Rejsetips til Namibia: 18 facts og gode råd

Dyk ned i vores rejsetips til Namibia, hvis du leder efter nyttige facts og gode råd til at kickstarte dit episke eventyr i det sydlige Afrika? Bare rolig, vores guide dækker dig ind med information omkring, hvad der tegner landet, hvad du bør se og opleve, hvordan du kommer sikkert rundt og hvordan du forbereder dig bedst muligt på turen.

Vi vil gerne viderebringe dig vores bedste råd og tips til en uforglemmelige rejse i Namibia. Her finder du 20 gode råd, som du kan inddrage under planlæggen af dit livs rejse.

Rejsetips til Namibia – 18 gode råd til at rejse i Namibia i det sydlige Afrika

Og der er rigeligt at kaste sig over på sådan en rejse. De rødorange sandbanker ved Sossusvlei, den kraftfulde og frygtindgydende Skeleton Coast, månelandskabet ved Spitzkoppe, det utrolige dyreliv i Etosha Nationalpark, de dybe kløfter ved Fish River Canyon, den endeløse stjernehimmel, den flammende afrikanske solnedgang, de venlige lokale og den seriøst lækre mad. Der er ingen tvivl – Namibia vil blæse dig bagover!

1. Strækningerne er øde og rejsen bør foregå i et afslappet tempo

namibia-kør-selv-3-1024x685

At rejse i Namibia kan ikke sammenlignes med nogle andre destinationer i verden. Det er kendt som landet med de endeløse horisonter, de øde strækninger og uvirkelige landskaber. Med det sagt, vil landet efterlade dig med følelsen af at være virkelig lille og ubetydelig, og du vil samtidig være i stor beundring over alt det, du har set og oplevet under rejsen. Namibia er noget helt særligt på mange måder, og det er bestemt et besøg værd.

Et mindre kendt faktum er, at Namibia har den anden laveste befolkningstæthed i verden efter Mongoliet. Der bor nemlig kun 2,2 millioner indbyggere fordelt på et land, der er næsten 20 gange større end Danmark. Det er utroligt øde og tomt for mennesker. Faktisk kan du bruge flere timer på at køre rundt i landskaber, hvor du ikke møder ét eneste menneske eller dyr for den sags skyld. Og det kan faktisk have sine fordele. Namibia er nemlig det perfekte sted til at undslippe det pulserende og travle storbyliv og nyde den mere stille og afslappende atmosfære.

Få mest muligt ud af den øde beliggenhed og brug mindst to uger på at udforske landet. Hvis muligt, anbefaler vi gerne en måned. På den måde behøver du ikke skynde dig fra sted til sted, og du undgår at størstedelen af rejsen bruges i bilen, fordi du har travlt med hele tiden at rejse rundt. Du vil ikke fortryde det, og jo mere tid du bruger i Namibia, desto mindre er sandsynligheden for, at du har lyst til at forlade landet igen.

2. Namibias san-folk og tysk kolonialisme

namibia-san-mand-1024x685

Frem til det 19. århundrede, har Namibia i flere årtusinder været præget af de rige og fredelige kulturer, som stammer fra san, damara, herero og nama buskmænd. De mest kendte af disse grupper er san-folket, der menes at være den ældste befolkningsgruppe i det sydlige Afrika. De er kendt for at leve en nomadisk livsstil, hvor de jager og samler frugter og bær.

Dog ankom europæerne i det 19. århundrede, og det udgjorde en stor trussel for stammefolket. Selvom Namibia teknisk set var britisk herredømme, var det tyske kolonister, der ankom ved kysten ud for Walvis Bay i 1880’erne, hvor de gjorde krav på landet. Det har gjort Namibia til et helt unikt land, da meget af arkitekturen er tysk, der findes tyske aviser og størstedelen af befolkningen taler tysk – blandt de mange andre sprog, der tales i landet.

