Senegal, Gambia & Guinea Bissau | Fugle og karneval

International grupperejse til Vestafrika

Med denne rejseplan skal vi ud på en fantastisk rute, der krydser tre lande fra nord til syd. Vi vil opleve en kontinuerlig forandring af klimaøkosystemer og menneskelige miljøer. Efter den ‘usikre grænse’ mellem land og vand bevæger vi os over forskellige spektakulære naturmiljøer, såsom ørken, sandbanker, savanne, flodmundinger, skov, mangrovesumpe og ender til sidst med en sejlads for at tage på opdagelse i- og nyde Bijagos øhav. Vi kommer forbi historiske steder som Gorée, der er en gammel slavehandel-ø, Saint Louis, som er den første koloniale hovedstad i ‘Fransk Vestafrika’ og Bolama, den portugisiske Guinea hovedstad, der i dag er glemt i skoven på en fjern ø. Vi vil ligeledes fokusere på samtidskunst og musik. Dakar metropolen har altid været den kulturelle hovedstad i Vestafrika, en smeltedigel af malere og billedkunstnere fra hele kontinentet. Vi mødes med det pulserende kunstnersamfund.

Karneval er den vigtigste festivitet i Guinea-Bissau. Karnevallet går vildt for sig om eftermiddagen langs hovedgaden, hvor grupper fra hele landet starter den timelange parade. Hellige traditionelle masker, krigere klædt i krokodilleskind og bevæbnet med pile, indviede piger kun iførte snor af glasperler omkring deres talje og nutidige masker lavet af papmaché. En intens “fiesta popular” kombinerer portugisisk indflydelse med munter afrikanske ånd.

Pris fra DKK 34.895

per person i delt dobbeltværelse

Inkluderet i prisen

Fly tur / retur
Indkvartering som beskrevet i rejseprogram
Udflugter som beskrevet i rejseprogram
Transfer som beskrevet i rejseprogram
Måltider som beskrevet i rejseprogram
Mineralvand i bussen under besøg (1 flaske per dag)
Erfaren engelsktalende guide, chauffør og kok
Mineralvand under transfer og udflugter
Relevante parkgebyrer
Skatter og afgifter
Forplejning på oversøiske fly

Ikke inkluderet i prisen

Visum
Vaccinationer
Rejseforsikring
Afbestillingsforsikring
Drikkevarer
Måltider som ikke er beskrevet i rejseprogrammet
Drikkepenge til guide, chauffør, portere, hotelpersonale o.lign.
Gebyr til fremskaffelse af forsinket eller bortkommen bagage
Omkostninger til personlige udgifter som f.eks. telefonopkald, internet, vasketøj osv.
Andet som ikke er nævnt i rejseprogrammet

  • Gorée Island

  • Saint Louis

  • Bijagos Øhav

  • Karneval

  • Fugle i Gambia

Program

Dag 1: Ankomst i Dakar

Ved ankomst i Dakar om aftenen bliver du modtaget af en repræsentant fra vores team i byen. Du bliver kørt til dit hotel, hvor resten af aftenen er til fri disposition.

Indkvartering: Lodge inkl. morgenmad

Dag 2: Moderne kunstmetropol

Dakar blev centrum for politisk, kunstnerisk og intellektuel fornyelse i uafhængighedstiden. Vi besøger Plateau distriktet, Guvernørpaladset og nogle interessante markeder som f.eks. Marché Kermel, der er bygget i ren kolonistil.

Eftermiddagen er dedikeret til kunstlandsbyen Village des Arts, der består af 62 kunstateliere. Alle discipliner indenfor billedkunst er repræsenteret her lige fra maleri, skulptur, keramik, fotografi, video og meget andet. Landsbyen har desuden et stort galleri med udstillinger året rundt.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

 

Dag 3: Gorée, Lac Rose og fiskerlandsbyer

At vågne op i Gorée før resten af byen er en fornøjelse, når vi slentrer ned gennem de stenbelagte små gader i denne historiske bosættelse. I Gorée blev slaver førhen samlet for at blive sendt til Amerika. Byen er nu fuldstændig restaureret for at vidne om disse gamle tider, men takket være den lette brise, den gamle arkitektur samt de mange restauranter og butikker er Gorée et meget behageligt og moderne sted.

Vi tager en færge til Dakar og kører til Lac Rose, som er en lavvandet saltvandssø omgivet af sandbanker. Vandet her er ti gange mere salt end havet, og grundet den høje saltkoncentration skinner søen ofte i et rosa skær. Langs kysten møder vi den største fiskerlandsby i Senegal, hvor mere end 4.500 malede træskibe kommer ind med dagens fangst.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 4: Saint Louis

Saint Louis er en charmerende, gammel bydel og samtidig den første hovedstad i de vestafrikanske-franske kolonier (AOF). Ligeledes var Saint Louis tidligere base for luftpostoperationen mellem Europa, Afrika og Sydamerika.

