Ghana, Togo & Benin | Voodoo og traditioner

International grupperejse i Vestafrika

Denne grupperejse til Ghana, Togo og Benin byder på et rejseprogram, hvor vi til fulde kan opleve disse tre fantastiske lande, som er blandt de mest velstillede og interessante i Vestafrika. Mod nord møder vi befolkningsgrupper, der stadig den dag i dag er ukendte for omverdenen. Længere mod syd er der mulighed for at finde beviser fra kolonitiden, magiske voodoofejringer og det rige Ashanti kongerige, hvor vi, hvis det er muligt, skal deltage i den store traditionelle festival Akwasidae.

Unikke, traditionelle kulturer, verdenskendt musik og kunst, særdeles farverige festivaler og maskedanse er nogle af perlerne i det tribale Vestafrika. Vores fantastiske kulturelle odyssé tager os til de mest fjerntliggende steder i Ghana, Togo & Benin, hvor vi skal opleve gamle stammeverdener, som har en tro på, at de bliver guidet af ældgamle ånder. Vi tager på opdagelse på den forhenværende slavekyst med sine uforglemmelige europæiske forter, før vi kommer til det gyldne Ashanti Kongerige i Kumasi. Som vi kører over savannerne i det nordlige Ghana, Togo og Benin møder vi Dagomba befolkningen. Vi skal besøge en hekselandsby og opleve Tamberma folkegruppen og deres eventyrlige lerslotte, som er spektakulære eksempler på en unik afrikansk arkitekturstil. Langs kysten, i hjertet af voodooland, skal vi besøge praktikere, overvære trancedanse og lære omkring den store indflydelse som voodooånder stadig har på deres folk.

Pris fra DKK 32.995

per person i delt dobbeltværelse

Inkluderet i prisen

Fly tur / retur
Indkvartering som beskrevet i rejseprogram
Udflugter som beskrevet i rejseprogram
Transfer som beskrevet i rejseprogram
Måltider som beskrevet i rejseprogram
Erfaren engelsktalende guide, chauffør og kok
Mineralvand under transfer og udflugter
Relevante parkgebyrer
Skatter og afgifter
Forplejning på oversøiske fly

Ikke inkluderet i prisen

Visum
Vaccinationer
Rejseforsikring
Afbestillingsforsikring
Drikkevarer
Måltider som ikke er beskrevet i rejseprogrammet
Drikkepenge til guide, chauffør, portere, hotelpersonale o.lign.
Gebyr til fremskaffelse af forsinket eller bortkommen bagage
Omkostninger til personlige udgifter som f.eks. telefonopkald, internet, vasketøj osv.
Andet som ikke er nævnt i rejseprogrammet

  • Fetich marked

  • Voodooceremonier

  • Lokal Ilddans

  • Ashanti kongeriet

Program

Dag 1: Ankomst i Lomé i Togo

Ved ankomst i Lomé om aftenen, bliver du modtaget af en repræsentant fra vores team i byen, som kører dig til dit hotel. Resten af aftenen er til fri disposition.

Indkvartering: Lodge inkl. morgenmad

Dag 2: Fetich marked

Lomé, Togos hovedstad kan siges at være et krydsningspunkt for folk, handel og kultur. Her skal vi besøge det lokale marked og kolonibygningerne i det administrative kvarter, hvor den forhenværende kolonitid stadig føles meget tilstedeværende. Vi skal også besøge fetichmarkedet, hvor man kan finde et eklektisk sortiment af næsten alle nødvendige ingredienser til kærlighedsdrikke eller magiske sammenblandinger.

Senere bevæger vi os ind i landet og træder direkte ind i Voodooverdenen, hvor vi skal møde traditionelle healere, som behandler deres patienter ved at kombinere voodooritualer med deres dybe viden om forfædrenes urter. Behandlingerne menes at være effektive for næsten alle slags sygdomme.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 3: Voodooceremoni

Hvert år den 10. januar findes der i Benin en national fejringsdag, hvor den traditionelle religion og kulten, der associeres med religionen, hyldes. Ouidah er i særdeleshed en by, hvor snesevis af voodooceremonier afholdes, og hvor tusindvis af adepter, traditionelle høvdinge og fetichpræster tilkaldes.

