Rejse til Elfenbenskysten | Hjertet af Afrika

International grupperejse i Vestafrika

Elfenbenskysten i Vestafrika er et land med mange dragende kontraster. Denne unikke rejse tager os til et land, som først nu igen er blevet mulig at besøge for rejsende.

Rejseplanen er for de nysgerrige, der ønsker at opleve det multikulturelle Afrika. Det er en rejse for dig, der ønsker en spektakulær rejse i Afrika, hvor du hver dag bliver taget med til ægte, pulserende og farverige stammefestivaller.

Vi rejser fra regnskovens lianbroer, som blandt lokalbefolkningen er indhyllet i mystik og særlige vandrehistorier til katedraler og fra farverige masker til traditionelle indvielsesdanse. Fra hellige aber til gyldne kongeriger, fra jægersamfund til Abidjans fascinerende skyline og fra de endeløse kakaoplantager til afslappende grønne laguner.

Vi skal i særdeleshed overvære maskeforestillinger udført af Guere-, Senoufo- og Baule-stammerne. Samt introduceres for Dozu-jægernes og Komians  magiske verden.

Velkommen til Elfenbenskysten.

Pris fra DKK 30.995

per person i delt dobbeltværelse

Inkluderet i prisen

Fly tur / retur
Indkvartering som beskrevet i rejseprogram
Udflugter som beskrevet i rejseprogram
Transfer som beskrevet i rejseprogram
Måltider som beskrevet i rejseprogram
Erfaren engelsktalende guide, chauffør og kok
Mineralvand under transfer og udflugter
Relevante parkgebyrer
Skatter og afgifter
Forplejning på oversøiske fly

Ikke inkluderet i prisen

Visum
Vaccinationer
Rejseforsikring
Afbestillingsforsikring
Drikkevarer
Måltider som ikke er beskrevet i rejseprogrammet
Drikkepenge til guide, chauffør, portere, hotelpersonale o.lign.
Gebyr til fremskaffelse af forsinket eller bortkommen bagage
Omkostninger til personlige udgifter som f.eks. telefonopkald, internet, vasketøj osv.
Andet som ikke er nævnt i rejseprogrammet

  • Etniske grupper

  • Akrobatiske masker

  • Lianbroer

  • Traditionelle samfund

Program

Dag 1: Afrejse fra Danmark – Ankomst i Abidjan

Ved ankomst i lufthavnen bliver vi modtaget af en repræsentant fra vores team i byen, som kører os til vores hotel. Resten af aftenen er til fri disposition.

Indkvartering: Lodge inkl. morgenmad

Dag 2: Kongeriger i skoven

Denne morgen spiser vi morgenmad og hilser på de øvrige rejsedeltagere samt guiden. Der briefes om turens forløb, og inden længe sidder vi i bilen på vej mod nye eventyr.

Vi kører til et område, der grænser op til nabolandet Ghana. Anyi-monarkiets oprindelse går tilbage til traditionen med den store Akan-etniske gruppe, der bor i det sydvestlige Ghana samt den sydøstlige del af Elfenbenskysten. Sammen med det berømte Ashanti-kongerige i Ghana deler denne gruppe en lignende livsstil knyttet til skovens rigdom og kongekult. I det kongelige palads møder vi nogle højtstående medlemmer af adelen i deres ceremonielle klæder samt præsten, som har ansvar for den fetich, der beskytter tronen. Hvis muligt, vil selve kongen modtage os i paladset.

Senere på dagen møder vi et samfund af Komians. Med lidt held kan det endda være, at vi vil overvære en spådomsdans. Elfenbenskystens Akan-befolkning bruger ordet ‘komian’, når de refererer til en trance, der siges at spå om en åndelig besiddelse.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 3: En basilika på savannen

Om eftermiddagen ankommer vi til Yamoussoukro, landets hovedstad siden 1983. Byen er oprindelsesby for Felix Houphouët-Boigny, som var en af de største uafhængighedsledere samt den første præsident i Elfenbenskysten.