Den bedste måde at opleve de gamle stier i Saint Louis er med calash ligesom lokalbefolkningen og ved at gå rundt i fiskermændenes kvarter. Der er afsat tid til en slentretur på de små veje, hvor vi skal nyde den unikke atmosfære i denne gamle bydel.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 5: Fuglefristed og nomadestammer

Tidligt denne morgen tager vi nordover for at opleve Djoudj Nationale fuglefristed, en naturlig oase dannet af hundredvis af kilometer delvist oversvømmede jordområder. Fristedet er blevet erklæret til verdens kulturarv af UNESCO. Bortset fra et væld af både trækfugle og blivende fugle er her også en bred vifte af dyreliv som vildsvin og krokodiller. Med motorbåd tager vi på ekskursion ledet af en lokal ornitolog guide.

Om eftermiddagen fortsætter vi med at tage på opdagelse i det tørre område, hvor nomadestammen Fulani hyrder store Zebu flokke. Fulani er den største stamme på de vestafrikanske savanner og bor bl.a. i dette store område fra Senegal til Tchad.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 6: Tuba broderskabet

Den sjældent besøgte hellige by Tuba er det rette sted at værdsætte gæstfriheden hos et afrikansk broderskab. Under den årlige festival er byen besøgt af fire millioner pilgrimme. Mouridi byder enhver interesse for deres traditioner velkommen, men siden Tuba er en hellig by, er det vigtigt at alle besøgende viser respekt for de traditionelle regler. Derfor skal vi klæde os efter en omhyggelig ‘dresscode’. Dvs. det er ikke tilladt at vise knæ og skuldre. Samtidig er det ikke tilladt at ryge eller drikke alkohol, og der må ikke høres musik under besøget. Følger vi disse enkle regler, vil vi blive hilst hjerteligt velkommen.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 7: Stencirkler

Efter morgenmaden er der tidlig afgang for at opleve de unikke stenformationer bestående af 62 stencirkler. Med i alt 1.102 udskårne sten er dette særlige sted blevet anerkendt på UNESCO’s liste over verdenskulturarv.

Når Gambias grænseformaliteter er overståede, kører vi til de nordlige bredder ved Gambia flodudmundingen, hvor vi går ombord på en færge sammen med en farverig skare af mennesker. Vi krydser den store flod og går i land i Banjul. Vi indkvarterer os på Senegambia Hotel, som er det første hotel, der har åbnet landet for turisme. Vi spiser middag på en restaurant, før vi skal ud i aftenlivet, hvor vi hengiver os til afrikanske rytmer og live musik.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 8: Gambias fugle

Senegambias Haver er en ægte afrikansk oplevelse, og i den store park er det muligt at spotte op til 70% af de fuglearter, der kan ses i hele landet. Med en ornitologisk guide og en kikkert i hånden, skal vi opleve forskellige afrikanske fugle i deres naturlige levested. Senere tager vi på nationalmuseet, der fokuserer på de forskellige aspekter af landet lige fra arkæologi til nyere historie, kunst, musik og fotografering.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 9: Oversvømmede landsbyer

Efter at have passeret grænsen til Guinea-Bissau forlader vi hovedvejen for at nå til et spor. Vi skal ud at gå i et unikt landskab af vandløb, saltsumpe, fladt land, lerdæmninger og risgårde. I dette fjerntliggende miljø giver gigantiske og isolerede kapok- og baobabtræer skygge til små menneskelige bosættelser af Felupes og Baiotes stammer. 

En speedbåd vil være på stedet for en spændende sejltur ind i en oversvømmet mangroveskov. Takket være vores lokale kaptajns store erfaring vil vi kunne finde vej gennem et kompliceret netværk af naturlige kanaler og hundredvis af forskellige vandstrømme med salt og ferskvand for at nå til den brede Cacheu flod. Her lever der vilde, hvide pelikaner, hejrer, hammerhoveder, storke og lyserøde flamingoer.

Om eftermiddagen følger vi en isoleret vej til en lille landsby, hvor masker pludseligt kommer ud fra den hellige skov, hvor kun de indledte er optagede. Maskerne vil danse for en begejstret lokal folkemængde.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 10: Karneval i Bissau

Vi starter dagen med en rundvisning i den lille hovedstad Bissau, hvor vi blandt andet besøger det gamle portugisiske kvarter Bissau Vehlo. Her vil vi opleve mikset mellem afrikansk og portugisisk kultur med gamle træbeklædte caféer, der serverer portugisiske vine, mens der leveres portugisiske nyheder. Vi fortsætter til præsidentens palads, den katolske katedral, Fortaleza Amura, Independence Monument og Che Guevara Square.

