Rwandas nye baby gorillaer: Kwinta Izina 2020

I 2020, på Verdens Gorilladag, den 24. september, var Rwanda vært for deres 16. Gorilla Naming Ceremony. Ceremonien er kendt som Kwita Izina, og opkaldt efter gamle navngivning af babyer, der fandt sted efter fødslen af en nyfødt. Ceremonien navngiver hver nyfødte gorilla, og har til formål at hjælpe med at overvåge hver enkelt gorilla og deres grupper i deres naturlige habitat. Dette er med til at bringe lokal og international opmærksomhed på vigtigheden af ​​at beskytte bjerggorillaerne og deres levesteder. Sidste års ceremoni blev af gode grunde afholdt virtuelt og under temaet “Bevarelse og bæredygtig turisme – et fundament for fremtidige generationer”. 24 babygorillaer blev navngivet. For første gang siden starten på en internationalt anerkendt begivenhed, vil babygorillaerne blive navngivet af guiderne, parkvogterne, trackerne og dyrlægerne. Frontlinjerne for gorillabevarelse, der alle dedikerer deres liv til at beskytte og pleje dem. Rwandas præsident Paul Kagame holdt den afsluttende tale ved ceremonien og sagde: ”I år bringer vi et særligt fokus på landmænd, trackere, guider, dyrlæger og bærere, der beskytter vores dyrebare bjerggorillaer. Deres dedikation afspejles i de 24 babygorillaer, der modtager deres navne i dag. Bevarelse, turisme og samfundsudvikling går hånd i hånd. Hver forstærker den anden.”

Her er navnene på de nye babygorillaer og deres betydning:

Amabwiriza – ‘Retningslinjer’

Amabwiriza er en han-gorilla, der blev født den 3. april 2020 af Iriba fra Muhoza-familien af bjerggorillaer. Han blev navngivet af Fidele Nizeyimana, en tracker i Volcanoes National Park.

Kazeneza – ‘Velkommen’

Kazeneza er en anden baby-han, født den 12. september 2019 af Akaramata af Mutobo bjerggorilla-familien. Han blev navngivet af Angelique Nikuze, en tracker i Volcanoes National Park. Akaramata, Kazenzas mor, blev en del af denne gorilla-familie blot et par måneder før Kazenezas fødsel. Han er den første babygorilla født af både Akaramata og ind i denne familie, hvorfor han blev hilst varmt velkommen.

Nkomezamihigo – ‘Fortsæt’

Født den 21. juni 2020 af Ishyaka fra Mutobo-familien. Nkomezamihigo blev navngivet af Prosper Kaberabose, en Volcanoes National Park tracker. Navnet blev valgt som en udførelsesform for motivation og beslutsomhed  af gorilla bevarelse. Specielt for rangers og trackers der aldrig  er trætte af deres arbejde med at beskytte og overvåge gorillaerne.

Uwacu – ‘En af os’

Uwacu blev født af Isangano i Pablo-familien af ​​bjerggorillaer den 27. maj 2020. Hun blev navngivet af Emmanuel Nzabonimpa, en tracker i Volcanoes National Park. Da Isangano blev født, blev hun assisteret og omgivet af mange af de andre gorillaer i gruppen, som om de med det samme genkendte hende og dermed bød velkommen til den nyfødte som deres egen.

Murengezi – ‘Redder’

Murengezi er en han-gorilla født den 11. maj 2020 af Mudakama fra Urugwiro bjerggorilla-familien. Han blev navngivet af Francois Xavier Ndugutse, en tracker i Volcanoes National Park. En han-bjerggorillas primære rolle er at beskytte sin familie. Urugwiro-gruppen har i øjeblikket kun en enkelt hangorille, og den lille Murengezi forventes at hjælpe i denne beskyttende rolle, når han har nået modenhed.

Duhuze – ‘Forener’

Duhuze er en babygorilla-pige født den 8. august 2019 af Isaro fra Musilikale-familien. Gorilla turisme-industrien forbinder Rwanda med verden. Derfor blev hendes navn valgt som en taknemmelig gestus til alle, der har forbindelse til Rwanda gennem gorillaer og turisme generelt.

Kororoka – ‘Frodig’

Lille Kororoka blev født den 11. maj 2020 af Ubufatanye fra Musilikale gorilla-familien. Ubufatanye er en enestående gorillamor. Hun er en relativt ung mor, men har født tre babyer på seks år og har formået at opdrætte dem alle. Dette navn sigter mod at anerkende hendes bidrag til væksten hos bjerggorillaerne.

Indiri – ‘Habitat’

Indiri blev født den 21. september 2019 af Mahirwe fra Kuryama-familien og blev navngivet af Emmanuel Munyembabazi, en ranger i Volcanoes National Park. Gorillaernes overlevelse og stigning i vækst afhænger af hvor godt deres hjem, Virunga-massivet, er beskyttet og vedligeholdt. Navnet Indiri sigter mod at gøre alle opmærksomme på deres ansvar, for at se parken som deres hjem og dermed respektere den som sådan.

Ubushobozi – ‘Kapacitet’

Født den 21. oktober 2019 af Kanama fra Kuryama-familien blev Ubushobozi opkaldt af Solange Mugeni, en Volcanoes National park vagt. Navnet anerkender virkningen af ​​samfundsmagt, der er udviklet gennem Rwandas ordning til deling af turismeindtægter. Disse indtægter øger læsefærdigheder og giver fordele for de samfund, der bor omkring Volcanoes National Park.

Amarembo – ‘Gateway’

Denne lille gorillababy blev født af Faida fra Kuryama-familien den 21. august 2019. Navnet henviser til, hvordan Rwanda åbner sine døre for alle ,og stræber efter på bedste måde at gøre gorilla turisme til hovedattraktionen, der altid er åben og byder alle velkommen til Rwanda.

