Rejseberetning fra Etiopien: Historie og stammefolk

Kære Team Rickshaw, her har I min rejseberetning fra Etiopien.

Vi har været to personer på en 12 dages rundrejse i Etiopien. Turen gik til hovedstad Addis Ababa samt det nordlige og sydlige af landet. En meget spændende tur flot arrangeret af Rickshaw i Aalborg.

Addis og Lake Tana

Addis Abeba i Etiopien

Vi startede med City Tour i Addis , som er en storby med mellem 6 og 8 mill indbyggere. Vores guide Johannes er venlig og fantastisk vidende. Vi besøgte den gamle bydel, etnografisk museum og national museet. Her så vi det ældste fundne huminoid, Lucy, som er 3.18 mill år gammel. Addis er en spændende, fredelig by med mange levn fra italienske bosiddere.

Vi havde et sjovt besøg på restaurant 2000 Habesha, hvor vi oplevede at smage ægte etiopisk mad. Vi fik mange små krydrede retter, kød og vegetariske, som altid spises med det traditionelle brød Injera. Husk kun at bruge højre hånd! Aftenen igennem spilles traditionel musik, og der blev danset til. Det var et livligt sted med mange lokale.

Efter en kort flyvetur til Bahirdar sejlede vi på Lake Tana og besøgte et kristent ortodokst kloster på en lille ø.

Blue Nile Fall

Blue Nile Falls i Etiopien

Næste dag gik turen til et af rejsens højdepunkter: Blue Nile Fall. Vi kørte med chauffør og lokal guide en times tid ud af byen. Alle vores køreture var dejlige oplevelser i sig selv. Masser af folkeliv langs de hullede veje. Vejene er fyldt med køer, der drives, æsler, der bærer brænde, hø og trækker kærrer. Vi så flokke af geder og etiopisk landbrug. I Etiopien dyrkes jorden, som man har gjort i århundreder med okser, træplove og håndkraft. Der dyrkes Tef (Injera) sukkerrør, chili og hirse. Folk bor i lerklinede hytter med smukke stråtage eller som noget nyere bliktag.

Landbrug fra Etiopien

Vi stoppede og gik en lang tur mod vandfaldene. Turen var lidt anstrengende, op og ned, men smuk og absolut mulig. Vi vandrede tæt på vandfaldene. De er bare fantastiske, tordnende. Vi var så tæt på, at vi blev helt våde af dis fra vandet. De tre kæmpe vandfald repræsenterer kun 20% af floden. Resten ledes videre mod kraftværk. Vi passerede sammen med store flokke af kvæg en lang hængebro over en dyb kløft. Naturen er virkelig smuk, grøn og der er masser af fugleliv.

Lalibela, Hawassa og Abarminch

Slot i Etiopien

De næste dage så vi de berømte klippekirker i Lalibela og Camelot of Afrika, der er et stort område med kongeslottet fra ca 1600. Her ligger osse Semien Nationalpark, Etiopiens svar på Grand Canyon. Det er nogle smukke og iøjnefaldende grønne bjerge. Vi gik en lang tur i området. Det er et dejligt sted ogse for os, selvom vi ikke er trekkere. Vi boede godt og opdagede, at man i Rift Valley laver dejlig lokal vin.

Simien bjergene

Så gik det sydpå til Hawassa og Abarminch. Her så vi et kæmpe stort lokalt fiskemarked og besøgte flere stammefolk bl.a. Dorci, Mursi og Alaba, Konzo og Hamar. Der er i alt 83 stammer i landet. Alle steder blev vi budt velkomne på en naturlig måde. Vi blev vist rundt og smagte på mad og drikke.

I Arbaminch boede vi på et meget charmerende hotel, Paradise, hvor hytterne er kopier af de oprindelige huse. Primitivt, men helt ok.

Bull Jumping hos Hamar-stammen

Bull jumping

Så kom turens næste højdepunkt: Bull Jumping hos Hamar-stammen. Vores chauffør havde via en ven hørt, at hos en stamme skal dette manddomsritual foregå netop den dag. Vi kører til Turmi og langt ude i ingenting slutter vejen! Så går vi to hvide med en lokal guide gennem et udtørret flodleje til en plads, hvor flere hundrede lokale danser og synger. Vi er havnet i en slags for-fest til den store fest. Alle er pyntede med maling, klokker, kohorn, spyd og røde fletninger. Vi fotograferer og mange vil gerne stå ved siden af og kigge.

Efter en times tid går alle mod festpladsen endnu længere ude i ingenting! Her danses videre og så drives og danses en flok tyre ind i midten. 7 udvælges og de holdes på en række. Så kommer hovedpersonen – en gudesmuk ung mand. Han skal nu springe over tyrene syv gange. Han hopper elegant op på den forreste og løber henover dem. Wow! Så, nu må han gifte sig med den, stammen nu har valgt til ham. Her er der ingen, der tager notits af os. Vi er der bare i udkanten af hele denne kakafoni af for os ukendte ting.

Så går turen retur igen, og festen fortsætter i landsbyen med stegt ged og chatka, etiopisk byg øl, uden os. Det er svært på tilstrækkelig vis at beskrive sådan en oplevelse. Folkelivet, larmen, glæden, farverne og den helt autentiske fornemmelse. Det var fantastisk – hele turen værd.

Næste rejse går til det østlige Etiopien

Personlig guide i Etiopien

Etiopien er et spændende og trygt land at gæste. Ikke dyrt og alle vegne mødte vi venlige og nysgerrige mennesker. Det er et grønt land med et helt utroligt folkeliv. Vi havde en fantastisk velorganiseret rejse, med lutter skønne guider og en dejlig chauffør, som alle elskede at vise os deres land. Det var en stor oplevelse, som vi helt sikkert vil gentage på et tidspunkt. Næste gang til den østlige del, som frister med vulkaner og et af verdens lavest beliggende områder.

De varmeste anbefalinger og tak til Rickshaw for en fantastisk rejse,

Lene Sørensen fra Aalborg.