I dag nyder Ouidah også godt af den afroportugisiske arkitektur samt Pytontemplet, der ligger med facade mod den katolske katedral. Vi slutter byrundturen af med at følge ’slavevejen’ til stranden og ’The point of no return’, hvor de uheldige slaver førhen gik ombord på skibene.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 4: Lake Ganvié

Vi krydser Lake Nokwe med en motoriseret båd for at nå til Ganvie, den største og smukkeste afrikanske landsby på stolper. De ca. 25.000 indbyggere, som har oprindelse fra Tofinous etniske gruppe, bygger deres huse på teakstolper og dækker tagene med et tykt lag blade. Landsbyen har formået at bevare sine traditioner og miljøer på trods af en lang, menneskelig tilstedeværelse i et lukket område. Livet folder sig hver dag ud i kanoer, som mænd, kvinder og børn med lethed styrer med farverige årer.

Med fødderne på fast grund igen kører vi til Abomey, hvor vi skal besøge det Kongelige Palads. Paladsets vægge er dekorerede med basrelieffer, der repræsenterer symboler fra de forhenværende Dahomey konger. Nu, fungerende som et museum og på UNESCOs liste over verdenskulturarv, udstiller paladset genstande, der tilhørte de forhenværende konger såsom troner, altre, statuer, kostumer og våben.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 5: Fetichpræsternes bjerge

Vi gør holdt ved Dankoli Fetich, som er et vigtigt sted for voodookulturen. Tusindvis af små spyd er stukket i feticherne som vidnesbyrd om de utallige bønner om en god høst, et lykkeligt bryllup, en let fødsel, succes i skolen osv. Om eftermiddagen skal vi opleve de gamle Taneka landsbyer, der ligger på et bjerg af samme navn. Landsbyerne består af runde huse med kegleformede tage, der i toppen er beskyttede af terrakotta potter. Den øverste del af landsbyen er beboet af unge indviede og af fetichpræster klædte i gedeskind.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 6: Lerslotte

Vi ankommer til landet beboet af Somba, der bor i befæstede boliger. Boligerne har form som middelalderlige slotte, og er nogle af de smukkeste eksempler på gammelt afrikansk arkitektur. Stammernes stærke traditioner og overbevisninger bliver bevist ved tilstedeværelsen af store helligdomme af fallisk form, der står ved indgangen til deres hjem.

Med indbyggernes tilladelse skal vi opleve sådan en bolig indvendigt, hvor vi får et interessant indblik i deres levemåder.

Vi fortsætter mod vores lodge, hvor resten af dagen er til fri afbenyttelse.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 7: Lokal ilddans

Dagen starter med en halv dags let gåtur for at udforske landsbyerne Kabye og Moba, der ligger ved Defale bjergene. Her kan vi forvente at opleve en utrolig imødekommende velkomst.

Kørslen i bjergene vil bringe os til den etniske gruppe Kabye. Kabye-boligerne, kaldet Soukala, er sammensat af flere hytter, der er forbundet af en væg, hvor hver bolig er domænet af en patriarkalsk familie. I landsbyerne, der ligger på toppen af ​​bjergene, er kvinderne keramikere, mens mændene er smede, der stadig arbejder med jern med tunge sten i stedet for hamre og ambolte. Vi følger processen med at forme en hestesko.

