Togo & Benin | Voodooens vugge

International grupperejse i Vestafrika

Kom med på denne vidunderlige grupperejse til Togo og Benin, som ligger langs Guineabugten. Begge lande så små og alligevel så fascinerende og rige på kultur. Denne rejseplan tager dig fra Lomé, hovedstaden i Togo, til Atakora bjergkæden, hvor Tamberma og Somba befolkningen bor i små eventyrlige lerslotte. Fra Atakora kører vi tilbage til kysten via Natitingou, Bohicon og Ganvie.

Glæd dig til mødet med lokale fetichpræster, healere og orakler. Vi skal overvære en ilddans, indvielsesritualer og ceremonier til ære for forfædrene. Ligeledes skal vi være vidner til adepternes dybe tilstand af trance, som de eftersigende ind imellem opnår ved traditionelle voodooceremonier. Voodoo stammer oprindeligt fra disse lande, hvor tro altid forbliver autentisk.

Pris fra DKK 28.995

per person i delt dobbeltværelse

Inkluderet i prisen

Fly tur / retur
Indkvartering som beskrevet i rejseprogram
Udflugter som beskrevet i rejseprogram
Transfer som beskrevet i rejseprogram
Måltider som beskrevet i rejseprogram
Erfaren engelsktalende guide, chauffør og kok
Mineralvand under transfer og udflugter
Relevante parkgebyrer
Skatter og afgifter
Forplejning på oversøiske fly

Ikke inkluderet i prisen

Visum
Vaccinationer
Rejseforsikring
Afbestillingsforsikring
Drikkevarer
Måltider som ikke er beskrevet i rejseprogrammet
Drikkepenge til guide, chauffør, portere, hotelpersonale o.lign.
Gebyr til fremskaffelse af forsinket eller bortkommen bagage
Omkostninger til personlige udgifter som f.eks. telefonopkald, internet, vasketøj osv.
Andet som ikke er nævnt i rejseprogrammet

  • Voodooceremonier

  • Traditionelle høvdinge

  • Lerslotte

  • Lokal ilddans

Program

Dag 1: Ankomst i Lomé i Togo

Ved ankomst i Lomé lufthavn bliver du mødt af en repræsentant fra vores team i byen, som vil køre dig til dit hotel. Resten af aftenen er til fri disposition.

Indkvartering: Lodge inkl. morgenmad

Dag 2: Lokal ilddans

Spis morgenmad på hotellet hvorefter du mødes med de andre rejsedeltagere og guiden, som briefer om rundrejsens forløb.

Vores rejse i det magiske hjerte starter ud med et besøg ved et fetich marked i Lomé. Her kan man finde alle ingredienser, der bruges til at udføre voodooofringer. Det er her, at alle adepterne fra den lokale animistiske religion kommer for at købe de nødvendige ting, de skal bruge for at praktisere deres kult.

Vi kører nord på og stopper på vejen i Atakpame, en typisk afrikansk landsby bygget i bjergene.Her finder man alle produkter fra den nærliggende skov, som omringer stedet. Gennem de lokales faglærte arbejde på små vævemaskiner producerer mændene i dette område de ikoniske store og farverige klæder kaldet ’Kente’.

Vi ankommer i Sokode sent om eftermiddagen, og checker ind på vores hotel.

Om aftenen skal vi overvære en ilddans. I hjertet af byen lyser et stort bål ansigterne op på danserne, som begynder at bevæge sig til hektiske trommerytmer. Ilddanserne er i en form for trance, og kaster dem selv ind i de brandvarme gløder, griber dem med deres hænder og putter endda de brændende kul i munden.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 3: Traditionelle høvdinge

Vi forlader Sokode og kører mod Malfakassa-Fazao bjergene.

Vi skal møde Bassar folket, der har udviklet og formået at bevare deres traditionelle jernproduceringsteknikker. De viser os deres gamle lerovne og fortæller om deres fusionsproces. Geologisk empirisk viden og magiske overbevisninger blendes sammen i denne gammeldags måde at producere jern på, og gør denne proces til en næsten alkymistisk oplevelse.

I Bassar bliver vi modtaget i den traditionelle høvdings ’palads’, også kaldet ’Rådets Værelse’, som er repræsenteret af en rummelig hytte dækket med et meget højt kegleformet tag.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 4: Lerslotte

Vi mødes med Kabye folket. I nogle landsbyer, som ligger placeret på toppen af bakkerne, laver kvinderne flotte lerpotter mens mændene arbejder med jern og giver det form ved at putte det ind i ilden, før det bliver slået på med en stor tung sten.

Når vi ankommer til Kante, krydser et spor Atakora bjergkæden og bringer os til Tamberma folket. Af selvforsvarsmæssige grunde har disse mennesker søgt tilflugt i Atakora i århundreder – et land så svært at komme til, at denne stamme kunne flygte fra enhver form for udestående indflydelse fra især slavehandlere kommende fra Nordafrika. Ifølge specialister ligger deres oprindelse tæt på Dogon folket fra Mali: Sammen med dem deler de en absolut trofasthed til deres egne animistiske traditioner. Beviset ligger i tilstedeværelsen af store feticher af fallisk form ved indgangen til deres hjem. Disse boliger, som er fantastisk smukke, ligner små toetagers slotte. Med tilladelse fra indbyggerne vil vi gå ind i husene og prøve at forstå deres måde at leve på.

