Den ultimative ekspedition i Vestafrika

International grupperejse i Vestafrika

Tag på dit livs ekspedition gennem det uspolerede og autentiske Vestafrika på en ultimativ rundrejse gennem intet mindre end 12 forskellige lande.

På ekspeditionsrejsen kommer du til at se og sanse det bedste fra de vestafrikanske lande. Du kan forvente at opleve alt fra øde ørkenlandskaber, vildt bjergterræn og det lokale dyreliv til lokale maskeceremonier, traditionelle bysamfund og autentiske voodooceremonier.

Og har du ikke lige mulighed for at hive 55 dage ud af kalenderen til at rejse Vestafrika rundt, kan du i stedet vælge at deltage på dele af strækningen fra Marrakech i Marokko til Cotonou i Benin. 

Kontakt os på tlf. 60756075 eller mail info@voresafrika.dk, hvis du gerne vil høre mere om ekspeditionsrejsen i Vestafrika.

Pris fra DKK 139.250

per person i delt dobbeltværelse

Inkluderet i prisen

Fly tur / retur
Indkvartering som beskrevet i rejseprogram
Udflugter som beskrevet i rejseprogram
Transfer som beskrevet i rejseprogram
Måltider som beskrevet i rejseprogram
Mineralvand i bussen under besøg (1 flaske per dag)
Erfaren engelsktalende guide, chauffør og kok
Mineralvand under transfer og udflugter
Relevante parkgebyrer
Skatter og afgifter
Forplejning på oversøiske fly

Ikke inkluderet i prisen

Visum
Vaccinationer
Rejseforsikring
Afbestillingsforsikring
Drikkevarer
Måltider som ikke er beskrevet i rejseprogrammet
Drikkepenge til guide, chauffør, portere, hotelpersonale o.lign.
Gebyr til fremskaffelse af forsinket eller bortkommen bagage
Omkostninger til personlige udgifter som f.eks. telefonopkald, internet, vasketøj osv.
Andet som ikke er nævnt i rejseprogrammet

 • Atlasbjergene i Marokko

 • Lake Ganvié i Benin

 • Sandbanker og bjerge i Mauretanien

 • Voodoo ceremoni i Togo

 • Saint Louis i Senegal

 • Traditioner i Guinea Bissau

 • Dansende masker i Gambia

 • Bijagos øhav i Guinea Bissau

 • Maskedans i Sierra Leone

 • Elmina Castle i Ghana

 • Ashanti kongeriget i Ghana

 • Monrovia i Liberia

 • Masker i Elfenbenskysten

 • Fouta Djalon i Guinea Conakry

Program

Dag 1: Afrejse fra Danmark – Ankomst i Marrakech i Marokko

Du rejser i dag fra Danmark til Marrakech i Marokko. Ved ankomst i lufthavnen bliver du modtaget af en repræsentant fra vores lokale team, som kører dig til dit hotel i Marrakech.

Indkvartering: Lodge inkl. morgenmad

Dag 2: Marokko | Atlasbjergene

I dag starter ekspeditionsrejsen, og efter morgenmaden forlader vi hovedvejen for at gå på opdagelse blandt berberlandsbyerne ved Atlasbjergene. Vi slutter os til perlegraverne på jagt efter krystaller som ametyst og turmalin. Med deres hjælp vil vi være i stand til at finde vores egne ædelstene.

Vi krydser Tizi n ‘Tichka-passet i 2.205 meters højde på den sydlige side af Atlasbjergene. Senere besøger vi byen Ait Benhaddou, der ligger langs den gamle karavanerute, som forbinder Marrakech med Sahara.

I årenes løb er mange kendte film blevet indspillet her, såsom Lawrence af Arabien, Sodoma og Gomorra, Kong Ødipus, Under Himlens Dække, Jagten på Nilens Juvel, Jesus af Nazareth, Alexander og Gladiator.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 3: Marokko | Ouadi Draa og stenkunst

Rejsen fortsætter langs den første del af floden Ouadi Draa. Floden og dens oversvømmelser har skabt en lang stribe af sammenhængende palmelunde, der gemmer sig i den skyggefulde køkkenhave omgivet af en unik oase med millioner af dadelpalmer.

Vi besøger et arkæologisk område med hundredvis af vægmalerier, der skildrer datidens jægere, krigere, hesteryttere og dyreliv. Malerierne er et stille vidne om folk, der boede i disse områder for tusinder af år siden før ørkendannelsen.

Frokosten serveres på en hyggelig, lokal restaurant ved den charmerende Zagora oase. Herefter fortsætter rejsen langs Draa-dalen til den lille oaseby Mhamid. Sydøst for Mhamid vil flodens vand forsvinde i ørkenen. Mhamid er den sidste permanente by før den totale ørken.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 4: Marokko | Sandbanker, antiloper og fossiler

Fra Mhamid starter Sahara-eventyret for alvor. Her kører vi i firehjulstrækkere gennem høje klitter og sandbanker. Vi krydser det store ørkenområde Erg Chegaga, hvor vi med lidt held kan støde på nogle sjældne og truede hvide addax-antiloper. Addaxen er en kritisk truet ørkenantilope, der lever i isolerede områder af Sahara.

Efter ørkensletten når vi til den tørre saltslette Lac Iriki og et sted, hvor vi skal på jagt efter fossiler, der er at finde langs den udtørrede søbred.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 5: Marokko | Marokkos oaser

Vi kommer igen tilbage på de asfalterede veje. Denne gang for at krydse en region med spektakulær natur i form af klippefyldte bjerge og en stor oase.

Vi går en tur i oasen for at udforske det grønne område omgivet af et knastørt miljø. Frokosten serveres på en lokal restaurant, hvorefter vi fortsætter til lodgen, hvor aftensmaden serveres.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 6: Marokko | Karavaneterminaler

I den sjældent besøgte region, Assa, vil vi opdage den gamle arabisk-berberiske stenarkitektur, som vi vil opleve igen senere på ekspeditionen i den sydlige udkant af Sahara i oaserne Chinguetti og Ouadane i Mauretanien.

Vi besøger senere den lille by Guelmim, der fungerer som en gammel karavaneterminal. Her vil vi søge efter resterne af den gamle Trans-Sahara handelsstation.