Om aftenen skal vi overvære en ilddans ved Tem-stammen. I midten af en lille landsby tændes et stort bål, og lyser deltagernes ansigter op. De danser til de hypnotiske trommerytmer, springer ind i de brandvarme gløder og samler de brændende kul op og passerer dem over deres kroppe. De putter dem endda i munden – alt sammen uden at gøre skade på dem selv eller vise nogen form for smerte. Det er svært at forklare en præstation som denne. Er det et  spørgsmål om mod? Selvrealisering? Magi? Måske er det virkelig feticherne, der beskytter dem mod ilden.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 8: De forviste hekse

I dag følger vi et spor, der fører til et samfund af hekse! Alle er blevet forviste fra deres landsbyer, da de er blevet fundet skyldige i forfærdelige begivenheder som f.eks. en teenagers død, en mystisk sygdom eller dårlig høst. De bor nu sammen i dette særlige sted. Vi kan tale med dem om deres liv og om den særlige helligdom, der beskytter dem og ”renser” deres ånd fra dårlig vilje. Deres varme velkomst kontrasterer dramatisk med de historier, der berettiger dem til at være her.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 9: Hellige aber

Vi forlader hovedvejen og følger et spor til en hellig skov. De lokale, der bor her, anser skildpadder samt mona- og colobus aber som værende deres hellige totem. Selvom vi nok kan synes, at det lyder sjovt, så anses aberne faktisk for at være ’talsmænd’ for skildpadderne. Vi får lov at opleve det største ’samfund’ i verden af disse abearter. Under vores vandretur i skoven ledet af en lokal guide i selskab af et smaragdgrønt lys, der filtrer sig ind i grenene på de ældgamle træer, får vi rig mulighed for at se de hellige aber.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 10: Ashanti kongeriget

Kumasi er den historiske og spirituelle hovedstad i det gamle Ashanti kongerige. Den hyldest der i dag gives til Ashantene, som er kongen, er det bedste bevis på kongerigets forhenværende pragt og styrke. Med næsten en million indbyggere er Kumasi en sprudlende by med et fantastisk centralt marked, som er et af de største i Afrika. Alt slags Ashanti håndværk, som lædervarer, keramik og kentetøj kan findes her sammen med næsten alle former for tropisk frugt og grøntsager.

Om eftermiddagen overværer vi, hvis muligt, en traditionel Ashanti begravelse med sørgende deltagere klædte i smukke røde og sorte togaer. Nok kalder vi det ’begravelser’, men i virkeligheden er det en festlig fejring, hvor den afdøde stadig menes at være sammen med sin familie. Høvdingen ankommer omringet af sit hof under skyggen af store paraplyer, mens trommer giver rytme til dansere, hvis indviklede bevægelser er meget symbolske.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 11: Gyldne kongeriger

Om morgenen fortsætter vi vores Kumasi tur med et besøg ved det Royale Palads Museum, der fremviser en unik samling af guldjuveler, som førhen blev båret af Ashanti hoffet.

Hvis muligt skal vi overvære Akwasidae festivalen.

I Ashanti kalenderen er bestemte dage hvert år afsat til en meget speciel fest ved det kongelige slot i Kumasi, og denne traditionelle ceremoni finder sted i en af ​​de sidste afrikanske kongeriger, der har opretholdt sine gamle ritualer. Under denne fejring sidder kongen placeret under en spektakulær farverig paraply og er klædt i farverige, levende klæder samt massive århundreder gamle smykker. Rundt omkring ham står Ashantis ældste rådgivere. Foran kongen er der dannet en smal passage af dignitarer, der repræsenterer alle roller og magtpositioner inden for kongeriget såsom sværd og knivbærere, væbnede vagter, bærere af smukke strudsefjersvifter osv. Vi vil bevidne og opleve den fantastiske afsmag og stemningen i en af ​​de sidste store afrikanske monarker af skovene.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 12: Slavehandelsslotte

I dag kører vi til Ghanas kyst, tidligere kendt som Guldkysten, hvor der ligger mere end 50 gamle forte og slotte, der alle står tilbage som minde om tiden  med guld-, elfenbens- og slavehandel.

