Rejseberetning fra Kenya og Uganda

Safari og Gorillatrekking 3. – 16. november 2017

Lene & Karl Erik Nielsen

Efter sen ankomst til Nairobi og en dejlig nattesøvn mødtes vi tidligt næste morgen med Solomon, som skulle være vores guide under vores rejse i Kenya. Solomon skulle vise sig at være alletiders guide, der ville alt det bedste for os.

Samburu Nationalreservat var første destination. Jo nærmere vi kom Samburu, jo flere nomader med deres kvæg, geder, æsler og endda dromedarer så vi. Vi boede på Sentrim Samburu Camp ca. 20 km. inde i reservatet. Vejen hertil var temmelig dårlig, så det tog en lille times tid at køre dertil. Der var pludselig telefon til mig, det var en repræsentant fra Rickshaw, der ville høre om alt var OK – sikken service!

Efter sen frokost tog vi afsted på vores første game drive, og hvad vi ikke havde set af dyr på vej til campen fik vi at se nu – endda en leopard, som ikke havde været set i 2 dage.

[envira-gallery id=”5239″]

Tidligt næste morgen var vi klar til heldagssafari. Vi kørte op i højlandet, og sikken udsigt over savannen! Vi ledte efter elefanter i dag, og vi fandt dem også hurtigt men turen gik pludselig videre i en fart, for der var for første gang i 1½ uge spottet løver. Vi var så heldige, at se løverne jage og fange en lille gris.

Nu havde vi således allerede set 3 af The Big Five, og turen gik videre efter bøfler. Det endte dog med, at vi måtte afbryde safarien, for der trak op til uvejr og vi måtte skynde os tilbage til campen, der er lavt beliggende i dalen mellem bjergene og bakkerne. Det var en god beslutning, for i løbet af ingen tid, var der 1 meter vand i 2 udtørrede flodløb. En af safaribilerne havde været fanget i 3 timer mellem floderne, inden vandet var faldet så meget, at de kunne køre igennem. I stedet for safari nød vi eftermiddagen hjemme på terassen ved vores lille hyggelige hus, og fordøjede alle indtrykkene af de mange dyr og den flotte natur. Vi havde underholdning af en flok frække marekatte.

Abedare Nationalpark var næste stop, hvor vi skulle overnatte en enkelt nat. Det var med vemod, vi forlod vores lille camp, for her var rigtig dejligt at være, og vi hyggede os meget med personalet. Vejen var nu blevet rigtig dårlig efter gårsdagens uvejr. Men det var en smuk tur mod Abedare, og på turen op til The Ark Lodge inde i den tætte regnskov, så vi bl.a. bøfler, så det var nr. 4 af The Big Five. Der var også hyæner.

Vi måtte desværre ”efterlade” Solomon.

[envira-gallery id=”5241″]

Om eftermiddagen var vi på fugletur med Daniel, og vi var endvidere så heldige, at Daniel også inviterede på en speciel aftentur for at se fodring af ”Bush Babies”, en lille nataktiv primatabe.

Ved sengetid, ringede buzzeren på vores værelse, det betød at der var dyr ved vandhullet ved Lodgen. Det var en flok på 10 elefanter, hvoraf de 2 muntrede sig i vandet mens resten dannede en beskyttende kreds om en lille unge på 1 måned! Der var også bøfler i vandhullet, men de havde nu været der hele dagen.

Nu var der allerede gået 5 dage, og det var svært at fordøje alle indtrykkede, men endnu flere oplevelser ventede os i de næste 5 dage i Kenya!

Lake Nakuru Nationalpark bød på nye oplevelser, nemlig sodasøen Nakuru. Desværre er her ikke længere så mange flamingoer grundet klimaændringer (mere regn), så søen bliver mere fersk. Vi så dog en del flamingoer og pelikaner og en masse ænder og fugle, og så var der jo lige næsehornene, både hvide og sorte. Der er rigtig mange døde træer langs søen, også et resultat af megen regn og stigende vandstand. Vi nød morgenmaden ved floden, men måtte skynde os ind i bilen, for der var en flok på 4 næsehorn, bl.a. en unge, der nærmede sig bilen og virkede truende. The Big Five var nu fuldendt.

Naturen i parken var flot, her var, foruden fuglelivet ved søen, mange dyr og flotte gul-barkede akacietræer. De smukke zebraer og giraffer var der rigtig mange af, og så var der bøflerne.

[envira-gallery id=”5242″]

Vi var i 2 nætter indlogeret på Sentrim Elementaita Lodge i en lille hytte med smuk udsigt til en sø. Vi blev flot modtaget af receptionens personale med sang og musik. I det hele taget havde vi mange gode oplevelser med personalet. Hele området var ganske hyggeligt med flotte blomster og buske, men vi savnede den dejlige intime atmosfære fra Samburu.

Masai Mara National Reserve var afslutningen på turen i Kenya. Undervejs dertil var vi på sejltur på Lake Naivasha, hvor vi kom tæt på store flokke af flodheste, der slappede af i vandet efter nattens græsning på land. Der var også fugle i søen, bl.a. skarver og pelikaner. Naturen rundt om søen var meget smuk, og der græssede mange forskellige dyr.

I Masai Mara boede vi på det hyggelige sted Sentrim Mara Camp. Vi boede i ”telt”, der var bygget inde i et stråtækt hus med højt til loftet. Hver eftermiddag fik vi besøg af vores ”hushjælp” Stephen, der ud over at hjælpe med gardiner og myggenet interesserede sig for dagens oplevelser og havde tid til at snakke ½ times tid hver dag. Efter frokost den første dag besøgte vi en Masai landsby, det var en anderledes og spændende oplevelse! Vi blev modtaget med en velkomstdans, det er helt utroligt så højt de krigere kan hoppe. Vi havde vores egen Masai guide på turen rundt i landsbyen og fik en god snak med ham.