Herefter vil rejseplanen følge en af de mest fiskede kyster på jorden samt ruten for de palæo-artiske fugle, der trækker fra Nordeuropa og Rusland for at overvintre i Afrika. De trækfugle, der rejser fra nord til syd, vil være en reference for vores rute så langt som til Bijagos-øgruppen i Guinea Bissau.

Et spektakulært spøgelsesmilitærfort “bevogter” stadig de tidligere grænser mellem det franske protektorat i Marokko og det spanske Sahara. Spejderne af fortet vil få os til at føle, at vi er på settet til en gammel fransk fremmedlegion-film.

Om aftenen ankommer vi til det charmerende og komfortable Ksar Tafnidilt hotel bygget af lokale materialer. Hotellet bestyres af det franske par, Guy og Magali. Magali er en sand ørkenekspert, idet hun vandt “Rally des Gazelle”, som er den mest udfordrende offroad konkurrence forbeholdt kvindelige hold.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 7: Marokko | Ørkenlandskaber

Vi forlader Tafnidilt, hvorefter vi krydser en stejl række af klitter for at nå Drâa-regionen. Det er et område, som kun besøges af eventyrere, der tør at finde vej gennem de sandede stier mellem klipperne og Atlanterhavet. Her vil vi opdage bittesmå midlertidige bosættelser af fiskere, forladte militærposter, sandklitter og kameler i et uberørt landskab. Hvis vi er heldige med tidevandet, kører vi kilometervis på en vild strand, hvor de høje klitter møder havet.

Vi forlader kystlinjen og følger flodbredden langs en stor kløft, som er den eneste mulige vej mellem de høje klitter, klipper og havet. Vi ankommer senere til lodgen, hvor aftensmaden serveres.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 8: Marokko | Sandbanker og laguner

Ruten fortsætter langs en klippeskrænt mellem Sahara og Atlanterhavet.

Vi besøger i dag Naila saltlagune, der er adskilt fra havet af rækker af sandbanker med en flodmunding, der munder ud i havet. Naila er den største saltsø i Marokko med sine ca. 100 kvadratkilometer. Det er et beskyttet område med stor naturskønhed og er et vigtigt hvilested på fuglenes trækrejse. Lagunen kan huse op til 20.000 individuelle arter som flamingoer, skarver, måger, hejrer og mere.

Vi går ombord på lokale fiskerbåde for at udforske det smaragdgrønne vand omgivet af en bred ramme af gyldne sandklitter og skrænter i et forbløffende smukt landskab.

Sen eftermiddag ankommer vi til den lille by Tarfaya på Juby Cape mindre end 100 kilometer fra De Kanariske Øer. Tarfaya er en tidligere base for den banebrydende luftpost fra Europa til Afrika og Latinamerika. I byen finder vi et interessant museum og resterne af den spanske arkitektur fra kolonitiden.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 9-10: Marokko | Det vestlige Sahara

I byen Laayoune møder vi vores lokale guide, en nomade fra en saharawisk stamme, som vil føre os gennem en 3-dages offroad ekspedition, der krydser Vestsahara fra nord til syd.

Den tidligere spanske Sahara-koloni har været stedet for en lang krig mellem Polisarios væbnede front og den marokkanske hær. I dag er det en del af Marokko. Siden anden halvdel af 70’erne har regionen været forbudt for rejsende netop på grund af krigen. Indtil i dag er der ikke underskrevet nogen fredstraktat, men det er årtier siden, at der har været kampe i den stribe, vi krydser. Vi er stolte af at være de “første” til at bringe uforfærdede rejsende til de store, sandede regioner i Saguia El Hamra og Tiris Zemmour.

Under denne Sahara-ekspedition vil vi krydse store sandklitter og passere opstillede brønde, der er omringet af flokke af kameler, der tilhører de legendariske Reguibat-nomader. På dag 9 og 10 slår vi lejr under stjernerne i hjertet af Sahara.

Indkvartering: Lejr inkl. helpension

Dag 11: Marokko | Fra ørken til oceanet

Dagen i dag fortsætter gennem Sahara, hvor vi bevæger os ind i en region med klitter, brønde og nomadelejre. Om eftermiddagen vil en vej bringe os til havet, hvor vi kan nyde den smukke udsigt for en stund.

Indkvartering: Lejr inkl. helpension

Dag 12: Marokko | Rio de Oro

I dag besøger vi det unikke område ved Dakhla-halvøen. Her skal vi blandt andet forbi Rio de Oro, der er en 25 kilometer lang sø mellem klipper og klitter. Her er landskabet malet af pastelfarver med det blå hav, det gule sand, smaragdgrønne tangmarker og mørke klipper. Oplev en unik begivenhed, når havet oversvømmer ørkenen under højvande, hvilket medfører at klippebakker bliver til midlertidige øer.

Den lille by Dakhla blev grundlagt af spanske navigatører i år 1502 som “Villa Cisneros.” Besøg  den farverige fiskerihavn og få frokost ved en østersfarm. Vi  kører senere langs kysten for at udforske det smukke landskab, hvor bølgerne slår ind mod klitterne.

Senere serveres aftensmaden i en typisk, lokal restaurant.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 13: Mauretanien | Linjer i sandet

Vores vej følger den spektakulære klippe mellem ørkenen og havet. Vi følger den eneste åbne vej mod syd. Et skilt indikerer, at vi er på Krebsens Vendekreds. Ved militærposten Guerguerat vil vi krydse Marokkos sydlige grænsepost. Vi vil rejse et par kilometer ind i ingenmandsland, inden vi rammer grænsen, som egentlig er en teoretisk linje i ørkenen, der “deler sandet fra sandet”. På den anden side rammer vi Mauretaniens grænsepost.

Senere på aftenen ankommer vi til lodgen i Nouadhibou.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 14-15: Mauretanien | Sandbanker og bjerge

Dagen i dag står på kørsel mellem vej og sti, hvor turen vil tage os til minebyen Akjoujt.

Efter Akjoujt vil vi finde vej gennem Mauretaniens høje klitter. For at krydse de lange klitrækker, vil vi reducere dæktrykket samt finde GPS, kort og kompas frem.

