Rejsetips til Afrika

Læs vores rejsetips til Afrika, hvis du går med en drøm om at rejse til Afrika? Måske er planlægningen allerede i gang?

Vi kender udmærket følelsen og vi ved, at glæden er stor, når du endelig har taget beslutningen og booket flybilletten til det episke eventyr, der venter dig i Afrika. Tro os, når vi siger, at du uden tvivl har truffet en af de bedste rejsebeslutninger i dit liv.

Afrika – eventyr og sikkerhed

Afrika har meget at byde på lige fra utrolig natur, massevis af dyr, til en rig kulturhistorie, venlige lokale og vibrerende markeder. Afrika har det hele, endda nogle gange samlet på ét og samme sted. Der er noget særligt over lige præcis dette kontinent. Har du først besøgt Afrika én gang, vil du med stor sandsynlighed mærke trangen til at vende tilbage igen og igen. Det er netop den trang, vi hos Rickshaw Tours & Travel drives af.

Hos de fleste dukker der mange spørgsmål op inden rejsen. Er det sikkert at rejse i Afrika? Kan man få malaria i Afrika? Er det dyrt at rejse i Afrika? Snakker de lokale engelsk i Afrika? Dog bliver mange af de skeptiske spørgsmål ofte gjort til skamme. Af samme grund, har vi samlet en række rejsetips, der omhandler alt fra sikkerhed til indkvartering og udstyr, så du kan forberede dig bedst muligt på dit livs eventyr.

Hvad du bør planlægge, inden du rejser

Namibia-ørkenløver-etosha

Selvom du er typen, der godt kan lide at tage dagene, som de kommer, vil det ikke gavne dig særlig meget i Afrika. Det er nemlig en destination, hvor planlægning er nødvendig. Uden planlægning risikerer du at sidde fast i bestemte områder af landet uden mulighed for at booke transport eller et sted at overnatte. Desuden vil du opleve, at du spilder meget af tiden på at vente på at få bekræftet de ture, du ønsker at booke.

Vi er altid behjælpelige med at sammensætte din rejse til Afrika. Inden vi når til planlægningen, er det en god idé, at du gør dig følgende tanker:

 • Hvor vil du gerne rejse hen?
 • Hvor lang tid vil du rejse i?
 • Hvilken sæson vil du rejse i? Den populære højsæson eller den billigere lavsæson?
 • Hvad vil du gerne opleve på rejsen?
 • Hvad er dit budget?

Andre vigtige ting at undersøge inden rejsen:

 • En anden ting at være opmærksom på er dit pas. Det skal nemlig være gyldigt minimum 6 måneder efter rejsen, og der skal være mindst 2 blanke sider i passet.
 • Hvad angår penge kan du hæve hos lokale banker eller i hæveautomater. Det er ikke verdens bedste idé at have en kæmpe bunke kontanter på dig. På langt de fleste lodges og hoteller tages, der imod kreditkort.
 • I mange afrikanske lande kræves der et bevis for vaccine mod gul feber ved indrejse. Malariaforebyggende medicin kan også være en mulighed. Du bør inden rejsen tale med din læge angående vacciner og evt. medicin til rejsen.

Det kan virke en smule drænende at forholde sig til alle de ting, men hvis du har sat dig ind i ovenstående gør du rejsen tusinde gange nemmere.

Ting du bør vide, når du rejser til Afrika

clifton-sydafrika-flickr-jpg-2

 • Vær opmærksom, men ikke bange

Hele Afrika har haft et temmelig dårligt ry i en årrække, når det kommer til tyveri og kriminalitet. Heldigvis har mange fået øjnene op for, at Afrika er et sikkert og behageligt kontinent at rejse i. Langt langt langt størstedelen af alle turister har udelukkende gode historier at fortælle fra deres afrikanske eventyr, og virkeligheden  er langt fra det billede, som medierne prøver at tegne. Sandheden er nemlig, at de fleste afrikanske lande er stabile og fredelige nationer, der arbejder mod en lysere fremtid for alle. Dog anbefaler vi, at du altid er opmærksom på dine omgivelser og følger din mavefornemmelse. Lad ikke frygten tage over, så du ender med at skærme dig selv mod Afrikas fantastiske og imødekommende lokalbefolkning.

 • De lokale er super venlige

Ligesom Afrika ikke er et farligt sted at rejse, så er den mangfoldige og fantastiske lokalbefolkning heller ikke farlig eller står klar til at røve dig. Du vil møde venlige og  imødekommende folk alle vegne. Du møder højst sandsynligt flere uhøflige folk, når du er på farten i hverdagen herhjemme. Det er normalt at blive mødt med et smil og et ”hej”, og de fleste er interesserede i at lære dit navn og høre om, hvor du kommer fra og hvad din baggrund er. Hvis du er åbensindet, venlig og respektfuld, vil du næsten med garanti blive behandlet som en nær ven.

