Togo & Benin | Hiking og vandreture

International grupperejse i Vestafrika

Tag med Vores Afrika på en unikke rejse til Togo og Benin, hvor vi har sat tempoet helt ned for at komme tæt på de smukke varierede landskaber, fascinerende befolkningsgrupper og de unikke kulturer, der findes i dette område i Guineabugten.

I Vestafrika, blot få hundrede meter væk fra hovedvejen, finder man masser af uberørte realiteter, og her får vi oplevelserne helt tæt ind på kroppen, når vi stiger ud af bilerne og vandrer ind i bushen. Vi skal på opdagelse og lære om skov, savanne og fjerntliggende landsbyer under vores hiking og vandreture i Togo og Benin. Vi vandrer op på Agou toppen, der med sine 986 meter er det højeste punkt i Togo. Vi går på vandring i frodig regnskov, tager på tur op ad Mount Kabye samt tilbringer tre vandredage i Atakora bjergene og i de gamle Yom landsbyer, som er beboede af såkaldte indviede og fetichpræster, der går klædte i gedeskin.

Vi vandrer op af ‘Royal Hill of Dassa’, hvor konger førhen blev begravet. Her skal vi vandre langs den gamle slaverute i Ouidah og følge fodsporerne fra de uheldige fanger. En vandretur langs stranden vil give os et indblik i fiskernes dagligdag og de simple hytter, de lever i, og som er bygget af palmegrene. Hvis muligt skal vi overvære en voodooceremoni, som er en magisk oplevelse, hvor vi overværer adepterne, der eftersigende opnår en form for trancetilstand, når deres kroppe angiveligt bliver overtaget af voodooånder.

Denne opdagelsesrejse er i sandhed et sammensurium af oplevelser og indtryk og en fantastisk måde at opleve Vestafrika på.

Pris fra DKK 26.995

per person i delt dobbeltværelse

Inkluderet i prisen

Fly tur / retur
Indkvartering som beskrevet i rejseprogram
Udflugter som beskrevet i rejseprogram
Transfer som beskrevet i rejseprogram
Måltider som beskrevet i rejseprogram
Erfaren engelsktalende guide, chauffør og kok
Mineralvand under transfer og udflugter
Relevante parkgebyrer
Skatter og afgifter
Forplejning på oversøiske fly

Ikke inkluderet i prisen

Visum
Vaccinationer
Rejseforsikring
Afbestillingsforsikring
Drikkevarer
Måltider som ikke er beskrevet i rejseprogrammet
Drikkepenge til guide, chauffør, portere, hotelpersonale o.lign.
Gebyr til fremskaffelse af forsinket eller bortkommen bagage
Omkostninger til personlige udgifter som f.eks. telefonopkald, internet, vasketøj osv.
Andet som ikke er nævnt i rejseprogrammet

  • Voodooceremonier

  • Dansende masker

  • Lokal ilddans

  • Landsby på stolper

Program

Dag 1: Ankomst i Lomé i Togo

Ved ankomst i Lomé lufthavn bliver vi modtaget af en repræsentant fra vores team i byen, som kører os til din lodge. Resten af aftenen er til fri disposition.

Indkvartering: Lodge inkl. morgenmad

Dag 2: Byrundtur i Lomé og voodoo

Spis morgenmad på hotellet. Herefter mødes vi med de øvrige rejsedeltagere og guiden, som briefer om rundrejsens forløb.

Vores rejse starter ud med en byrundtur i Lomé, Togos hovedstad. Lomé er et krydspunkt for forskellige mennesker, handel og kulturer og fremstår som en meget kosmopolitisk by i lille størrelse. Det er her tradition og modernitet mødes. Disse elementer har ledet til en udvikling af en speciel identitet, der reflekteres i indbyggernes livsstil samt byens arkitektur.

Vi retter særlig opmærksomhed mod:

  • Det Centrale Marked med de berømte ’Nana Benz’ – ‘Afrikas dronninger’, som er kvinder, der har specialiseret sig i markedet for dyrt tøj fra Europa, og som bliver solgt i hele Vestafrika
  • Kolonibygningerne i det administrative kvarter, hvor man stadig kan mærke tilstedeværelsen fra kolonitiden
  • Fetichmarkedet, hvor vi finder et eklektisk marked for alle nødvendige ingredienser, der bruges til kærlighedsdrikke og magiske sammenblandinger

Langs Togos og Benins kyster er voodoo en religion, der er viderebragt af forfædre og stadig den dag i dag jævnligt praktiseres. I en fjerntliggende landsby skal vi overvære en voodooceremoni; de hektiske rytmer fra trommer og adepternes sang skal efter sigende være med til at tilkalde voodooånder, som ifølge de lokale ind imellem ’overtager’ nogle af dansernes kroppe, så de går i dyb trance.