Dog blev der, som i mange andre kolonier i Afrika, brugt brutale metoder mod lokalbefolkningen. Fra 1904 til 1907 bekæmpede de lokale herero- og namaqua stammer kolonisterne, og det resulterede i det, som blev kaldt det første folkedrab i det 20. århundrede. Den tyske regering beordrede udryddelse af lokalbefolkningen, og det havde den triste effekt, at halvdelen af nama-folket og 80% af herero-folket forsvandt fra området. På mange måde var det forløberen til det apartheid system, der dominerede regionen i det 20. århundrede.

3. Apartheid i Namibia

nelson-mandela-sydafrika

De fleste kender nok apartheid fra Sydafrika. Dog er de færreste bekendte med, at det også eksisterede i Namibia. Det er grunden til, ligesom i Sydafrika, at der stadig findes en social adskillelse i landet den dag i dag. I 1940’erne gik Namibia under Sydafrika og det betød, at landet blev styret under det forfærdelige apartheid regime. Ligesom i Sydafrika, blev sorte og farvede nabolag ødelagt, og befolkningen blev adskilt fra hinanden. Namibias uafhængighed blev først genvundet i 1990, hvor landet igen blev en selvstændig nation.

4. Sprog: Der tales både engelsk og tysk

Namibia_Swakopmund.

Den namibiske befolkning taler som oftest to eller tre sprog; engelsk, et lokalt stammesprog og enten tysk eller afrikaans. Grundet landets kolonialistiske historie, vil du nok ligge mærke til, at der bliver snakket tysk rigtig mange steder. Især i området omkring Swakopmund, der stor set ligner en malerisk, tysk storby. Afrikaans tales ofte som hovedsprog blandt de lokale.

5. Attraktioner og oplevelser i Namibia

namibia-fish-river-canyon-1024x685

Det er et øde land og strækningerne er lange, men Namibia har utrolig meget at byde på. Sossusvlei, Fish River Canyon og Kolmanskop er de sydlige destinationer, du ikke må snyde dig selv for. Den vilde kystlinje ved Swakopmund, Walvis Bay og Skeleton Coast er andre unikke områder, du ikke må gå glip af.

namibia-etosha-dyr-løvehan-1024x685

For ikke at glemme Etosha Nationalpark, der er hjemsted for noget af Afrikas mest overvældende dyreliv og det smukke landskab ved Spitzkoppe. Og vi har ikke engang nævnt de frodige sletter ved Caprivi Strip, der er en af Afrikas mest uspolerede safaridestinationer!

6. Namibia er et trygt og sikkert land – med forbehold

solnedgang-namibia

Det ærlige svar til, om Namibia er et sikkert land at rejse i er, at ja det er det! Langt de fleste fortæller, at Namibia føles som et af de mest trygge og sikre lande, de nogensinde har besøgt. Dog kan hovedstaden Windhoek skille sig en smule ud, da man skal være ekstra påpasselig her. Alt i alt er den namibiske befolkning utrolig venlig, landets infrastruktur er god og der er langt mindre korruption end i mange af nabolandene. Det er et overraskende fredeligt og gæstfrit land. Dog findes der stadig problemer med fattigdom og vold. Når det kommer til din sikkerhed, mens du rejser rundt i Namibia, bør du tage de sædvanlige forbehold såsom ikke at efterlade værdier i bilen og være opmærksom, når du hæver penge i en hæveautomat. Nogle områder bør du ikke befinde dig i alene eller gå rundt i om aftenen og natten.

7. Valuta: den namibiske dollar er lige med den sydafrikanske rand

luftballon-namibia-03

Namibia, sammen med Sydafrika, Lesotho og Swaziland, er alle en del af den samme møntunion. Derfor svarer en namibisk dollar til værdien af den sydafrikanske rand. Den sydafrikanske rand accepteres mange steder i Namibia, og det er virkelig praktisk, hvis du har overskydende kontanter fra en forgående tur til Sydafrika.

8. Det er faktisk ikke SÅ billigt!

namibia-ørken-sossouvlei-1024x685

Hvis du backpacker i Namibia på et stramt budget, er det værd at bemærke, at Namibia faktisk ikke er så billigt, som de fleste tror. I nogle tilfælde er priserne gode, ved eksempelvis mad og drikke samt indkvartering i byerne. Priserne for at komme ind i nationalparkerne er også til at betale. Dog ændrer priserne sig i takt med, at du rejser mod ørkenen. Når du besøger Sossusvlei, Fish River Canyon eller Etosha Nationalpark kan indkvarteringen derfor godt være dyrere. Det er dog muligt at overnatte i en camper eller i telt, hvilket gør indkvarteringen langt billigere. Desuden er benzinpriserne relativt høje.

