Senegal: Vestafrikansk kulturperle med franske aner

Senegal er en vestafrikansk kulturperle. Udover en fantastisk natur, gemmer Senegal nemlig på en rig kultur. Her findes en dyb sans for æstetik og kreativitet i en skøn fusion af afrikanske og vesteuropæiske traditioner. Du vil opleve kunst i særklasse, sprøde toner af jazz, fransk koloni-arkitektur, og på den kulinariske side kan du nyde masser af frisk fisk.

Senegal er et stolt vestafrikansk land, men fransk koloni indtil 1960. Herefter opnåede senegaleserne uafhængighed på helt fredelig vis. Selvom franskmændene forlod landet og magten, er den vestlige indflydelse og tilstedeværelse stadig udbredt. Eksempelvis er Senegal et fransktalende land, på trods af at majoriteten taler Wolof. De franske aner ses også i arkitekturen og madvanerne.

Senegal er et fredeligt, frisindet land præget af åbenhed og tolerance. Befolkningen består af 90% muslimer, og det fortæller alt om den demokratiske folkeånd, at de valgte en katolsk præsident efter de fik deres uafhængighed fra Frankrig. Denne grundlæggende åbenhed og tolerance er optimal, hvis man kommer som turist til landet og gerne vil føle sig velkommen og opleve kulturen tæt på. Det var netop også det, der gjorde størst indtryk på den nyligt afdøde Anthony Bourdain: Verdensberømt Michelin kok, tv-vært, globetrotter, demokrat og ærkehumanist, da han i 2016 besøgte Senegal. Af de utallige lande han har oplevet på sine madrejser rundt i verden, havde Senegal en særlig plads. Det skyldes, som han sagde, at man får vendt alle simple formodninger og fordomme på hovedet i mødet med det senegalesiske folk (Kilde: Anthony Bourdain Parts Unkown s07E06 Senegal, CNN, 2016).

Musikken i Senegal: Sprøde rytmer

Uanset hvor du bevæger dig i Senegal, summer det af sprøde rytmer og musik i luften. Senegal er nemlig fyldt med livlige og farverige festivaller, live-bands og de traditionelle musikfortællere, grioter. Musik og dans er, i det hele taget, en vigtig og naturlig del af senegalesernes liv.

I den pulserende storby og hovedstad, Dakar, finder du et væld af live-bands indenfor jazz, reggae, hip hop og den senegalesiske musikgenre, Mbalax. En genre, der kombinerer traditionel tromme- og dansemusik med latin og soul. Senegaleserne blev tidligt inspireret af de afro-cubanske musikere fra New York. Siden har jazz og blues haft stor betydning for musikscenen i Senegal.

Mange af disse senegalesiske musikere har opnået international berømmelse. Måske kender du Youssou N’Dour, en berømt senegalesisk sanger, der er kendt for genren Mbalax. N’Dour optræder på sin egen natklub ’Thiossane’ i Dakar hver lørdag over midnat for en masse farvestrående, danseglade senegalesere. I Dakar finder du også de små, hyggelige barer og cafeer, hvor musikentusiaster samles for at lytte og jamme til traditionelle og elektroniske instrumenter.

Her kan du få en smagsprøve på Mbalax med Youssou N’Dour på natklubben Thiossane:

Udenfor den pulserende storby, finder du et hav af lokale festivaller. Ta’ eksempelvis til Casamance og oplev et mix af salsa, mbalax og de karakteristiske åndemasker. Eller ta’ en tur til Saint Louis, en smuk kystby nord for Dakar. Her afholdes hvert år i maj, Afrikas største jazz festival, ’St Louis Jazz Festival’ med store legender som Joe Zainul og Herbie Hancock. Rammerne med Senegal floden, skaber en smuk kulisse, og er en uforglemmelig oplevelse.

(Kilde: https://www.instagram.com/p/BiHM-IsF1PS/?taken-by=festivalsaintlouisjazz)

Ude i landsbyerne kan du også møde de traditionelle grioter: Musikalske fortællere, der kan opleves ved religiøse begivenheder og festlige lejligheder. Her har de tradition for at formidle forfædrenes historie og kommentere samfundsforhold gennem musik og dans. Særligt ved brug af de traditionelle, afrikanske musikinstrumenter, som sabartrommen og koraharpen. At være griot er et arbejde og en livsstil, der går i arv gennem generationer.

