Det er vigtigt at være ordentligt forberedt til din bjergbestigning. En af de vigtigste forudsætninger for en vellykket bjergbestigning er, at dit udstyr er i orden og af god kvalitet.
Følgende er en pakkeliste i forhold til bestigningen af Kilimanjaro. HUSK; en pakkeliste er i en vis grad vejledende i og med vi mennesker er forskellige og dermed fryser og sveder ved forskellige temperaturer.
Nogle af tingene på listen kan man kategorisere ’NEED TO HAVE’ og ’NICE TO HAVE’, hvoraf en prioritering burde give sig selv. Hvis ikke andet er anført, skal du betragte udstyret som ’NEED TO HAVE’, igen med udgangspunkt i din egen sunde fornuft, afhængig af hvordan du plejer at have det, eksempelvis i koldt vejr.
Som udgangspunkt skal man arbejde med princippet om lag-på-lag. Det er derfor bedre at have skalbukser, hvor man kan vælge at have lange underbukser mm under. Hvorimod et par isolerede skibukser er flere lag indbygget i bukserne og dermed mindre fleksibelt i forhold til temperatur og ventilation.
Du kan gennemgå og udskrive vores pakkeliste til Kilimanjaro. Den vil udgøre en vigtig del af din forberedelse til turen.
Skulle du risikere at blive evakueret på bjerget er det godt at have personlige oplysninger på dig. Det kan være pas, sygesikring og forsikringsdokumenter. Der vil ikke blive mulighed for at bruge penge på bjerget, men det kan være du gerne vil give lidt ekstra i drikkepenge og der vil være mulighed for at købe en øl, når vi kommer ned. Derfor vil det være godt med lidt ekstra i kontanter, gerne i så små sedler som muligt.
Inderlaget er det lag tøj du har på inderst. Uld vil i denne sammenhæng være at foretrække, da uld ikke kommer til at lugte af sved og holder dig varm når det er vådt. Inderlagets funktion er at holde kroppen tør og varm. Har du tendens til at fryse kan du sagtens have to trøjer på samtidigt. BEMÆRK at der er forskellige tykkelser, ligesom trøjerne kan fås med rullekrave (ofte med lynlås), mens de lange underbukser kan fås i ¾ længde.
Mellemlaget har til formål at transportere sved og fugt fra inderlaget til yderlaget. Mellemlaget er typisk fleece, uld eller dun, gerne med hætte. Nogle gange er fleecen med windstopper-effekt, hvilket betyder at det er vindtæt. I det tilfælde vil det være fint med muligheder for udluftning via lynlåse under armene. Ofte kan det være en fordel at vælge en mellemlags-trøje/jakke med forlængede ærmer med hul til tommelfingeren. På den måde kan man give lidt varme til hænderne uden at skulle benytte handsker.
Yderlaget har til formål at transportere fugten helt ud, samt at holde dig varm og tør. Det betyder at det bedste yderlag vil være af et gore-tex lignende materiale. Det betyder at laget er åndbart (vand kan komme ud) og vandtæt (vand kan ikke komme ind). Det bedste vil være det man kalder skal-tøj, hvilket betyder at der ikke er indbygget isolerende materiale i yderlaget. Skibukser er eksempelvis mellemlag og yderlag lagt sammen. Yderlaget skal altså fungere som regntøj og vindtæt tøj undervejs, men normalt vil man typisk have dette lag på de sidste etaper på bjerget.
Du skal have strømper med til hver dag på bjerget. Du skal som minimum have et par skistrømer på til topdagen. Strømper af uld har samme egenskaber som trøjerne og vil være at foretrække. Nogle benytter sig af princippet om at have to par strømper på. Hvad der virker for dig, bør du selv finde ud af i din træning. Strømperne skal sikre at du undgår vabler. Dine vandrestøvler skal være gået til og gerne en størrelse større end du plejer, da du får brug for den ekstra plads, når du går ned. Når du kommer frem til en lejr, er det ofte en god ide at have et par sko eller sandaler du kan trække i. Ligeledes er det godt at have et par lette sko/sandaler du kan tage på, når du skal på toilet om natten.
