Togo & Benin | I det magiske hjerte

International grupperejse i Vestafrika

Tag med på en uforglemmelig rejse til Togo og Benin, som ligger langs Guineabugten i Vestafrika. Vi skal møde fetichpræster, healere og orakler, overvære ilddans, indvielsesritualer og deltage i ceremonier til ære for forfædrene. Vi skal overvære en magisk voodooceremoni og være vidner til den dybe trance, som voodooadepterne ind imellem opnår ved disse seancer. Voodoo stammer desuden oprindeligt fra disse lande – denne del af verdenen, hvor tro altid vil forblive autentisk. Lad den magiske atmosfære omringe dig i den lille landsby, når vi skal overvære en ægte, lokal voodooceremoni.

Glæd dig også til markedet med de berømte Nana Benz, kvinder som er kendte for deres handel med dyrt tøj fra Europa, gamle kolonibygninger, fetichmarked, vandring i en majestætisk skov, eventyrlige lerslotte i Atakora bjergene, vilde strande og en fascinerende landsby på stolper.

Kom med på denne intense rejse og oplev et lille, men overdådigt udpluk af Vestafrika.

Pris fra DKK 30.995

per person i delt dobbeltværelse

Inkluderet i prisen

Fly tur / retur
Indkvartering som beskrevet i rejseprogram
Udflugter som beskrevet i rejseprogram
Transfer som beskrevet i rejseprogram
Måltider som beskrevet i rejseprogram
Erfaren engelsktalende guide, chauffør og kok
Mineralvand under transfer og udflugter
Relevante parkgebyrer
Skatter og afgifter
Forplejning på oversøiske fly

Ikke inkluderet i prisen

Visum
Vaccinationer
Rejseforsikring
Afbestillingsforsikring
Drikkevarer
Måltider som ikke er beskrevet i rejseprogrammet
Drikkepenge til guide, chauffør, portere, hotelpersonale o.lign.
Gebyr til fremskaffelse af forsinket eller bortkommen bagage
Omkostninger til personlige udgifter som f.eks. telefonopkald, internet, vasketøj osv.
Andet som ikke er nævnt i rejseprogrammet

  • Lokal Ilddans

  • Lerslotte

  • Voodoo ceremonier

  • Stammedans

  • Landsby på stolper – Ganvie

Program

Dag 1: Ankomst i Lomé i Togo

Ved ankomst i Togos lufthavn i Lomé vil du blive mødt af en repræsentant fra vores team i byen, som kører dig til din lodge. Resten af aftenen er til fri disposition.

Indkvartering: Lodge inkl. morgenmad

Dag 2: Byrundtur i Lomé

Spis morgenmad på lodgen. Herefter mødes vi med de øvrige rejsedeltagere og guiden, som briefer om rundrejsens forløb.

Vores rejse starter ud med en byrundtur i Lomé, Togos pulserende hovedstad. Lomé er et krydspunkt for forskellige mennesker, handel og kulturer og fremstår som en meget kosmopolitisk by i lille størrelse. Det er her tradition og modernitet mødes. Disse elementer har ledet til en udvikling af en speciel identitet, der reflekteres i indbyggernes livsstil samt byens arkitektur.

Vi retter særlig opmærksomhed mod:

  • Det Centrale Marked med de berømte ’Nana Benz’ – ‘Afrikas dronninger’, som er kvinder, der har specialiseret sig i markedet for dyrt tøj fra Europa, og som bliver solgt i hele Vestafrika
  • Kolonibygningerne i det administrative kvarter, hvor man stadig kan mærke tilstedeværelsen fra kolonitiden
  • Fetichmarkedet, hvor vi finder et eklektisk marked for alle nødvendige ingredienser, der bruges til kærlighedsdrikke og magiske sammenblandinger

Fra Lomé kører vi mod den tropiske skov, der omringer Kpalimé – et handelsmidtpunkt samt en by med en fortid fra kolonitiden. Her skal vi besøge markedet og kunstcenteret.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 3: Skov

Om morgenen skal vi på en lang vandretur ind i skoven og opleve den ’magiske verden’: de majestætiske træer, de lystige hilsener fra de lokale indbyggere, der bor her, ekkoene fra de vilde dyr, lyden fra ’tam-tam’er’ og det smukke smaragdgrønne lys, der filtrer sig ind i træernes grene.

En lokal guide og entomolog forklarer os om sommerfuglenes og insekternes hjemmehørende i denne skov. Han vil ligeledes indvie os i kunsten at male med naturlig farve.

