelhvaler og delfiner.

Ved ankomst i Fumba bliver du briefet og får en demonstration i hvordan redningsvestene virker. Du kan nu gå ombord på dhowen og sejle ud for at opleve bugten og søge efter delfiner. Delfiner er på disse ture blevet spottet mindst 85% af gangene. Op ad formiddagen er der et stop ved en af sandbankerne, hvor der er mulighed for at snorkle og bade. Guiderne er med i vandet, og er sikkert og trygt i stand til at lede snorkling sessioner og udpege interessante steder. For begyndere, eller dem der ikke føler sig trygge ved snorkling, vil der være oppustelige veste til fri afbenyttelse.

Grillet fisk og mangrovelagune

Efter snorkling og badning har du måske lyst til at finde en frisk grøn kokosnød på stranden inden dhowen sejler videre til en ny sandbanke, hvor der bliver serveret frokost. I løbet af morgenen er en ’madbåd’ sejlet i forvejen for at forberede frokosten, som bliver serveret på træborde i skyggen af canvasduge. Frokosten består af et traditionelt ’Zanzibar måltid’ med bl.a. lækkert grillet fisk efterfulgt af prøvesmagninger af forskellige slags eksotiske frugter. Der vil være kaffe og Amarula efter frokost. Kolde drinks serveres hele dagen.

Når tidevandet tillader det, kan man se frem til et besøg i en smuk mangrovelagune, hvor dem der har lyst, kan svømme gennem mangroveskoven. Motoren slukkes, og der sejles for sejl tilbage til Fumba med ankomst kl. ca. 18.00. Lige i tide til at se den smukke afrikanske solnedgang.

Dhow Cruise

Bådtur på Zanzibar

Blandt must-see oplevelser på Zanzibar, er en tur i traditionel dhow båd til sandbankerne en af de mest fantastiske bådture for personer i alle aldre. Du kan se frem til at besøge en isoleret ø, der to gange om dagen forsvinder helt under tidevandet – en forbløffende hvid sandbanke omringet af krystalklart vand, der gør dette til den ideelle udflugt for afslapning og snorkling hvor man kan undersøge oceanets hemmelige skatte. På sandbanken tilbydes der et udvalg af forskellig frugt, drikkevarer og snacks. Senere serveres der frokostbuffet med traditionelle swahili retter, sodavand og hvidvin. Absolut en uforglemmelig tur.

Sunset Cruise

På Forodhani strand boarder du en dhow, som sejler dig mod solnedgangen. Du kan glæde dig til et betagende cruise, som giver et glimt af Det Indiske Oceans vidunderlige udsigter langs Stone Towns kyster. Med den beroligende havbrise i ansigtet og det gode personale, der forkæler dig med et udvalg af små retter, vil traditionelle swahili sangere underholde med live musik. Kølig vin og lokale øl, frisk juice og cocktails serveres ombord sammen med italiensk ost, hjemmelavet marmelade, blæksprutte, sprøde casava – en østafrikansk delikatesse, der minder om chips – og andre delikatesser fra Swahili køkkenet.

Nungwi – Særlig kystudflugt

Af fede oplevelser på Zanzibar er en dagstur til Nungwi. Denne tur tager dig gennem en krydderiplantage, Mangapwani slavegrotter samt kamre og videre herfra til Nungwis smukke, hvide sandstrande. Det smukkeste sted at slappe af og lade tankerne vandre efter safari eller besøg i Stone Towns støvede gader. Pak dit svømmetøj og nyd en kølig drink i paradis. Her findes flere forskellige interessante ting at opleve inklusiv en traditionel fiskerlandsby med indbyggere, der har en finurlig swahili dialekt. Ligeledes kan du se et skildpadde akvarium med forskellige slags skildpaddearter. Et besøg til en traditionel bådfabrik og lokale markeder er også altid spændende. Efter en dejlig gåtur kan du enten slappe af på stranden eller svømme i det friske hav.

Chumbe Island

Chumbe Island

Vi vil anbefale dig at tage på bådtur til Chumbe Island. Chumbe Island Coral Park ligger få kilometer fra Zanzibars kyst og består af alle de attraktioner, som en paradisø skal have – smukke og store koralrev, palmetræer, der svajer i vinden samt et sublimt køkken. Chumbes koralrev er de mest uberørte og farverige man kan finde på østkysten med over 200 koraller, der fungerer som levested for mere end 400 farverige fiskearter. For at beskytte disse koralrev er dykning ikke tilladt i denne marinepark. Revene kan let ses med en maske og snorkel gennem det klare vand. Ligeledes er her en ’koralskov’, som er hjem til den truede Ader’s dykkerantilope, kæmpe kokoskrabber, eremitkrebs og et væld af forskellige fugle.

