15 sjove facts om Afrika

Afrika er kendt for sit unikke dyreliv og farverige folklore, men Afrika er så meget mere end det. Det er et kontinent fyldt med skæve eksistenser og finurligheder. Faktisk findes der et hav af sjove facts om Afrika, og vi er rimelig sikre på, at du nok vil blive overrasket over mange af dem.

Vi vil gerne præsentere dig for en anden og nok mere overraskende side af Afrika, så læs med her og bliv klogere på det spraglede kontinent.

1. En af Afrikas største byer er bygget på stylter

Sjove facts om Afrika er der nok af, og vi lægger ud i det vestafrikanske land Benin. Her ligger nemlig Afrikas største sølandsby Ganvié. Det særlige ved byen er, at alle husene er bygget på stylter af den grund, at de ligger midt ude på søen Nokoué. Dér kan man da tale om 360 graders udsigt til vandet. Omkring 20.000 mennesker bor i Ganvié, og det gør byen til Afrikas største sølandsby.

2. Zambia havde et officielt rumprogram tilbage i 1960’erne

Selvom det lyder usandsynligt, var Zambia hjemsted for et rumprogram i løbet af 1960’erne. Det var bare ikke særlig vellykket – desværre. Det startede, fordi en zambisk statsborger var opsat på at slå amerikanerne og russerne ved at være den første til at sende en mand til månen. Udover rumprogrammet var der også et tilskud på 7 millioner pund, der blev ansøgt om for at sende 12 astronauter og en kat til Mars, men dette blev afvist, og rumprogrammet mislykkedes. Det havde nu ellers været fedt, hvis den bedrift var gået til et afrikansk land.

3. Nigeria har det højeste antal fødte tvillinger i verden

Et af Afrikas største lande, Nigeria, har fået tilnavnet “Tvillingernes land” af BBC, fordi det har den højeste andel af tvillingefødsler i verden. Tal viser, at tvillingefødselsraterne i Vestafrika faktisk er fire gange højere her end noget andet sted i verden. Centrum af det hele finder sted i en søvnig lille by i Nigeria kaldet Igbo-Ora, hvor de sidste registrerede tal afslørede et gennemsnit på 50 sæt tvillinger for hver 1.000 fødsler.

4. Zanzibar har deltaget i verdens korteste krig

Zanzibar var hjemsted for verdens korteste krig nogensinde registreret i historien. Krigen begyndte i august 1896 mellem Zanzibar og Storbritannien. Det startede, fordi briterne ikke accepterede arven efter sultan Khalid bin Barghash efter den tidligere pro-britiske sultan Hamad bin Thuwaini. Da britiske styrker angreb paladsets område, brød krig ud, men slaget varede kun 38 minutter, før sultan Khalid bin Barghash rejste overgivelsens hvide flag. Han flygtede senere til Østafrika, mens briterne tog sagen i egen hånd og udnævnte en ny sultan. Hvis bare alle konflikter kunne løses så hurtigt.

5. I Etiopien lever de i år 2013

Har du et ønske om at rejse tilbage i tiden, er det Etiopien, du skal rejse til! Den etiopiske kalender har nemlig 13 måneder på et år, og det resulterer i, at man i Etiopien lever 7 år (8 år ved skudår) efter vores egen kalender. Året er opdelt således, at det består af 12 måneder af 30 dage – og så en ekstra “mini-måned” ved navn ppagume, der kun består af 5 dage (6 dage ved skudår). Nytår falder som udgangspunkt d. 11. september. Så man kan måske argumentere for, at Etiopien er vejen til at rejse tilbage i tiden?

6. En fjerdel af verdens sprog tales i Afrika

Der tales over 2.000 forskellige sprog i Afrika, og hver af dem har forskellige dialekter. Omkring 200 af disse tales i det nordlige Afrika og er kendt som afro-asiatiske sprog. 140 sprog tales i det centrale- og østlige Afrika kendt som nilo-sahariske sprog og over 1.000 sprog er niger-sahariske sprog. Mange afrikanere taler  et lokalt, afrikansk sprog og dertil et andet europæisk sprog. Typisk engelsk, fransk eller portugisisk.

