Er du vild med fodbold og Afrika, så læs her vores liste med facts om afrikansk fodbold.
15 ud af 23 spillere fra den franske trup, der vandt VM 2018, stammer fra familier med rødder i afrikanske lande som Cameroun, Congo og Mali. Mange mener derfor, at man med rette kan sige, at Afrika vandt VM fremfor Frankrig.
Shakira udgav i år 2010 sangen Waka Waka i forbindelse med VM i Sydafrika. Sangen har til formål at opfordre folk til at gå efter deres mål, som var de en soldat i slagmarken.
Sangen er komponeret ud fra originale ”Zangalewa” sang skrevet af det cameroonianske band Golden Sound
Waka Waka blev en af de bedst sælgende singler nogensinde med mere end 10 millioner downloads.
Afrikansk fodbold har siden 1960erne været i rivende udvikling. Flere og flere spillere fra Afrika er i dag bærende navne i topklubber som fx. Barcelona, Chelsea, Paris St. Germain og Manchester United.
I Afrika er fodboldbanerne i reglen enten tørre, tilgroede, frodige eller sandede. Ethvert nogenlunde fladt areal kan bruges. Målstolperne er måske lavet af sanket mahognitræ eller drivtømmer. Fodboldene er kreativt fremstillede af enten klude eller sokker, dæk eller bark, plasticposer eller oppustede kondomer.
Nogle spiller i bare tæer, andre i lasede gummisko, støvler eller gummisandaler. Alligevel jagter og sparker børnene sorgløst og mesterligt til de skæve, håndlavede bolde. De konkurrerer om at vinde – og spiller også bare for den simple glæde spillet.
Fodbold har en enorm stor kulturel betydning mange steder i Afrika. Det er med til at skabe sammenhold, fokus og glæde for både børn og voksne, der ofte lever under hårde kår.
I 1862, ét år før de internationale spilleregler blev fastlagt i London, spillede man kampe i Cape Town og Port Elizabeth. Spillet forgrenede sig over hele kontinentet, bragt med af den europæiske kolonialismes soldater, handlende, jernbaner og missionærskoler.
De lokale tog det hurtigt til sig og gav det deres eget regionale præg. Siden har sporten blomstret her. Hvis der er kommet noget godt ud af det barske og ulige møde mellem vestlig og afrikansk kultur, bør listen omfatte fodboldspillets ankomst og udvikling.
Der er lavet en bog kaldet A kick out of Africa. Bogen viser mere end 100 billeder af fodbold i Afrika. Den er udgivet af den danske fotograf Tine Harden i forbindelse med VM i Sydafrika.
Tine Harden har besøgt lande på hele det afrikanske kontinent. Her har hun taget en perlerække af smukke billeder med fodbolden som omdrejningspunkt.
På sin vej rundt i Afrika viser Tine Harden forskellige aspekter af fodbold. Hun har fotograferet alt fra landsholdsspillere til en gruppe drenge, der spiller fodbold, selvom de har mistet lemmer i krig. Men fælles for dem alle er smilene og glæden ved fodboldspillet.
I Liberia blev den tidligere fodboldstjerne George Weah udråbt som vinder af præsidentvalget i slutningen af år 2017. Det var første gang i 70 år, at landet fik en præsident valgt ud fra en demokratisk regering.
George Weah er kendt som en af 90’ernes største fodboldstjerner. Han blev desuden valgt som verdens bedste fodboldsspiller i 1995.
Det første, og indtil videre eneste, VM i Afrika blev afholdt i Sydafrika for første gang i år 2010. Det var en kæmpestor national begivenhed for sydafrikanerne.
Alle har et håb om, at fodbolden kan få dem væk fra lokalsamfundet og ud af fattigdommen. En mulighed for at få et bedre liv.
Fodbold er så godt som det eneste alternativ til kriminalitet adskillige steder. I mange områder, eksisterer der ikke fritidstilbud, en computer eller så meget som et spil kort at få tiden til at gå med. Så de afrikanske drenge træner hver eneste dag. Og håber at blive opdaget af en talentspejder.
Om aftenen sidder alle landsbyens mænd og ser fodboldkampe. De hepper på de afrikanske spillere, som de næsten ikke engang kan se for fjernsynets flimren. Gælder aftenens kamp en landskamp, kan det ikke blive større.
De afrikanske fodboldlandshold formår nemlig at skabe et sammenhold i de afrikanske lande. I Afrika er livet og hverdagen i mange lande hårdt og håbløst. Man klarer sig måske dårligt og man synes ikke, præsidenten i landet gør en positiv forskel for den lille mands tilværelse. Og så lige pludselig begynder man at vinde i fodbold. Alle synes lige pludselig. Hej! Vi har da noget, vi er gode til. Lad os stå sammen om det.
Sydafrika vandt VM i rugby, lige efter apartheidstyret sluttede. Og det fik folk, der tidligere havde kæmpet mod hinanden under apartheidstyret, til at samles og være fælles om noget større. Det er det samme, der gælder op til VM. Sydafrika havde et erklæret ønske om at bruge verdensmesterskabet til at forene mennesker på tværs af ideer og hudfarve og give en fællesskabsfølelse.
Du kan opleve lokal og national fodboldkultur mange steder i Afrika som turist. Vi skræddersyr rejser til store dele af det afrikanske kontinent.
Østre Kanalgade 16
9000 Aalborg
60 75 60 75
info@voresafrika.dk
Rejsegarantifonden 2530
CVR 35832017
Medlem af Dansk Rejsebureau Forening