I en anden landsby skal vi besøge en healer. Det bliver endnu et specielt møde med en person, der tager sig af komplekse problemer og videregiver løsninger baseret på en meget enkel vision om menneskers liv.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 3: Regnskov

Fra Lomé kører vi til de kølige tropiske regnskove.

En halv dag er dedikeret til vandring i en jomfruelig skov, hvor vi skal opleve de majestætiske træer og det filtrerede grønne smaragdlys, de glædesfyldte hilsner fra de lokaleindbyggere og lyden af ’tam-tam’, som er ekkoer fra de vilde dyr. Under ledsagelse fra en lokal entomologist skal vi lære om træer og planter og om hvordan disse bruges til naturmedicin og madlavning.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 4: Agou Peak

Denne morgen skal vi vandre op til Agou Peak, der med sine 986 m.o.h. er det højeste punkt i Togo. Vi følger en natursti, som tager os gennem frodig tropisk vegetation og fjerntliggende landsbyer beboede af kaffe- og kakaofarmere.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 5: Lokal ilddans

Vi kører mod nord, hvor vi skal besøge lokale landsbyer. Landsbybeboerne har bevaret de gamle traditioner, der har holdt dem forbundet til deres forfædres jord.

Vi når til Atakpame, en dejlig by omringet af bjerge, som ligger langs togbanen, der går mod nord fra Lomé til Blitta. Byen har udviklet sig hurtigt til et kommercielt midtpunkt på den store nord-Syd karavanerute. Nu om dage fungerer byen som et vigtigt bomuldsdyrknings-område, men de lokale bønder handler også med både kakao og kaffe. Vi gør holdt for at besøge de ugentlige markeder.

Om aftenen skal vi overvære en ilddans. I hjertet af en landsby lyser et stort bål ansigterne op på danserne, der begynder at bevæge sig til de hektiske rytmer fra trommerne. Ilddanserne, som er i en form for trance, kaster sig selv ind i de brændende gløder, tager dem op i deres hænder og putter dem i munden. De passerer gløderne over deres kroppe uden at vise nogen form for skade eller smerte.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 6: Smede

Vi besøger Faille d’Alejdo, som er en dramatisk kløft, der er blevet til ved at sprænge hul i en klippe for at lave plads til en hovedvej. Vi skal på vandring op ad Mount Kabye, som er beboet af en stamme, der bor i grupper af hytter, som hænger sammen via en mur. Inde i hvert hus, som kaldes Soukala, lever én patriarkalsk familie.

Noget der virkelig er interessant at være vidne til er smedene, som stadig den dag i dag bruger sten i stedet for hamre. Vi møder også lokale kvinder, der producerer traditionelt keramik og gammeldags gulve af små stykker af keramikken.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 7-9: Fjerntliggende slotte

Et spor gennem Atakora bjergkæden er vejen til det mystiske og ressourcestærke Tamberma folk. Af selvforsvarsmæssige grunde har disse mennesker søgt tilflugt i hjertet af Atakora i århundreder – et land så svært at nå til, at tamberma befolkningen kunne flygte fra en hver invasion eller indtrængen, fra især slavehandlere der kom fra Nordafrika.

Ifølge specialister ligger Tamberma folkets oprindelse tæt op ad Dogon befolkningen i Mali. Sammen deler de en absolut tro på deres egne animistiske traditioner. Beviset findes i tilstedeværelsen af store feticher af fallisk form ved indgangen til deres huse. Disse utroligt smukke boliger ligner små toetagers slotte. Enkelte avantgarde arkitekter som Le Corbusier var forbløffede over styrken og designet i disse befæstede boliger. Med tilladelse fra indbyggerne går vi ind i et af husene, hvor vi får et indblik i deres levemåde.

Vi skal på en tredages vandring i bjergene, hvor vi skal opleve de fjerntliggende Tamberma og Somba landsbyer, der ligger i denne bemærkelsesværdige region. Vi møder Somba stammen (hvis navn betyder ’nøgen’ i deres traditionelle sprog) og Tamberma stammen. Deres traditioner er endnu ikke blevet påvirkede af omverdenen, grundet stammens geografiske isolation. I nogle af landsbyerne bærer folket her kun meget simpelt tøj, og kvinderne er dækkede af amuletter.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 10: Fetichpræsternes bjerge

Vi skal på en dejlig vandretur for at opleve de gamle Taneka landsbyer. Disse små byer består af runde huse dækkede af kegleformede tage, som i toppen er beskyttede af terrakottapotter. Den øverste del af landsbyen er beboet af fetichpræster klædte i gedeskind. Denne etniske gruppe lever på et arkæologisk sted, og kan meget vel være efterkommere af en stamme, der siges at være mystisk forsvundet for 400 år siden.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 11: Dansende masker

Om eftermiddagen ankommer vi til Dassa. Dassa har været hovedstad i et gammelt kongerige grundlagt af Olofin i 1385.

