Derfor bør du tage på safari i Ngorongoro krateret

Bjerget stod højere og mægtigere end det nærliggende Mount Kilimanjaro. Dets høje top skrabede loftet i Afrika, og dets skråninger var så store, at de havde deres egne vejrmønstre og vandgennemstrømning. Alt var godt med denne sovende vulkan… lige indtil bjerget en dag vågnede. Og så kollapsede det.

Vulkanen brød ud med en eksplosion, der var så voldsom, at den gav sig i kast med sig selv, en implosion, der skabte en kaldera, der strækker sig over hundrede kvadratkilometer: knap 20 km. bred og 600 meter dyb. Det, der engang havde hævdet den højeste top på kontinentet, var nu kun et indtryk, modsat sin tidligere herlighed. Men herligheden vendte tilbage. I løbet af et par millioner år fyldtes denne geologiske divot med liv. Først fangede den lommer med ferskvand. For det andet udviklede sig frodig vegetation, og for det tredje – ja, du gættede rigtigt – så kom vildtlivet til.

Rigt vand og græs tiltrak hovdyr, store rovdyr og utallige fuglearter. På grund af dens lukkede topografi ville dyrene komme ned i dette skålformede sted og aldrig forlade det. Det var her, festen skete.
Med tiden myldrede kalderaen med næring, samtidig med at den også gav græsningsområder til menneskelige stammer, der levede langs kraterkanten. Og sådan begyndte historien om et af vores planets smukkeste steder, et hidtil uset colosseum af biodiversitet. Velkommen til Ngorongoro krateret.

60-sekunders historisk information om Ngorongoro

Tænk på Ngorongoro-krateret som hyper-kondenseret handling, som at bringe alt det bedste i safari i kog. Her bobler alt tættere, strammere og højere. Se ind i denne urkaldera, og det du ser er en petriskål af dyreliv, flere interaktioner mellem rovdyr og bytte pr. indbygger end noget andet sted på planeten næsten.

Overraskende nok er der også blevet opdaget menneskelige fodaftryk i og omkring Ngorongoro for 2-3 millioner år siden. Efter disse tidligste spredte grupper af jæger-samlere, ville Mbulu-pastoralister ankomme til stedet efterfulgt af Datooga og senest Masaierne. De første europæiske opdagelsesrejsende kom til krateret i 1892, og et par årtier senere så Ngorongoro sine første bølger af udenlandske rejsende. Ngorongoro Crater Conservation Area blev betragtet som en skrøbelig zone med biodiversitet og blev oprettet i 1959, og i 1979 blev det beskyttet som UNESCOs verdensarvsliste. I dag ser Ngorongoro Conservation Area over en halv million årlige besøgende.

10 fakta om Ngorongoro krateret du bør vide

Så nu er du solgt, ikke? Du forstår nu, hvad hele hypen handler om, at Ngorongoro er ground zero for en millioner år gammel vulkan, der sprængte af som en raket, blev fortrængt af en kæmpe kaldera og proppet med flere løver og næsehorn og gnuer, end du muligvis nogensinde kunne forestille dig. Du er med på hvad det hele handler om.

Men før du falder ned i Ngorongoro krateret, er her ti vigtige facts, du bør vide. Lær dem godt, før du ankommer, og din ærefrygt for dette sted vil firedobles, det lover vi.

1. Det er en af de største ubrudte calderas på planeten (der er ikke en sø)

En caldera er en “grydelignende” fordybning skabt, når en vulkan udsender store mængder magma på kort tid, og vulkanen synker ind som et hulrum. Der er kun en håndfuld calderas rundt om i verden, men Ngorongoro er speciel, fordi det er verdens største helt intakte caldera, der endnu ikke er blevet til en sø.

2. Over 25.000 vilde dyr i Ngorongoro krateret

Kan vi få en trommehvirvel: 7.000 gnuer, 4.000 zebraer, 3.000 eland, 3.000 gazeller, 600 hyæner, 200-300 elefanter, over 60 løver, 30 næsehorn og mange andre. I alt kalder over 25.000 dyr Ngorongoro krateret for deres hjem. Det er en masse vildtliv lige for næsen af en.

3. Flere stoltheder pr. indbygger end overalt på jorden

Denne enkelte kaldera indeholder 55-65 permanente løveboere på for bunden af krateret. Det er en af de højeste tætheder af løve-stoltheder på Jorden. Vi siger gerne, at stoltheder pr. indbygger er omtrent lige så høj, som den bliver her i Ngorongoro.

4. Din bedste chance for at få øje på et sort næsehorn

At se et sort næsehorn for første gang føles som om du rejser gennem Jurassic Park. Med to store horn og en kroget overlæbe ser disse skabninger ud som om de er fra en anden epoke. Næsehorn blev bragt til randen af udryddelse, men nu er deres bestande på grund af bevaringsindsats hoppet tilbage til over 5.000 på verdensplan, hvoraf 30 bor i Ngorongoro krateret. Dette er også det bedste sted at fuldføre din Big Five liste.

5. Vores tidligste menneskelige forfædre boede i Ngorongoro

Inden for det større Ngorongoro Conservation Area findes Olduvai Gorge, en stejl kløft i Great Rift Valley, hvor paleoanthropologer Louis og Mark Leakey opdagede spor af homo habilis, vores første kendte menneskelige art, der nåede 2 millioner år tilbage. To millioner år?

6. Gode muligheder for at spotte fugle i Ngorongoro krateret

For venner af de bevingede arter, skal du ikke lede længere. I Ngorongoro finder du 500 fuglearter. Strudse, koritrappe, sekretærfugl … you name it. Kommer du fra november til april kan du opleve de utallige trækfugle, der opholder sig her.

7. Det bedste tidspunkt at besøge Ngorongoro

Det vil være fra maj til oktober. Men i virkeligheden er når som helst et godt tidspunkt at opleve dyreliv i Ngorongoro krateret. Fra maj til oktober er det mere tørt, og der er ikke så meget græs, så dyrelivet har en tendens til at komme tættere på hinanden. Samlet set er maj – oktober vores bud på det bedste tidspunkt, at tage til Tanzania.

8. Du kan sove på Ngorongoro kraterets kant

Hvis den primære attraktion til Tanzania er dyreliv, er den anden måske bare dens utrolige indkvartering i hele landet. Vi er konstant på jagt efter de fineste  og bedste lodges, hvor man kan slappe af efter en lang dag. Og Ngorongoros lodges er nogle af vores favoritter. Forestil dig at se solen gå ned bag krateret fra terrassen på din lodge.

9. En million gnuer kan passere igennem

Sæsonen for den store gnuvandring (den største migration af hovdyr på planeten) passerer lige igennem Ngorongoro Conservation Area, mere specifikt Lake Ndutu, fra december til marts. Med over 2 millioner gnuer, zebraer og gazeller er denne monstervandring et syn at se. Gå ikke glip af dette, hvis du planlægger en rejse.

10. Det er et af Afrikas syv naturlige vidundere

Det afrikanske kontinent indeholder mange temmelig utrolige naturlige vidundere: Nilen. Sahara. Okavango Deltaet. Så at komme på listen over syv naturlige vidundere i Afrika er en ‘big deal’, og det er der god grund til.