Simienbjergene i Etiopien

Det er ikke til at komme udenom, at Simienbjergene i Etiopien er blandt Afrikas smukkeste bjergkæder. Det massive plateau pyntet med tårnhøje tinder tilbyder udfordrende, men samtidig givende vandring langs bjergstierne, der grænser op til dramatiske kløfter. Det er ikke kun landskabet og højden, der efterlader dig stakåndet og målløs. Det er også spændingen ved at sidde blandt sjældne gelada aber eller betragte walia ibex geder, der balancerer på de skrå klippeskrænter. Uanset om du kommer for en enkelt dags vandring eller en flere uger lang trekkingrejse, er Simienbjergene en stor oplevelse.

Simienbjergene

Enestående natur og storslåede landskaberetiopien-simien bjergene

Simienbjergene er omringet af fantastisk natur i sin reneste og mest rå form. Det uberørte og dramatiske landskab er et naturvidunder, som langt fra de fleste kender til. Geografisk set ligger bjergkæden i den afroalpine zone med det højeste peak Ras Dashen i 4.543 meters luftlag. Dog finder du også tropisk skov i de lavere luftlag, hvor der vokser tropiske planter, lyng, træer og buske.

Simienbjergene opstod for omtrent 40 millioner år siden under et massivt vulkanudbrud, hvor store mængder lava skabte det mærkværdige landskab. De efterfølgende mange år med massiv erodering har skabt bjergenes takkede og spektakulære udseende. De berømte tinder, der skarpt og brat rejser sig fra jorden, er vulkanske halse af lava, der er størket fra tidligere vulkanudbrud. I dag står bjergene tilbage og er de fleste steder dækket af grønne områder med en helt unik flora.

Mærkværdige dyr og endemiske planter

Chobe Nationalpark vs. Okavango Deltaet

De tre store endemiske pattedyrsarter i Simienbjergene

Højlandet er hjemsted for tre af Etiopiens største endemiske pattedyrsarter. Her er der tale om walia ibex, gelada aben og den sky etiopiske ulv. Mens sandsynligheden for at se ulve ikke er særlig stor, er der stort set garanti for at møde flere hundrede gelada aber. Geladaerne er en bavian-lignende abe, der efter vores mening er langt mere fascinerende, især grundet deres imponerende tandsæt og pragtfulde pelsmanke. Det selskabelige dyr, der efter sigende er den mest sociale af alle primater, er også den højest levende primat på jorden med bosteder beliggende i 4.500 meters højde.

Der er en god chance for at møde walia ibex, der kun er at finde i Simienbjergene. Der bor omtrent 500-900 af dem i nationalparken. Det er overraskende nok den eneste gedeart, der er endemisk for Afrika syd for Sahara. Ibex er en underart af bjerggeder med utrolige horn. De bor på klippeskrænterne, og du må med stor sandsynlig sluge følelsen af svimmelhed, mens du betragter de linedansende geder balancere på de skrå klippevægge. Walia ibex lever som regel i flokke mellem 5 og 20 medlemmer.

Etiopien - Susan - 1024x685

Simienbjergenes andre dyrearter

Andre dyrearter, der er mulige at spotte er klippegrævlinger, sjakaler, meneliks skriftantiloper, klippespringere og leoparder, hvor sidstnævnte er utrolig svære at finde. Indenfor fugleverdenen kan du opleve den tyknæbbede ravn, den sortbrystede sisken, den lappede ibis, den etiopiske vibe og den abessinske spætte. Der er i alt 16 etiopisk-eritreianske endemiske fuglearter, du kan spotte under rejsen. Tiltrods for dens generelle hyppige forekomst, er et af de mest imponerende syn den mærkværdige lammegrib, som svæver rundt i dens nærmest vægtløse tilstand.

Plantearter i Simienbjergene

Simienbjergene er desuden et interessant plantedynasti med over 250 typer af planter i nationalparken. Vandring i de florafyldte landskaber er en sand fornøjelse med rigeligt med urter, tuer og græsarter. Fra 3.700 meters højde er der et åbent græsland med stedsvise træer såvel som gigantiske lobelia træer, der kan blive op til 10 meter i højden. Stenurten rosularia simiensis er endemisk for Simienbjergene, ligesom 10 af græssorterne i området er. Mellem 3.700 og 3.000 meters højde vokser der lyng samt blomstrende træer og buske. Under 3.000 meter er der hovedsageligt skov. Dog bliver meget af området brugt til fældning til brænde, og der er desværre gået en del flora tabt i den sammenhæng. Der vokser dog stadig akacia og løv i de mere våde områder.

