Hvad er egentlig forskellen på at tage på safari i nationalpark, reservat eller konservat? Det kan være lettere forvirrende at skildre det ene naturområde fra det andet. Vi forsøger her at give dig en simpel forklaring på forskellene, hvad du bør vælge og hvorfor.
En nationalpark er ejet af landets regering og eksisterer udelukkende for dyrelivets skyld. Den største fordel ved at besøge en nationalpark er det faktum, at det oftest inkluderer nogle af de største safariområder. Samtidig er udvalget af lodges og camps som regel større end ved eksempelvis konservaterne.
Nogle af de større nationalparker i Afrika er Amboseli Nationalpark i Kenya, Serengeti Nationalpark i Tanzania, Chobe Nationalpark i Botswana og Krüger Nationalpark i Sydafrika.
Et nationalreservat, også bare kaldet et reservat, er ejet og styret af et lokalråd. I reservatet er det tilladt, at lokale kan gøre brug af dele af landet, fx til kvægdrift. Indtægten fra turismen bidrager til at opretholde og beskytte dyrelivet og naturen. På samme måde som ved nationalparker, inkluderer reservater ofte nogle af de store drenge fra safariverdenen.
Eksempler på berømte reservater er Masai Mara i Kenya, Selous Game Reserve i Tanzania og NamibRand Naturreservat i Namibia.
Et konservat eller naturkonservat er et stykke land, der kan være ejet af et lokalsamfund eller jordbesiddere. Det vi på dansk kender som grundejere. Det kan både være en lokal stamme eller en enkelt person. Typisk er området udlejet til en eller flere turismeaktører, som eksempelvis bygger lodges eller teltcamps i området. Overskuddet generet fra turismen deles mellem lokalsamfundene og bliver samtidig reinvesteret i bevarelse af dyrelivet og naturen.
Naturkonservater er den nye dreng i klassen. Det var første i 1990’erne at konservaterne så dagens lys. Ikke desto mindre blev det en utrolig succesfuld måde at drive et safariområde på, og i dag findes der flere hundrede konservater over hele Afrika. Udfordringen ved at besøge et konservat er ofte, at der er et begrænset antal sengepladser samt safaribiler. Det vil altså sige, at man gerne skal være i god tid for at booke sin plads.
Omvendt er det også netop dét, der gør oplevelsen speciel. At besøge et konservat kan føles som en mere eksklusiv og intim safarioplevelse, netop fordi der ikke er særlig mange turister i området. Presset på dyrelivet er begrænset, og hverken dyrene eller naturen overbelastes. Det bidrager samtidig til udvikling af lokale samfund i form af uddannelse, infrastruktur, velfærd, jobskabelse og bevarelse af en vigtig kulturarv.
Vigtigere endnu, bidrager formen til nye aktiviteter, der skabes i samspil mellem turismeaktører og lokale. Eksempler på dette kan være safari walks, kamelvandring og nat gamedrives. Ingen af disse er tilladte i nationalparker og reservater.
Af større naturkonservater findes Lewa Wildlife Conservancy i Kenya, Cederberg Conservancy i Sydafrika og Murchison Aswa Falls Conservancy i Uganda.
Den gode nyhed er, at uanset om du vælger en safari i nationalpark, reservat eller konservat, er der fordele at hente. Når man kombinerer de tre typer af beskyttelsesområder, bidrager de på bedste vis til bevarelsen af Afrikas storslåede natur og etniske lokalsamfund. Mange af konservaterne indrammer eksempelvis nationalparkerne, og netop dette skaber en skøn synergi mellem parkerne, hvor dyrene frit kan vandre frem og tilbage.
Hvis du spørger os, mener vi, at man med rette kan arrangere en safari, der inkluderer besøg til forskellige typer af safariparker. På den måde kan du opleve forskellige facetter af det vigtige konserveringsarbejde, som både lokale, private og offentlige aktører udfører. Du kan læse mere om vores safarirejser her.
Østre Kanalgade 16
9000 Aalborg
60 75 60 75
info@voresafrika.dk
Rejsegarantifonden 2530
CVR 35832017
Medlem af Dansk Rejsebureau Forening