Et besøg på Skeleton Coast er et must see, når din rejse går til Namibia i det sydlige Afrika.
Grænsen mellem Namibia og Atlanterhavet tegnes af det rå, barske og unikke landskab ved Namibias såkaldte Skeletkyst. Kysten ligger som et bånd mellem den golde namibiske ørken og det kraftfulde Atlanterhav. Parken har fået sit navn efter de mange hvalskeletter, der er skyllet ind fra hvalfangstindustrien, samt de omkring 1000 skibsvrag, der ligger og vugger i vandkanten.
Bushmændene kaldte kyststrækningen for ”stedet Gud skabte i vrede”, mens de portugisiske søfarer kaldte det for ”helvedes port”. Det var først da tyskerne kom til området, at det fik navnet ”Skeleton Coast”.
Umiddelbart lyder Skeletkysten som et sted, man bør holde sig langt væk fra! Dog er virkeligheden en helt anden, og det dramatiske og barske landskab ved Namibias nordlige kyststrækning er intet mindre end et fantastisk område at gå på opdagelse i. Kysten emmer af mystik og levn fra fortidens historiske begivenheder og er et sandt mekka for folk med eventyrlyst i blodet og begejstring for storslåede, smukke, barske og lidt mystiske landskaber.
Skeletkysten, der ligger på Afrikas vestlige side, består af Namibias ørken, der brager sammen med Atlanterhavet. Den kolde Benguelastrøm gør, at klimaet oftest er køligt og ekstremt tørt. Strømmen går nordpå langs Afrikas vestkyst, men ved Skeletkysten kommer den tæt på overfladen. Det giver en tæt tåge det meste af året. Tågen var skyld i, at flere af skibene forliste tilbage i tiden. Kyststrækningen er et fredet område. Her er stort set ubeboet, hvilket er med til at give stedet dens dramatiske og forladte ”skelet” atmosfære.
Skeletkysten er bedst at besøge i Namibias tørre vinterperiode fra maj til oktober, da der i sommermånederne bliver ulideligt varmt i området.
Selvom Skeletkysten er et barsk sted at befinde sig, så har risiciene gennem tiden sjældent afskrækket driftige folk. Hvalfangere flokkedes i sin tid til området, der var rigt på hvaler og andre havdyr.
Når hvalfangerne havde taget, hvad de ville fra hvalen blev resterne dumpet i havet og skyllede i land, hvor det hurtigt blev reduceret til et skelet. Der blev fanget mange hvaler dengang, og der forliste mange skibe, hvis skeletagtige vrag – ironisk nok – også skyllede på land, side om side med deres tidligere bytte.
Det har været en dramatisk oplevelse at sejle langs kysten når tågen lettede; synet af hvalskeletter og forliste skibe mod det øde og barske landskab, der kunne blive opslugt af tåge hvert øjeblik, og bevidstheden om at det nemt kunne blive éns egen tur, hvis man ikke passede på har nok kunnet indgyde en vis respekt.
Langs kysten findes store kolonier af pelssæler, som slapper af på stranden, som en anden flok badende turister.
Den største koloni er på omkring 100.000 sæler og ligger lige syd for Skeleton Coast Park og ca. 150 km nord for byen Swakopmund i et lille reservat, der er oprettet for dem ved navn Cape Cross Seal Reserve. Du kan besøge reservatet og du er garanteret stor aktivitet i disse kolonier. Især de store hanner har voldsomme kampe for at forsvare deres små territorier.
I ny og næ får kolonierne besøg fra brune hyæner, sjakaler og sågar løver, der kommer på strandene for at fange en sæl, de kan mæske sig i til frokost.
Byen Walvis Bay, Hvalbugten på dansk, har fået sit navn fra den tidligere hvalfangstindustri. Den ligger lige ud til Skeletkysten.
I dag er Walvis Bay en travl havneby. De fleste indbyggere arbejder ved havnen eller indenfor den voksende fiskeindustri. En anden stor branche i området er produktionen af havsalt. Saltplanerne ved Walvis Bay dækker et areal på 3500 hektarer. Her produceres årligt omkring 400.000 tons kvalitetssalt. Der bor mellem 55-65.000 mennesker i byen afhængig af fiskerisæsonen.
I Walvis Bay findes en lang række af restauranter, caféer og pubs, som du kan gå på opdagelse i. Her er endvidere gode hoteller og andre fine indkvarteringsmuligheder.
På trods af de barske betingelser i området omkring Skeleton Coast findes her masser af liv.
Det er først og fremmest de store sælkolonier, der trækker turister og besøgende til. Herudover er der også store flokke af gazeller og zebraer, elefanter, leoparder og mange andre større og mindre dyr. Endelig må du ikke gå glip af chancen for at opleve de meget sjældne namibiske ørkenløver.
Lidt inde i landet findes der dale med ferskvand og grønne træer – små oaser i den hemmelighedsfulde og ubarmhjertige ørkenverden.
Se vores rejseforslag til Namibia, hvor der venter dig helt særlige og fantastiske naturoplevelser.
Østre Kanalgade 16
9000 Aalborg
60 75 60 75
info@voresafrika.dk
Rejsegarantifonden 2530
CVR 35832017
Medlem af Dansk Rejsebureau Forening