Vandring i Simienbjergene

Etiopien - Susan - 1024x685

De fleste besøger Simienbjergene med det formål at vandre i de smukke og særdeles unikke omgivelser. Når du trekker i Simienbjergene vil du følge hundrede år gamle stier, der krydser skråninger og forbinder landsbyerne med øde landskaber. Til tider vil du også gå på den mere veletablerede hovedvej. Du bevæger dig gennem mangfoldige og varierende landskaber i den knap 180 km² nationalpark. Området kan mest af alt sammenlignes med Grand Canyon, men hvor der er tilføjet dramatiske tinder, stejle skrænter og kilometerdybe kløfter. Nogle gange er trekkingen nem, men der er stedsvise udfordrende områder, hvor du skal op og ned af stejle passager. Så tag rygsækken på og tag på dit livs trekkingrejse i et af verdens mest spektakulære vandreområder.

Ruter og sværhedsgrader

Etiopien - Susan - 1024x685

Der findes adskillige ruter du kan følge, hvis du ønsker at vandre i Simienbjergene. Uanset om du er erfaren vandrer eller nysgerrig nybegynder, er der en rute, der passer til dit niveau. Der findes vandreruter, der strækker sig over tre til fire timer, hardcore trekkingudflugter på flere dage samt deciderede trekkingekspeditioner på flere uger.

Der findes mange turoperatører og rejsebureauer i hovedstaden Addis Ababa, som du kan bestille turen igennem. Hos Rickshaw arrangerer vi med glæde din vandretur hjemmefra, så du er sikret at rejse med autoriserede og professionelle agenter.

Trekkets varighed

De fleste, der besøger Simienbjergene, tager på et klassisk fire eller fem dage langt trek med start i Debark, hvor hovedkvarteret ligger. På fire dage kan du trekke til campen Geech og tilbage. Tilføjer du en ekstra dag kan du nå til campen Chenek og samtidig bestige Mt. Bwahit. Hvis tiden ikke har nogen betydning, kan du på to dage gå fra Debark til Sankaber og tilbage. Med en ekstra dag kan du nå til Geech, der er kendt for at huse nationalparkens mest spektakulære udsigt. På otte dage er det muligt at bestige Simienbjergenes højeste punkt Ras Dashen i 4.543 meters højde.

Etiopien - Susan - 1024x685

Hvis du besidder god tid og stærke ben kan du gennemføre trekket ved Adi Arkay, der ligger 75 km. nord for Debark. Ruten er et smukt mix af lav- og højland, der byder på
særegnede landskaber, som er lige smukke set oppe eller nede fra.

Ønsker du at kaste dig ud i den ultimative ekspedition, kan enkelte guider tage dig med hele vejen til den religiøse by Lalibela. Det er en sjælden og unik tur, der kræver at du svømmer over floder, bestiger stejle passager og bærer mad til 15-17 dage. Her kræver det også, at du køber et muldyr fremfor at leje ét. Det er uden tvivl en episk udflugt, som der ikke findes mange af i verden.

En arbejdsplads for de lokale

Etiopien - Susan - 1024x685

Simienbjergene er mere end blot et fantastisk naturområde. Det fungerer også som en vigtig arbejdsplads for flere af de lokale. Kokke, rangers, muldyr og guider arbejder alle under organiserede forhold etableret i hovedkvarteret.

Det er obligatorisk at have en ranger med på turen. Han bærer en riffel, og du skal betragte ham som en garanti for din sikkerhed under turen. Guiderne er kun påkrævet folk, der rejser med et rejsebureau, men det anbefales dog til alle og enhver. Guiderne besidder en stor viden om planter, dyreliv og det generelle økosystem i nationalparken. Mange der vælger kun at have ranger med på turen, fortryder det ofte senere hen, da ikke alle rangere taler engelsk. Det gør alle guiderne derimod. De nationale guider er alle uddannet og har bestået et kursus, der er igangsat og kontrolleret af et østrigsk team.

Kokken er for mange et luksuriøst tilvalg. Èn kok kan lave mad til seks gæster. Dog er det også muligt selv at medbringe maden og tilberede den ved de forskellige camps undervejs. Det er ikke muligt at hyre bærere til at tage sig af din bagage. I stedet kan muldyr hjælpe med at bære den lidt tungere bagage. Hvert muldyr kan bære 45 kg. Til sidst er det værd at nævne, at det er muligt at leje udstyr som madrasser, soveposer, telt, regntøj, vandrestave og madlavningsgrej ved hovedkvarteret i Debark.

Læs meget mere om at rejse til Etiopien og se vores rejseforslag til en vandreferie i Simienbjergene.