Det er yderst vigtigt at du sover godt om natten, derfor er dit rastudstyr vigtigt. Silkelagenposen er god da den dels giver lidt ekstra varme, men gør at din sovepose har en længere levetid. Har du lånt soveposen er silkelagenposen essentiel. Hvorvidt liggeunderlaget skal være oppusteligt, er individuelt, et oppusteligt liggeunderlag er mere behageligt, men kan blive utæt.
Symptomer på højdesyge er typisk hovedpine og tynd mave. Med tynd mave er det vigtigt at drikke ekstra meget væske, da der forsvinder en del. Medicin der stopper tynd mave er derfor vigtigt. Hovedpinepiller kan være vigtige, men HUSK følgende: Når man har hovedpine, og tager en pille, så har man stadig hovedpine, man kan bare ikke mærke det. Ofte kan hovedpinen drikkes væk. Omkring Diamox, der oprindeligt er mod øjensygdommen grøn stær, bliver nogle gange brugt som forebyggelse mod højdesyge. Kontakt os for videre råd desangående, da det har både fordele og ulemper. Frem for alt konsulter din læge omkring medicin. Der er ikke malaria i området omkring bjerget, men igen: spørg lægen.
Forebyggelse mod nedennævnte kan komme på tale:
Du skal have dels en dagrygsæk og en turtaske. Din turtaske skal være coatet således den er vandtæt, a la en duffelbag fra The North Face. Ligeledes er det godt at have en taske (håndbagage størrelse) som du efterlader nede med det tøj og udstyr du ikke vil have brug for på bjerget.
Man skal drikke minimum 6-8 liter væske i døgnet incl. suppe, kaffe/the mv. De vandflasker man skal have skal kunne tåle kogende vand. En Camelbag er en pose med en slange man kan have i sin rygsæk. Den har den fordel at man kan drikke mens man går, men en Camelbag kan IKKE erstatte flaskerne, da slangen vil fryse på topdagen. Det vand man får undervejs på bestigningen, vil være renset, hvilket gør at det har en let smag af klor. Derfor vil det være godt at have tabletter med der dels giver vandet smag og tilfører elektrolytter mm.
Vores stofskifte er forskelligt. Er du én af dem der skal have energi i form af mad ofte, kan det være en fordel at have lidt ekstra med i form af eksempelvis energi barrer, MARS eller lign. Der vil blive udleveret snacks undervejs, men det er ikke altid nok.
Omkring kameraer, så vil et spejlreflekskamera have flere pixels end hvilken som helst telefon, men den vil være betydelig tungere at bære på. Du kan ikke påregne med at der er telefonforbindelse på bjerget. Vandrestave vil være at foretrække da det er energibesparende i forhold til at gå uden. Desforunden giver det klare fordele når man går ned.
Husk at begrænse vægten af din bagage – blød rejsetaske eller rygsæk. Din bagage skal bæres af portere på bjergbestigningen. MAX 15 kg. bagage / porter – gerne mindre. Ekstra bagage, herunder rent tøj at tage på, når du returnerer efter en succesfuld bjergbestigning, kan efterlades på hotellet i Moshi.
På billedet ser du to af vores rejsegæsters udstyr klar til pakning. Det tilhører et ægtepar, hvor mandens udstyr ligger til venstre i billedet og kvindens udstyr til højre. OBS: Der er ikke soveposer med på billedet.
Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har yderligere spørgsmål til tjeklisten eller din pakning. Igennem vores lokale rejsearrangør i Moshi eller vores danske samarbejdspartner Friliv, er det er muligt at leje alt det nødvendige udstyr, som kræves til din bjergbestigning. Dette kunne være et fornuftigt alternativ til selv at skulle foretage denne investering.
Lad dig inspirere til dit Kilimanjarotrek og rutevalg her.
Østre Kanalgade 16
9000 Aalborg
60 75 60 75
info@voresafrika.dk
Rejsegarantifonden 2530
CVR 35832017
Medlem af Dansk Rejsebureau Forening