Sådan gør du din rejse mere bæredygtig

Miljørejser, bæredygtig turisme, grønne rejse og etisk turisme. Kært barn har mange navne for bare at nævne nogle få, der alle er kommet på rejsebranchens læber de seneste år. Hypen omkring disse koncepter har gjort dem ret skræmmende – der lægges meget vægt på at træffe de rigtige rejsebeslutninger, så du ikke påvirker samfund, vilde dyr og miljø negativt. Miljøvenlige og bæredygtige rejser er dog ikke nær så intense eller vanskelige, som det måske lyder. Et par enkle ændringer og bevidste beslutninger her og der, kan gøre dig til en øko-rejsende uden at gå på kompromis med oplevelserne på din ferie.

Her får du vores bedste miljøvenlige rejsetips:

1. Pak let

Vi har alle været tilbøjelig til at klage over begrænsningerne i bagage og gebyrer for ekstra bagage. Men sagen er den, at jo lettere flyet er, desto mindre udleder det CO2. Det er slet ikke så besværligt at pakke effektivt: Brug en app til at hjælpe dig med at planlægge nøjagtigt, hvad du har brug for at pakke til din rejse på forhånd – pakker du aftenen før, betyder det, at du ender med ting, du aldrig kommer til at have på alligevel. Pak multifunktionelt tøj. Undgå at pakke tunge genstande som hårtørrer – de fleste indkvarteringssteder stiller disse til rådighed. Udvælg ting i rejsestørrelse, når det kommer til dine toiletartikler. Medbring eksempelvis e-bøger på tablets i stedet for tunge bøger og magasiner.

2. Besøg en grøn destination

En af de bedste og nemmeste måder, at støtte miljøvenlige rejser, er at vælge en grøn destination. Vælg en destination, der arbejder på at beskytte planeten på en eller anden måde, hvad enten det er at bekæmpe klimaændringer, beskytte de lokale vilde dyr eller måske opløfte lokale samfund. Her er nogle af de mest bæredygtige destinationer i Afrika ifølge listen over Top 100-listen over bæredygtige destinationer i 2019:

Felicité Island, Seychellerne

Kahuzi Biege National Park

Den Demokratiske Republik Congo Nordøen

Seychellerne

3. Vælg miljøbevidst indkvartering

Den indkvartering, du vælger til din ferie, er en af de største faktorer, der påvirker dit øko-fodaftryk. Vælg et hotel, pensionat eller safarilodge, der opretholder og fremmer miljøvenlig praksis. Bevidstheden om, at du opholder dig et sted, der bruger solenergi, genbrug, gråvandssystemer eller plastfrie systemer, tager en masse ‘grøn rejsevægt’ af dine skuldre. 

4. Medbring dine egne toiletartikler

At medbringe sine egne toiletartikler i genanvendelig emballage og tilmed i rejsestørrelse er en nem måde at få indflydelse på. Hvis du føler dig inspireret, kan du endda tage dette et skridt videre og vælge produkter uden toiletaffald, som shampoo barer og deodorantpasta. Ved at medbringe  dine egne toiletartikler undgår du at bruge dem, der leveres af dit hotel eller lodge, der jo som regel kommer i emballage, der ikke er biologisk nedbrydeligt – et stort miljømæssigt nej tak.

5. Flyv direkte så vidt muligt

Hvis det er muligt, så book direkte fly til din destination – eller med så få mellemlandinger som muligt. Start og landing er den største brændstof-synder, og har dermed den største kulstofemission. Hvis du kan reducere antallet af flyvninger, kan du reducere dit CO2-fodaftryk.

6. Rejs til lands – ikke i luften

Selvfølgelig kan du næsten ikke undgå at flyve, hvis du skal besøge vores afrikanske destinationer. Men når først du er her, prøv da at undgå at flyve, når det er muligt. Det er klart en af de bedste måder at blive en god bæredygtig rejsende. “Langsom rejse” er en voksende tendens og en tilskyndelse til at rejse til færre steder og bruge mere tid på hver. Færgeoverfart eller togrejser er en ganske fremragende måde at gøre dette på. Heldigvis mangler Afrika ikke utrolige luksustogture med natur så smuk, at du med glæde springer over flyvningerne.

7. Behandl dit hotel som dit eget hjem

Når du opholder dig i en safarilodge eller et hotel, skal du prøve at behandle det som dit eget hjem. Genbrug eksempelvis dit håndklæde. Vasketøj tegner sig for 16% af et hotels vandforbrug. Du vasker ikke dit håndklæde hver dag derhjemme, så hvorfor skulle din ferie være anderledes? Det samme gælder ift. at få dit værelse rengjort dagligt. Ved blot at hænge “Forstyr ikke” -skiltet op, hjælper du med at reducere vask af lagner, brugen af rengøringsprodukter og elektricitet, der bruges til støvsugning. Kortere brusebade er et andet let miljøvenligt rejsehack frem for for lange bade.