Her passerer vi blandt andet Erg Amatlich, som er et af de smukkeste klitbassiner i Mauretanien. Vi vil i dette område oplevet hvordan Sahara kan få enhver rejsende til at føle sig som den første og eneste person på planeten. Vi vil udforske spor fra menneskelig tilstedeværelse for flere tusind år siden, såsom stenredskaber og keramikskår. Ind imellem vil sjældne græsgange dukke op, og det hjælper os til at finde mindre nomadesamfund. Det er på mange måder nogle intense møder, vi vil få med de lokale ørkenbeboer.

Vi fortsætter ind i det naturskønne landskab i Adrar-plateauet, som består af dale, høje bjerge, gule klitter med toppe af mørke og røde klipper. Her vil vi nyde øde oaser og små landsbyer.

Efter en lang og intens dag ankommer vi til Chinguetti, hvor vi vil tilbringe de næste to nætter, mens vi udforsker regionen.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 16: Mauretanien | Chinguetti oasen

Vi vil bruge dagen på at udforske den unikke atmosfære i Chinguetti, der betragtes som “juvelen” i den mauretanske oase. Dette stencitadel kan dateres tilbage til det 13. århundrede og er et krydspunkt for forskellige ruter over Sahara, der forbinder Middelhavets kyster med det Sorte Afrika.  Atmosfæren i den gamle stenby er noget helt særligt med dets arkitektur og gamle manuskript samlinger fra middelalderen. Oasen er palmehaver er omgivet af palmer og rækker af gule klitter.
Vi besøger både hovedmoskéen og stenminareten, hvor sidstnævnte menes at være den næstældste minarete, der stadig fungerer i hele den muslimske verden.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 17: Mauretanien | Ouadane

Vi kører til Ouadane langs en rute, hvor vi opdager en lille oase skjult i de høje klitter. Oplev Ouadane, som er den fjerneste oase i Mauretanien, og en forpost til ørkenens tomhed. Ouadane blev grundlagt i 1147, og mens det meste af byen faldt i ruiner, blev nogle af dets stenhuse tilbage og bliver i dag anvendt til beboelse. Tilbage i tiden var byen et vigtigt handelssted for karavaner.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 18: Mauretanien | Grønne oaser

Landskabet vil aldrig holde op med at forbløffe os. Når vi forlader hovedsporet, når vi en region med spektakulære bjerge, klipper og kløfter. Vi befinder os nu i et rum domineret af jordens okker og den blå himmel. I horisonten ses ruinerne af Fort Saganne.

Området ved Agrour, der ligger på toppen af ​​Amogjar-passet, gemmer på forhistorisk stenkunst.
Efter et kort besøg på Atar-markedet tager vi til Terjit, som er en af ​​Mauretaniens frodigste oaser. Efter at have gået gennem en tæt palmelund beskyttet af en kløft og efterfulgt et lille vandløb, opdager vi et stort klippeskjul, hvor kildevand flyder. En noget uventet atmosfære afbrudt fra ørkenens hårdhed.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 19: Mauretanien | Noukchott

I dag skal vi fra ørkenen til havet og fra Sahara til det Sorte Afrika.

Som genoptagelse af Mauretaniens historie og kultur kan du besøge det interessante nationalmuseum, som viser arkæologi, artefakter og tekstiler fra forhistorien til i dag. 

Vi får i dag frokost på en restaurant styret af lokale kvinder fra den ivorianske kyst, der vil introducere os til det velsmagende køkken i Vestafrika.

Hundredvis af farverige pirogger langs stranden ved Nouakchotts fiskerihavn virker som en sand magnet for øjnene. Vores øjne, der på dette tidspunkt er vant til synet af sand og klitter, vil blive draget af de tumultariske farvande, hvor vind, bølger og farverige pirogger skaber stemningen, alt imens fiskere syd for Sahara sælger deres fangster på det lokale marked. 

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 20: Senegal | Djoudj Nationalpark

Der er i dag tidlig morgen afgang i retning syd til Senegal. Den naturlige grænse mellem Mauretanien og Senegal er Senegal floden, som danner en naturlig grænse mellem ørken og savanne. Vi vil krydse floden på en mobil bro og bevæge os ind i et unikt og vådt land mellem Sahara og Sahel.

Djoudj National Park, der er erklæret et verdensarvsstedaf UNESCO, er en grøn oase dannet af hundredvis af kilometre af delvist oversvømmede lande. Det “fugtige paradis” er det bedste leve- og redested for over en million træk- og stillesiddende fugle.

Helt omgivet af et tørt landskab tiltrækker det beskyttede vådområde mere end 400 forskellige arter af trækfugle, som lever midlertidigt i dette unikke fuglereservat. Vi vil nyde en bådudflugt for at besøge en ø med en forbløffende koncentration af pelikaner.

Om aftenen ankommer vi til Saint Louis.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 21: Senegal | Saint Louis

Om morgenen besøger vi Saint Louis, som er den første hovedstad i de tidligere franske kolonier i Vestafrika kendt som AOF (Afrique Occidental Francais).

Saint Louis er en charmerende, gammel by beliggende på to tvillingeøer; den koloniale og den lokale, hvor begge er beliggende mellem Senegal floden og havet. Den bedste måde at strejfe rundt i de smalle gader i Saint Louis er ombord på en hestevogn ligesom de lokale gør det.

Håndværksbutikker, kunstgallerier, biblioteker med både gamle og moderne bøger og et interessant fotografisk museum er blandt højdepunkterne i den charmerende hovedstad.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 22: Senegal | Lac Rose

Fra morgenstunden kører vi mod syd for at udforske den største fiskerlandsby i Senegal, hvor mere end 4.500 træpirogger kommer ind til kysten med dagens fangst. Vi vil forlade vores køretøjer for at benytte os af en noget mere lokal transportform, nemlig en æselvogn.

Vi vil stifte bekendtskab med de lokale håndværkere, der udskærer de store pirogger, og malerne, der dekorerer dem med klare farver.

Vi afslutter besøget med et interessant møde hos en “Marabut” (en lokal hellig mand), som vil modtage os i sit store palæ. Med speciale i velsignelser beregnet til at beskytte pirogger og fiskere, vil Marabut vide, hvordan man introducerer os til ældgamle teknikker til spådom.

