Senegal, Gambia & Guinea-Bissau | Historie og kultur

International grupperejse i Vestafrika

Med denne rejseplan krydser vi tre lande fra nord til syd, mens vi oplever en kontinuerlig forandring af klimaøkosystemer og menneskelige miljøer.

På den ‘usikre grænse’ mellem land og vand rejser vi gennem spektakulære forskellige naturmiljøer såsom ørken sandklitter, savanne, flodmundinger, skov og mangrovesumpe for til sidst at ende med en sejlads, hvor vi skal på opdagelse i Bijagos øhav.

Vi vil opleve historiske steder som den gamle slavehandelsø Gorée, Saint Louis, den første kolonihovedstad i Fransk Vestafrika og Bolama, den portugisiske Guinea hovedstad, der i dag ligger gemt i skoven på en fjern ø. Dakar, Senegals moderne og store hovedstad og afrikansk intellektuelle centrum fra tiden før uafhængighed. Vi oplever ‘tidsløse’ mennesker som nomadiske hyrder og fjerntliggende landsbyer samt forhistoriske steder med tusindvis af mystiske stenmonoliter.

Vi bliver introduceret for traditionelle, animistiske religioner, stammekonger, dansende masker og fjerne stammer, der den dag i dag stadig tilbeder forfædrene. Det er en unik chance for at opleve stammekunst i sin originale kontekst.

Vi retter ligeledes fokus mod moderne kunst og musik. Dakar har altid været den kulturelle hovestad i Vestafrika og må siges at være en sand smeltedigel af malere og skulptører fra hele kontinentet. Glæd dig til mødet med kunstnerbyens livlige samfund. I weekendens aftentimer skal vi i Gambia og Casamance føle rytmerne fra musikken, der strømmer ud fra de lokale afrikanske klubber.

Pris fra DKK 34.995

per person i delt dobbeltværelse

Inkluderet i prisen

Fly tur / retur
Indkvartering som beskrevet i rejseprogram
Udflugter som beskrevet i rejseprogram
Transfer som beskrevet i rejseprogram
Måltider som beskrevet i rejseprogram
Erfaren engelsktalende guide og chauffør
Mineralvand under transfer og udflugter
Relevante parkgebyrer
Skatter og afgifter
Forplejning på oversøiske fly

Ikke inkluderet i prisen

Visum
Vaccinationer
Rejseforsikring
Afbestillingsforsikring
Drikkevarer
Måltider som ikke er beskrevet i rejseprogrammet
Drikkepenge til guide, chauffør, portere, hotelpersonale o.lign.
Gebyr til fremskaffelse af forsinket eller bortkommen bagage
Omkostninger til personlige udgifter som f.eks. telefonopkald, internet, vasketøj osv.
Andet som ikke er nævnt i rejseprogrammet

  • Dakar i Senegal

  • Marked i Guinea-Bissau

  • Gorée i Senegal

  • Lokale kvinder i Gambia

  • Festival i Guinea-Bissau

Program

Dag 1: Afrejse fra Danmark – Ankomst i Dakar

Ved ankomst i Dakar, Sengegals hovedstad, om aftenen bliver vi modtaget af en repræsentant fra vores team i byen. Vi bliver  kørt til vores hotel, hvor resten af aftenen er til fri disposition.

Indkvartering: Lodge inkl. morgenmad

Dag 2: Dakar | Moderne kunstmetropol

Dakar blev centrum for politisk, kunstnerisk og intellektuel “renouveau” i uafhængighedstiden. Vi besøger plateau-distriktet, guvernør-paladset og nogle interessante markeder som Kermel-markedet, der er bygget i ren kolonistil. Frokost indtages i en typisk senegalesisk restaurant.

Senere er eftermiddagen dedikeret til “Village des Arts”, som er et kunstsamfund sammensat af 62 kunstateliere. Alle discipliner i billedkunst er repræsenteret lige fra malerier, skulpturer, keramik, fotografier, video og installation – for blot at nævne nogle få.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 3: Gorée, Lac Rose og fiskerlandsbyer

At vågne op i Gorée, før folkemængden ankommer, er en fornøjelse, mens vi slentrer gennem de små stenbelagte gyder i denne historiske bosættelse.