9. Planlæg turen på forhånd – så godt som du kan

namibia-ørken-deadvlei-1024x685.jpg

Vi anbefaler, at du undersøger Namibia på forhånd og planlægger så meget som muligt af rejseprogrammet inden. Find ud af hvilke steder du gerne vil besøge, hvordan du kommer dertil og hvor det er sikkert. Og book så meget som muligt inden rejsen begynder. Internet og signalet er dårligt mange steder, og flere at hotellerne er fuldt booket mange af årets dage. Vi står altid klar til at hjælpe med at arrangere din rejse, så du får mest muligt ud af turen.

 10. Namibia er perfekt til kør-selv-ferie

namibia-kør-selv-løve

Namibia er øde, hvilket vi er sikker på, at du er ved at være klar over efterhånden. På grund af det, er det den perfekte destination til en kør-selv-ferie. Det skønne ved at tage et roadtrip igennem Namibia er friheden ved at rejse i eget tempo og stoppe dér, hvor du har lyst. Vejene er gode, og der er fine skilte at følge – udover de mest øde strækninger ved Skeleton Coast.

11. Lej en firehjulstrækker

namibia-kør-selv

Hvis du har planer om at køre gennem Namibia, bør du helt sikkert vælge en firehjulstrækker. Mange af bilerne er designet til at tæmme de namibiske veje, og de har let ved at køre i sand og grus, hvilket du utvivlsomt vil møde mange steder. Hvis du ikke vil betale for at leje en firehjulstrukket camper, anbefaler vi at leje en mini SUV. Sørg altid for at have en forsikring, når du er på roadtrip i Namibia til de værst tænkelige scenarier, som kan opstå undervejs.

Du bør ALTID være FORBEREDT – og vi mener altid!

I Namibia er det en god tommelfingerregel at være forberedt på det værste og forvente det bedste. Du skal trods alt afsted på en længere tur gennem et ekstremt tørt og vildt landskab, og derfor er det rart at være forberedt på hvadend eventyret indeholder. Pak altid ekstra fornødenheder som mad, vand og varmt tøj. Hav gerne 10 liter vand liggende i bilen og nok mad til 2-3 dage. Er uheldet ude, kan hjælpen i nogle tilfælde være rigtig langt væk – så vær forberedt på en sådan situation. Hav altid ekstra benzin og dæk i bilen i tilfælde af en punktering.

12. Windhoek er værd at besøge

Windhoek_Namibia_1024x685

De fleste rejsende ankommer som det første til Windhoek og skynder sig hurtigt videre. Vi forstår godt, at der ikke er meget at give sig til i byen, men der er dog nogle punkter, der gør byen ret attraktiv. Det er et godt sted at stoppe, slappe af og fylde op af de nødvendige fornødenheder. Der findes en række seværdigheder, som samtidig er værd at køre forbi. Det kan være Christuskirche, The Parliament Garden, The Old Breweries Craft Market eller et besøg til et af ølhusene i bedste, tyske stil.

13. Swakopmund er paradis for ekstremsportsudøvere

faldskærmsudspring-namibia

Det brusende Atlanterhav til den ene side og de tårnhøje sandbanker til den anden får Swakopmund til at føles som en lille uforstyrret tidslomme. Det kan derfor også virke en smule overraskende, at Swakopmund er Afrikas eventyrhovedstad. De der ønsker et stærkt skud adrenalin, kan vælge fra en bred palette af aktiviteter, såsom faldskærmsudspring, sandboarding, quadbiking eller powerkiting. Om aftenen kan du nyde en af byens mange pubs, der er kendte for de lækre, tyske øl og retter.