Senere lægger vi vejen forbi Lac Rose, lokalt kendt som Lac Retba, som er en lavvandet saltvandssø omgivet af klitter. På grund af den høje koncentration af salt, flimrer søen ofte i pink, og vælger du at tage en svømmetur i søen, vil det føles som at flyde. Mere end 600 mennesker samler salt fra vandet, som så bruges industrielt.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 23: Senegal | Byrundvisning i Dakar & Gorée Island

Senegals hovedstad blev et vigtigt centrum for politisk, kunstnerisk og intellektuelt “renouveau” under uafhængighedstiden, og byen er stadig den livligste metropol i det fransktalende Vestafrika.

I Dakar besøger vi Musée des Civilizations Noires, der huser store samlinger af stammekunst, tekstiler og moderne kunstværk. Vi fortsætter videre til plateau-distriktet, præsidentpaladset, et lokalt marked og den totalt restaurerede Dakar-Bamako-banegård, som er et godt eksempel på kolonial arkitektur.

Om eftermiddagen tager vi til havnen i Dakar, hvor vi går ombord på færgen til øen Gorée. På Gorée blev slaver førhen samlet for at blive sendt til Amerika. Byen er nu fuldstændig restaureret for at vidne om disse gamle tider, men takket være den lette brise, den gamle arkitektur samt de mange restauranter  og butikker er Gorée et meget behageligt og moderne sted.

Sidst på eftermiddagen og aftenen, når de andre turister er væk, oplever I den                                      ægte følelse af øen.

Vi sejler senere retur til Dakar, hvor vi overnatter på vores hotel.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 24: Senegal | Saltsletterne ved Kaolack

I dag tager vi til byen Kaolack, der er beliggende i en region fyldt med saltsletter. Kaolack, der ligger ved Saloum-floden, er en vigtig havn for eksport af jordnødder og salt fra Senegal og nabolandene.

Frokosten får vi serveret på en lokal restaurant.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 25: Gambia | Mellem arkæologi og samtidighed

Der er tidlig afgang på vej til regionen mellem den nordlige bred af Gambia-floden og Senegal, som har været vært for en af ​​de største megalitiske civilisationer på jorden. Vi besøger Sine Ngayene, der er det rigeste megalitiske sted med 1.102 rejste sten.

Vi krydser grænsen til Gambia, hvor vi oplever en meget lokal færgeoverfart over den store Gambia-flods udmunding for at nå Banjul, som er landets hovedstad. Vi besøger herefter nationalmuseet. Om aftenen er der mulighed for at overvære et musikalsk indslag på en af de lokale beværtninger.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 26: Gambia | Gambias fugleliv

Efter morgenmaden begiver vi os ud i en omgang intens fuglekiggeri ledsaget af en lokal guide. Vi vandrer gennem forskellige naturlige miljøer som vådområder og savanne.

Senere på dagen ankommer vi til Casamance-grænsen i den sydlige region af Senegal. Det naturlige miljø vil gradvist ændre sig fra savanne til skov.

Sen eftermiddag ankommer vi til Ziguinchor, som er en charmerende lille by med interessant kolonial arkitektur og et stort marked.

Dag 27: Senegal | Casamance

Vejen vil tage os gennem et spektakulært landskab af laguner, mangrover og små øer skabt af Casamance-flodens udmunding. I en afsidesliggende landsby vil vi blive modtaget af monarken af ​​et af de ældste Diola kongeriger. I gamle afrikanske traditioner er kongen også ypperstepræsten. Efter det traditionelle tilbud om drikoffer i udkanten af ​​den hellige skov, vil Hans Majestæt med glæde besvare vores spørgsmål om hans folks historie, reglerne for en traditionel høvding og de komplicerede tabuer og mystiske betydninger af at være konge i Diola-kulturen.

Om eftermiddagen vil vi deltage i de rituelle danse udført af Diola-folkets hellige masker. Maskerne tilhører et hemmeligt folkefærd, og dansernes identitet afsløres ikke; masken siges at være besjælet af ånder. Trommer, danse og en farverig menneskemængde vil oplive den lille landsby i skyggen af ​​store kapoktræer.

Vi vender senere tilbage til vores base i Ziguinchor.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 28: Guinea Bissau | Mellem vand og jord

Efter at have krydset grænsen til Guinea Bissau vil vejen bringe os sydpå til et unikt økosystem, hvor vandet trænger dybt ind i landet og skaber et stort midlertidigt oversvømmelsesområde. Grænserne mellem saltvand, land og ferskvand er udefineret og ændrer sig med tidevandet. 23% af Guinea Bissaus territorium er under vand, når der er højvande.

Vi ankommer senere til hovedstaden Bissau.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 29: Guinea Bissau | Bijagos øhav

Oplev en 3-dages spektakulær rundrejse på en speedbåd for at udforske Bijagos-øgruppen, dens fascinerende natur og isolerede stammer. Øhavet, der består af 88 øer og holme, er en geografisk juvel spækket med naturlig og kulturel rigdom.

Bolama var den tidligere hovedstad i Portugisisk Guinea fra 1871 til 1941. Da portugiserne rejste, kom indfødte til at sætte sig på hug i denne by. Byen er nu ved at falde fra hinanden, delvist invaderet af tropisk vegetation. Bolama, som er bygget efter modellen af ​​et Castrum Romanum (romersk citadel), er nu en blanding af lige store alléer, solrige og sløve tomme pladser, tørre springvand, busklignende haver og faldende neo-palladiske administrative bygninger. I skyggen af ​​søjlerne i det tidligere guvernørpalads græsser geder fredeligt; selvom den er beboet, har denne by en eventyrlig atmosfære af en spøgelsesby.

Dag 30: Guinea Bissau | Vaca Bruto danseceremoni

Vi starter dagen med at gå på opdagelse ved Bubaque-øen, som er “hovedstaden” i Bijagos ø-havet.

