Nationalparker i Tanzania

I Tanzania er der rig mulighed for at få fantastiske safarioplevelser med hjem i bagagen. Der er nogle store og fantastisk smukke nationalparker i Tanzania. Vi har her sammensat en guide til de bedste parker og reservater i det østafrikanske safariland.

Ngorongoro reservatet

Ngorongoro er et naturbeskyttelsesområde, der grænser op til Serengeti i det nordlige Tanzania. Reservatet omfatter verdens største krater, der fungerer som et naturligt tilholdssted for næsten alle Østafrikas arter af vilde dyr. Bl.a. kan man være heldig at se det meget sjældne sorte næsehorn.

I Ngorongoro-krateret vil man kunne opleve den største bestand af vilde dyr, der formentlig findes i verden. Dette vidunderlige og smukke naturområde anses for et unikt sted at fotografere.

Masai folket bor stadig inden for det fredede område, og ligeledes er det også hjemsted for Olduvai, hvor der er blevet fundet jordiske rester fra mennesker.

Næsehorn i vandkanten i Ngorongoro reservatet i Tanzania

Serengeti Nationalpark

Serengeti Nationalpark er Tanzanias ældste og mest berømte park, og er kendt for de verdensberømte gnuer og zebraers migration. her møder du et virkeligt bemærkelsesværdig dyreliv, som er værd at planlægge sin rejse efter. Reservatet har også sin fastboende dyrebefolkning: løve, gepard, elefant, giraf, flodheste, gazeller og fugle samt en masse andre dyr.

Ruten og timingen af gnuernes store vandring er uforudsigelig. Sæt mindst tre dage af for at være sikker på at se dem under dit besøg – længere, hvis du også ønsker at se de vigtigste rovdyr i reservatet.

Lake Manyara

Lake Manyara er en relativt lille nationalpark. Alligevel er den utrolig varieret. Lake Manyara er bosted for talrige elefanter, træklatrende løver, en sjældenhed, leoparder, giraffer. Hertil kommer mere end 400 arter af fugle, herunder store flokke af lyserøde flamingoer. Fordi selve søen fylder meget af parken, er dyrelivet koncentreret på det stykke land, som løber ned langs kysten. Vil man ”søge tilflugt” fra de andre besøgene gæster i parken, er det muligt at få chaufføren til at køre længere ind i parken, hvor I kan nyde naturen for jer selv.

Tarangire National Park

Ligesom Manyara, bliver Tarangire Nationalpark ofte kombineret med et besøg i Serengeti og Ngorongoro. I den tørre sæson, jun-okt, vrimler det med dyr i flodlejrene. Parken er absolut et besøg værd på dette tidspunkt. Flokke på op til 300 elefanter graver i det udtørrede flodleje for at komme ned til underjordiske vandløb, mens vandrende gnuer, zebraer, bøfler, impala, gazelle, Hartebeest og eland samles om de skrumpende laguner. Det er her, man i den tørre tid finder den største koncentration af dyreliv udenfor Serengetis økosystem. Over 500 fuglearter findes her. Hvis du er heldig, er det ikke kun løver eller leoparder, du kan spotte i træerne, men også pytonslanger, der hænger ud på og snor sig rundt om grenene.

Selous Game Reserve

Parken er opkaldt efter englænderen, Frederick Courtney Selous – miljøforkæmper, jæger, opdagelsesrejsende og forfatter. Hans eventyrbøger om Afrika blev bedst sælgende i det viktorianske England.

Parken varierer fra græsklædte skove og sletter til stenede områder fra Rufiji River – livsnerven i parken.

Selous dækker et område på over 50.000 kvadratkilometer. Den er blandt de største, beskyttede områder i Afrika, og den er relativt uberørt af menneskelig påvirkning og indflydelse

Parken huser en af de mest betydelige koncentrationer af elefanter, sorte næsehorn, geparder, giraffer, flodheste og krokodiller – blandt mange andre arter. Reservatet har også en usædvanlig høj variation af levesteder, herunder Miombo skove, åbne græsarealer, floder, skove og sumpe. Det gør parken til et værdifuldt ’laboratorium’ for økologiske og biologiske processer, der foregår i naturen.

Ruaha National Park

Ruaha National Park er Tanzanias største. Den er et stort vildnis i den sydvestlige del af landet. Parken er kun besøgt af en håndfuld rejsende hvert år. I parkens hjerte er det massive vandløb Great Ruaha River. Navnet er passende, da det svinder ind til kun et par vandhuller i den tørre sæson, men sprænger sine banker i regnsæsonen.

Hundredvis af sandfloder og naturlige vildt korridorer, når det er tørt, og buldrende vandløb i regnsæsonen, løber sammen og danner den store Ruaha flod.

Waterbuck, impala og verdens sydligste Grants gazelle risikerer her deres liv for en tår vand. Bredden af Ruaha er et permanent jagtområde for løve, leopard, gepard, sjakal, hyæne og den sjældne og truede afrikanske vilde hund.

Antallet af Ruaha elefanter er ved at blive genoprettet efter elfenbenskrybskytteri i 1980’erne. Det går fremad og elefanterne her udgør efterhånden en vedblivende bestand i Østafrika.

Ruaha repræsenterer en overgangzone, hvor østlige og sydlige arter af flora og fauna overlapper hinanden. Mindre og større kudu lever sammen med de nordlige arter, såsom Grants gazelle.