Et ‘barn’ affødt af det økonomiske boom i 1980’erne er basilikaen Notre Dame de la Paix (Our Lady of Peace). Ifølge Guiness Rekordbog fra 1989 har dens bredde på 150 meter gjort det til den største kristne bygning i verden (Sankt Peters Kirken i Rom er blot 115 meter bred). Og med sine 7.763 kvadratmeter farvede glas kan basilikaen også prale af den største glasmosaik i verden. Dens arkitektur blev inspireret af Peterskirken i Rom, og i dag er basilikaen stadig et livligt sted for tilbedelse i det katolske Afrika.

Under besøget vil vores opmærksomhed blive fanget af de store regeringsbygninger, de 14-etages høje hoteller og den kunstige sø, som beboes af Koimaner.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 4: Akan-slægten

Om morgenen møder vi Baulé, en stamme af Akan-stammerne fra Ghana. Deres komplekse håndværk viser deres rige arv; fine statuer, der repræsenterer åndernes verden, skulpturelle vævskivehjul og smukke masker.

Vi skal ligeledes besøge nogle landsbyer. Vi overværer Goli-maskernes dans. Dansen kan udføres både til underholdning og begravelse af en person med høj rang. Den rundformede “Lunar” Goli-træmaske er karakteritisk med to store horn.

Om eftermiddagen kører vi mod nord, forlader hovedvejen og kører ind på et spor, der tager os til Kongs gamle bydel. Kongs oprindelse dateres tilbage til det 12. århundrede. Dette gamle rige opstod som et handelscenter, da handlende fra Mali-imperiet begyndte at handle på Senufo-folkets område.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 5: På Senufo-savannen

Denne morgen kører vi mod nord. Vi vil se, hvordan landskabet gradvist skifter fra bush til åben savanne med de store og ikoniske baobabtræer.

Byen Korhogo er et must at besøge for enhver rejsende, der besøger Elfenbenskystens nordlige regioner. Byens historie dateres tilbage til det 13. århundrede, og i dag er den hovedstad for Senufo-stammegruppen, der har produceret nogle af de største kunstværker i Afrika inden for skulptur, vævning, malerier og smedearbejde.

Vi besøger det interessante kunstmarked, hvor vi kan opleve træskulpturer samt klæder, der fremviser de traditionelle Senufo-mønstre. Det er disse mønstre, der har inspireret moderne kunstnere som Picasso, der selv rejste til Senufo-landet for at mødes og udveksle erfaringer med lokale kunstnere.

Senere hen under aftenen ankommer vi til vores komfortable hotel i Korhogo, hvor vi kan glæde os til at tilbringe natten.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 6: Panterdans og jernalderen

Vi kører atter mod nord til en fjern landsby for at opleve den gamle jern-smelteteknik udført af gammeldags smede. Vi vil opleve et meget sjældent eksempel på traditionel jernmetallurgi i Afrika. Denne “tribale teknologi” vil bringe os tilbage til den første jernalder i Afrika. Jernmalmen kommer fra lokale miner i form af dybe gruber og males manuelt.

Jernsmeltnings-teknikkerne er hemmelige og er altid forbundet med tabuer og initiativer. Smedene bliver ansete som værende ‘ildens mestre’ og i stand til at hidkalde ‘jordens ånder’ med deres kraftfulde hamre. Grundet deres skræmmende, magiske kræfter må smede ofte bosætte sig uden for landsbyerne.

Senere kører vi tilbage til Korhogo, hvor vi vil overvære  den mest spektakulære Senufo-maskedansk, Beloy, også kendt som Panterdan. Den bliver fremført af indviede.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 7: Jomfrudans

I dag møder vi de umiskendelige Fulani-nomader, der konstant er på jagt efter nye græsgange til deres zebu-flokke. Fulani kan let genkendes på deres koniske halmhytter, den lange stav de altid bærer over deres skuldre, vandflasken som hænger rundt om halsen, macheten i deres hænder samt deres stolte kropsholdning. Disse nomader synes at komme fra ingenmandsland og uden nogen plan om, hvor de skal hen.

