På ekspeditionsrejse gennem Botswana

Er du til ægte eventyr kombineret med kør-selv-ferie, bør du læse med i dette blogindlæg. Her fortæller vi nemlig om vores grupperejse til Botswana og Victoria Falls med dansk field guide. Line fra kontoret er netop hjemvendt fra en safari i Botswana, og hun deler her ud af de mange storslåede oplevelser fra ekspeditionsrejsen.

Et autentisk eventyr under trygge rammer

Vi ankommer til lufthavnen i Johannesburg i Sydafrika, hvorfra vi bliver hentet og kørt til biludlejningsfirmaet. Her møder vi Richi, som byder os velkommen til det sydlige Afrika. Sammen med resten af gruppen starter eventyret nu for alvor! Gruppen består af seks andre gæster foruden jeg selv og Richi. Vi skal de næste to uger køre Botswanas veje tynde og tilbringe en masse tid sammen i den rå og upolerede natur velvidende, at vi har en uddannet field guide til at lede os igennem det afrikanske landskab.

Alle står vi forventningsfulde og tripper for at komme i gang med eventyret. Vi lytter godt efter, mens Richi fortæller om bilerne og om den rejse, vi har foran os. I mine ører lyder meget af det næsten for godt til at være sandt, men det skal senere vise sig, at jeg blev godt og grundigt modbevist!

En af de mange hyggelige campsites vi boede på under rejsen

De endeløse sletter ved Makgadikgadi saltsletten

Ledet af Richi Wagner

Richi er uddannet fieldguide og bor og arbejder til daglig i Sydafrika, hvor han blandt andet har sin egen farm. Udover at have det sydlige Afrika som sin baghave, har Richi en omfattende viden omkring den afrikanske natur og det dertilhørende dyreliv. For ikke at glemme den vigtige know-how indenfor camping og outdoor livet. Sagt med andre ord, kommer du ikke til at mangle insider viden undervejs på rejsen.

Og så skal det siges, at Richi er en humørspreder uden lige! Han er fantastisk selskab og en dygtig ekspeditionsleder, som du kan føle dig tryg ved at rejse med. Undervejs kører I i jeres egen safaribil, mens Richi leder ekspeditionen og sikrer, at alle får de nødvendige kompetencer og bliver guidet til at kunne manøvrere igennem det kuperede landskab. Og skulle det hele drille, er Richi aldrig længere end et par biler væk, så han kan komme dig til undsætning.

For Richi er det vigtigt, at der er plads til spontanitet under rejsen. Eventyret former vi sammen, og der skal derfor være plads til nye idéer og uforudsete begivenheder, som i sidste ende ofte er dét, der skaber eventyret og minderne.

Richi Wagner er ekspeditionsleder på turen samt uddannet field guide 

Richi bor og arbejder til daglig i Sydafrika, hvor han har den afrikanske natur lige i baghaven

På rejse gennem Botswanas smukkeste nationalparker

Ekspeditionsrejsen tager dig med til nogle af Afrikas mest anerkendte nationalparker, hvor du får oplevet det bedste af Botswana.

På en af rejsens første dage besøger vi Khama Rhino Sanctuary, hvor vi kommer helt tæt på de truede næsehorn. En oplevelse der på mange andre afrikanske destinationer bestemt ikke er en selvfølge!

Vi besøger efterfølgende den særegne saltslette Makgadikgadi – og sikke en måde at starte rejsen på! Det månelignende landskab er nok en af de mest unikke lokationer, jeg kan komme i tanke om til en safari. Midt ude på sletten dukker en stenø op – nemlig Kubu Island. Her pynter baobabtræerne landskabet, og vi føler os heldige, for det er nemlig her, vi skal sove i nat. Midt under den åbne stjernehimmel langt væk fra lysforureningen fra byerne. Næste morgen står vi tidligt op og fanger solopgangen, som lyser hele saltsletten op i brændende rødorange farver. En morgen jeg sent vil glemme.

De kommende dage rejser vi til nogle af mine personlige højdepunkter på turen. Vi besøger Moremi Game Reserve, Khwai Private Reserve, Savuti og Chobe Nationalpark. Alle er kendte som nogle af de mest eksklusive safariparker i Afrika. Og parkerne må siges at leve op til deres ry. Ikke nok med at safarien i sig selv er uovertruffen, så kan safari i Botswana noget, som virkelig er en sjældenhed efterhånden. Du har nemlig størstedelen af oplevelserne helt for dig selv. Jeg kan både nævne sightings med løver, leoparder og massevis af elefanter, hvor vi får æren af at sidde og betragte de smukke dyr uden andre biler i miles omkreds. Dét er virkelig unikt og noget, som gør safari i Botswana til noget helt særligt.

Under et frokoststop får vi øje på en flok flodheste, der hygger sig under vandoverfladen

Et par dage senere møder vi en smuk hanløve, der er få meter væk fra vores biler – en sighting, som vi har helt for os selv

Dyreliv i massevis

Som nævnt er safarioplevelserne rigtig gode i Botswana. Vi får set massevis af dyr, og vi får endda tjekket ‘Big 5’ af listen; næsehorn, bøfler, løver, elefanter og leoparder.