14. Besøg Namibias mange spøgelsesbyer

kolmanskop-building-ressourcer-namibia

Kolmanskop i det sydvestlige hjørne af Namibia var engang en blomstrende by indenfor diamantudvinding. Byen blev etableret i 1908 og bestod dengang kun af en række huse, en skole, et hospital, en bowlinghal og en balsal. Da priserne på diamanter begyndte at falde efter Første Verdenskrig, og efter mere værdifulde diamanter blev fundet længere sydpå, begyndte indbyggerne at forlade byen. I 1954 var byen fuldstændig forladt. Kolmanskop står den dag i dag tilbage som en total forladt spøgelsesby, hvor det kun er sand, der bor i de mange tomme bygninger. Det er tilgengæld et virkelig fedt sted at besøge. Det ligger tæt på Lüderitz, hvorfra det er let at tage en dagstur til spøgelsesbyen. Det kræver en særlig tilladelse at besøge området, så sørg for at få arrangeret dette i Lüderitz hos en af turoperatørerne i byen.

15. Maden er overraskende lækker – hvis du kan lide kød

grill i sydafrika

Fusionen af det tyske, sydafrikanske og traditionelt afrikanske køkken betyder, at kvaliteten af maden i Namibia er rigtig høj. Hvis du er glad for kød, vil du være i himlen med det brede udvalg af kød, som kan bestilles næsten overalt. Og selvfølgelig de lækre snacks i form af boerewors og biltong. For vegetarer kan maden være en smule mere idéforladt og svær at finde. Dog er det ikke umuligt.

15. Du kan drikke vandet fra hanen

romantik-hjerte-hænder-vand

Det er vigtigt at huske på, at du kan drikke vandet fra hanen i Namibia. Dog smager det en smule anderledes, men det gør vandet i London også! Hvis du stadig er en smule utryg ved at drikke vandet rent, kan du købe en filtreringssystem, som kan rense vandet. Du kan selvfølgelig også købe flaskevand, men det er meget lettere at drikke det direkte fra hanen. Husk på, at Namibia er et ørkenland og har begrænsede vandressourcer. Forsøg derfor altid at spare på vandet.

16. Det bliver til tider RIGTIG koldt i Namibia

skeleton-coast-namibia

Hvis du besøger Namibia om vinteren fra juni til september, kan du godt forvente behagelige temperaturer om dagen, men rigtig kolde nætter. Det kan være svært at komme ud af sengen om morgenen, når temperaturerne ligger mellem 0 og 10 grader. Dog vil dagstemperaturerne stadig let nå op på de 24-25 grader.

17. Intet behov for turistvisum til Namibia

Namibia, ørken

Nu til den virkelig gode nyhed! For rigtig mange nationaliteter gælder det, at det ikke er nødvendigt at søge om visum, inden afrejse. Det gælder også danske statsborgere. Faktisk får du blot et stempel i passet ved ankomst, og det koster ikke så meget som en rød reje. Det forudsætter, at du opholder dig i landet i mindre end 90 dage. Eftersom reglerne for visum hurtigt kan ændre sig, bør du altid holde dig opdateret på Udenrigsministeriets hjemmeside.

18. Namibia er hjemsted for et mangfoldigt dyreliv

etosha-nationalpark-namibia

Alt den snak om ørkenlandskaber og øde områder får dig nok til at tro, at der ikke findes et spændende dyreliv i Namibia – hvilket er absolut forkert! Saltsletterne i Etosha Nationalpark er hjemsted for noget af Afrikas mest fascinerende dyreliv, og Caprivi Strip er kendt for at huse nogle af kontinentets mest uberørte sletter. I nationalparkerne finder du alle de populære dyr. Både Big 5 såvel som Small 5, og en bred vifte af antilopearter, såsom kudu, oryx, gemsbok og den lille dik-dik. Ved kysten finder du store kolonier af capecross sæler, og ved Walvis Bay bor der store flamingo populationer. Hvis det er et mangfoldigt og farverigt dyreliv du er ude efter, så er Namibia det helt rette valg!

Er du blevet inspireret af vores rejsetips til Namibia, så se nærmere på vores rejser til Namibia og find inspiration til dit eget skræddersyede rejseeventyr.