Senegalesisk kunst i særklasse

I Dakar ligger den lille kunstby ’Village des Arts’: Et samlingssted for de bedste nationale og internationale kunstnere og unge talenter fra Senegal. Her finder du inspirerende kunstatelierer og – gallerier med både traditionel og moderne afrikansk kunst, skulpturer og kunstinstallationer. Hvis du spørger pænt, kan du endda komme med bag facaden, og se hvordan de afrikanske kunstnere eksperimenterer med materialer, former og farver. Her er det også muligt at købe de afrikanske kunstværker.

Village des Arts rummer tilmed et formelt galleri på 300 m2 ved navn La Galerie Léopold Sédar SENGHOR: Et galleri dedikeret til moderne kunst. Derudover afholder kunstbyen en række events og foredrag omkring kunst, kreativitet og kultur.

Hvert år i maj kan du også opleve en fascinerende kunstfestival i Dakar, Dak’ Art Biennale. En festival, der tiltrækker samtidskunstnere fra hele Afrika. Her udstilles malerier, skulpturer og andre mesterværker i gallerier fordelt over hele hovedstaden.

Fransk arkitektur

Dakar stjæler tit opmærksomheden i forhold til kulturelle oplevelser, men Senegal har bestemt mere at byde på. Det gælder eksempelvis den charmerende havneby Saint Louis, som udover de skønne jazz rytmer, har en rig historie. Modsat Dakar, er det en by, der er præget af en rolig og afslappet atmosfære. Saint Louis var hovedstaden i Senegal under den franske kolonitid. Her finder du velbevarende, fransk koloni-arkitektur. Snup en tur gennem byen på ben eller i hestevogn og oplev byens smukke farverige bygninger. Den karakteristiske, koloniale arkitektur placeret nær kajen, skaber en unik stemning, og den er derfor sat på UNESCO’s verdensarvsliste i 2000.

Den samme koloniale arkitektur findes også på øen Goree: En skøn og idyllisk ø, der også er på UNESCO’s verdensarvsliste. På trods af den i dag hyggelige atmosfære, rummer øen en mørk og dyster fortid som centrum for slavehandel på den afrikanske kyst fra det 15.-19. århundrede. Arkitekturen er derfor præget af kontrasten mellem de usle slaveboliger og slavehandlernes elegante boliger. I dag er øen et mindesmærke for den grumme fortid, hvor du kan besøge ’House of slaves’: Et lille hus, hvor mere end 100 slaver var tvunget til at bo under forfærdelige forhold.

Det senegalesiske køkken

Det senegalesiske køkken er krydret og velduftende, og indtages typisk med ske og en bid brød. De typiske ingredienser i senegalesiske retter er fisk, især tun, havtaske og sværdfisk. Senegaleserne elsker alt godt fra havet, og de friskfangede atlantiske fisk er både billige og lækre. Hvis du har lyst til at besøge de lokale fiskemarkeder, bør du overveje at tage til fiskelandsbyerne Mbour og Ngor. Her på stranden samles hundredvis af de traditionelle ’pirqure’ fiskerbåde, der sejler ud på havet. Det senegalesiske retter serveres typisk med ris og grøntsager. Men også kylling er populært. Prøv eksempelvis retten Mafé i et af Darkars gadekøkkener: En ret med kylling, ris, sprøde grøntsager og peanutsauce. Få dertil en forfriskende slurk af juicen, Bissap. En populær juice blandt senegaleserne, der indeholder hibiscus blomster, vand og sukker med mint- eller appelsinsmag. Velbekomme.

I det senegaletiske køkken finder du også en forkærlighed for det franske køkken. De holder af sofistikerede og delikate råvarer som fine chokolader og daglige, friskbagte baguettes, som fås på hvert gadehjørnerne i Dakar.

Det må siges, at senegaleserne er et passioneret folk, der nyder livet, har god smag og masser af sans for kultur og æstetik. Denne folkesjæl har tæt sammenhæng med den åbne, nysgerrige og imødekommende adfærd, som du straks vil mærke i mødet med dette vestafrikanske folk. Det er ganske vist, at det er et møde man tager med sig og aldrig glemmer, hvis man én gang har været der.

Læs om vores rejser til Senegal her.