Om eftermiddagen dykker vi ned i nogle af de lokale traditioner. På grund af lokalbefolkningens afsides beliggenhed og dybe forankring til deres traditioner, har Bijagos-folket været meget lidt påvirket af den ydre verden. Livet i landsbyerne er præget af indvielsesritualer og hemmelige ceremonier. I nogle landsbyer skal de unge mænd igennem et syvårigt indvielsesritual, hvor de bor i et form for kloster uden kontakt med nogle kvinder. I Bijagos ø-hav er livet stadig styret af årstidernes cyklus. I den lange tørre sæson finder de store ceremonier sted.
Vaca Bruto, der betyder “vild tyr”, er den mest spektakulære maskedans på øerne. Danserne formidler et realistisk nærvær ved at bukke og vende mod jorden. Maskens øjne lavet af glas, ægte horn, læderører og et reb gennem næseboret giver masken et ægte aspekt af et utæmmet dyr, som repræsenterer en mand i fuld besiddelse af sin fysiske styrke, men stadig med en umoden adfærd, som han endnu ikke har gennemgået de sidste indvielser imod. Alle landsbyboerne deltager i denne fascinerende ceremoni.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 31: Guinea Bissau | Ø-livet

Slap af om morgenen ved Ponta Anchacas’ vilde strande eller tag på en vandreudflugt på øen.

Det er desuden muligt at tilkøbe en udflugt til Orango Island, der er hjemsted for vilde flodheste, der har tilpasset sig livet på øerne. De lever primært i ferskvandssumpe, og nogle gange svømmer de i havet. En lokal guide vil lede os igennem mødet med flodhestene.

Om eftermiddagen sejler vi retur til Bissau. Ved ankomst til Bissau venter en chauffør på os, og vi bliver kørt til byen for en kort byrundtur. Bissau er en lillebitte, men spændende hovedstad, med gammel portugisisk arkitektur og et stort fort, der fungerer som en påmindelse om slavehandelens æra.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 32: Guinea Bissau | De afrikanske trubadurer

I dag er der tidlig morgenafgang. Efter frokost forlader vi hovedvejen for at besøge en lille landsby i Malinké-regionen.

Malinké-folket er efterkommere af det gamle Mali-imperium og er udbredt i de nuværende territorier i Mali, Guinea Conakry, Elfenbenskysten, Senegal og Guinea Bissau. Griots er en gruppe musiker-fortællere, der dateres tilbage til det 13. århundredes Mali-imperium. Landsbyen vi besøger er kendt for griot-familier, der har videregivet disse traditioner i generationer siden imperiets dage. De er også kendt for deres evner til at producere musikinstrumenter, og de vil optræde med en koncert.

Senere ankommer vi til Gabu.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 33: Guinea Conakry | Et øde hjørne af Afrika

Der er tidlig afgang, da vi i dag har udsigt til en lang dag med en masse kørsel. Vi krydser grænsen til Guinea (også kendt som Guinea Conakry, tidligere Fransk Guinea), hvor vi oplever en region med store vidder, spektakulære bjerge dækket af skovklædt savanne, tropiske skove og isolerede Fulla  bosættelser.

Vi besøger senere Fouta Djallon, som anses for at være en af de mest spektakulære områder i Guinea takket være bjergene, højlandet, savannen og dybe dale.

Området er beboet af Fulla (også kaldet Peul), som er en befolkningsgruppe, der er kendt for deres skønhed og talent for at opdrætte zebukvæg i Vestafrika. Vi besøger isolerede landsbyer med store lerhuse dekoreret med basrelief og høje koniske tage med flere lag halm.

Om aftenen ankommer vi til Labe.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 34: Guinea Conakry | Fouta Djalon

Hele dagen er dedikeret til at udforske Fouta Djalon.

Om morgenen besøger vi markedet i byen Labe, der er kendt som det travleste marked i regionen. Når vi forlader Labe, vil vi opdage et fantastisk naturmiljø, hvor bjerge møder savanne og dybe dale møder skov. De højeste vandfald i Vestafrika er indrammet af skoven i et uberørt landskab.

Efter at være blevet introduceret til de ældste, hvor vi har præsenteret traditionelle gaver som cola og nødder, vil vi have det privilegium at blive modtaget af høvdinge og dignitarer, der sidder i rådet. I en meget stor lerhytte med et dekoreret græstag, klædt i traditionelle dragter, vil efterkommeren af ​​et af de ældste Fulla kongeriger fortælle os om folkets historie samt besvare vores spørgsmål om oprindelsen af ​​deres stamme.

Vi ankommer senere til Dalaba i 1.200 meters højde.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 35: Guinea Bissau | Afrikansk basrelief

Vi besøger i dag den lille, hyggelige by Dalaba. Her kigger vi nærmere på et “casa a palabra” (ordets hus), der er bygget med et fint adobe basrelief i ren Fulla arkitektonisk stil. Her plejede høvdingene at mødes med koloniadministrationen. Vi besøger villaen, der er bygget af den koloniale guvernør og senere brugt af den første præsident for det uafhængige Guinea. Lederen af ​​uafhængigheden var Sekou Touré, en af ​​de mest radikale anti-kolonialistiske afrikanske politikere; han nægtede ethvert samarbejde med franskmændene og skabte stærke bånd til Sovjetunionen og et personligt venskab med den rumænske, kommunistiske politiker Ceausescu.

Vi forlader Dalaba for at nå Mamou og Kindia om aftenen.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 36-37: Sierra Leone | Freetown halvøen

Vi krydser grænsen til Sierra Leone og ankommer sidst på eftermiddagen til landets hovedstad, Freetown.

I 1786 ankom de første 380 frigivne afrikanske slaver til Sierra Leone fra Amerika, hvor de har kæmpet i uafhængighedskrigen på briternes side. Efter at have tabt krigen sendte briterne dem til Sierra Leone og skabte de første slavebosættelser.

Om eftermiddagen kører vi langs kysten ved skråningerne af Freetown-halvøens bjerge, hvor kun det gule af strandene adskiller skovens grønne fra havets blå. Landet er blevet opkaldt efter disse bjerge. Sierra Leone betyder nemlig ‘løvebjergene’. Herefter vil en lokal båd bringe os til Banana Island.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 38: Sierra Leone | Banana Island

I dag er der arrangeret en heldagssejltur ved Banana Island, hvor vi går på opdagelse i et uberørt paradis mellem bjerge, skove, landsbyer og afsidesliggende små strande. For de mest aktive rejsende tilbydes en to timers vandretur i skoven. Alternativt kan man fortsætte sejlturen langs øen.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 39: Sierra Leone | Rådiamanter

Efter frokost ankommer vi til byen Bo. Her skal vi nemlig med ud og lede efter rådiamanter.