Om eftermiddagen stopper vi i Atakpame, en typisk afrikansk by bygget i bjergene inde i skoven. De lokale her har længe været kendte for deres naturlige ressourcer, der kommer fra skoven. I særdeleshed faglærte mænd, der på små væve laver de ikoniske store og farverige klæder kendt som ’kente’.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 4: Lokal ilddans

Vi kører mod nord, hvor vi skal besøge lokale landsbyer. Befolkningsgrupperne kom oprindeligt her til fra den nordlige del af landet, og har bevaret de traditioner, som har holdt dem forbundet til deres forfædres jord.

Vi stopper for at besøge de ugentlige markeder og ankommer i Sokode sent om eftermiddagen.

I hjertet af landsbyen lyser et stort bål ansigterne op på dansere, der begynder at bevæge sig til de hektiske rytmer fra trommerne. Ilddanserne, som er i en form for trance, kaster dem selv ind i de brændende gløder, tager dem op i deres hænder og putter dem endda i munden. De passerer gløderne over deres kroppe uden at vise nogen form for skade eller smerte.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 5: Traditionelle høvdinge

Vi forlader Sokode og kører mod Malfakassa-Fazao bjergene, som er hjem til Bassar stammen. Bassar har udviklet- og formået at bevare deres traditionelle jernproducerings-teknikker. De vil vise os deres gamle ler-højovne og fortælle os om fusionsprocesserne.

I Bassar møder vi ’rådet’, og vi skal i audiens ved den traditionelle høvding i hans ’palads’ – som er en rummelig hytte dækket af et meget højt kegleformet tag.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 6: Lerslotte

Vi mødes med Kabye folket. I nogle landsbyer, som ligger placeret på toppen af bakkerne, laver kvinderne flotte lerpotter mens mændene arbejder med jern og giver det form ved at putte det ind i ilden, før det bliver slået på med en stor tung sten.

Når vi ankommer til Kante, krydser et spor Atakora bjergkæden og bringer os til Tamberma folket. Af selvforsvarsmæssige grunde har disse mennesker søgt tilflugt i Atakora i århundreder – et land så svært at komme til, at denne stamme kunne flygte fra enhver form for udestående indflydelse fra især slavehandlere kommende fra Nordafrika. Ifølge specialister ligger deres oprindelse tæt på Dogon folket fra Mali: Sammen med dem deler de en absolut trofasthed til deres egne animistiske traditioner. Beviset ligger i tilstedeværelsen af store feticher af fallisk form ved indgangen til deres hjem. Disse boliger, som er fantastisk smukke, ligner små toetagers slotte. Med tilladelse fra indbyggerne vil vi gå ind i husene og prøve at forstå deres måde at leve på.

Lidt mod øst, når vi har krydset Beningrænsen (Nadoba/Bokoumbe) mødes vi med Betammaribe stammen (også kaldet Somba). De lever også i Atakora bjergkæden. Ligesom Tamberma bygger Betammaribe-stammen også smukke lerslotte, men som en direkte modsætning følger denne stamme en serie meget tankevækkende indvielsesritualer.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 7: Fetichpræsternes bjerge

Om eftermiddagen skal vi møde Fulani folket og besøge nogle af deres bosættelser. Fulani består hovedsageligt af hyrder, og er kendte for deres fantastiske skønhed. Smukke tatoveringer i deres ansigter giver beskeder til mennesker, som forstår deres sprog. Her findes et mysterium om et folk, der har lært at tæmme tid, rum, historie og geografi.

Efterfølgende tager vi på en dejlig vandretur for at gå på opdagelse i gamle Taneka landsbyer. Disse landsbyer består af runde huse dækkede af kegleformede tage, der i toppen er beskyttede af terrakottapotter. Den øverste del af landsbyen er beboet af unge indviede og fetichpræster, der bærer gedeskind som deres eneste beklædning. Som vi vandrer mellem de runde huse i alléer, der er grænset op af en række sten, kan det hænde at vi kommer forbi unge eller ældre skaldede og halvnøgne mænd. Det menes, at de gør sig klar til indvielsesritualer.

Vi kører mod syd, hvor vi skal besøge Savalou helligdommen, som repræsenterer et vigtigt sted for den animistiske pilgrimsrejse.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 8: Dansende masker

Vi skal i dag overvære Eguns dansende masker. Egungun er et meget magtfuldt og hemmeligt maskesamfund. Egunmasker siges at være reinkarnationer af afdøde mennesker og er kendte og berygtede for deres aggressivitet og deres uforudsigelighed. Maskerne kommer ud fra skoven og danner et optog gennem byens gader, hvor de springer ud mod enhver overmodig tilskuer, der tør komme for tæt på. Og ingen ønsker at blive berørt af Egun, for enhver kontakt kan betyde livsfare. Så det er med at passe på! Når maskerne ankommer udfører de en form for tyrekamp, der er lavet for at skræmme menneskemængden, men i virkeligheden bliver de som regel mødt af byger af latter i denne komiske ceremoni.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 9: Landsby på stolper

Vi når til Ganvie, afrikas smukkeste landsby på stolper, ombord på en motoriseret båd. Indbyggerne i Ganvie tilhører Tofinous etniske gruppe, og bygger deres huse på tykke stolper og dækker tagene med et tykt lag blade. Fiskeri er hovedaktiviteten hos Tofinou stammen, som takket være deres fjerntliggende boliger har formået at bevare deres traditioner såvel som deres originale husbyggerier.