Mikumi National Park

Mikumi National Park er let tilgængeligt fra Dar es Salaam. Parken er en god destination, hvis du ikke har meget tid, men ønsker at se dyreliv. Denne park tilbyder muligheden for at se løve, zebra, flodhest, leopard, gepard, giraf, impala, gnu og vortesvin. Et populært sted for besøgende er Kikaboga Hippo Pool.

Selvom det ideelle tidspunkt for besøg i Mikumi er fra december til marts, er der dyr hele året rundt. Parken er berømt for sine træ-klatrende løver, som sjældent ses i andre parker. Andre dyr er den vilde hund, som sjældent ses andre steder i Afrika. Over 300 fuglearter er blevet observeret i parken, hvoraf nogle er indvandrere fra Europa og Asien, der opholder sig i parken mellem oktober og april.

Området omkring Mkata flodsletten er måske det mest pålidelige sted i Tanzania at observere den magtfulde eland, verdens største antilope. Kudu og sable antiloperne hjemsøger de skovdækkede bakker for foden af bjergene, som rejser sig majestætisk og smukt i parken.

Parken er præget af åbne græsarealer og bjergkæder, der grænser op til parken på to sider. De fortsætter ind i Selous økosystemet.

The Gome stream National Park

Denne National Park ligger i den nord-vestlige del af Tanzania, kun 16 km nord for Kigoma. Det er Tanzanias mindste park. Den dækker et areal på 52 kvadratkilometer.

Området er berømt for sine chimpanser og parken er et af de få tilbageværende steder, hvor disse dyr kan findes i deres naturlige tilhørsteder. Gombe National Park er stærkt skovrigt og man finder ikke de store, tætte mængder af dyr i dette område. Imidlertid er parken hjemsted for adskillige arter af aber, herunder den røde colobus, rød-hale og blå abe, grå Duiker, bushbuck og Bushpig.

Fuglelivet er nærmest ubegrænset i Gombe National Park, og arter såsom næsehornsfugle, sekretær fugl, smal halestær og andre kan ofte ses her.

Parkens chimpanser er vant til rejsende, der besøger Gombe National Park. Jane Goodall grundlagde et adfærdsmæssig forskningsprogram i 1960, og hendes arbejde er stadig relevant for området. Endvidere lever der også en gruppe af Bavianer i parken.

Det kræver tilladelse at opholde sig i parken, som kun kan besøges med båd.

Mahale Mountains National Park

Mahale Mountains National Park er beliggende i et af de mest afsidesliggende steder i Tanzania, på den vestlige grænse til Congo, mod Lake Tanganika. Parken består af et 1.577 kvadratkilometer stort område med udsigt til Mahale Mountains Kæden, der rejser sig fra nordvest over midten af parken. Den højeste top er 2.462 meter over havets overflade. Parkens vegetation består mest af Miombo skov med smalle lommer af vandløbssystemer.

Det er anslået, at der er omkring 700 Chimpanser i parken. Rejsende kan finde dem ved at bevæge sig til fods gennem skoven. Chimpanserne er måske de mest berømte af dyrene i området. Mahale Mountain National Park rummer også en bred vifte af skovfauna, herunder rød colobus, rødhalede- og blå aber.

Fuglelivet er endvidere rigt, og talrige, forskellige skovfugle kan ses dagligt. Nationalparken er også stolte over sine flokke af elefanter, giraffer og zebraer. Rundt om på sletterne møder du desuden vortesvin, roan antiloper, bøfler, hyæner og vilde hunde. Løver kan ligeledes ses i flokke.

Katavi Nationalpark

Ørkenen, Katavi National Park, der ligger i det vestlige område af Tanzania, er et af de mest uberørte områder i hele landet. Her tilbydes et uspoleret dyreliv i landets tredjestørste nationalpark. Parken er Afrika i sine mest vilde og uforfalskede bush-rammer. Her finder du fantastiske udsigter og et rigt dyreliv.

Katavis dramatiske landskab er lige så varieret, som det er uberørt. Flodsletter med tykke siv og tætte vandløb er hjemsted for en stor bestand af flodheste og varieret fugleliv. I skovene mod vest finder du baldakiner af skov, der beskytter flokke af bøfler og elefanter.

Sæsonbetonede søer fyldes med snavset farvet vand efter regnskyl, og dyr fra alle hjørner af parken kommer her ned at drikke. Parken er ligeledes hjemsted for de sjældne Roan og Sabel antiloper. De er et ’must-see’ for besøgende, der er opsatte på at udforske en af Afrikas ødemarker.

Rubondo Island Nationalpark

Parken ligger på den sydvestlige bred af Lake Victoria. Rubondo Island Nationalpark omfatter Rubondo Island og flere andre små øer i Lake Victoria.

Parken har et rigt og varieret udvalg af sommerfugle og fugleliv, som nemt ses fra søbredden. Den sjældne Sitatunga, en ekstremt truet antilope art, kan undertiden ses undslippe angribende rovdyr ved at skjule og camouflere sig i søbreddens moser.

Et besøg på Rubondo Island Nationalpark tilbyder de besøgende en pause fra safarien i denne til stadighed rolige kulisse ved søbredden. Udforskning af øer i parken er ensbetydende med spændende dagsture. Fisketure til Lake Victoria kan let arrangeres gennem de større lodges. Rubondo Island National Park tilbyder en pause fra strabadserne på safariturene. Den er et afslappende sted, hvorfra du kan udforske Lake Victoria.

Mulighederne er utrolig mange. Det kan derfor være svært at prioritere sine ønsker og vælge. Læs om vores rejser til Tanzania. Her kan du lade dig inspirere yderligere og blive klogere på din helt personlige safaridrøm.