Ihogoza – ‘Sød’

Ihogoza er en babyhan, der blev født den 2. maj 2019 af Bikereri af Igisha-familien af ​​bjerggorillaer. Rwandas naturlige skønhed bliver primært anetkendt for sine storslåede bakker. Det er ikke uden grund, det kendes som ‘Landet med tusind bakker’. Nu er biodiversiteten i nationalparkerne blevet mere og mere anerkendt, og dette forstærkes af bjerggorillaernes skønhed, deraf navnet ‘Sød’.

Umusanzu – ‘Bidrag’

Umuzanzu er en hun-gorilla, der blev født den 4. august 2019 af Urucyerereza fra Igisha-familien af bjerggorillaer. Hun blev navngivet af Marie-Louise Mbabazi, Samfundsorienteret Bevarings- og uddannelsesspecialist fra Rwanda Development Board. Indtægterne fra gorillaturisme bidrager væsentligt til Rwandas udvikling. Gorillaer spiller en meget vigtig rolle som kilde til beskæftigelse og andre indkomstmuligheder for samfundene i Volcanoes National Park.

Nkerabigwi – ‘Handlingsmand’

Nkerabigwi er en baby hangorilla født af Icyeza fra Igisha-familien den 17. december 2019. Hans navn tjener til at anerkende de præstationer, der er muliggjort af Rwandans samarbejde om- og ejerskab af bevarelsesrejsen. Det inkorporerer Rwandas forpligtelse til økonomisk transformation.

‘Impinduka – ‘Forandring’

Impinduka er en lille hangorilla og blev født den 5. september 2020 af Ihame fra Amahoro-familien. Han blev navngivet sådan, fordi hans mor sluttede sig til Amahoro-gruppen fra en ubeboet gruppe og hurtigt formåede at ændre sig og vænne sig til menneskelig tilstedeværelse.

Isezerano – ‘Forpligtelse’

Isezerano blev også født ind i Amahoro-familien den 31. januar 2020 til morgorilla Muhabura. Han blev navngivet af Felicien Munyemanzi, en ranger i Volcanoes National Park, for at anerkende den ære og stolthed, som gorilla-beskyttere føler for deres arbejde. ”Da vi er motiverede og dedikerede til at udføre vores mission, tager vi udfordringen op. Dette er det engagement, vi giver verden generelt og især vores nation”.

Nyiramajyambere – ‘Udvikling’

Denne hun-babygorilla blev født den 27. februar 2020 af Urwunguko fra Kwitonda-familien af ​​bjerggorillaer. Hun blev navngivet af Pelagie Mutuyimana, en tracker i Volcanoes National Park. Rwanda har påbegyndt sin vision 2050, og Nyiramajyambere er et eksempel på den nye generation, der lever i en moderne og digitaliseret verden. Denne nye udvikling involverer alle sektorer, inklusiv turisme og bevarelse.

Ikamba – ‘Krone’

Ikamba blev født den 30. september 2019 af mor Aheza fra familien Muhoza. Hans navn blev inspireret af de mange turistpriser og anerkendelse af bevarelse, som Rwanda har modtaget på deres rejse med at integrere turisme og bæredygtig bevarelse.

Izabukuru – ‘Ældning’

Izabukuru er en baby-gorilladreng, der blev født den 30. oktober 2020. Han blev navngivet sådan, fordi hans mor Gukunda, var meget gammel, da hun fødte ham.

Ishya – ‘Tilfredshed’

Lille Ishya blev født af Gukinam, som tilhører Sabyinyo gorilla-familien den 11. november 2019. Han blev navngivet sådan, fordi efter at tre af Sabinyo-medlemmerne gik hver til sit. Så gorillafamilien her var meget glad for at byde en nyfødt velkommen i gruppen.

Umuyobozi – ‘leder’

Denne eventyrlystne hungorilla blev født den 27. oktober 2019 til mor Inyenyeri af Agashya-familien. Dette navn anerkender Rwandas engagement i lederskab inden for bevarelse og turisme over hele sfæren. Fra nationale ledere til medlemmer af samfundet.

Umuganga – ‘Gorilla Doktor’

Umuganga blev født den 27. januar 2020 af Inyungu fra Agashya bjerggorilla-familien. Hun blev navngivet af den pensionerede dyrlæge Dr. Antoine Mudakikwa, for at anerkende den urokkelige dedikation, den lange service og det fremragende arbejde, dyrlæger bidrager til beskyttelsen af ​​bjerggorilla befolkningen.

Igitego – ‘Mål’

Arsenal-angriber, Pierre-Emerick Aubemeyang, navngav denne babygorilla. Igitego blev født den 5. juli 2019 af Pasika fra Mafunzo-familien. ‘Mål’ legemliggør troen på, at gorilla bevarelse og turisme er en gevinst for Rwanda. Ligeledes at gorillaerne er et middel til at løfte de lokale samfund i Volcanoes National Park.

Iriza – ‘Førstefødte’

Iriza er den første baby født af mor, Igihembo, deraf hendes navn. Hun blev født den 11. oktober 2019 til Kwitonda-familien.

Myugariro – ‘Forsvarer’

Den lille babygorilla-pige, Myugariro, blev født af Kubaha, som tilhører Amahoro-familien den 28. september 2019. Navnet fremhæver, hvordan Amahoro-gruppen beskæftiger sig med ikke-tilvænnede grupper, hvordan gruppens silverbacks forsvarer deres familiemedlemmer og den rolle, menneskeheden spiller for i rollen om at forsvare Moder Natur.