Sidst på eftermiddagen overværer vi jomfrupigernes dans, kaldet Ngoro, og som bliver udført af Senufo-befolkningen. De unge indviede tilbringer måneder i afsondrede, hellige lunde, hvor de lærer de sociale og religiøse hemmeligheder som gør en mand til en ægte Senoufo. Efter syv år holdes der en stor fest for dem, der har gennemgået alle indvielsesfaser, og herunder udføres dansen for jomfrupigerne i slutningen af ​​første indledningsfase.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 8: Elfenbenskystens krigere

Malinké, efterkommere af Malis gamle imperium, bor i nærheden af Odienne og er nu næsten alle muslimske. Blandt de store navne i denne etniske gruppes historie er Samory Touré, som er en stærkt støttet mester, der kæmpede mod kolonismen.

Vi møder Dozo-jægerne og vandrer på savannen ledsaget af nogle disse jægere, som er klædte i deres traditionelle tøj lavet af Bogolan-stof. De bærer også haglgeværer, som er dækkede af amuletter.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 9: Akrobatiske masker

Denne dag er dedikeret til mødet med Yacuba, også kendt som Dan. Vi besøger landsbyer bygget på bjergskråninger, og som kendetegnes ved store runde hytter med stråtag. Nogle af husene er dekorerede med freskoer lavet af kvinder i ceremonielle perioder.

Midt blandt duftende grene fra kaffeplantagerne og ved foden af et enormt Iroko-træ besøger vi en stor dam. Snart fortæller ekkoet af ‘tam-tams’ samt de indviedes skrig maskerne, at det er tid til at forlade den hellige skov – maskerne kommer nu frem og giver os uforglemmelige følelser.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 10: Lianbroer

Regnskoven, der strækker sig mellem Elfenbenskysten og Liberia, er berømt for sine store lianbroer. For den lokale befolkning er oprindelsen af disse broer indhyllet i mystik, og det siges, at de er hemmeligt bygget af unge initierede mænd i løbet af kun én nat! Vandring på broerne er ikke vanskelig forudsat, at hverken babyer eller tung belastning er en del af vandringen.

Om eftermiddagen nyder vi en kort udflugt i Gbepleu-regnskoven, hvor der bor hellige aber. I Elfenbenskysten bag hver en by, hvert et nabolag eller landsby ligger der altid gemte, hellige regnskove, der eftersigende fungerer som passager mellem menneskeverdenen og den magiske verden. Det er i disse skove, at unge mænd bliver initierede ind i de sociale og spirituelle hemmeligheder fra deres stammer takket være især brugen af masker, som er hemmeligt skjulte for foden af høje træer.

I en nærliggende lille landsby dukker masker frem fra skoven og kommer mod os. I Guéré-befolkningens kosmogoni findes der en skabergud, som udelukkende kommunikerer med mennesker gennem dets formidlere, som her er maskerne.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 11: Ritualer i skoven

Vi kører afsted i firhjulstrækkere, som giver mulighed for at tage på opdagelse i det fjerne skovområde, hvor besøg af turister er en utrolig sjælden begivenhed. Sporet krydser nogle træbroer, før vi ankommer til en isoleret bosættelse beboet af Guérés etniske gruppe. De spektakulære og hellige masker fremfører en dans for landsbyen og os besøgende. Trommer vil annoncere den sjældne ‘Jungleurs’ præstation. Jongleurs er en ældgammel tradition, som nu desværre er på vej væk. Indviede piger med ansigter malet i hvid kaolin udfører en unik, akrobatisk dans.