At lede efter diamanter er lige så vanedannende som gambling. Muligheden for at finde en “formue” kan for de få heldige pludselig blive en realitet.

Vi når senere til en landsby. Efter at have bedt om tilladelse fra høvdingen, tager nogle landsbyboere os til stedet, hvor vi kan møde diamantjægerne. En lokal ekspert vil forklare os teknikken til håndværksminedrift og “sandvask”. Det er en lærerig eftermiddag, hvor vi virkelig kommer tæt på diamantudvinding og alle dets processer.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 40: Liberia | De kvindelige masker

En spektakulær vej gennem skoven vil bringe os til Mano-floden og til grænsen ved Liberia. I de fleste dele af Afrika er maskerne mænds prærogativ, men blandt Mende-befolkningen og nabobefolkningen er maskerne et kvindeligt domæne, og de har en afgørende rolle i pigers pubertetsritualer.

I en lille landsby vil vi opleve opvisningen af ​​disse masker. Det er en begivenhed, der kræver deltagelse af en farverig skare.

Senere ankommer vi til hovedstaden Monrovia.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 41: Liberia | De frie mænds land

Liberia er det eneste afrikanske land, som aldrig har været hverken en koloni eller et protektorat. Liberia blev grundlagt af befriede slaver, der kaldte sig Krio, som kom tilbage til Afrika fra USA, og af denne grund fik landet navnet “Liberia” (frihed). Krio udgør i dag 5% af befolkningen, og de er hovedaktørerne i økonomien og politikken. De betragtes som skaberen af ​​nationen og den moderne økonomi.

80% af befolkningen taler i dag det lokale Krio-sprog, Pidgin, som er en slags amerikansk-engelsk.

Efter en rundvisning spiser vi frokost og fortsætter til Gbarnga.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 42: Elfenbenskysten | Lianbroer

Der er morgenafgang til grænsen til Elfenbenskysten. Efter at have klaret grænseformaliteterne vil en vej gennem frodig vegetation tage os til en afsidesliggende landsby, hvor en kort gåtur fører os til en spektakulær lianbro, der krydser en stor flod i junglen. Lianbroer er et mesterværk i sig selv. Broen er bygget udelukkende af naturmaterialer som træ og lianer uden brug af søm eller reb eller andre materialer uden for skoven. Ifølge traditionen høster de lokale lianer, grene og træer og efterlader det i skoven, hvorefter en kraftfuld ånd vil bygge broen over natten. Hverken kvinder eller ikke-indviede er tilladt i skoven under forberedelsen af ​​en ny bro. Dette for at sikre hemmeligholdelsen af ​​denne ‘magiske teknologi’.

Aftenankomst til den lille by Man, der er smukt omgivet af 18 grønne bjerge. Vi skal tilbringe to nætter på et skønt hotel i Man.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 43: Elfenbenskysten | Dan-masker

Den lille by Man er hovedstaden for de etniske grupper We, Dan og Guéré, som alle er kendt for deres masker, der betragtes som værende blandt de smukkeste mesterværker i afrikansk kunst. Vi tilbringer en hel dag med at udforske Man-regionen.

I en nærliggende landsby bliver vi mødt af dansernes uophørlige rytme og maskerne vil dukke frem fra skoven. Ifølge Dan-folkets kosmogoni er der en øverste gud, der skaber verden og kun kommunikerer med mennesker gennem dens mellemled, som er maskerne. Under maskedansen forsvinder afstanden mellem mennesker og ånder, de kosmiske og sociale ordener genoprettes, og der udtrykkes taknemmelighed over for guderne og forfædrene. Dan-maskerne er en af ​​de fineste afrikanske masker kendt for balancen i deres former.

Vi besøger senere det lokale marked, hvor landsbyboere kommer fra regionen og fra nabolandene. Det vil være muligt at finde et stort udvalg af kunsthåndværk og – med lidt held – autentiske masker og traditionelle genstande.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 44: Elfenbenskysten | Magiske traditioner

Hele dagen er dedikeret til at opleve den pulserende stammekultur og de magiske traditioner.
Firehjulstrækkere vil være nødvendige for at nå den fjerntliggende region, hvor turister er en sjælden forekomst. Sporet over rudimentære broer lavet af træstammer vil føre os til en isoleret bosættelse beboet af Gueré, hvis masker er anerkendt for deres stærke udtrykskraft. Maskerne vil danse gennem landsbyen.

Hvis vi er heldige, vil vi se de sjældne “jonglører” optræde. Under jongeleringen vil indviede piger have malet deres ansigter med hvid kaolin, mens de udfører en spektakulær akrobatisk dans, hvor de “flyver” fra den ene danser til den anden.

Vi vender senere tilbage til hovedvejen og når byen Daloa om aftenen.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 45: Elfenbenskysten | Katedraler på savannen

Kørselsdag mod sydøst. Vi fortsætter vores rejse gennem kaffe- og kakaoplantager. Elfenbenskysten er verdens største kakaoproducent, den andenstørste er Ghana og tilsammen repræsenterer de mere end halvdelen af ​​verdens kakaoproduktion.

I en landsby af Guro-stammen oplever vi de Zaouli-dansende masker. Zaouli-masken er sandsynligvis inspireret af en pige ved navn Djela Lou Zaouli. Historierne om maskens oprindelse er varierede, og hver maske kan have sin egen symbolske historie. Det unikke ved Zaouli-dans er de fine og sofistikerede bevægelser af ben og fødder.

Om eftermiddagen når vi Yamoussoukro, landets formelle hovedstad siden 1983. Vi besøger også landsbyen, hvor Houphouët-Boigny, den første præsident for Elfenbenskysten, er vokset op. Her er den ivorianske drøm fra 1970’erne og 1980’erne gået i opfyldelse; drømmen om et land, der på trods af sin mangel på store naturressourcer har opbygget en blomstrende økonomi, i sådan en grad at landet kan konkurrere i arkitektonisk stil og størrelse med de europæiske hovedstæder.