I Gorée blev slaver førhen stuvet sammen for derefter at blive sendt til Amerika. Byen er fuldstændig restaureret for at vidne om disse forhenværende tider. Takket være den dejlige brise, den gamle arkitektur, de mange restauranter og butikker er Gorée i dag en meget behagelig by at besøge.

Vi tager senere til Lac Rose, som er en lavvandet saltvandssø omgivet af sandklitter, også kendt som Lac Retba. Vandet er ti gange mere salt end havet og takket være den høje saltkoncentration, har søen ofte et rosa skær.

Langs kysten opdager vi den største fiskerby i Senegal, hvor mere end 4.500 farverige både kommer ind til kysten med dagens fangst.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 4: Saint Louis

Saint Louis er en charmerende gammel bydel, der ligeledes var den første hovedstad i de vestafrikanske franske kolonier. Bydelen var tidligere base for Aeropostale-pioneroperationen mellem Europa, Afrika og Sydamerika. Saint Exupéry, den berømte forfatter til eventyret om “Den lille prins”, var en af piloterne på denne rute.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 5: Fuglefristed og nomadiske stammer

Tidligt denne morgenen tager vi nordover for at tage på opdagelse i Djoudj National Bird Sanctuary, som er en naturlig oase dannet af hundredvis af kilometer delvist oversvømmet land.  Fristedet er erklæret verdenskulturarv af UNESCO. Dette paradis er det bedste levested og ynglested for over en million trækfugle samt blivende fugle.

Om eftermiddagen fortsætter vi til Ferlo-ørkenen for at opleve det tørre område, hvor nomadiske Fulani-stammer hyrder store zebu-flokke. Fulani, også kaldet Peul, er den største stamme på de vestafrikanske savaner og lever i et stort område fra Senegal til Tchad.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 6: Tuba-broderskabet

Den sjældent besøgte hellige by Tuba (Touba) er det rette sted at værdsætte gæstfriheden af et afrikansk broderskab. Under den årlige festival er byen besøgt af fire millioner pilgrimme.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 7: Stencirkler og afrikansk musik

Denne morgen er der tidlig afgang. Vi forlader hovedvejen for at opdage Sine Nagayenes unikke megalitiske område bestående af 62 cirkler af opstillede sten, herunder en dobbeltcirkel. Med i alt 1.102 udskårne sten er dette unikke sted blevet anerkendt som verdenskulturarv af UNESCO.

Efter grænseformaliteterne er overstået i Gambia kører vi til de nordlige bredder af Gambia-flodmundingen, hvor vi går ombord på en færge med en farverig folkemængde for at krydse denne store flod.

Vi går i land i Banjul og ankommer til Senegambia Hotel, som er det første hotel, der har åbnet landet for turisme og er beliggende i en stor og frodig park, hvor det er let at støde på fugle og aber, der ofte går frit omkring i receptionen.

Denne aften spiser vi middag på en restaurant, før vi tager fra klub til klub for at nyde levende afrikansk musik.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 8: Gambiske fugle

Senegambias Haver er en ægte afrikansk oplevelse. I den store park er det muligt at opleve 70% af de fuglearter, der findes i hele landet. Med en ornitologisk guide og en kikkert i hånden skal vi opleve forskellige arter af afrikanske fugle i deres naturlige levested.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 9: Hellige konger

Vi forlader hovedvejen for at nå til lerbefæstede huse, der stadig bebos af en stor patriarkalsk Diola-familie. Et meget interessant eksempel på den traditionelle afrikanske “skulpturelle arkitektur”.

Vi vil blive modtaget af kongen af et Diola-kongerige og efter protokollens salutationer vil kongen, der også er ypperstepræst med både politisk og mystisk magt, besvare vores spørgsmål om de traditionelle regler i Diola-samfundet.

Om eftermiddagen følger vi en isoleret vej til en lille landsby. Her kommer masker ud fra den hellige skov, hvor kun de indviede er optaget for at danse for en begejstret lokal folkemængde.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 10: Oversvømmede landsbyer

Efter at have passeret grænsen til Guinea-Bissau forlader vi hovedvejen for at nå til et spor. Vi skal ud at gå i et unikt landskab af vandløb, saltsumpe, fladt land, lerdæmninger og risgårde. I dette fjerntliggende miljø giver gigantiske og isolerede kapok- og baobabtræer skygge til små menneskelige bosættelser af Felupes og Baiotes stammer. 