Vi besøger Cape Coast slottet, der blev bygget af svenskerne i 1653. Fra 1657 til 1664 skiftede det hænder af flere omgange, hvor det blev erobret af danskere, hollændere, den lokale Fanti-stamme, svenskere og til sidst englændere. I dag er stedet lavet om til et museum om slavehandelens historie.

I Cape Coast besøger vi også Fort William, der huser et fyrtårn. Fra toppen af ​​fortet kan vi nyde en storslået udsigt over byen.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 13: Elmina

I dag går turen videre til Elmina, hvor vi besøger slaveslotte og fangehuller, tilbage fra den gamle guld-, elfenbens- og slavehandel. Her er Elmina Castle den ældste og største europæiske bygning i Afrika og forbinder Afrikas historie med verdenshistorien. Elmina Castle er bygget af portugiserne i det 15. århundrede. Bygningen er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste.

Udenfor slottet finder vi en charmerende fiskerlandsby med en masse farverige fiskerbåde. Hver dag ledes fiskerbådene af erfarne og dygtige fiskermænd gennem de stærke bølger og havstrømme. Alt sammen for at sikre mad på bordet. Atmosfæren i de gamle gyder går tilbage til en tid, hvor Elmina var et travlt atlantisk handelscitadel.

Indkvartering: Lodge inkl. helpension

Dag 14: Afrikanske metropoler – Hjemrejse

Accra, Ghanas hovedstad, har opretholdt sin unikke identitet på trods af den hurtige udvikling, der sker i denne spændende afrikanske by i øjeblikket. På agendaen i dag har vi et besøg på Nationalmuseet, et af de første værker af uafhængige Ghana. Ideen, der inspirerede til museet, udsprang sig af at relatere ghanesisk kunst til det resterende kontinent samt for at bevise eksistensen af en afrikansk historie som en del af menneskehedens generelle historie.

Vi udforsker den gamle bydel af James Town, som er beboet af den lokale befolkning kendt som Ga. Vores dagstur slutter med et besøg til et værksted med speciale i at bygge fantasikister. Disse specielle håndlavede kister kan afspejle enhver form såsom frugter, dyr, fisk, biler, fly og meget andet.

Der vil være enkelte dagsværelser stillet til rådighed, hvor man kan tage sig et bad og et hvil, inden du om aftenen bliver kørt til lufthavnen for dit fly hjem. Med hjem i bagagen har du vidunderlige minder om en oplevelsesrig rejse i Vestafrika.

Dag 15: Hjemkomst

Du lander i Danmark i henhold til dit flyselskab.

Velkommen hjem.

Praktisk

Afrejsedatoer 2024
8. januar

Visum
Ghana:   1 x visum påkrævet
Togo:      2 x visum påkrævet
Benin:     1 x  visum påkrævet

Ansøgning om visum er på eget ansvar og skal søges i god tid inden afrejse. Er der spørgsmål til hvordan du anskaffer dig visum til de pågældende landende, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vaccinationer
Gul feber:            Påkrævet
Hepatitis A:         Kontakt venligst egen læge
Malaria:               Kontakt venligst egen læge
Andet:                  Kontakt venligst egen læge

Forsikringer
Rejseforsikring: Anbefales for lægehjælp, hospitalsophold samt hjemtransport i tilfælde af sygdom.
Afbestillingsforsikring: Bestilles senest på tidspunkt for indbetaling af depositum.
Forsikringer kan købes hos Vores Afrika. Vi samarbejder med Gouda Rejseforsikring.

Transport
Micro-/minibus eller firhjulstrækker.

Afrejse fra
Valgfri lufthavn

I øvrigt
Vores Afrika bestræber sig i videst mulige omfang at afvikle rejsen iht. ovennævnte beskrivelse. Der tages forbehold for prisstigninger og omstændigheder, der kan medføre nødvendige ændringer i rejseplanen og indkvartering mv.

Priser kan ændres i tilfælde af større prisstigninger i servicepriser samt udsving i vekselkurs EUR/DKK.