Vi besøger Basilica of the Virgin of Peace, inspireret af Peterskirken i Rom. Det er den største kristne bygning på jorden. I byen ser vi brede boulevarder, hvor de få biler forsøger at undgå store vejhuller. Mellem enorme regeringsbygningen vandrer zebukvæg og høns. Kigger vi opad får vi øje på hoteller i op til 14 etager og endda en kunstig sø beboet af krokodiller.

På trods af titlen som hovedstad forblev ministerierne, ambassaderne og selve republikkens præsidentskab i Abidjan.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 46: Elfenbenskysten | Abidjans skyskrabere og laguner

Vi kører på landets eneste motorvej for at nå til Abidjan sidst på formiddagen. På vejen dertil vil vi ligge mærke til hvordan, i modsætning til de fleste andre afrikanske byer, der vokser horisontalt, at Abidjan vokser vertikalt. Der er ikke meget jord til rådighed, og det lille areal, der er til rådighed, skal løbende genoprettes fra vandet i Ebrié-lagunen. Det moderne bydistrikt er defineret mod vest af havnen og dens endeløse køer af mennesker, der venter på en offentlig båd, og mod øst af silhuetten af ​​Saints Peter & Paul Cathedral, bygget i en futuristisk ånd af den italienske arkitekt Aldo Spirito i 1980. I Youpugon-distriktet vil vi møde Fanico-folket, der vasker tøj i floden og tørrer det på de omkringliggende græsplæner. Hundredvis af farverige stoffer spredt ud på græsset skaber et smukt mønster.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 47: Elfenbenskysten | Grand Bassam

Efter morgenmaden skal vi på en kort køretur til Grand Bassam, som er en gammel by bygget på en sandbanke mellem lagunen og havet. Det var den første hovedstad i Elfenbenskystens daværende franske koloni og er nu et maritimt feriested for abidjaneserne. Takket være sine rolige alléer i skyggen af ​​høje træer, store bougainvillea og velbevarede kolonibygninger har Grand Bassam en magisk atmosfære. Det gamle posthus er en juvel af kolonial arkitektur. Kostumemuseet, i det tidligere guvernørpalads, er med sin store trappe en sand arkitektonisk perle, og dens unikke samling af stammedragter, masker, ornamenter og etnografiske fotografier giver en interessant opfattelse af landets historie og kultur.

Sidst på eftermiddagen når vi den lille by Aboisso.

Middagen serveres på “La Place”, som er et pulserende torv med mange borde, der tilbyder et udvalg af forskellige slags streetfood og drinks.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 48: Ghana | Fra Elfenbenskysten til Guldkysten

I dag skal vi fra Elfenbenskysten til Guldkysten. Fra morgenen er der tidlig afgang til grænsen ved Ghana. Overfloden af guld fik de første portugisiske rejsende, der opdagede denne region i det 15. århundrede, til at kalde den Guldkysten. Navnet blev ændret til Ghana ved uafhængigheden i 1957.

Når vi når byen Axim vil vi besøge St. Antonio fortet, der blev bygget af portugiserne i 1515 på en bugt nær Ankobra-flodens udmunding i en region rig på guld.

Ghanas kyst er særlig kendt for koncentrationen af ​​gamle slotte og forte. I løbet af tre århundreder blev mere end 80 fæstningsværker bygget af europæerne for at handle primært med guld, elfenben og slaver. 

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 49: Ghana | Elminas unikke atmosfære

Hele dagen er dedikeret til at udforske de gamle slavehandelsslotte og animistiske helligdomme.
Efter et stop ved Cape Coast besøger vi Elmina Castle, som er det ældste og største i Ghana.
I dag er slottet anerkendt som et UNESCOs verdensarvssted.

Fiskerhavnen ud mod slottet huser hundredvis af farverige træpirogger, og gyderne i denne gamle fiskerby vil give os en livlig og unik atmosfære. Gamle portugisiske, hollandske og engelske bygninger er nu beboet af lokalbefolkningen, hvilket bringer os tilbage til tiden før kolonitiden, hvor Elmina var det vigtigste sted for udveksling og handel mellem europæere og afrikanere.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 50: Ghana | Ashanti kongeriget

I dag kører vi til Kumasi, der er en historisk og åndelig hovedstad i det gamle Ashanti kongerige.

Ashanti-folket var en af de mest magtfulde nationer i Afrika indtil slutningen af det 19. århundrede, da briterne annekterede Ashanti-landet til deres Guldkyst koloni. Den ære, der i dag udvises til Asantehene (kongen), er det bedste bevis på Ashantis forhenværende pragt og styrke.

Med næsten 1 million indbyggere er Kumasi i dag en sprudlende by med et fantastisk centralt marked, som er et af de største i Afrika. Alle slags Ashanti  håndværk, som lædervarer, keramik og Kente-tøj, kan findes her sammen med stort set alle slags tropiske frugter og grøntsager. På dagsordenen er der inkluderet et besøg til Ashanti Cultural Center, som har en rig samling af artefakter, der bliver fremvist i en vidunderlig gengivelse af et Ashanti-hus.

Om eftermiddagen skal vi, hvis muligt, deltage i en traditionel Ashanti begravelse. Med til begravelsen er hundredvis af sørgende klædte i smukke røde og sorte togaer. Nok kalder vi det ’begravelser’, men egentlig er det en festlig fejring, hvor den afdøde anses for stadig at være tilstede i sin familie. Venner og slægtninge samles, socialiseres og fejrer den afdødes minde. Høvdingen ankommer omringet af sit hof og i skyggen af store farverige parasoller, mens trommer giver rytme til danserne, hvis indviklede bevægelser er højst symbolske.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 51: Ghana | Accra

I dag kører vi mod Ghanas hovedstad, Accra. Byen har opretholdt sin unikke identitet på trods af den  afrikanske by i øjeblikket.

Vi udforsker den gamle bydel af James Town, som er beboet af den lokale befolkning kendt som Ga.

Vores dagstur slutter med et besøg til et værksted med speciale i at bygge fantasikister. Disse specielle håndlavede kister kan afspejle enhver form: Frugt, dyr, fisk, biler, fly og meget andet. Ja, faktisk er det    kun den ’kommende beboers’ fantasi, der sætter grænsen. Disse flamboyante kistedesigns, hvis oprindelse startede i Afrika, bliver nu samlet over hele verden og udstillet på museer.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 52: Togo | Lomé

Efter morgenmad på hotellet, mødes vi med vores guide, som tager os til grænseovergangen ved Togo.