En speedbåd vil være på stedet for en spændende sejltur ind i en oversvømmet mangroveskov. Takket være vores lokale kaptajns store erfaring vil vi kunne finde vej gennem et kompliceret netværk af naturlige kanaler og hundredvis af forskellige vandstrømme med salt og ferskvand for at nå til den brede Cacheu-flod. Her lever der vilde, hvide pelikaner, hejrer, hammerhoveder, storke og lyserøde flamingoer.

Om eftermiddagen følger vi en isoleret vej til en lille landsby, hvor masker pludseligt kommer ud fra den hellige skov, hvor kun de indledte er optagede. Maskerne vil danse for en begejstret lokal folkemængde.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 11: Bijagos øhav

Om morgenen er der afgang med speedbåd til en fire dages rejse over Bijagos øhav for at opdage fjerntliggende øer og isolerede menneskelige bosættelser.

Bijagos øhav er beliggende cirka 64 km ud fra kysten og er med sine 88 øer, hvoraf kun 21 beboes permanent, det største ø-hav i Afrika. Bijagos er med sit vilde og uberørte landskab, dets unikke fauna og sin ægte stammekultur en sand geografisk juvel.

Farverne på Orango Island vil uden tvivl virke fascinerende med den grønne vegetation, de hvide sandstrande, de brune klipper og det blå hav.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 12: Queens Island

Vi går en tur blandt øens vegetation for at nå til den hellige landsby Okinka Pampa, der er vært for Queens of Graves, som er et fascinerende sted, da denne befolkning bor i et semimatriarkalt samfund. Vi vil blive modtaget af Régolo, den lokale konge, som fortæller os historien om øen.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 13: Ø-livet

Dagen bruges til afslapning for at nyde øhavets livsstil. Nyd livet på den vilde strand, slap af ved poolen eller gå på opdagelse for at udforske landsbyer og den frodige vegetation.

Alternativt kan du tage med på udflugt til Soga Bay og Bubaque, som er den største landsby i øhavet og den eneste, der er forbundet med kontinentet med en gammel færge, der sejler én gang om ugen. I Bubaque finder vi uberørte gyder, et lille farverigt marked, lokale barer og forhandlere. Ganske interessant er det lille etnografiske museum dedikeret til Bijagos’ kultur.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 14: Bissau – Hjemrejse

I dag er der afgang tilbage til Bissau. Der vil være dagsværelser stillet til rådighed, så du kan friske dig op, inden vi om aftenen bliver kørt til lufthavnen for vores fly tilbage mod Danmark.

Indkvartering: Lodge inkl. halvpension

Dag 15: Hjemkomst

Du lander i Danmark i henhold til dit flyselskab.

Velkommen hjem.

Praktisk

Afrejse 2024
4. maj
9. november
28. december

Visum
Senegal: Ikke påkrævet
Guinea Bissau: 1 x visum påkrævet
Gambia: Visumfrit i indtil 28 dage ved turistbesøg

Ansøgning om visum er på eget ansvar og skal søges i god tid inden afrejse. Er der spørgsmål til, hvordan du anskaffer dig visum til det pågældende land, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vaccinationer
Gul feber: Påkrævet
Malaria: Venligst konsulter egen læge
Andet: Venligst konsulter egen læge

Forsikringer
Rejseforsikring: Anbefales for lægehjælp, hospitalsophold samt hjemtransport i tilfælde af sygdom.
Afbestillingsforsikring: Bestilles senest på tidspunkt for indbetaling af depositum.
Forsikringer kan købes hos Vores Afrika. Vi samarbejder med Gouda Rejseforsikring.

Transport
Micro-/minibus eller firhjulstrækker

Afrejse fra
Valgfri lufthavn

I øvrigt
Vores Afrika bestræber sig i videst mulige omfang at afvikle rejsen iht. ovennævnte beskrivelse. Der tages forbehold for prisstigninger og omstændigheder, der kan medføre nødvendige ændringer i rejseplanen og indkvartering mv.

Priser kan ændres i tilfælde af større prisstigninger i servicepriser samt udsving i vekselkurs EUR/DKK.