8. Brug pæren, sluk lyset

En nem måde at rejse grønt på, er at slukke for lys, når du ikke bruger det. Gør ikke blot dette på dit hotel eller lodge, men også i dit hjem. Sørg for at du frakobler alt, hvad der ikke bliver brugt, inden du rejser afsted.

9. Bliv elektronisk

Undgå så vidt muligt papir, hvor det er muligt. Som før nævnt kan du medbringe en  e-bog. Du kan også downloade dine flybilletter til din telefon, vælg apps frem for guidebøger og så fremdeles. Dette er alle nemme måder, at reducere dit forbrug af papir og dermed reducere din taskes vægt. En af fordelene ved moderne teknologi er, at du kan have alt på din mobiltelefon.  

10. Brug miljøvenlige produkter

Dette er et simpelt bytte, men med stor indflydelse. Valg af miljøvenlige produkter kan reducere dit miljømæssige fodaftryk i høj grad. Derfor er det en god ide at vælge koral-rev venlig solcreme og miljøvenlig insektmiddel. Dette sikrer, at du ikke efterlader nogen skade eller negativ indvirkning på dit omgivende miljø.

11. Shop lokalt

Du kan nemt få en positiv indflydelse på din destination ved at shoppe lokalt. Vælg lokalt ejet indkvartering, spis på lokalt ejede restauranter, og køb lokalt fremstillede produkter og souvenirs.

12. Produkter fra vildtliv er no-go

Køb aldrig nogensinde produkter, der er fremstillet af dyr, især beskyttede eller truede dyr. Dette tilskynder kun handel med- eller krybskytteri af disse dyr for at lave rejsesouvenirs.

13. Sig nej til plastik

Engangsplast er en af de største kriser, verden står over for, når det kommer til miljøet. Der produceres 300 millioner tons plast hvert år globalt, hvoraf halvdelen er engangsbrug med mere end 8 millioner tons af den plast, der dumpes i havet. Der er nemme måder at reducere din brug af plast på: Medbring altid en genanvendelig vandflaske. Medbring sugerør af bambus eller metal. Pak en genanvendelig indkøbspose i stedet for at bruge plastikposer. Medbring en genanvendelig kaffekop, evt. lavet i bambus, i stedet for at bruge takeaway-kaffekopper.

14. Vælg kun etiske interaktioner med vilde dyr

Det kan efterhånden ikke være gået nogen forbi, at det er et kæmpe no-go at tage på tur eller udflugt, der involverer møder med vilde dyr, såsom ridning på elefanter eller klapning af løver. Velmenende turister fristes ofte af udsigten til en fantastisk selfie med et vildt dyr. Men faktum er, at disse dyr bliver taget fra naturen og ofte mishandlet for at holde dem føjelige. Vilde dyr skal have så lidt indblanding fra mennesker som muligt. Foretag altid undersøgelser, inden du bestiller en tur eller aktivitet, der involverer dyr. Vores mest populære etiske (og episke) interaktioner med dyr i Afrika inkluderer gorilla-trekking, et besøg til David Sheldrick Wildlife Trust og selvfølgelig safari.

15. Vær opmærksom på din destination

En af de bedste ting, du kan gøre for at gøre din rejse mere bæredygtig, er at gøre dig selv bevidst om din destination. Undersøg din destination på forhånd for at finde ud af, hvad du skal være opmærksom på. Hvis der er tørke, ved du at du skal bruge vand sparsomt. Er der lokalsamfund, der har brug for hjælp? Hvis der er naturoplevelser inkluderet i dit program, skal du sikre dig, at de er etiske og så fremdeles.

16. Giv tilbage

Mange turister, der besøger udviklingslande, medbringer ofte tøj, bøger, slik og papirvarer for at donere til lokalsamfundene. Selvfølgelig værdsættes dette, men det kan også føre til konflikt mellem dem, der modtager gaverne, samt et overskud af ting, som samfundet ikke har brug for. Hvis du ønsker at give en donation til et samfund på din rejsedestination, er det bedst at gå gennem en velrenommeret lokal velgørenhedsorganisation eller en international partnerorganisation. Pack for a Purpose er et fantastisk websted til dette. Alternativt så tag en snak med os, så vi kan sætte dig i kontakt med de personer, som vil egne sig til dette på din destination. 

17. Opdrag dine egne øko-rejsende

Et miljøvenligt rejsetiptil alle forældre og fremtidige forældre. En af de bedste ting, du kan gøre for vores planet, er at opdrage dine børn til at være ansvarlige rejsende. Hvis de lærer disse vaner fra unge, vil verden have en generation af rejsende, hvor bæredygtig og miljøvenlig praksis er anden natur.