Især Chobe Nationalpark står for mig tilbage som en af de helt store minder fra rejsen. Chobe floden tiltrækker dyr fra nær og fjern, og for mig er en af de bedste safarioplevelser, når dyreflokke samles og går rundt mellem hinanden. Og her får du altså fuld valuta for pengene ved Chobe River Front. Vi kører flere kilometer langs floden og undervejs ser vi zebraer, gnuer, giraffer, elefanter, krokodiller, bøfler, flodheste, kuduer, impalaer og jeg kunne blive ved.

Og så er der ét bestemt dyr, der virkelig er den røde tråd under rejsen – og det er elefanter. Botswana har nemlig verdens største population af elefanter, og det bliver virkelig tydeligt undervejs. Vi møder elefanter i stort set alle nationalparker, vi besøger, og selvom Richi mener vi til sidst vil blive mættet af synet af elefanter, så må jeg sige, at de majestætiske kæmper bare bliver ved med at imponere!

Giraffer, næsehorn, zebraer, strudse, vortesvin og massevis af andre dyr samles ved vandhullet i Khama Rhino Sanctuary

En hanløve viser sig frem fra sin smukkeste side i Savuti 

En stor hanelefant byder os velkommen i Khwai Conservancy

Dyreflokke samles langs Chobe floden i Chobe Nationalpark

Verdens naturvidunder i Zimbabwe

Som toppen af kransekagen, besøger vi det storslåede Victoria Falls i Zimbabwe; Afrikas største vandfald! Vi er afsted på en heldagstur, hvor vi i bus bliver kørt direkte fra vores camp og til vandfaldet. Undervejs har vi en grænsekrydsning som i bedste afrikanske stil er en smule hektisk, men det lykkes heldigvis, og alle har fået deres stempel i passet og er klar til at opleve en af verdens syv naturvidundere.

Vi ankommer til byen ved Victoria Falls, og allerede idet vi træder ud af bilen, kan vi høre Mosi-oa-Tunya i det fjerne. Mosi-oa-Tunya er det lokale navn for vandfaldet, som betyder “røgen der tordner”. Det beskriver egentlig Victoria Falls meget godt. Der er i disse måneder knald på vandfaldet, så det kræver et regnslag for ikke at blive helt gennemblødt, når man går langs stierne. Det er en virkelig fantastisk oplevelse at iagttage det store vandfald og de kæmpe kaskader af vand, der tordner ned i afgrunden.

Har man lyst, er der mulighed for at booke forskellige udflugter som helikopterture, bungy jumping, rafting og meget andet. Victoria Falls må siges at være paradis for adrenalin junkies!

Victoria Falls brager udover klippekanten med sine flere millioner liter vand i sekundet

Nætter under åben stjernehimmel

Noget af det mest fantastiske ved den her kør-selv-ferie i Botswana er selve indkvarteringen! Du bor nemlig i telte på taget af den samme bil, som du kører rundt i om dagen. Teltene er lette at slå op, og skulle de drille, står Richi som altid klar til at hjælpe.

Hen af eftermiddagen ankommer vi til campen, hvor vi skal overnatte. Vi slår teltene op, og folk finder sig godt til rette i deres mobile hjem. Om aftenen spiser vi lækker aftensmad tilberedt over bål af Richi.

Stemningen på campen er altid helt speciel. Folk er tanket op med indtryk oven på en dag fuld af skønne oplevelser. Bålet tændes, og vi får vendt dagens mange indtryk sammen – og det hænder, at det sker med en kold øl eller gin & tonic i hånden. Imens deler Richi gerne ud af historier fra hans oplevelsesrige liv. Vi sidder alle og lytter med åben mund og polypper. Her er ingen wifi, ingen distraheringer. Bare ren tilstedeværelse. At sidde dér midt ude i den afrikanske bush med gode mennesker omkring sig og oplevelseskontoen godt tanket op – ja, det er da ren lykke.

Om aftenen går folk til køjs, som det passer dem. Og stikker man hovedet ud af teltet for at kigge mod nattehimlen, bliver man mødt af et overvældende syn. Nemlig synet af funklende stjerner, som står så utrolig klart her midt ude i bushen, hvor der ingen lysforurening er. En fantastisk måde at slutte en storslået dag af på!

Richi-Botswana-safari-telt-biler-1024x685

Campen sættes op, hvor alle hjælper hinanden med at få gjort klar til natten

Efter campen er sat op, tænder Richi bålet og forbereder aftensmaden

Richi-Botswana-safari-stjernehimmel-telte-2018-1024x685

Om aftenen er det bare at læne sig tilbage og nyde den stjernespækkede himmel

Jeg kan virkelig give mine varmeste anbefalinger til denne rejse, hvor du sammen med Richi og resten af gruppen er med til at skabe eventyret. Du er ikke blot en passiv statist, men du spiller tværtimod en aktiv rolle og er med til at skabe oplevelserne undervejs.

Er du blevet nysgerrig på vores ekspeditionsrejse til Botswana og Victoria Falls er du som altid velkommen til at kontakte os for yderligere information og rådgivning.