Om eftermiddagen afslutter vi vores sejlads og ankommer til Bissau, hvor det er tid til at overvære det spektakulære karneval. Senere er der mulighed for at friske sig op på et hotel, inden vi bliver kørt til lufthavnen. Her venter vores fly mod Danmark, og med i bagagen har vi vidunderlige minder om en oplevelsesrig rejse i Vestafrika. En rejse, du aldrig glemmer.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 11: Bijagos øhav

Denne morgen er der afgang med speedbåd ud på en sejlads over Bijagos øhav for at opleve fjerntliggende øer og isolerede menneskelige bosættelser. Bijagos øhav ligger ca. 64 km væk fra kysten og med sine 88 øer, hvoraf kun 21 beboes permanent, er det det største øhav i Afrika. Bijagos er med sit vilde og uberørte landskab, dets unikke fauna og sin ægte stammekultur en geografisk juvel. Farverne på Orango Island vil fascinere os med sin grønne vegetation, de hvide sandstrande og de brune klipper, der står i stærk kontrast til det blå hav.

Vi besøger senere Bolama Island, som er den forhenværende hovedstad i det portugisiske Guinea fra 1871 til 1941, før titlen blev tildelt til Bissau. Da portugiserne forlod byen, kom de indfødte for at overtage byen, der nu blot falder fra hinanden og delvist invaderes af tropisk vegetation. Citadellet blev bygget efter planerne om et romersk citadel og står i dag tilbage med tomme pladser, tørre springvand, overbegroede haver sammen med charmerende administrative bygninger i neo-palladian. I det store guvernørpalads går geder fredeligt og græsser i gårdhaven. Selvom Bolama er beboet, fremstår byen i den grad som en spøgelsesby med en eventyrlig atmosfære.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 12: Dansende masker

I dag skal vi på en gåtur til Rubane Island og besøge den lille landsby. 

Efter frokost besøger vi den største landsby i Bijagos øhav, nemlig Bubaque. Det er den eneste by, der er forbundet med fastlandet via en færge med afgang én gang om ugen. Her finder vi charmerende gyder, farverige markeder, lokale barer og et lille etnografiske museum dedikeret til Bijagos’ kultur.

Herefter fortsætter vi til en lille isoleret by, hvor vi skal opleve Vaca Bruto maskeceremonien med deltagelse fra de lokale.

Indkvartering Lodge inkl. helpension

Dag 13: Ø-liv

I dag kan vi slappe af og nyde øhavets livsstil. Slap af på stranden eller tag på udforskning i landsbyer og den frodige vegetation.

Alternativt er der indlagt en valgfri udflugt til Soga Bay og Bubaque, den største landsby i øhavet og tilmed den eneste by, der er forbundet med kontinentet med en gammel færge med færgeovergang én gang om ugen. I Bubaque finder vi uberørte gyder, et lille farverigt marked, lokale barer og købmænd. Ganske interessant er det lille etnografiske museum dedikeret til Bijagos kultur.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 14: Bissau – Hjemrejse

I dag er der afgang tilbage til Bissau. Der vil være dagsværelser stillet til rådighed, så du kan friske dig op, inden vi om aftenen bliver kørt til lufthavnen for vores fly tilbage mod Danmark.

Indkvartering: Lodge inkl. morgenmad og frokost

Dag 15: Hjemkomst

Du lander i Danmark i henhold til dit flyselskab.

Velkommen hjem.

Praktisk

Afrejse 2024
3. februar

Visum
Senegal: Ikke påkrævet
Guinea Bissau: 1 x visum påkrævet
Gambia: Visumfrit i indtil 28 dage ved turistbesøg

Ansøgning om visum er på eget ansvar og skal søges i god tid inden afrejse. Er der spørgsmål til, hvordan du anskaffer dig visum til det pågældende land, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vaccinationer
Gul feber:    Påkrævet
Malaria:       Venligst konsulter egen læge
Andet:          Venligst konsulter egen læge

Forsikringer
Rejseforsikring: Anbefales for lægehjælp, hospitalsophold samt hjemtransport i tilfælde af sygdom.
Afbestillingsforsikring: Bestilles senest på tidspunkt for indbetaling af depositum.
Forsikringer kan købes hos Vores Afrika. Vi samarbejder med Gouda Rejseforsikring.

Transport
Micro-/minibus eller firhjulstrækker

Afrejse fra
Valgfri lufthavn

I øvrigt
Vores Afrika bestræber sig i videst mulige omfang at afvikle rejsen iht. ovennævnte beskrivelse. Der tages forbehold for prisstigninger og omstændigheder, der kan medføre nødvendige ændringer i rejseplanen og indkvartering mv.

Priser kan ændres i tilfælde af større prisstigninger i servicepriser samt udsving i vekselkurs EUR/DKK.