Lidt mod øst, når vi har krydset Beningrænsen (Nadoba/Bokoumbe) mødes vi med Betammaribe stammen (også kaldet Somba). De lever også i Atakora bjergkæden. Ligesom Tamberma bygger Betammaribe-stammen også smukke lerslotte, men som en direkte modsætning følger denne stamme en serie meget tankevækkende indvielsesritualer.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 5: Fetichpræsternes bjerge

I dag skal vi på en dejlig vandretur, hvor vi skal opleve Taneka landsbyer, der ligger på et bjerg af samme navn. Disse landsbyer består af runde huse med kegleformede tage, der i toppen er beskyttede af terrakottapotter. Den øverste del af byen er beboet af unge indviede samt af fetichpræster, hvis eneste beklædningsgenstand er gedeskind. Denne etniske gruppe har boet på dette arkæologiske sted i århundreder. De første indbyggere fra Kaby-oprindelsen flyttede op i bjergene under det 9. århundrede e. Kr. Siden da har andre befolkningsgrupper sluttet sig til dem. Hver gruppe har bevaret deres egne indvielsesritualer, men på samme tid har de også dannet nogle fælles religiøse og politiske institutioner.

Senere kører vi mod syd, hvor vi skal besøge Savalou helligdommen, der præsenterer et vigtigt sted for animistisk pilgrimsfærd.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 6: Det Royale Palads

Dassa er sæde for et gammelt kongerige opført af Olofin i 1385. Byen rummer nogle steder, der bliver betragtet for værende beviser for det langvarige dynasti. En vandretur gennem bakkerne tager os til et helligt sted, hvor konger førhen blev begravede og som stadig i dag bliver beskyttede af mange voodoofigurer.

Når vi ankommer til Abomey, skal vi besøge det Royale Palads i Abomey hvis vægge er dekorerede med symboler, der repræsenterer de forhenværende konger i Dahomey kongeriget. Paladset fungerer nu som et museum, hvor levnende fra de gamle konger bliver bevarede.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 7: Ouidah

Få kilometer nord for Cotonou strækker der sig et stort søområde, hvor man finder byen Ganvié – den største og smukkeste afrikanske landsby på stolper. Vi når til Ganvié i en motoriseret træbåd. Indbyggerne i Ganvié, som stammer fra Tofinous etniske gruppe, bygger deres huse på tykke stolper og dækker tagene med et tykt lag strå. Fiskeri er hovedaktiviteten blandt Tofinou gruppen, som takket være den fjerntliggende beliggenhed har formået at bevare deres traditioner såvel som deres originale husbygningsmetoder.

I Ouidah besøger vi Pytontemplet, hvor slangerne bliver tilbedte som voodoo feticher, der beskytter hele byen; portugisernes fort, der i dag fungerer som et museum om slavehandel; og vejen til ’The point of no return’ – vejen som uheldige fanger førhen gik ad før de gik ombord for at blive sejlet til ’New World’.

Sent om eftermiddagen ankommer vi til Grand-Popos strande.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 8: I hjertet af voodooland – Hjemrejse

Vi krydser den togolesiske grænse (Save Kodji / Hilla Kodji).

Langs Togos og Benins kyster er voodoo en religion, der er blevet videregivet af forfædre og stadig den dag i dag jævnligt praktiseres. Vi skal dybt ind i bushen for at opleve denne tro til fulde. I hjertet af en landsby skal vi overvære en voodooceremoni. Til de hektiske rytmer fra sang og trommer kan man til tider opleve nogle af voodoodanserne gå i dyb trance, når de efter sigende bliver ’overtaget’ af en voodooånd. Den lille landsby er som omringet af en magisk atmosfære, mens vi overvære den mindeværdige ceremoni.

Vi ankommer til Lomé, hvor der er tid til afslapning på stranden eller en sidste shoppetur.

Der vil være ledige værelser, hvor man kan friske sig op inden afgang til lufthavnen kl. 18.00. Det er tid til at tage flyveren hjem til Danmark pakket med gode minder om en oplevelsesrig rundrejse i Togo og Benin.

Indkvartering: Dagsværelse i Lomé

Dag 9: Hjemkomst

Du lander i Danmark i henhold til dit flyselskab.

Velkommen hjem.

Praktisk

Afrejsedatoer 2023
Kontakt os for nærmere information

Visum
Togo:     1 x visum påkrævet
Benin:    1 x visum påkrævet

Ansøgning om VISA er på eget ansvar, og skal søges i god tid inden afrejse. Er der spørgsmål til hvordan du anskaffer dig VISA til de pågældende landende, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vaccinationer
Gul feber:            Påkrævet
Hepatitis A:         Kontakt venligst egen læge
Malaria:               Kontakt venligst egen læge
Andet:                  Kontakt venligst egen læge

Forsikringer
Rejseforsikring: Anbefales for lægehjælp, hospitalsophold samt hjemtransport i tilfælde af sygdom.
Afbestillingsforsikring: Bestilles senest på tidspunkt for indbetaling af depositum.
Forsikringer kan købes hos Vores Afrika. Vi samarbejder med Gouda Rejseforsikring.

Transport
Micro-/minibus eller firhjulstrækker

Afrejse fra
Valgfri lufthavn

I øvrigt
Vores Afrika bestræber sig i videst mulige omfang at afvikle rejsen iht. ovennævnte beskrivelse. Der tages forbehold for prisstigninger og omstændigheder, der kan medføre nødvendige ændringer i rejseplanen og indkvartering mv.

Priser kan ændres i tilfælde af større prisstigninger i servicepriser samt udsving i vekselkurs EUR/DKK.