Sibylle Riedmillers bæredygtighedsprojekt

Erfarende guider tager med på snorkletur og skovvandring. Da Sibylle Riedmiller, en tysk besøgende på øen, tog ud for at snorkle mellem Chumbes koralrev blev hun så betaget over mangfoldigheden af koraller og fiskearter, at hun begyndte at føre kampagner mod den tanzaniske regering for at gøre Chumbe til Marinepark. I 1994 blev hendes ønske om beskyttelse af revene godkendt og Chumbe Island er nu et beskyttet marineområde.

Da mange fiskere ikke kendte til værdien af koraller og vidste hvordan de skulle beskytte dem, startede Sibylle et undervisnings- og bevarings projekt op. Fiskere blev lært op i at være park rangers, mens skolebørn kom på skolebesøg på øen for at lære mere om marinelivet. Naturligvis behøvede man hjælp fra diverse fonde for at projektet kunne fortsætte, og således begyndte ideen om et lavt indvirkende, selvbærende turistprojekt.

Efter flere bestræbelser – den tanzaniske regering foretrak opførelse af flere store hoteller – lykkedes det endelig Sybille at bygge en mindre økovenlig lodge. I dag fungerer Chumbe som en non-profit organisation med alle fonde genereret fra turisme kanaliseret direkte tilbage til bevaring- og undervisningsprogrammer. Det er en yderst vellykket model for bæredygtig turisme, og vi håber at se andre projekter som dette i nærmeste fremtid.

Delfintur

Oplev delfiner på Zanzibar

Der er også rig mulighed for at fiske og for at sejle ud på oceanet på pukkelhval- og delfinsafari. Der er gode muligheder for at spotte dem begge i Det Indiske Ocean omkring øgruppen.

Denne tur tager dig til fiskelandsbyen Kizimkazi, der ligger langs Zanzibars sydvestlige kyst. Ved ankomst i den lille landsby vil der være en kort briefing om hvordan man skal forholde sig til delfinerne, og hvilke forskellige slags delfiner du har mulighed for at se, før man fortsætter til deres location. Der vil være 80 % chance for at se dem. Ligeledes vil der være stor chance for at kunne svømme tæt på dem, hvis du har lyst.

Stressede delfiner

På Zanzibars sydvestlige kyst ved byen Kizimkaze, er en voksende industri i spirende udvikling rundt om de store områder, hvor pukkeldelfiner og øresvin-delfiner lever. Lokale fiskere og landsbyboere har for få år tilbage opdaget det økonomiske potentiale, og bruger nu deres både til at tage turister med ud til de vilde delfiner. Siden da har forskellige marinebiologer og andre forskellige projekter forsøgt at monitorere delfinernes opførselsmønstre, når de er i nærheden af både og turister. Den nuværende forskning viser, at delfinerne er meget stressede grundet bådoperatøernes ukontrollerede jagt. Et officielt adfærdskodeks, når der dykkes og svømmes i nærheden af delfiner, er under udarbejdelse af Institute of Marine Sciences, som har base i Stone Town. Dette er rigtig gode nyheder og vil forhåbentligt være en stor hjælp til uddannelse af fiskerne samt betalende gæster, og vil vise hvordan man kan nyde synet af delfiner og samtidig minimere ødelæggelserne i deres naturlige adfærdsmønstre.

Tips til dig der svømmer med delfiner

Vi anbefaler at du træder i vandet så forsigtigt som muligt. Et stort plask vil med stor sandsynlighed få de andre deltagere til at grine, men delfinerne forsvinder hurtigt. Lad delfinerne komme til dig – du har alligevel ikke en chance for at indhente dem.

Restauranten Rock

The Rock Restaurant på Zanzibar

Hvad med at indtage frokosten eller aftensmaden på den verdenskendte og finurlige lille restaurant The Rock Restaurant. Stedet er ikke kun kendt for sin ekstraordinære beliggenhed, men også dets fantastiske mad inspireret af naturressourcer, et twist af Zanzibar og med italiensk kærlighed.

Med sin unikke position på farvandet i Det Indiske Ocean er The Rock en charmerende, eksklusiv restaurant, der på meget kort tid er blevet et af ikonerne for denne eksotiske ø. Restauranten nås fra stranden til fods ved lavvande eller med båd ved højvande. Gæster kan, hvis de ønsker det, også svømme der over.