Først gør vi holdt ved Træhesten. Historien siger, at denne hest er doneret af portugisiske købmænd i 1903 til høvdingen, som klagede sig over at fire af hans heste var døde af en mærkelig sygdom.

Vi fortsætter vores besøg i Dassa med en vandretur til the Royal Hill, hvor konger førhen blev begravede. Da vi nu befinder os i voodooverdenen, kan vi ikke undgå at lægge mærke til hvordan dette sted er ’beskyttet’ af mange statuer og resterne fra nylige offerritualer. Hvis planlagt i byen, skal vi overvære en maskeceremoni.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 12: Det Royale Palads

Vi kører til Abomey, som er hjem til nogle af de vigtigste kongeriger i Afrika.

Vi besøger det Royale Palads i Abomey, hvis vægge er dekorerede med symboler der repræsenterer de forhenværende konger. Nu er paladset på listen over UNESCOs verdenskulturarv, og fungerer som et museum samt hvilested for det, der er tilbage fra de forhenværende konger.

Vi skal ligeledes møde et ældgammelt samfund af smede, der har tjent Dahomey kongerne og deres krigere for århundreder.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 13: Landsby på stolper

Med en motoriseret båd sejler vi til Ganvie, den største og smukkeste landsby på stolper i Afrika. Indbyggerne bygger deres huse på teakstolper, og dækker tagene med tykke lag af blade. Fiskeri er hovedaktiviteten her. Aftenenerne i Ganvie kan virke helt magiske: tusindvis af olielamper bryder mørket, og stilheden er kun afbrudt af folk, der hilser på hinanden på ’vandvejene’.

Vi tilbringer natten i et charmerende gæstehus på stolper.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 14: Ouidah

Vi tager på sejltur rundt i Ganvie om morgenen, hvorefter vi returnerer til fastlandet. Når vi er på fast landt igen, kører vi til Ouidah, byen der bliver anset som hovedstad af afrikansk voodoo. I dag nyder Ouidah godt af den afro-portugisiske arkitektur samt Pytontemplet, der ligger med facade mod den katolske katedral. Til fods skal vi besøge Pytontemplet og det portugisiske fort, der nu fungerer som et museum for Ouidahs historie og slavehandlen. Vi slutter vores byrundtur af med at følge ’slavevejen’ til stranden og ’The Point of no Return’, hvor slaver førhen gik ombord på slaveskibene for at blive sejlet væk.

Hvis planlagt i byen skal vi overvære en autentisk voodooceremoni.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 15: Slap af før hjemrejse

Vi krydser den togolesiske grænse og ankommer i Lomé om eftermiddagen. Her er der tid til at slappe af på stranden eller shoppe, hvilket der er rig mulighed for her i byen. Biler og chauffører står til rådighed for at tage jer med rundt til kunst- og antikforretninger, kunstgallerier med moderne malerier fra den ’togolesiske skole’ eller forretninger, der sælger populære genstande som farverige reklameskilte, der normalt står på gaderne foran frisørerne.

Der vil være et værelse ledigt, hvor du kan friske dig op inden du om aftenen bliver kørt i lufthavnen. Det er tid til at sige farvel til Vestafrika og tage flyet hjem til Danmark pakket med gode minder om en oplevelsesrig rundrejse i Togo og Benin.

Indkvartering: Dagsværelse i Lomé

Dag 16: Hjemkomst

Du lander i Danmark i henhold til dit flyselskab.

Velkommen hjem.

Praktisk

Afrejsedatoer 2023
Kontakt os for nærmere information

Visum
Togo:     2 x visum påkrævet
Benin:    1 x visum påkrævet

Ansøgning om visum er på eget ansvar og skal søges i god tid inden afrejse. Er der spørgsmål til, hvordan du anskaffer dig visum til de pågældende landende, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vaccinationer:
Gul Feber:  Påkrævet
Malaria:      Konsulter venligst egen læge
Andet:         Konsulter venligst egen læge

Forsikringer:
Rejseforsikring: Anbefales for lægehjælp og evakuering i tilfælde af nødsituation.
Afbestillingsforsikring: Bestilles senest på tidspunkt for køb af rejse.
Forsikringer kan købes hos Vores Afrika. Vi samarbejder med Gouda Rejseforsikring.

Afrejse fra
Valgfri lufthavn

Transport
Micro/minibus eller firhjulstrækker

I øvrigt
Vores Afrika bestræber sig i videst mulige omfang at afvikle rejsen iht. ovennævnte beskrivelse. Der tages forbehold for prisstigninger og omstændigheder, der kan medføre nødvendige ændringer i rejseplanen og indkvartering mv.

Priser kan ændres i tilfælde af større prisstigninger i servicepriser samt udsving i vekselkurs EUR/DKK.