 •  Du bliver højst sandsynlig kaldt ‘Mzungu’

Du vil med stor sandsynlighed støde ind i ordet ‘Mzungu’, hvis du rejser i Østafrika. De lokale råber det med et smil på læben, mens de passerer dig på gaden eller ser dig sidde i bilen. Den direkte oversættelse fra swahili betyder ‘en person, der ikke har noget formål’. Dog bruges ordet på ingen måde i en negativ retning, og i dag bruges det om hvide udlændinge. Det bruges altid på en venlig og sjov måde – så lad endelig være med at tage det personligt. I Madagaskar siger de ‘vazaha’ om hvide mennesker.

 • Forhold dig til ”African Time”

”African time”. Et ord, du kommer til både at elske og hade under din rejse, men jo  før du lærer at holde af ordet, desto bedre. I Afrika går tiden bare på en anden måde. Bussen kører, når den fuld og sjældent til tiden. En aftale kl. 8 betyder ofte kl. 11, og selvom du bestilte din mad for en time siden, betyder det ikke, at den er på vej. I stedet for at blive frustreret af den afslappede attitude, så forsøg at slap af i det. Og så er det en god idé at indbygge fleksibilitet i rejseprogrammet, så der altid er tid til lidt forsinkelse undervejs. Du vil på et tidspunkt indse, at det er befriende at slippe for den vestlige hastekultur og punktlighed, hvor alt skal ske i det minut, det er tænkt. Nyd i stedet en mere afslappet dagligdag, hvor tingene sker, når de sker.

 • Tag de vigtigste toiletartikler med hjemmefra

Generelt når du rejser, kan du blot købe ny shampoo eller solcreme, når du løber tør. Det er ikke altid tilfældet i Afrika, hvis du ikke befinder dig i en af de større byer. Og ikke engang her er det altid en garanti. Derfor er det altid gavnligt at medbringe rigeligt af disse fornødenheder. Ofte tilbydes små flasker af shampoo og sæbe på hotellerne, men har du en yndlingsshampoo, du bruger derhjemme, så medbring den.

 • Vær en ansvarlig rejsende

Når du ser mennesker, der lever i fattigdom, kan det ofte være en overvældende oplevelse. Det er fristende at give penge, gaver eller mad til tiggere eller børn, men prøv at undgå det. Ofte giver det nemlig mere ballade, hvis først du begynder at dele ud af dine ting, da det fastholder idéen om, at Afrika skal ”reddes” af velmenende turister. Desuden er tiggeri en af de mest tydelig tegn på menneskehandel. Det opmuntrer børn til at blive væk fra skole for at tjene penge i stedet eller blive en del af organiserede bander. Det er en ond spiral, hvor tiggerne får sympati fra turisterne, som så donerer penge og bidrager til at spiralen fortsætter. Vær en ansvarlig rejsende og undgå at støtte den onde cirkel.

 • Rejs altid med rejseforsikring

Vi har sagt det før, vi siger det igen (og vi vil fortsætte med at sige det) – hvis du har råd til at rejse, har du også råd til at købe en rejseforsikring. Uforudsete ting kan ske under rejsen, og det blive lynhurtigt en dyr fornøjelse at dække selv. Så sørg nu for pokker for at blive dækket ordentligt ind gennem en rejseforsikring.

Lær at tale det lokale sprog

Hvis du er bange for at strande et sted i Tanzania eller ikke kan få fat i en taxa, fordi chaufføren kun snakker swahili, så tag det helt roligt. Du vil blive lettet, når du hører, at tiltrods for de 1.500-2.000 sprog, der tales i Afrika, taler langt størstedelen engelsk. Nogle lande taler desuden tysk eller fransk. Det kan dog stadig være gavnligt at lære nogle fraser fra de lokale sprog. De lokale sætter pris på, at du har sat dig ind i deres kultur og sprog. Det udmunder sig ofte i, at du får et par ekstra stykker frugt med i posen, eller du får varen til en billigere pris.

Kør-selv-ferier i Afrika

namibia-kør-selv-løve

Er du interesseret i muligheden for at køre selv på din ferie, er der mulighed for det i Sydafrika og Namibia. Her kan du leje en firehjulstrækker og fræse igennem nationalparker og ørkenlandskaber. Det giver den ultimative fornemmelse af frihed, og det er en fantastisk oplevelse, som vi anbefaler.