Oplevelser på land

Jozani skov

Selvfølgelig er der også adskillige andre aktiviteter at give sig til på øen som fx tur til Jozani skov. Jozani skoven ligger ca. 35 km. sydøst fra Zanzibar by, og er den eneste naturlige skov, der er tilbage på Zanzibar. Skoven, der dækker et område på 10 kvadratkilometer, består af træer, mose og stedsegrøn skov. Den giver vigtig beskyttelse for den resterende Ungula fauna som f.eks. den sjældne røde colobus abe, den lille Zanzibar leopard og de to antilope arter: Zanzibar duicker og sunni.

Prison Island

Skildpadde på Zanzibar

Skildpadde på Zanzibar

På Prison Island kan du se op til 100 år gamle kæmpe landskildpadder.

Det er et must at tage den lille motoriserede træbåd til Prison Island, når man besøger Zanzibar. Øen, der førhen blev brugt som detention for genstridige slaver, bliver nu overvåget af kæmpe landskildpadder. Stranden er fremragende og det krystalklare vand indbyder til svømmeture, snorkling, fiskeri og dykning.

Krydderiture

Krydderitur på Zanzibar

Tag på krydderitur – evt. med inkluderet kokkeskole. Denne tur vil med garanti vække dine sanser, når du skal besøge krydderiplantager, hvor du får mulighed for at plukke, dufte og smage frugt og krydderier. Mange af frugterne og krydderierne har du med høj sandsynlighed aldrig set på dit supermarkeds hylder herhjemme.

Turen starter fx ved Maruhubi Palace ruiner, og via David Livingstones hus, en af Afrikas største opdagelsesrejsende, fortsætter krydderirejsen videre mod nord til Kidichi Persian Baths. Du kommer ligeledes forbi områderne, hvor de lokale farmere bor og producerer noget af verdens mest eksotiske frugt og krydderier. Nelliker, kløver, stjernefrugt, ”tyrehjerte”, mandarintræer, citrongræs, mango og ”lip stick trees” for blot at nævne nogle få arter, du kan forvente at se – alt efter sæson. Måske har du endda lyst til at købe en kurv med friskplukkede krydderier til at tage med hjem. Efter spice touren har du mulighed for at spise lokal frokost inde i plantagen.

Kokkeskole

Kokkeskolen starter ud i Zanzibar by, hvor du på markedet i Darajani bliver lært op i købekulturen på Zanzibar. På Zanzibar kokkeskolen vil du blive ført tilbage i tiden til traditionel madlavning og samtidig få forklaret krydderiernes oprindelse og deres betydning i Zanzibars køkken. Under madlavningen bliver der benyttet gamle metoder, som de blev brugt af forfædrene.

Stone Town og Zanzibars historie

Med sin egen afsidesliggende karakter er byen Stone Town en af Zanzibars hovedattraktioner og et godt bud på must-see oplevelser på Zanzibar. Der ligger byen med sine hvidvaskede koralpudsede huse, maleriske forretninger, bazarer, moskeer, gårdpladser og snævre gader. Alt sammen beliggende lige ned til det betagende hav og de fine hvide sandstrande.

Stone Town Zanzibar

Tag på byrundtur i Stone Town. Turen starter ud med et besøg på Zanzibars farverige marked. Her er liv og glade dage og lokale, der handler med grøntsager samt kurve med tropiske frugter der blander sig med duften af kakao. Turen fortsætter til katedralen, som er bygget i 1874. Katedralen er signifikant med en tung tid i Zanzibars historie, og ligger placeret på samme sted som et forhenværende slavemarked. Det høje alter er beliggende på præcis samme sted, hvor bedragere blev stillet til offentligt skue, når de skulle piskes som straf for deres ugerning. Slaveri blev afskaffet i 1873 ved dekret af sultanen af Zanzibar. Du kan med fordel dykke ned i Zanzibars kolonihistorie. Der arrangeres guidede, historiske vandreture, hvor man kan få et indblik i ø-gruppens fortid under kolonitiden.

Man kan også se frem til et besøg i den seneste sultans hjem samt Tip Tip House, Det Gamle Fort, Peoples Palace samt House of Wonders og Forodhani Garden. Byrundturen slutter af med en slentretur gennem Stone Towns charmerende labyrintgader i det gamle Stone Town og i hjertet af Zanzibars plettede historie.

I videoen her kan du få et lille indblik i nogle af Zanzibars højdepunkter og få inspiration til oplevelser på Zanzibar.

 

På grund af de fantastiske strande, kulturen og de mange fredfyldte og smukke områder med en særlig historie er Zanzibar et besøg værd. Se vores rejseforslag til den eksotiske tropeø.