Under aftensmaden i campen fik vi i øvrigt besøg af nogle af Masai krigerne. De sang foran gæsterne ved hvert bord og afsluttede deres besøg med en dans, hvor nogle af gæsterne konkurrerede med krigerne om, hvem der kunne hoppe højest – Masaierne vandt. Besøget i landsbyen blev efterfulgt af en 2 timers game drive. Der er godt nok mange dyr på de enorme sletter. Vi så ”nye dyr”: Gnu og topi.

[envira-gallery id=”5243″]

Næste dag bød på heldagssafari, og denne gang blev turen ikke afbrudt af uvejr. Ud over de ufattelig mange forskellige klovdyr og den storslåede natur, var dagens første store oplevelse et møde med 2 store hanelefanter, der begge havde ”et ekstra ben”. Elefanterne vidste åbenbart ikke, at homoseksualitet i Kenya er forbudt!

[envira-gallery id=”5244″]

Dagen bød hurtigt på flere elefanter, nemlig en stor flok med flere unger. På vores videre safari fandt vi en flok på 5 geparder, der er ret sjældne og svære at finde. Efter en tid sammen med geparderne, gik turen videre, og Solomon spottede med sit falkeblik en sjakal langt borte og drejede straks af, så også vi fik den at se.

[envira-gallery id=”5246″]

Vi gjorde holdt ved Mara River, hvor vi på en gåtur med en Ranger så flodheste og store krokodiller. Vi så et af de steder, hvor enorme flokke af zebraer og gnuer årligt krydser Mara-floden. Efter utallige oplevelser på dagens 9 timers safari nåede vi hjem til vores Camp og kunne slappe af og nyde solen på vores terasse. Nu manglede vi kun at se hyænen, men den finder vi i morgen, lovede Solomon (han vidste jo ikke, at vi havde set hyæner i Abedare).

Hyænen fandt vi da også næste morgen, men inden da fandt vi en flok hunløver med store unger. Løverne lå og hyggede sig med morgenmaden – en gnu – pænt fordelt mellem alle. Senere så vi 3 hanløver i gang med morgenmaden, og her var der rang orden, der blev vist ikke meget tilbage til den sidste løve. Gribbene ventede på at ”rydde op” efter løverne. Vi fandt også gepardflokken igen. Efter at have nydt vores medbragte morgenmad, fandt vi så endelig hyænen, der var i gang med sin morgenmad, men den var sky og fjernede sig hurtig med sit bytte.

Ved middagstid sluttede vi vores sidste game drive i Kenya og kørte hjemad til campen. Umiddelbart efter kom en flok elefanter med unger i forskellig størrelse. De krydsede vejen lige bag bilen, den mindste unge kunne næsten ikke kommer over den høje kant ved vejen. Ikke nok med det, der kom også et par giraffer…..

Vi gjorde et sidste stop i højlandet for at kigge ud over det smukke, storslående landskab. Jeg fældede såmænd en tåre – Solomon grinede af mig. Sikken afslutning på vores Kenyaeventyr. Nu venter Uganda og bjerggorillaerne. Stephen, vores ”hushjælp” var mødt ind allerede kl. 5.30 for at sige farvel til os! Vi så vores sidste dyr på vej ud af Masai Mara parken, afsluttende med en flok på 15 giraffer. Vel ankommet til lufthavnen i Nairobi måtte vi desværre tage afsked med Solomon. På turen til Kampala fløj vi hen over Victoriasøen. I lufthavnen blev vi modtaget af Joachim, som skulle køre for os i Uganda. Han var også alle tiders fyr.

[envira-gallery id=”5247″]

Bwindi Impenetrable National Park og gorilla-trekking var formålet med turen til Uganda. Vi havde dog først en overnatning i Kampala. Køreturen til Bwindi var lang – 13 timer. Vi kørte gennem et afvekslende landskab, store bløde bakker med teplantager, masser af bananpalmer og endelig savannen i Queen Elisabeth park, hvor vi så en del dyr. Først på aftenen nåede vi så endelig frem til Silverback Lodge, hvor vi skulle overnatte. Wau for en udsigt at stå op til næste morgen – flotte bjerge og dybe dale og et fantastisk vejr.

Kl. 8.30 var vores gruppe på 8 personer klar til gorilla-eventyret. Det var en fantastisk tur gennem junglen, men desværre havde vi jo ikke tid til at nyde det, for formålet med turen var gorillaerne. Vi fandt relativ hurtigt ”vores” gorillaflok på 15 stk. Vi betragtede dem, mens de morgenhyggede, inden vi fulgte dem på deres videre færd gennem junglen på jagt efter morgenmad. Desværre gik tiden alt for hurtigt, vi måtte kun være hos gorillaerne 1 time. Vi kom ganske tæt på gorillaerne, og det var svært ikke at røre ved den lille unge, der på sin mors ryg stod lige ved siden af os. Også den store Silverback var vi tæt på, men det lod ikke til at genere ham. Det var absolut på gorillaernes præmisser, vi besøgte dem. Flere gange måtte vi forlade stien og hugge os vej gennem den tætte urskov for at passere dem.

[envira-gallery id=”5248″]

Sidste nat i Uganda var på Sharp Island Gorilla Lodge, også et dejligt lille intimt sted. Lodgen lå på en lille ø, og sejlturen dertil varede ca. 20 minutter i stille og roligt tempo.

Alt i alt en fantastisk tur og godt tilrettelagt. Stor tak til Einar, Nana og Mathias. Vi har haft rigtig mange spørgsmål til turen og blev altid mødt med venlighed og tålmodighed. Vi kan absolut anbefale at rejse med Rickshaw.