Overvejer du at leje bil under rejsen, er der nogle punkter du bør overveje:

 • Tænk over landets størrelse, og om det kan svare sig, at bevæge sig over distancerne i bil. Selvom køreturen er en del af eventyret, er det ærgerligt at bruge størstedelen af tiden inde i bilen fremfor at være ude og udforske landet. 
 • Benzin kan være dyrt i de mere øde egne.
 • Sørg altid for at tanke, når du ser en tankstation, da der kan være langt imellem stationerne.
 • Hvis du har planer om at køre off-road, bør du tage dine forholdsregler. Tag ekstra vand og mad med på turen, og medbring ekstra benzin.
 • Vær altid opmærksom på udlejningspapirerne. Der kan være skjulte gebyrer eller grænsegebyrer, som først blive afregnet, når du afleverer bilen.
 • Rejseforsikring, rejseforsikring og rejseforsikring!

Undgå tricktyve

rejsetips_ghana-1024x685

Den generelle tommerfingelregel er, at hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det nok også tilfældet. Hvis du retter dig efter den sætning, kommer du langt. Her er lidt råd til, hvad du bør undgå:

 • Folk der tilbyder en service eller en tur gratis.
 • Falske produkter eller billetter solgt til lavere pris.
 • Betaling for baggage på busture.
 • Personer der tilbyder at bære din baggage i lufthavnen eller ved bussen, da de efterfølgende vil kræve penge for servicen.
 • Aftal prisen med taxa chaufføren på forhånd for at undgå overpriser.
 • Folk der udgiver sig for at være flygtninge, studerende eller forældreløse for derefter at bede om penge.
 • Betalinger ved grænsen, som din guide ikke bekræfter er OK.

Sundhed og medicin

Du bør forhøre dig hos egen læge vedrørende medicin og vaccinationer til rejsen, da Rickshaw Tours & Travel som rejsebureau ikke må rådgive vedrørende dette. Dog kan vi afsløre, at mange afrikanske lande har indført et lovkrav om bevis for gul feber vaccinen, som skal vises ved indrejse. Skal du have fat i myggespray, er det en god idé at gå efter den type, der indeholder stoffet ‘deet’. Det har en langt bedre effekt på de hårdføre, afrikanske myg. Undgå at drikke vandet direkte fra hanen, og køb i stedet vandet på hotellet eller i supermarkedet. Maden i Afrika er lækker og af høj kvalitet, og hygiejnen på restauranter og hoteller er god.

Dine penge gør en forskel

Mange tror at Afrika er en billig rejsedestination, men generelt er det dyrere at rejse i Afrika end i eksempelvis Asien eller Sydamerika. Et budget på ca. 1.000 kr. pr. person pr. dag for transport, aktiviteter, indkvartering og mad er ikke helt ved siden af. Dog gør pengene en forskel og er med til at gavne det lokale samfund og naturreservater, så alle får en bid af kagen.

Sådan rejser du til Afrika på budget

Mange tror, at så snart de sætter deres fødder på afrikansk jord, så er alting væsentligt billigere end derhjemme. Det er også rigtigt, når det kommer til lokalt mad og busser, men aktiviteter og safariture er det, som får regningen til at løbe op på en rejse til Afrika. Altså er det de ting, du er kommet til Afrika for at opleve, som gør rejsen dyr. Ønsker du at rejse på et stramt budget, er der nogle gode råd at tage udgangspunkt i:

 • Overnat på camps eller hostels.
 • Har campen eller hostellet eget køkken, kan du vælge at lave din egen mad et par aftener.
 • Prioritér imellem udflugterne og book kun de ture, som er et ‘must-see’ for dig.

Indkvartering i Afrika

Fra skræddersyede safariture med overnatning i luksustelte, hvor selv kongelige kunne overnatte, til mere primitive backbacker hostel, hvor snorkesikrede ørepropper er en nødvendighed. Ja, i Afrika finder du alle former for indkvartering. I de større byer finder du alle de typiske indkvarteringsmuligheder med 5-stjernede hoteller og simple bed&breakfast. Jo længere du rejser væk fra byerne, desto færre muligheder er der.

Tænk på ressourcerne

Mangel på vand og elektricitet er et stort problem i Afrika. Elektricitet findes i mange områder, men over 600 millioner mennesker lever stadig uden. Som teknologien udvikler sig, bliver det mere udbredt, men derfor kan du som rejsende godt tænke over de begrænsede ressourcer. Tag korte bade, sluk lyset, når du ikke bruger det og tag opladerstikket ud, når din telefon eller dit kamera er fuldt opladet. Det er anbefalesesværdigt at medbringe en adapter og en soldreven oplader, da ikke alle camps har adgang til strøm.

Er du blevet inspireret af vores rejsetips til Afrika, så dyk ned i vores mange destinationer på det afrikanske kontinent og læs her om de mange muligheder for oplevelser og skræddersyede rejseprogrammer.