Om eftermiddagen kører vil til lufthavnen, hvor vores fly mod Abidjan venter.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 12: Abidjans skyskrabere og laguner

Hvis vi tager et kig ud over Abidjans lagune, kan vi se at bydistriktet, også kendt som Plateauet, vokse meget stærkt. Ikke horisontalt, som de fleste afrikanske byer, men vertikalt med store moderne bygninger og skyskrabere. Det moderne bydistrikt defineres mod vest af havnen og dennes uendelige køer af lokale, der venter på færgen. Og ligeledes mod vest af de utrolige silhuetter af Saints Peter og Paul Cathedral.

Vores besøg i byen starter ud med en sejltur med føromtalte færge for at få et generelt blik ind i Plateauet fra vandsiden. Fra Treichvilles ekstremt livlige marked bevæger vi os videre til stille og rolige Cocoday, som er et elegant boligområde, hvor vi kan finde statsministerens kontor og hvide kolonibygninger. I Youpugon-kvarteret møder vi Fanico, som er vaskemænd, der vasker tøj i floden og tørrer det på de omkringliggende græsmarker. Hundredvis af farverige stykker tøj og klæder ligger på græsset og ligner nærmest et kæmpe patchwork.

Herefter besøger vi nationalmuseet, hvor vi vil lære mere om stammekunst, masker og statuer fra forskellige etniske grupper i Elfenbenskysten.

Senere på dagen kører vi til Grand Bassam.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 13: Gran Basam – Hjemrejse

Grand Bassam er en gammel by bygget på en sandbanke mellem lagunen og havet. Tidligere var byen hovedstad i den franske Elfenbenskysten-koloni og er nu et maritimt feriested for Abidjanerne. Takket være sine rolige veje skygget af høje træer, store bougainvilleaer og velbevarede, koloniale bygninger har Grand Bassam en magisk atmosfære.

Det gamle postkontor er en juvel i fransk koloni-arkitektur. Costume Museum, beliggende i den forhenværende guvernørs palads med sine store trappe, er en sand arkitektonisk perle, og museets unikke kollektion af tribale kostumer, masker, ornamenter og etnografiske fotografier giver et interessant perspektiv af landets historie og kultur.

Vi fortsætter til Abidjan. Her vil der være værelser til rådighed, hvor vi har mulighed for at friske os op inden sidste transfer til lufthavnen.

Det er tid til at tage afsked med Vestafrika, og vi tager flyet hjem til Danmark pakket med gode minder om en oplevelsesrig rundrejse i Elfenbenskysten.

Dag 14: Hjemkomst

Du lander i Danmark i henhold til dit flyselskab.

Velkommen hjem.

Praktisk

Afrejsedatoer 2024
8. august
7. november
26. december

Visum
Visum påkrævet. Skal søges via Elfenbenskystens ambassade.

Ansøgning om visum er på eget ansvar og skal søges i god tid inden afrejse. Er der spørgsmål til hvordan du anskaffer dig visum, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vaccinationer
Gul feber:            Ikke nødvendig
Hepatitis A:         Kontakt venligst egen læge
Malaria:               Kontakt venligst egen læge
Andet:                  Kontakt venligst egen læge

Forsikringer
Rejseforsikring: Anbefales for lægehjælp, hospitalsophold samt hjemtransport i tilfælde af sygdom
Afbestillingsforsikring: Bestilles senest på tidspunkt for indbetaling af depositum

Forsikringer kan købes hos Vores Afrika. Vi samarbejder med Gouda Rejseforsikring

Transport
Toyota firhjulstrækker eller minivan

Afrejse fra
Valgfri lufthavn

I øvrigt
Vores Afrika bestræber sig i videst mulige omfang at afvikle rejsen iht. ovennævnte beskrivelse. Der tages forbehold for prisstigninger og omstændigheder, der kan medføre nødvendige ændringer i rejseplanen og indkvartering mv.

Priser kan ændres i tilfælde af større prisstigninger i servicepriser samt udsving i vekselkurs USD/DKK