7. Afrika er hjemsted for verdens største frøart

Okay, her er så et af de mindre lækre sjove facts om Afrika. Det er nemlig sådan, at verdens største frøart er bosat i Afrika. Arten hedder Goliath-frø og kan blive op til 30 cm i længden og kan veje op til 3,5 kg (samme vægt som en gennemsnitlig nyfødt baby). Til trods for den søde, lille (eller knap så lille) skabnings størrelse, er den harmløs. Frøen lever i Ækvatorialguinea og Cameroun.

8. 23 afrikanere har modtaget Nobels Fredspris

23 Nobelpriser er blevet modtaget af afrikanere. Det er en lille, men prestigefyldt liste med bemærkelsesværdige vindere som Nelson Mandela, ærkebiskop Desmond Tutu, Kofi Annan og den seneste Denis Mukwege. Det er da både et af de hjertevarme og sjove facts om Afrika.

9. Der er mindre end 15 km mellem Afrika og Europa

Der er mange kulturforskelle mellem Afrika og Europa. For det første fordi de begge er vært for så mange forskellige lande med mange forskellige kulturer. På deres nærmeste punkt er de dog mindre end 15 km fra hinanden. Ved Gibraltarstrædet mellem Marokko og Spanien er det nemlig kun få km, der skiller de to kontinenter fra hinanden. Faktisk er de to kontinenter nu i forhandlinger om et undersøisk jernbanenetværk for at gøre rejser mellem Afrika og Europa nemmere og mere bekvemt.

10. Afrika er menneskehedens vugge

Afrika er stedet, hvor de første mennesker udviklede sig fra. Man har fundet fossiler i Afrika, der viser, at det moderne menneske har udviklet sig netop her for 5 til 10 millioner år siden. Et af de tidligste beviser på menneskeliv blev fundet i Sydafrika, mens det verdenskendte menneskefossil Lucy er fundet i Etiopien i 1974. Vi kan altså argumentere for, at vi alle har en smule afrikaner i os.

11. Der er 280.000 vindmøller i Sydafrika

Selvom vi herhjemme nok synes, at vi er rimelig kendte for vores vindmøller, så følger Sydafrika godt trop. Landet er nemlig hjemsted for 280.000 vindmøller. De kan findes på gårde over hele landet, og andelen af vindmøller er faktisk meget højere end eksempelvis Hollands’ tal, som kun har registreret i alt 10.000 vindmøller.

12. Nigeria har deres egen filmindustri ved navn Nollywood

I Nigeria har de deres eget filmindustri, som de selvfølgelig kalder for Nollywood. Teknisk set er Nollywood faktisk større end Hollywood og på lige fod med Bollywood, når man ser på antallet af filmproduktioner.

13. Freddie Mercury er født på Zanzibar

Forsangeren fra Queen, Freddie Mercury, er faktisk født på Zanzibar i 1946. Han forlod dog øen sammen med hans forældre i 1964.

14. En diktator med verdens længste titel

Den despotiske ugandiske diktator, Idi Amin, havde en lidt længere officiel titel end gennemsnittet. Det var: “Hans Excellence, Præsident for livet, feltmarskal Al Hadji Doctor Idi Amin Dada, VC, DSO, MC, Herre over alle Jordens Dyr og Havenes Fisk og Erobreren af ​​det britiske imperium i Afrika i almindelighed og Uganda i særdeleshed”. Og ja, den er faktisk god nok.

15. Afrika er større end du nok lige tror

Vi runder af med et sidste punkt til vores liste over sjove facts om Afrika. Afrika er nemlig så stort et kontinent, at både USA, Kina, Indien, Japan og langt størstedelen af Europa kan være på det afrikanske kontinent. Billedet herunder illustrerer det meget godt, synes vi.

sjove facts om Afrika

Oplevelserne er mange i Afrika, og har du lyst til at lade dig inspirere til en rejse om det store kontinent, kan du læse om vores skræddersyede rejser.