Senere tager vi på en byrundtur i Lomé, Togos pulserende hovedstad samt den eneste afrikanske by, der har været koloniseret af tyskere, briter og franskmænd. Det er samtidig en af de eneste hovedstæder i verden, hvis grænse ligger op mod en anden nation – nemlig Ghana.

Lomé er krydspunkt for forskellige mennesker, handel og kulturer og fremstår som en meget kosmopolitisk by i lille størrelse. Det er her tradition og modernitet mødes. Disse elementer har ledet til en udvikling af en speciel identitet, der reflekteres i indbyggernes livsstil samt byens arkitektur.

Vi besøger det centrale marked med de berømte ’Nana Benz-kvinder’, kolonibygningerne i det administrative kvarter, hvor smagen af ​​kolonitiden  stadig er til stede samt fetichmarkedet, hvor vi kan finde et eklektisk sortiment af alle de nødvendige ingredienser til magiske påfund – det er her, de lokale kommer for at købe de nødvendige genstande for at praktisere deres kulter.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 53: Togo | Voodoo

Langs kysterne til Togo og Benin er voodoo en religion, som er blevet givet videre af forfædre og stadig den dag i dag praktiseres jævnligt. Religionen er meget rigere og mere kompleks end alle europæiske klichéer, der mener, at voodoo kun er en vulgær form for ’sort magi’. Det er faktisk lige stik modsat, da denne form for religion giver mening til millioner af menneskers liv over hele verden.

Vi bevæger os dybt ind i den afrikanske bush for at opleve denne kult, og i hjertet af en fjerntliggende landsby skal vi overvære en autentisk voodoo ceremoni.

Den hektiske rytme af trommer og chants hjælper med at tilkalde voodoo-ånden, som eftersigende tager nogle af danserne i besiddelse. De falder i en dyb trance med rullende øjne, grimasser, kramper eller smerte. I den lille landsby, omgivet af ceremoniens magiske atmosfære, vil vi forstå, hvad folk mener, når de siger: ”I jeres kirker beder I til Gud; i vores voodoo-helligdom bliver vi Gud!”.

Vi ankommer sidst på eftermiddagen til Benin, hvor vi kører til den lille by Grand Popo.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 54: Benin | Ouidah

Under dagens første aktivitet skal vi udforske Zangbeto-kulten. Zangbeto-masken er en maske, der er meget høj og dækket af farverigt halm. Den repræsenterer vilde, ikke-menneskelige ånder. Maskebærerne tilhører et hemmeligt selskab og holder deres identitet skjult. Når Zangbeto danser er det en begivenhed for hele landsbyen. Masken garanterer beskyttelse mod dårlige ånder og hekseri, og dens roterende bevægelse symboliserer landsbyens åndelige rensning.

Vi fortsætter mod byen Ouidah, der bliver anset som hovedstad af afrikansk voodoo. I dag nyder Ouidah godt af den afro-portugisiske arkitektur samt  Pytontemplet, der ligger med facade mod den katolske katedral. Den afslappede attitude blandt de lokale blender harmonisk sammen med tordenen fra de fjerne bølger og rytmer fra trommer. Til fods skal vi besøge Pytontemplet og det portugisiske fort, der nu fungerer som et museum for Ouidahs historie      og slavehandlen.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 55: Benin | Lake Ganvié – Hjemrejse

Dagen starter med en kort køretur til bredden af Lake Nokwe, hvor vi stiger ombord på en motorbåd. Vi når til Ganvié, Afrikas smukkeste landsby på stolper.

Indbyggerne i Ganvié tilhører Tofinous etniske gruppe og bygger deres huse på tykke stolper og dækker tagene med et tykt lag blade. Fiskeri er hovedaktiviteten hos Tofinou-stammen, som takket være deres fjerntliggende boliger har formået at bevare deres traditioner såvel som deres originale      husbyggerier. Hverdagen udfolder sig ombord i kanoer, som mænd, kvinder og børn med lethed styrer ved at bruge lange farverige årer. De laver alt ombord i disse både: Fisker, sælger varer på det flydende marked, leger, tager i skole – altid syngende til rytmen af årenes bevægelser.

Vi vender retur til vores hotel i Cotonou, hvor I har dagsværelser stillet til rådighed, inden vi sidst på eftermiddagen køres til lufthavnen for vores fly mod Danmark.

Indkvartering: Dagsværelse i Cotonou

Dag 56: Hjemkomst

I lander i Københavns Lufthavn i henhold til flyprogrammet.

Velkommen hjem.

Praktisk

Afrejse 2024
7. marts
11. november

Visum
Visum påkrævet: Benin, Elfenbenskysten, Ghana, Guinea Bissau, Guinea Conakry, Liberia, Mauretanien, Sierra Leone, Togo
Visumfrit: Gambia, Marokko, Senegal

Ansøgning om visum er på eget ansvar, og skal søges i god tid inden afrejse. Er der spørgsmål til hvordan du anskaffer dig visum til det pågældende land, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vaccinationer
Gul feber:    Påkrævet
Malaria:       Venligst konsulter egen læge
Andet:          Venligst konsulter egen læge

Forsikringer
Rejseforsikring: Anbefales for lægehjælp, hospitalsophold samt hjemtransport i tilfælde af sygdom.
Afbestillingsforsikring: Bestilles senest på tidspunkt for indbetaling af depositum.
Forsikringer kan købes hos Vores Afrika. Vi samarbejder med Gouda Rejseforsikring.

Transport
Micro-/minibus eller firhjulstrækker

Afrejse fra
Valgfri lufthavn

I øvrigt
Vores Afrika bestræber sig i videst mulige omfang at afvikle rejsen iht. ovennævnte beskrivelse. Der tages forbehold for prisstigninger og omstændigheder, der kan medføre nødvendige ændringer i rejseplanen og indkvartering mv.

Priser kan ændres i tilfælde af større prisstigninger i servicepriser samt udsving i vekselkurs EUR/DKK.