På vejen til Grand Popo stopper vi i Ouidah. Ouidah bliver anset som værende ’voodooens hovedstad’ i Afrika, og byen er vært for flere ceremonier, hvor tusinder af traditionelle høvdinge og fetichpræster samles for at praktisere deres kult. Byen var før hen også en af de vigtigste slavehandlerhavne.

Senere om eftermiddagen når vi til vores hyggelige lodge, som ligger ved stranden.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 10: Ouidah og Zangbeto spøgelset

Vi fortsætter mod byen Ouidah, der bliver anset som hovedstad af afrikansk voodoo. I dag nyder Ouidah godt af den afro-portugisiske arkitektur samt Pytontemplet, der ligger med facade mod den katolske katedral. Den afslappede attitude blandt de lokale blender harmonisk sammen med tordenen fra de fjerne bølger og rytmer fra trommer. Til fods skal vi besøge Pytontemplet og det portugisiske fort, der nu fungerer som et museum for Ouidahs historie og   slavehandlen. Vi slutter vores byrundtur af med at følge ’slavevejen’ til stranden og ’The Point of no Return’, hvor slaver førhen gik ombord på  slaveskibene for at blive sejlet væk.

Vi skal senere overvære en Zangbeto danseforestilling. Zangbeto-masker er meget høje og dækkede af farverige strå. De repræsenterer de vilde ikke-menneskelige ånder. Maskebærerne hører til et hemmeligt samfund og holder deres identitet skjult, da de ’ikke-indviede’ ikke må vide hvem de er.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 11: I hjertet af voodooland – Hjemrejse

Lang kysterne til Togo og Benin er voodoo en religion, som er blevet givet videre af forfædre og stadig den dag i dag entusiastisk praktiseres jævnligt. Vi bevæger os dybt ind i den afrikanske bush for at opleve denne kult, og i hjertet af en fjerntliggende landsby skal vi overvære en autentisk voodooceremoni. Under ceremonien til lyden af trommer og besværgende sange, kan voodoo-ånder efter sigende tage plads i adepterne, så de går i trance.

I en anden landsby skal vi besøge en healer. Alle de forskellige mennesker vi møder under vores rejse, bringer komplekse løsninger som altid er baseret på en meget enkel vision af mennesket. Deres antropologi associerer systematisk materialet med det åndelige. Vi får mulighed for at have en samtale med healeren, samt hjælpe ham med at heale og møde nogle af hans patienter.

Senere ankommer vi til Lomé, hvor der er tid til at slappe af eller shoppe. Der vil være værelser ledige ind til kl. 18.00, hvor det er tid til at tage flyet hjem til Danmark pakket med gode minder om en oplevelsesrig rundrejse i Vestafrika. En rejse, du aldrig glemmer.

Indkvartering: Dagsværelse i Lomé

Dag 12: Hjemkomst

Du lander i Danmark i henhold til dit flyselskab.

Velkommen hjem.

Praktisk

Afrejsedatoer 2024
1. marts
12. april
30. august
22. november

Visum
Togo:    2 x visum påkrævet
Benin:   1 x visum påkrævet

Ansøgning om visum er på eget ansvar og skal søges i god tid inden afrejse. Er der spørgsmål til hvordan du anskaffer dig visum til de pågældende landende, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vaccinationer:
Gul Feber:  Påkrævet
Malaria:      Konsulter venligst egen læge
Andet:         Konsulter venligst egen læge

Forsikringer:
Rejseforsikring: Anbefales for lægehjælp og evakuering i tilfælde af nødsituation.
Afbestillingsforsikring: Bestilles senest på tidspunkt for køb af rejse.
Forsikringer kan købes hos Vores Afrika. Vi samarbejder med Gouda Rejseforsikring.

Afrejse fra
Valgfri lufthavn

Transport
Micro/minibus eller firhjulstrækker

I øvrigt
Vores Afrika bestræber sig i videst mulige omfang at afvikle rejsen iht. ovennævnte beskrivelse. Der tages forbehold for prisstigninger og omstændigheder, der kan medføre nødvendige ændringer i rejseplanen og indkvartering mv.

Priser kan ændres i tilfælde af større prisstigninger i servicepriser samt udsving i vekselkurs EUR/DKK.